Αρθρογραφία


Παίρνω Στα Σοβαρά Τη Ζωή Μου Σημαίνει: Γελαω !

Τσιάκου Γεωργία | 26/11/2016

Της Γεωργίας Τσιάκου, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας & Αυτοεκτίμησης

Το γέλιο είναι η πιο απλή, φυσική, αβίαστη και οικονομική μορφή διασκέδασης και θεραπείας. Για την ακρίβεια δεν κοστίζει  τίποτα, κι όμως πολλές φορές μπορεί να φέρει λύσεις σε προβλήματα που μας κοστίζουν αρκετά ( δεδομένου ότι ό,τι απασχολεί τη σκέψη μας θα απασχολήσει και την ενέργειά μας, το χρόνο μας και τα χρήματά μας) . Ο σύγχρονος  άνθρωπος μέχρι και πρόσφατα έδειχνε να υποτιμά το γέλιο, θεωρώντας ότι είναι δείγμα χαλαρότητας , χαμηλής νοημοσύνης, μη αντίληψης της πραγματικότητας ή μη καθωσπρεπισμού και ευπρεπισμού στους «τύπους». Το θέμα είναι όμως ότι όσο πιο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τη ζωή, τόσο πιο σοβαρά και σκληρά δείχνει να μας αντιμετωπίζει και αυτή , και αυτό είναι κάτι που έχει αρχίσει πλέον να γίνεται αντιληπτό!
Πολλές φορές όλοι μας χάνουμε το γέλιο μας κατά φάσεις. Κάτω από το βάρος μιας ευθύνης και από το άγχος μας να ανταπεξέλθουμε στους στόχους που μας θέτει η κοινωνία ή η εργασία μας πιέζουμε πολύ για να «πετύχουμε». Ακόμη και οι ίδιοι εμείς πιέζουμε τον εαυτό μας για να «αποδείξουμε» ότι μπορούμε, ότι ξέρουμε κοκ Το άγχος που φέρνει η πίεση αυτή όμως μας στερεί από τη χαρά. Και τότε σοβαρεύουν τα πράγματα. Όταν είμαστε σοβαροί , σε φάση δηλαδή εστίασης και αυτοπροστασίας για να αντιμετωπίσουμε κάποια «μάχη», καταναλώνουμε δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε στη μάχη αυτή. Όταν όμως η σοβαρότητα αυτή «κρατάει πολύ», δηλαδή για κάποιους από εμάς παραπάνω από μήνες ή και χρόνια, σημαίνει ότι το έχουμε παρακάνει με το να βλέπουμε τα πράγματα «στα σοβαρά», με το να αυτοπροστατευόμαστε και μάλλον χρειάζεται να χαλαρώσουμε λίγο.
Όσο πιο σοβαρός είναι κάποιος τόσο πιο σοβαρές και πιο δύσκολες καταστάσεις έλκει! Η ζωή μας μπορεί να γίνει πάντα πιο εύκολη και αυτό είναι στο χέρι μας και όχι στο χέρι της τύχης. Υπάρχουν πράγματα τα οποία σίγουρα χρειάζονται μια σοβαρή αντιμετώπιση αλλά και πράγματα με τα οποία έχουμε την επιλογή πάντα να γελάσουμε αντί να θυμώσουμε ή να στεναχωρηθούμε. Δε χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα με τον ίδιο βαθμό σοβαρότητας : σκεφτείτε : είναι το ίδιο να είχατε να πληρώσετε ένα πρόστιμο για διπλοπαρκάρισμα με το να είχε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ένα ατύχημα με κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα? Ακραίο αλλά ρεαλιστικό. Έτσι είναι και η ζωή άλλωστε.
Εν κατακλείδι, σταματήστε να τα παίρνετε όλα στα σοβαρά και χωρίς λόγο! Γελάστε με τα περίεργα και τα ευτράπελα που σας συμβαίνουν, γελάστε με τις δυσκολίες που βιώνετε όσο «ψηλά βουνά» κι αν σας φαίνονται  τώρα, αύριο θα είναι παρελθόν άλλωστε. Βγείτε από το κουτί και κοιτάξτε απομακρυσμένα τον εαυτό σας. Ό,τι κι αν έχετε περάσει ή περνάτε στην ιστορία της ζωής σας , τα έχετε ήδη καταφέρει και είστε εδώ και διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Χαρίστε ένα χαμόγελο! Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας στον καθρέπτη ή σε έναν αγαπημένο σας άνθρωπο! Όλα είναι πιο εύκολα όταν χαμογελάμε λιγάκι περισσότερο...


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: