Αρθρογραφία


Τσιάπης, Δημάκης, Κούπας: Nα Πάρουμε το Ακίνητο του Πιπερίδη

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 20/02/2016

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ – ΚΤΗΡΙΟΥ
ΤΗΣ Ι. ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ Α.Ε.
ΠΛΑΣΤΗΡΑ 53 & ΣΑΡΔΕΩΝ 7

«Στη Νέα Σμύρνη Αττικής, δηλώνω γραπτώς την ιστορία και τη μελλοντική οδηγία για το οικόπεδο – κτήριο με αριθμό οικοπέδου 6 του οικοδομικού τετραγώνου 17 επί των οδών Πλαστήρα 53 και Σάρδεων 7. [...]
Στις οκτώ (8) Αυγούστου του δύο χιλιάδες δώδεκα (2012), μετά από εβδομήντα πέντε (75) έτη, κατάφερα να κάνω πράξη το όνειρο του παππού μου, Πάνου Μουζάκη και του πατέρα μου Ιωάννη Πιπερίδη.
Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας πλέον «Ι.Πιπερίδης Α.Ε.» και ως μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος δεν θέλω να πουληθεί ποτέ και με οποιοδήποτε τίμημα. Το δε κτήριο θα παραμείνει έως το χρονικό σημείο που του επιτρέπουν οι ανάγκες της εταιρείας και η αντοχή του.»                                                 «Πιπερίδης Παναγιώτης»
Με αυτά τα λόγια αλλά και με ένα υπόλοιπο τμήμα κειμένου που επισημαίνεται παρακάτω , η Οικογένεια Πιπερίδη, μια από τις πιο παλαιές και αξιοσέβαστες της Νέας Σμύρνης, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της πόλης και όχι μόνο , ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να υπερασπιστεί την Ιδιοκτησίας της έναντι – άκουσον άκουσον – του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Το πλήρωσε, το αγόρασε κανονικά
Και αυτό διότι το 2012 τόλμησε να διεκδικήσει και τελικά να αποκτήσει οικόπεδο και κτήριο επί των οδών Πλαστήρα 53 και Σάρδεων 7, δίπλα ακριβώς στα άλλα δύο κτήρια ιδιοκτησίας της επιχείρησής της. Κτήριο που και ο Δήμος Νέας Σμύρνης διεκδίκησε τότε.
Περισσότερα χρήματα από την προσφορά του Δήμου έδωσε, και καλύτερο διακανονισμό πληρωμής έκανε. «Στα ίσια».
Ο Δήμος όμως θέλει να κάνει Δημοτικό Ωδείο στο κτήριο, το οποίο και ήταν ιδιωτικό Ωδείο πριν αγοραστεί από την Οικογένεια Πιπερίδη.
Βέβαια, το όνομα του Ιδιοκτήτη δεν έχει καμία λογική να επηρεάζει τη δημόσια εισήγηση και υπερψήφιση ή καταψήφιση του θέματος. Λογική έχει μόνο το σύννομο της διαδικασίας και, βέβαια, η κοινωνική ερμηνεία και προέκταση τέτοιων πράξεων, όταν αυτές αποσκοπούν στην δημιουργία «Κοινωφελούς Χώρου – Ωδείου».

Τι ακριβώς είναι η απαλλοτρίωση
«Ως αναγκαστική απαλλοτρίωση με την ευρεία έννοια του όρου νοείται οποιαδήποτε στέρηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας, που επέρχεται με μονομερή πράξη της δημόσιας εξουσίας»
«Απαλλοτρίωση ακινήτου για δημόσια ωφέλεια. Για τον προσδιορισμό της «πλήρους αποζημίωσης» λαμβάνεται υπόψη η αξία του απαλλοτριούμενου ακινήτου κατά το χρόνο της πρώτης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου της αίτησης καθορισμού της αποζημίωσης αυτής, καθώς και η δαπάνη του ιδιοκτήτη του απαλλοτριούμενου ακινήτου, η οποία είναι συνέπεια της απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας. Η αποζημίωση για την αξία της επιχείρησης που ασκείται στο ακίνητο που απαλλοτριώνεται, δεν συμπεριλαμβάνεται στην έννοια της «πλήρους αποζημίωσης», αλλά λαμβάνεται υπόψη η συνδεόμενη με το ακίνητο που απαλλοτριώθηκε πρόσοδος, σε σχέση με την ασκούμενη σ’ αυτό επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά την εκτίμηση της αξίας του απαλλοτριούμενου ακινήτου.»

Στο Συμβούλιο το 2012
Έτσι, με εισήγηση απαλλοτρίωσης το 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο τότε και σημερινός Δήμαρχος Τζουλάκης και ο τότε Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κουτελάκης επιχείρησαν να ξεκινήσουν διοικητικές διαδικασίες νόμιμης «μονομερούς αρπαγής» της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. Τότε οι Κούπας, Νάνου, Δημάκης, όντες σε διαφορετική παράταξη – Πρώτη Αντιπολίτευση – καταψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, παρουσία μάλιστα του επιχειρηματία στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/7/2012.
Σήμερα και μετά από ερώτηση σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Κουτελάκη – επικεφαλής  Αντιπολίτευσης – το θέμα επανήλθε στη  Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ενώ είχε «παγώσει», και εν συνεχεία στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.

Ποιοί θέλουν να πάρουν το Ακίνητο για τον Δήμο
Την πρόταση του Δημάρχου για την αναγκαστική – μονομερή εξαγορά πολιτικά καταψήφισε και στην ΕΠΖ και στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δήμητρα Νάνου, εξηγώντας νομικά της αμφιβολίες της, δείχνοντας ότι σέβεται και την παλαιότερη ψήφο της επί του θέματος και όχι μόνο…, ο Αλέξανδρος Ζαβός, ο οποίος μάλλον θεώρησε ότι οι κανόνες προσφοράς και ζήτησης στις αγορές πρέπει να τηρούνται, ενώ ο Τρύφων Αλικάτωρας, νομικός και αυτός, ψήφισε λευκό. «Χάνει» και δικούς του λίγο – λίγο ο Δήμαρχος. Ο «αειθαλής» Δημάκης μάλλον δεν θυμόταν τι ψήφισε στο ίδιο θέμα το 2012 – ή μπορεί και να θυμόταν – και ψήφισε υπέρ της πρότασης του Δημάρχου, πράγμα που έκανε και ο Κούπας. Μια ή μάλλον δύο ακόμη εντυπωσιακές πολιτικές κωλοτούμπες από τους δύο γνωστότερους για την πολιτική τους συνέπεια Δημοτικούς Συμβούλους... Στις αρνητικές ψήφους να προσθέσουμε και τον Δημήτρη Πανταζή, ο οποίος δεν έμεινε στο νομικό ζήτημα αλλά τοποθετήθηκε – όπως και έπρεπε – κοινωνικά επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
 Εντύπωση προκάλεσε η υπερψήφιση της εισήγησης από τον Παναγιώτη Τσιάπη, γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία της πόλης και με οικογενειακό όνομα της εμβέλειας της οικογένειας Πιπερίδη.
Σίγουρα αναρωτιέται κάποιος πόσο επιχειρηματικά εύστοχη ήταν η ψήφος του, αλλά και πόσο τελικά  «σεβάστηκε» και τον «απέναντι» καθ’ όλα νόμιμο ιδιοκτήτη.
Όλοι οι επικεφαλής με πρωτοστάτη τον Κουτελάκη – ένθερμο υποστηρικτή της εν λόγω απαλλοτρίωσης – υπερψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου, άλλος χωρίς σχόλιο και άλλος κάνοντας κάποιες παρατηρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς δεν ρώτησε δημόσια σε ποιόν ανήκει το ακίνητο και πως αξιοποιείται.
Είναι ξεκάθαρη η αριστερή λογική άλλων δεκαετιών «όλα στο Δημόσιο» των περισσοτέρων «ποτισμένων» δημοτικών συμβούλων, αλλά το 2016 νέα παιδιά όπως η Μάτζιου, ο Κρικρής, ο Πάντος, αλλά ακόμη και οι πρόσφατοι Καρυοφύλλη, Περαθωράκης, Κλειδόπουλος, Τερζόπουλος – που δεν τους «πήραν τα χρόνια» – αυτή την κοινωνική εικόνα θέλουν να δώσουν; Πάρτε το ακίνητο του ιδιώτη για Ωδείο; Η δεν ήξεραν τι ακριβώς ψήφισαν που είναι ακόμη χειρότερο; Η μήπως η «ριμάδα» η πολιτική γραμμή καλά κρατεί; Δηλαδή τι θα «πάθουν» οι Ζαβός, Νάνου και Αλικάτωρας; Απολύτως τίποτε!!!!!

Ο Νύν  και ο Πρώην Δήμαρχος
To πολιτικό θράσος των Τζουλάκη – Κουτελάκη αλλά και των συμβούλων τους, που τόσο αντικοινωνικά – με φωτεινές εξαιρέσεις λεκτικά και μόνο της Κασίμη και του Κλειδόπουλου – προτείνουν την  έναρξη διαδικασιών μονομερούς άρσης ιδιοκτησίας ενός από τους γνωστότερους νεοσμηρνιώτες, μόνο ασυγκίνητους δεν μπορεί να αφήσει τους πολίτες – ειδικά όταν – όπως έγινε γνωστό από τον Πανταζή δημόσια – η οικογένεια δεν το πουλάει.
Είναι λυπηρό για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος να επιχειρεί τόσο «στυγνά», και μάλιστα για ένα Δημοτικό Ωδείο και όχι για κάτι που τουλάχιστον θα ευαισθητοποιούσε την κοινή γνώμη, να «κάνει του κεφαλιού του», έχοντας φυσικά και την κατά πλειοψηφία σύμφωνη απόφαση του Συμβουλίου.
 
Η συνήθης συμπεριφορά Τζουλάκη
Δεν εκπλήσσει βέβαια η προσέγγιση της Δημοτικής Αρχής. Εδώ δεν «μάσησε» στους άνεργους των γυμναστηρίων, στην κυρία που πουλάει κουλούρια και στα παιδάκια της «Ηλιαχτίδας», στον ιδιώτη θα φοβηθεί; Και όλα αυτά για να καταφέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του «εξαίρετου» κατ’ όλες πια τις παρατάξεις  διαχειριστή Χατζαντουριάν να αποκτήσει Ωδείο, να κάνει νέες απευθείας αναθέσεις – όπως πλέον αναγράφεται στις αποφάσεις της Διαύγειας επιμελώς –, να «σπάσει» κωδικούς για να κατανέμει μικρότερα ποσά κατά βούληση του, νόμιμα βέβαια, και, αν χρειαστεί, να δώσει και «δουλειά» σε ημέτερους και μη.

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: