Αρθρογραφία


Το Πριν Και Το Μετα Μιας Αποτυχημένης Ανύπαρκτης Φανφάρας

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 20/02/2016

ΠΡΙΝ

Ομήρου 13 Φεβρουαρίου «Νύχτα Αγάπης» ή «Νύχτα Εκμετάλλευσης» ;

Όλα άγνωστα. Μόνο το κονδύλι που εγκρίθηκε, είναι γνωστό. Το συμβούλιο του Φεβρουαρίου με έκτακτο θέμα έχει εγκρίνει κονδύλι 8,000 ευρώ, και μάλιστα όχι ομόφωνα, στον  γνωστό  «εξαιρετικό» πια διαχειριστή του Πολιτιστικού Οργανισμού Βαγγέλη Χατζαντουριάν.
Ο Εμπορικός Σύλλογος των πολύ περιορισμένων μελών και της ανύπαρκτης στέγασης, ζητάει να διοργανώσει ο Δήμος «Νύχτα Αγάπης.» Δεν επιχορηγείται, μπορεί όμως υπό την Αιγίδα του Δήμου να κάνει δραστηριότητα που θα πληρώσει ο Πολιτιστικός. Μια χαρά ιδέα. Ο εκπρόσωπος βέβαια του Συλλογικού Οργάνου Εργαζομένων Αθήνας δεν είχε ιδέα και κατέθεσε χτες υπόμνημα αρνητικής εισήγησης.
Μια χαρά προβολή και βέβαια μια χαρά ελπίδα για τα μαγαζιά της Ομήρου που ίσως δουν παραπάνω πωλήσεις με ό,τι θετικό επακόλουθο μπορεί αυτό να έχει. Όμως άλλα μαγαζιά δεν έχει η πόλη; Μόνο η μισή περίπου Ομήρου υπάρχει;
Ας δούμε όμως μερικές λεπτομέρειες. Αρχικά όπως το έχουν ήδη προβάλλει κάποιοι πολιτιστικοί Σύλλογοι, το παραδοσιακό τους χορευτικό θα χορέψει στην εκδήλωση. Κάποιοι άλλοι Σύλλογοι δεν έχουν καν ενημερωθεί. Κρήτες, Πόντιοι, Αιολίδα, Ηπειρώτες τουλάχιστον είναι κάποιοι από τους Συλλόγους της πόλης που θα παραβρεθούν. «Τσάμπα!» Εντάξει οι Ηπειρώτες καταλάβαμε… αλλά και αυτοί «Τσάμπα»;
Ζήτησαν χρήματα και δεν έλαβαν; Κάποιοι ναι. Κάποιοι πάλι δεν ζήτησαν. Μάλλον δεν τα χρειάζονται, ή μήπως φοβούνται ότι αν ζητήσουν –νόμιμα φυσικά- και δεν πάρουν και τυχόν αντιδράσουν, κινδυνεύουν να χάσουν και αυτά που ετησίως λαμβάνουν, που δεν είναι και κάποιο σπουδαίο ποσό. Μοιάζει και με ένα είδος οικονομικής «Ομερτά» αν ισχύει η υπόθεση.
Τσάμπα οι χορευτές, τα όργανα, οι φορεσιές και ότι άλλο μπορεί να είναι κόστος για τους Συλλόγους, οι οποίοι δεν χαίρουν στην εποχή της κρίσης και ιδιαίτερης ρευστότητας. Το κονδύλι όμως λέει 8,000 ευρώ. Μιλάμε για 400-500 ευρώ στον κάθε σύλλογο και φυσικά και λιγότερα να έπαιρναν όχι δεν θα έλεγαν. Εδώ βέβαια και ο Εμπορικός Σύλλογος «κάνει την πάπια» ή πράγματι δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Άλλωστε άλλος πληρώνει… Αν πιέσει μπορεί να μην ξαναδεί κανένα είδος «Νύχτας» με Δημόσιο Χρήμα. Βαριά υπόσταση Σύλλογος.
Στη συνέχεια -και είναι ύψιστης σημασίας θέμα-, τι ακριβώς συμβαίνει με τους υπαλλήλους;
Tους ρώτησαν για να επιμηκύνουν το ωράριο η όχι; Θα πληρωθούν υπερωρίες; Μήπως θα πάρουν δώρο κάποιο «ρεπό»; Τι θα κάνει ένα μαγαζί με 1-2 υπαλλήλους που ρεπό δεν βγαίνει εύκολα; Ούτε μια επίσημη ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο. Είναι λογικότατο η κοινωνία να αναρωτιέται, και αυτή η έλλειψη ενημέρωσης ή και δέσμευσης από τον υποτυπώδη αυτό Σύλλογο, εκτός των άλλων δημιουργεί και άλλες εύλογες απορίες. Μήπως οι υπάλληλοι γίνονται «θύματα»; Μήπως και να μην πληρωθούν θα φοβηθούν να αντιδράσουν; Μήπως δεν πάρουν ούτε ρεπό; Απορίες ανθρώπων της καθημερινότητας και όχι μόνο «αριστερών» παρατάξεων.
Αλλά βέβαια ο Εμπορικός Σύλλογος των Τσιάπη-Παπαβασιλείου δεν ενδιαφέρεται για αυτά. Ο Παναγιώτης Τσιάπης διαβεβαίωσε στο Συμβούλιο ότι θα πληρωθούν υπερωρίες. Για τα δικά του μαγαζιά ή για όλα; Οι ίδιοι κύριοι βέβαια έως πρόσφατα ήταν κατά του ανοίγματος κάποιων Κυριακών , αλλά οι «Λευκές Νύχτες» και οι «Νύχτες Αγάπης» δεν τους ενοχλούν. Ας «κάνουν λοιπόν το κομμάτι τους», το μόνο σίγουρο με τα χρήματα των Δημοτών.
Και τελικά αυτό το ποσό των 8000 ευρώ, σε Πολιτιστικούς ΔΕΝ πάει, σε υπαλλήλους ΔΕΝ πάει, στον εμπορικό σύλλογο να ρυθμίσει τα έξοδα της εκδήλωσης φυσικά ΔΕΝ πάει. Πού πάει; «ΤΣΑΜΠΑ» θα δουλέψουν και θα χορέψουν οι Νεοσμυρνιώτες; Θα φανεί σύντομα βέβαια στην Διαύγεια ποιος και πόσο πληρώθηκε, πού είχε έδρα, και σε πόσους πάλι έδωσε δουλειά  ο «εξαιρετικός» αυτός Βαγγέλης Χατζαντουριάν αλλά και ο εντεταλμένος Πολιτιστικών Συλλόγων Τρύφων Αλικάτορας που έδωσε μάχη ΠΑΛΙ για τα συμφέροντά τους.
Προς το παρόν θυμόμαστε σε ποιούς ΔΕΝ έδωσε δουλειά. Ας το χαρούν όσοι περάσουν από την Ομήρου. Οι υπόλοιποι, υπομονή…. και «μην ρωτάτε»

Όμως οι ¨διοργανωτές” υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο και την αντίδραση που προέβαλλε κυρίως το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων κυρίως παρασκηνιακά απ’ ότι φαίνεται.  Στο πλευρό τους στάθηκαν και κάποια τοπικά ΜΜΕ με εξαίρεση “ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ” του Παπαδάκου πλέον και όχι του Νικάκη που προέβαλλαν την (ακυρωμένη τελικά) εκδήλωση, κυρίως όμως φαίνεται ότι την τελική κρίση την είχε ο λαός που δεν “τσιμπάει” σε τέτοιες φανφάρες. ΟΛΑ τα παραπάνω  ή απλά το κεντρικό κράτος ακύρωσε την εκδήλωση για κάποια τυπικότητα που ΟΜΩΣ δεν είχε να κάνει με χρήμα.

ΜΕΤΑ

“Ρεζίλι” με την “Νύχτα Αγάπης” στην Νέα Σμύρνη

“Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα κ. Χρήστος Καπάταης μιλώντας στο «Βήμα» επισήμανε ότι «η Περιφέρεια δεν έχει λάβει αίτημα από τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Σμύρνης. Βάσει του νόμου απαιτείται αίτημα προς την Περιφέρεια και αυτό να περάσει από Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει. Τέτοιο αίτημα δεν δεχτήκαμε ποτέ. Είμαι υποχρεωμένος να τηρώ τον νόμο και τις διαδικασίες».
Πάντως από τη στιγμή που δεν έχει υποβληθεί και εγκριθεί αίτημα για την επέκταση του ωραρίου με τη μορφή της «λευκής νύχτας», υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κινητοποιηθούν βάσει καταγγελιών.”
Δεν έφτανε που ήρθε έκτατο θέμα την 1/2/2016 στις 10.30 το βράδυ, δεν έφτανε που οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν θα έπαιρναν φράγκο από τα 8000 ευρώ Δημόσιου Χρήματος , δεν φτάνει που ΚΑΜΙΑ εξασφάλιση δεν δόθηκε γραπτώς από τον εμπορικό Σύλλογο της Πόλης -εκτός από ένα πανηγυρικό αφισσακι- για την πληρωμή με οποιονδήποτε τρόπο των υπαλλήλων για υπερωρίες, ήρθε και η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα κ. Χρήστου Καπάταη. Ακόμη και ο Δήμαρχος δεν σχολίασε τίποτε για την μη κατάθεση του αιτήματος .
‘’«Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες ανώτερης ποιότητας στην όμορφη αγορά της Νέας Σμύρνης» καταλήγει το κείμενο του συλλόγου, το οποίο συνυπογράφει ο δήμαρχος κ. Σταύρος Τζουλάκης.’’
Μετά λοιπόν την Κα Ειρήνη την κουλουρού που έφερε την Νέα Σμύρνη “ψηλά” στο διαδίκτυο και στην Τηλεόραση, αλλά και την παράσταση Ρουβά στην Πλατεία που μεταξύ τν επιτυχιών ‘’Σύμπλεγμα Οιδιπόδειο’’ και ‘’ θα σου κάνω μακαρόνια με κιμά για να φας’’ , τραγούδησε ‘’Άξιον Εστί’’ στην Πλατεία Νέας Σμύρνης με την όποια επιτυχία, τώρα η πόλη μας φιγουράρει πάλι στα best , αποφασίζοντας να οργανώσει ‘’Νύχτα Αγάπης” χωρίς την άδεια της Περιφέρειας.  Και εις ανώτερα Κύριοι. Χαρά στους Δημοτικούς Συμβούλους της “Στροφής” της “Λαϊκής Συσπείρωσης” αλλά και τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Πανταζή που καταψήφισαν νωρίς νωρίς.
Φυσικά και η Πόλη Ανάποδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Πολιτική Προάσπιση των εργασιακών των Υπαλλήλων.
To www.nstv.gr είχε ήδη μέρες τώρα διατυπώσει γραπτές δημοσιογραφικές αμφιβολίες, αμέσως μετά  το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου, τόσο λόγω της παρουσίας και καταγγελίας της εκπροσώπου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όσο και μέσω ρεπορτάζ που αφορούσε τις μηδενικές γραπτές διαβεβαιώσεις για τις υπερωριακές αμοιβές των εμποροϋπαλλήλων.
Παράλληλα από το πολιτιστικό ρεπορτάζ φάνηκε άμεσα πόσο «Τσάμπα» -αν και κάποιοι ζήτησαν κάποιο μικρό ποσό- θα χόρευαν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι…
Οι Τζουλάκης – Χατζαντουριάν αλλά και ο φιλικά προσκείμενος –δεν είναι κακό άλλωστε- Παπαβασιλείου την άλλη φορά να οργανωθούν καλύτερα…Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε αν ακυρώθηκε και το ποσό των 8000 ευρω που είχε εγκριθεί.
Ακολουθεί η απάντηση του εμπορικού Συλλόγου στην απόφαση της Περιφέρειας
«Με λύπη μας λοιπόν σας πληροφορούμε ότι οι εχθροί των τοπικών αγορών όπως η Νέα Σμύρνη μας, νίκησαν. Για ακόμη μια φορά, οι σύμμαχοι των Μεγάλων MALLS και των γιγαντιαίων επιχειρήσεων που πάντοτε εξαντλούν τα ωράρια, νίκησαν σε βάρος των μικρών καταστημάτων. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες ανώτερης ποιότητας στην όμορφη αγορά της Νέας Σμύρνη. Η Περιφέρεια Αττικής, αντί να μας καλύψει, μας απειλεί με διοικητικούς ελέγχους βασιζόμενη σε έναν νόμο που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν κατά το σκέλος των Λευκών Νυχτών. Κατόπιν της γνωμοδότησης αυτής, κάθε έμπορος που θα άνοιγε το κατάστημά του στη Λευκή Νύχτα θα διακινδύνευε να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του»
πηγή www.tovima.gr/society/article/?aid=776390 ενώ στο ρεπορτάζ αναφέρονται και άλλες περιπτώσεις Δήμων που ακυρώθηκε όμοια «βραδιά» .
Κάπως έτσι έλληξε  άδοξα το πλήρες “ρεζιλίκι” των Οργανωτών...

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: