Αρθρογραφία


Συμβούλιο Απριλίου: «Καπελώματα», Κολωτούμπες «Μουσικών Ευαισθησιών» Και Λίγο Στέφος

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 21/05/2016

Τα έκτακτα θέματα
Το δημοτικό συμβούλιο του Απριλίου κόντεψε να γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το έκτακτο θέμα της αίτησης από μέρους του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Άγγελου Σουρβίνου, δημοτικού συμβούλου της παράταξης Κουτελάκη, να αιτηθεί τρίμηνης αδείας για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, θέμα που φυσικά έγινε δεκτό. Άργησε βέβαια τρείς μήνες ο αντιπρόεδρος αλλά τελικά βλέποντας και τις …αντιδράσεις επέλεξε το προφανές.
Το δεύτερο έκτατο θέμα αφορούσε τη ΓΕΧΑ Νέας Σμύρνης και το συγκεκριμένο κτήριο που στεγάζεται, το οποίο είχε παραχωρηθεί παλαιότερα από το Δήμο. Ο Δήμαρχος, κατόπιν συνεννόησης με τους αρμοδίους της ΓΕΧΑ, πρότεινε στο συμβούλιο την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης και τη μετεγκατάσταση της σε άλλο αντίστοιχο, το οποίο θα αγοράσει ο Δήμος για την Ένωση Χριστιανικής Αγωγής. Τώρα τι ακριβώς κάνει η ΓΕΧΑ στη Νέα Σμύρνη, γιατί είχε «δικό της» κτήριο και γιατί πρέπει με χρήματα των δημοτών να αποκτήσει ξανά περιουσία είναι ερωτήματα που μόνο κάποιοι από το συμβούλιο μπορούν να απαντήσουν και αυτό διότι το έργο του σωματείου είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Άλλωστε, ξέρει από «απαλλοτριώσεις» ο Τζουλάκης. Ας δώσει και εκεί τα «φώτα του». Θα είναι και εύκολο. Δικό του είναι το κτήριο που έχει παραχωρηθεί στη ΓΕΧΑ.O Πολύδωρος Συρίγος «έδωσε συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή» μιας και της πήρε μόνο από το 1999 μέχρι το 2016 για να καταφέρει να ξεκινήσει τις διαδικασίες αξιοποίησης του κτηρίου της ΓΕΧΑ. Από ότι φαίνεται αυτός ξέρει τι κάνει η ΓΕΧΑ και γιατί πρέπει οι Νεοσμυρνιώτες να της αγοράσουν ή να της νοικιάσουν ακίνητο. Φυσικά το έκτακτο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Πάλι «Στέφος»!
Η παράταξη «Συμμαχία πολιτών» απασχόλησε για μία ακόμη φορά τα κοινά της πόλης, με το Δημήτρη Πανταζή να καταθέτει επιστολή διαμαρτυρίας προς το προεδρείο. Η διαμαρτυρία αφορούσε το αν και κατά πόσο οι δύο σύμβουλοι Πανταζής και Γρηγοράκης είναι και πρέπει να αποκαλούνται «ανεξάρτητοι» λόγω της παραίτησης του επικεφαλής του συνδυασμού Στέφου. Καλά, για το Γρηγοράκη δεν υπάρχει κανένα σχόλιο. Αν μπορούσε θα πέρναγε στη συμπολίτευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ των Τζουλάκη-Κούπα χτες. Άλλωστε, μόνο αυτοί του δίνουν φωτογραφικό υλικό.  Ο Πανταζής, όμως, εξετάζοντας και το γράμμα του νόμου αμφισβήτησε έντονα και με παράθεση νόμων τον όρο «ανεξάρτητος» που τους προσδίδεται – συχνά επισήμως.
Ο Κουτελάκης έβαλε το θέμα σε πρακτική βάση, τονίζοντας ότι η παρουσία των δύο συμβούλων σε επιτροπές αυτόματα τους καθιστά παράταξη, διότι διαφορετικά θα έπρεπε να έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση όντας ανεξάρτητοι, ενώ δεν ξέχασε και να ποσοτικοποιήσει (κομψά γραμμένο) και τον πολιτικό άνδρα Νίκο Στέφο απόντος του ιδίου.
Την πολιτική παρεξήγηση, που δεν θα λήξει σύντομα, «εμφανίστηκε» λίγο αργότερα για να ερμηνεύσει και, μάλιστα, μιλώντας από την έδρα του προεδρείου ο Νίκος Στέφος. Σοβαρό φάουλ προσωπικά της Προέδρου Απέργη, η οποία επέτρεψε στον απλό πια πολίτη Στέφο να τοποθετηθεί χωρίς να έχει ξεκάθαρη άποψη αποδοχής των υπολοίπων συμβούλων. Ο Στέφος τελικά θεώρησε ότι μόνο αν συμφωνήσουν οι δύο σύμβουλοι θα μπορεί να εκλεγεί νέος επικεφαλής, πράγμα που στην περίπτωση Πανταζή – Γρηγοράκη δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί. Τα πνεύματα – χρονιάρες μέρες που ήταν – άναψαν, ο Κουτελάκης στόλισε ξανά –παρουσία του αυτή τη φορά- το Στέφο, έπεσαν και «μερικά αργύρια» στο διάλογο, ποιος ξεχνάει άλλωστε τα 30 αργύρια τη Μεγάλη Εβδομάδα και ευτυχώς η συνεδρίαση έγινε λίγο περισσότερο διασκεδαστική.  Ο Στέφος πάντως κράτησε χαρακτήρα και επίπεδο αυτή τη φορά και αποχώρησε.
Η ώρα του πολίτη
Στις ερωτήσεις του μήνα ο Παναγιώτης Πάντος και, κυρίως, ο Δημήτρης Πανταζής έφεραν θέματα συγκεκριμένου κοινωνικού ενδιαφέροντος των δημοτών, όπως οφείλουν να κάνουν οι ενεργοί σύμβουλοι, ενώ και ο Γιώργος Κουτελάκης ανέδειξε θέματα ανυπαρξίας πρασίνου σε χώρους που η δημοτική αρχή έχει ήδη πραγματοποιήσει παρεμβάσεις πρασίνου, που όμως είναι «ξερές για μήνες».
Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, την 4η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου, η Ρουμπίνη Τσαμασίρου σωστά παρατήρησε τη μείωση του προϋπολογισμού για το διαγωνισμό των Αθλοδιακοπών, έτσι ώστε ο διαγωνισμός να γίνει για ακόμη μια φορά πρόχειρος και όχι ηλεκτρονικός, διότι «δεν προλαβαίνουμε», όπως είπε ο Δήμαρχος. Η αναμόρφωση υπερψηφίστηκε και από την παράταξη Κουτελάκη, η οποία βέβαια έθεσε αρκετά ερωτήματα που οι αδιάφορες απαντήσεις του Δημάρχου φαίνεται να τα κάλυψαν.
«Ξανακαπέλωσε» ο Κούπας το Δημάκη
Στο θέμα της έγκρισης του κανονισμού του κοιμητηρίου, θέμα που άπτεται των άμεσων αρμοδιοτήτων Δημάκη, τοποθετήθηκε λεπτομερώς ο πρώην «πολιτικός του ηγέτης» Κούπας, εξηγώντας τις αλλαγές και προσθήκες που φέρνει η δημοτική αρχή.
Ο Δημάκης που έχει αρχίσει να μην σέβεται πια ούτε νεκρώσιμες τελετές – το κινητό του χτυπάει και εκεί κατ επανάληψη εντός ναού – μετά το «καπέλωμα» Κούπα, απλά ως καλός πολιτικός κλακαδόρος, υπερψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου. Η συζήτηση περί «τάφων» τράβηξε βέβαια αρκετά. Η παράταξη Κουτελάκη, ενώ στην αρχή της εισήγησης θεώρησε το νέο κανονισμό ως «κανονισμό χωρίς καμία - πρακτική συνεισφορά», τελικά τον υπερψήφισε μετά από τις απαραίτητες διευκρινήσεις εντός αιθούσης. Μάλλον μετά τις διευκρινήσεις το ίδιο κείμενο, που φυσικά μελέτησε πριν χαρακτηρίσει πρακτικά άχρηστο ο τ.Δήμαρχος, έγινε κείμενο προστιθέμενης αξίας.
Δύο χρόνια ίσως «γιαπί» οι Ομήρου – Παλαιολόγου
Ακολούθησε το θέμα της υπογραφής της σύμβασης της ανάπλασης Ομήρου – Παλαιολόγου, η διάρκεια της οποίας προβλέπεται σε 24 μήνες τουλάχιστον βάσει σύμβασης, χωρίς βέβαια να γίνει κάποια ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, όπως ανέφερε ο Κουτελάκης. Ο εμπορικός σύλλογος βέβαια δεν παρακολουθεί ή δεν καταλαβαίνει αυτές τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να αποδέχεται τους συμβατικούς όρους της περιφέρειας. Αλλά έχουμε ξαναπεί. Πέντε νοματαίοι και δύο εμπορικά βουνά ασχολούνται με τον Εμπορικό σύλλογο. Ποιόν να ενημερώσουν και από ποιόν να εξουσιοδοτούνται; Πιθανόν οι δύο εμπορικότεροι δρόμοι να έχουν «το χάλι τους» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θέμα ψηφίστηκε πλειοψηφικά, με παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και με τον Παναγιώτη Τσιάπη να βρίσκεται εκτός αίθουσας.
Η αλλαγή «μουσικών ευαισθησιών» Τζουλάκη- Κουτελάκη
Για το θέμα της απαλλοτρίωσης από το Δήμο του ιδιωτικού κτηρίου της οικογένειας Πιπερίδη με σκοπό τη δημιουργία δημοτικού ωδείου και την ξεκάθαρα «σφετεριστική» προσέγγιση των Τζουλάκη – Κουτελάκη κάναμε εκτενείς αναφορές σε προηγούμενο φύλλο. Δεν έλειψαν βέβαια έκτοτε και οι εντονότατες ενστάσεις αρκετών δημοτικών συμβούλων. Η δημοτική αρχή, λοιπόν, ενώ έφερε το θέμα και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να προχωρήσει τη διαδικασία περαιτέρω – με την πολιτική ευλογία και του Κουτελάκη – στην πορεία και μετά από έρευνα διαπίστωσε κολλήματα. Την επισφράγιση  της «αλλαγής πλεύσης» ως προ το συγκεκριμένο ακίνητο δρομολόγησε πολιτικά, όσο μπορούσε, και ο εντεταλμένος Κων/νος Κλειδόπουλος κάνοντας αναφορές μεταξύ άλλων και σε θέματα ηθικής τάξης από πλευράς δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος απέσυρε το θέμα και φυσικά το ενδιαφέρον του δήμου για το συγκεκριμένο κτήριο, ενώ ο Κουτελάκης επέμεινε «πέφτοντας μαχόμενος» χωρίς βέβαια να έχουμε καταλάβει ποιος ήταν «ο εχθρός». Όλοι άξιοι και διαβασμένοι.. στην «αλλαγή στάσης» και εκτιμούμε καλύτερη ενημέρωση στην επόμενη κτηριακή επιλογή.
3η αναμόρφωση στον Πολιτιστικό – «Λευκό» ο Βρεττός
Πριν ακόμη μια αναμόρφωση, τρίτη για το 2016, του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ του πολιτιστικού οργανισμού, Κασίμη και Μπακαλοπούλου επανέφεραν η μια την άλλη σε τάξη με την Κασίμη να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει δημόσια συζήτηση, απαιτώντας συγνώμη με άκομψο ύφος, για ιδιωτική συζήτηση που είχε με το Δήμαρχο, τη δε Μπακαλοπούλου να τοποθετείται εκτός μικροφώνου επί της άκομψης συμπεριφοράς Κασίμη για αρκετή ώρα.  Γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα καμία τοποθέτηση της δεν είχε ξεπεράσει τα δύο λεπτά. Τουλάχιστον μαθαίνουμε που «τσιμπάνε» ακόμη και οι νέες κυρίες του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Χατζαντουριάν λοιπόν ζήτησε την έγκριση του Συμβουλίου για την τρίτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Πολιτιστικού μέσα σε τέσσερις μήνες. Αν είναι να κάνουν μια αναμόρφωση το μήνα, δεν έχει έννοια ο προϋπολογισμός, δεδομένου του ότι κάθε κωδικός προς αναθεώρηση αλλά και κάθε νέος κωδικός δεν προέρχεται από απρόβλεπτα γεγονότα, και αυτά μάλιστα αφορούν προγραμματισμένες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.  Ο Κουτελάκης και η παράταξή του καταψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν, ο γνωστός πια «εξαιρετικός» διαχειριστής, έδειξε να κατανοεί περσινά λάθη και παραλήψεις της διοργάνωσης «Street Run», βοήθησε και η δημόσια πια κριτική του «Π», και φαίνεται πως φέτος δεν θα κάνει τα ίδια τουλάχιστον λάθη. Λευκό ψήφισε ο Άγγελος Βρεττός κλέβοντας τις εντυπώσεις, δημιουργώντας μάλιστα αρκετές «απορίες», έχοντας την τύχη να απουσιάζει ο Γιάννης Φραγκούλης της «Πόλης Ανάποδα» από δίπλα του, μια και μπορεί αυτό το «λευκό» να ήταν σημείο ανεπίσημης πολιτικής γκρίνιας από το Γιάννη προς τον Άγγελο για τα «μάτια του Βαγγέλη Χατζαντουριάν». Η υπόλοιπη αντιπολίτευση φυσικά καταψήφισε την αναμόρφωση. Εκτός φυσικά του ΚΚΕ…
Ακολούθησαν διάφορες εγκρίσεις μικρών κονδυλίων για δαπάνες για να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας με την εισήγηση του Δημάρχου για συνεργασία του δήμου με εταιρεία φύλαξης, ιδιωτική φυσικά. Οι «αριστερές» παρατάξεις ήταν αρνητικές με την παράταξη Κουτελάκη να θεωρεί ατεκμηρίωτο οικονομικά το εγχείρημα όπως παρουσιάστηκε αριθμητικά, μη αναγνωρίζοντας μάλιστα όλες τις ανάγκες φύλαξης όπως τις παρουσίασε συνοπτικά ο Δήμαρχος. Ο Τ.Αλικάτωρας, έχοντας διαβάσει πια καλά τις έντονες δημόσιες κρητικές, επιβεβαίωσε ότι «κανείς δε θα τολμήσει να πάρει υπαλλήλους – συνεργάτες τύπου πολιτιστικού οργανισμού». Σωστός ο σύμβουλος. Βέβαια δεν σχολίασε κανείς γιατί να μην προτιμηθούν συμβασιούχοι που να πληρούν φυσικά όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Με τόση ανεργία μάλλον δεν θα είναι δύσκολο να βρεθούν τα φυσικά προσόντα. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: