Αρθρογραφία


Καλώς Ήρθες Βαγγέλη Στην ΝΔ (;) Με Τον Πολιτισμό Σου!

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 25/02/2017

Την προδοσία πολυ αγάπησαν, τον προδότη, ουδεις

Θα περίμενε κάποιος να έχει πολιτικό πρότυπο τον Κούπα; Θα μπορούσε ποτέ ο Κούπας ως μέλος της παράταξης Τζουλάκη να διαλύσει το πολιτικό όνειρο  του Κουτελάκη να πάρει πίσω «αποστάτες» Πασόκους κάτω από την φτερούγα του; Κι όμως η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Το πολιτικό σκηνικό στη Νέα Σμύρνη, μετά την κατάρρευση του απόλυτου κλασσικού δικομματισμού και τη μετάλλαξη του σε άλλο όνομα αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι πιο ρευστό από ποτέ. Ποιος θα περίμενε ότι θα έφτανε να γίνει «δικαίωμα» σε κάθε κομματικό δήμαρχο να επικαλείται ότι στις τοπικές εκλογές είναι υπερκομματικός διότι απλά έδωσε στέγη στα πολιτικά «ορφανά» άλλων κομμάτων (βλ. Κούπας για τον Τζουλάκη, Κασίμη για τον Κουτελάκη κτλ)ΑΛΛΑ στις βουλευτικές εκλογές να διατηρεί το δικαίωμά του να τρέχει να...υποδέχεται τους υποψήφιους πολιτευτάδες. Η περίπτωση του Χατζαντουριάν είναι ιδιαίτερη. Από την καθολικά δημόσια και πολιτική αφάνεια στη Νέα Σμύρνη, με το εφαλτήριο Κουτελάκη έφτασε να είναι στην επικαιρότητα όσο ένας δήμαρχος. Σε αυτό βοήθησε φυσικά και η πολιτική υπεροψία του να παίρνει αποφάσεις αποκλειστικά μόνος για τις δημόσιες δαπάνες του Πολιτιστικού Οργανισμού όσον αφορά στον προμηθευτή. Αν προσθέσουμε και μια νότα πολιτικής ανηθικότητας να προσλαμβάνει υιούς και θυγατέρες πολιτικών και περί του δήμου προσώπων και ΙΔΟΥ η δημοσιότητα. Με λίγα λόγια κατάφερε αυτό, που ο έξυπνος πολιτικός προσπαθεί να αποφύγει: τη δημοσιότητα εκτός της προεκλογικής περιόδου.
Που κολλάει ο Κούπας σε όλο αυτό το σκηνικό; Είναι πλέον γνωστό, ότι ο Κούπας δεν είχε τη δυνατότητα, μετά από τα τραγικά του λάθη, να κατέβει με δική του παράταξη στις τελευταίες εκλογές. Για έναν πολιτικό παλαιάς και ξεπερασμένης κοπής,  αυτό σημαίνει ότι η μη συμμετοχή τουλάχιστον στο δημοτικό συμβούλιο, τον βγάζει «εκτός παιχνιδιού» για μία θητεία. Μικρό το κακό και ακόμα μικρότερη η χασούρα για το λαό της Νέας Σμύρνης, αν υπολογίσουμε ότι η μέχρι τώρα παρουσία του ως αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν έχει προσθέσει κάτι που δεν υπήρχε πριν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για αυτόν όμως παραμένει, ότι τη θέση του δεξιού υποψηφίου την «λιγουρεύονται» και άλλοι, λιγότερο ηρωικοί, αλλά με την απουσία του θα έβρισκαν χώρο να βγουν στην επιφάνεια. Εδώ μπαίνει στο σκηνικό ο Χατζαντουριάν.Πολλοί τον θέλουν για δήμαρχο, λόγω δημοσιότητας, με έναν ρόλο περισσότερο τυπικό να ασχολείται με αυτό που νομίζει ότι παράγει – πολιτισμό. Όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι η δουλειά του δημάρχου είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκη από αυτό που κάνει τώρα. Άσε που θα αμελήσει κατά πάσα πιθανότητα και τον «πολιτισμό» της Νέας Σμύρνης. Ποιος καλύτερος να διαλέγει μόνος του τους προμηθευτές, από τον ίδιο; Άσε που ο δήμαρχος πρέπει να συμπληρώνει και δήλωση περιουσιακών στοιχείων, να την στέλνει στην αρμόδια αρχή, να την δημοσιεύει στο σάιτ του δήμου… ουφ! όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι μπελάς. Ο Χατζαντουριάν είναι το πολιτικό πρόσωπο της δεύτερης γραμμής. Ίσως και για αυτό αποφάσισε να γραφτεί μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αν αληθεύουν οι φήμες. Για μια μελλοντική συνεργασία με τον Κούπα, που πιθανότατα είναι ο λόγος που θα διαλυθεί η παράταξη Τζουλάκη. Οπαδός της υπερκομματικής αρχής, ο Χατζαντουριάν – υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα – είναι πιθανόν πλέον αβίαστα μέλος της ΝΔ τώρα.  
Ετσι λοιπόν πιθανόν οι μικροί ΠΑΣΟΚΟΙ Μπακαλοπούλου,Κρικρής, Αλικάτωρας –όλοι περιβάλλον Βαγγέλη – αλλά και οι... «πράσινοι» δορυφόροι τους (οικολογικά), όπως το ανερχόμενο wannabe ταλέντο της επικοινωνίας Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, πιθανόν θα αγκαλιάσουν πολιτικά και τον Κούπα, με το Βαγγέλη πάντα στον Πολιτιστικό και Αθλητικό πια Οργανισμό. Οι άλλοι ΠΑΣΟΚΟΙ τύπου Δεληγιάννη, Γιατζίδη, Σηρίγου ρωτήθηκαν; Εντάξει είπαμε η Κλαίρη του «χρωστάει» αλλά για πάντα;
Ας δούμε όμως τι μπορει να «κληρονομήσει» η ΝΔ στη Νέα Σμύρνη, βασισμένοι σε δημοσιογραφική έρευνα δημοσιοποιημένων στοιχείων της δράσης του πιθανού νέους μέλους της «Πειραιώς» Βαγγέλη, το τελευταίο εξάμηνο αν οι έντονες φήμες έχουν βάση.

«Πλούσια» τα προσόντα της γραμματέως

Είναι γνωστό, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί και η πραγματικότητα επιβεβαιώσει,  ότι τις αναθέσεις έργων τις κάνει με δικά του κριτήρια, αφού πρώτα έχει εγκρίνει το ποσό και το είδος της ανάθεσης και μόνο το ΔΣ του Πολιτιστικού. Όπως επίσης έχει αναφέρει ότι τις περισσότερες συμβάσεις τις στέλνει για έγκριση στην Περιφέρεια.
Η δημοτική βιβλιοθήκη είναι ακόμα ένα έργο τύπου «Γιοφύρι της Άρτας» του Τζουλάκη, που όμως ήταν του Κουτελάκη, που είχε αναθέσει στον Αρκαδινό, στην προηγούμενη θητεία, και ακόμα περιμένει ο Νεοσμυρνιός να διαβάσει ένα βιβλίο. Δεν πειράζει όμως διότι το μότο της παράταξης φαίνεται να είναι «κάλλιο (πολύ αργά) παρά ποτέ.Κάπου στο project εμπλεκεται και ο αφανής Αλικάτωρας καιρό τώρα;
Προφανώς η βιβλιοθήκη έπρεπε να στελεχωθεί με προσωπικό. Έτσι ο Χατζαντουριάν, αποφάσισε να προσλάβει μία γραμματέα, τη Βασιλική Μαντζουράνη, που για το μήνα Δεκέμβριο θα εργαστεί 22 ημέρες για 28 ώρες την εβδομάδα με τον μισθό που παρέχει η αγορά αυτές τις ημέρες, ύψους €2.500! μικτά. Για το ποσό αυτό που είναι σύμφωνα με τα κριτήρια του Βαγγέλη, η Βασιλική θα παρέχει υπηρεσίες με αντικείμενο την εξυπηρέτηση των πολιτών παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το δανεισμό των βιβλίων, τη διαχείριση των εισερχόμενων-εξερχόμενων κλήσεων/εγγράφων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και την εγγραφή των πολιτών στους δανειστικούς καταλόγους. Δίκαιο φαίνεται και κυρίως μέσα στα όρια της εποχής…
Επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, βάσει της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, θα προσληφθούν και δύο βιβλιοθηκονόμοι. Βιβλιοθηκονομία είναι η επιστήμη με στόχο την οργάνωση της γνώσης και των πληροφοριών, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται όσο το δυνατό πιο εύκολη η πρόσβαση από τους χρήστες. Θα μπορούσε να θεωρηθεί διεπιστημονικό αντικείμενο, αφού συχνά παρουσιάζει επικάλυψη με άλλους τομείς και διάφορες κοινωνικές επιστήμες. Είναι πανεπιστημιακός τίτλος και μάλλον σύμφωνα με τα κριτήρια του Χατζαντουριάν προσέλαβε επαγγελματίες. Τα στοιχεία τους βρίσκονται στο συνοδευτικό πίνακα. Για λόγους δικαιοσύνης (μάλλον;) και οι βιβλιοθηκονόμοι θα λαμβάνουν για το ίδιο ωράριο και την ίδια διάρκεια το ίδιο ποσό με τη γραμματέα: 2.500€.
Για να εκπαιδευτούν η γραμματέας και οι βιβλιοθηκονόμοι στην ειδικότητα τους και όποιοι άλλοι αν υπάρχουν, ανατέθηκε από το Βαγγέλη σε ιδιωτική εταιρεία να τους εκπαιδεύσει μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα με σεμινάρια. Διότι ο (πιθανός) πτυχιούχος πανεπιστημίου ένα φρεσκαρισματάκι στις γνώσεις το θέλει με σεμινάρια.
 Έτσι η ΜΙΚΕ- Μοντέρνες Εκδηλώσεις (εταιρεία γενικού σκοπού) θα αναλάβει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους εργαζόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που θα αφορά την σωστή καταλογογράφηση των βιβλίων. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν πρότυπα συστήματα σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Βιβλιογραφικής Περιγραφής, που αφορούν την καταλογογράφηση σε ηλεκτρονική μορφή, την ταξιθέτηση στα ράφια αλφαβητικά, κατηγοριοποίηση θεματικών ενοτήτων (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, αρχεία, οδηγοί, επετηρίδες και κάθε συναφές υλικό, υλικό ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών, χάρτες, σπάνιες ειδικές συλλογές) έναντι ποσού 4.950€  συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και νομίμων κρατήσεων.
Στο προσωπικό δεν θα έλειπε και ο υπεύθυνος βιβλιοθήκης. Ο Γιώργος Σουρλής, πάλι για το ίδιο ωράριο και για μια εβδομάδα λιγότερη, ορίζεται υπεύθυνος Διοικητικού – Γενικών αρμοδιοτήτων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με αντικείμενο τις παρακάτω υπηρεσίες: την
επίβλεψη του χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τιςκτιριακές εγκαταστάσεις, την ευθύνη και τήρηση του ωραρίου λειτουργίας της βιβλιοθήκης, την τήρηση των κανόνων για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ο Γιώργος για αυτές τις υπηρεσίες θα λαμβάνει το ποσό των 4.960€! Καλά είναι για τέτοιο πόστο.

Το καλύτερο όμως με τη δημοτική βιβλιοθήκη είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ΑΝ λειτουργεί για τον κόσμο ή αν ετοιμάζεται ή αν υπολειτουργεί , δεδομένων των ημερομηνιών των παραπάνω αποφάσεων.
Πάντως ο Χατζαντουριάν διακήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση λειτουργίας του δήμου Νέας Σμύρνης σε ιδιώτη στο ποσό τον 73.600 €. Τον Φεβρουάριο του 2017. Και οι παραπάνω προσλήφθηκαν να εργαστούν τον Δεκέμβριο του 2016! Τελικά εργάζονταν σε κλειστή βιβλιοθήκη; η γραμματέας και ο υπεύθυνος τι ακριβώς έκαναν, αν ήταν κλειστή; Αν ήταν ανοιχτή, γιατί ο δήμος κάνει διαγωνισμό να την αναλάβει άλλος; Δεν τα κατάφερε; Είχε soft opening ;
Άγνωσται αι βουλαί του Βαγγέλη.

Καρέκλε, εδώ οι καλέ καρέκλε

Τόσες θύμησες από την παλιά Νέα Σμύρνη! Με το γύφτο με την αλλοιωμένη φωνή από το μεγάφωνο να τριγυρνά στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης και να διαλαλεί την πραμάτια του: πλαστικές και αργότερα μεταλλικές σπαστές καρέκλες παντός καιρού και πάσης χρήσεως. Είναι οι ίδιες καρέκλες που καθόμαστε στο Γαλαξία και στις εκδηλώσεις των Ιωνικών γιορτών. Ίσως από εκεί που τις παίρνει ο Χατζαντουριάν να είναι καλύτερης ποιότητας ή και όχι. Δεν θα μάθει ο Νεοσμυρνιός ποτέ, διότι δεν υπάρχουν προδιαγραφές, μόνο το προσωπικό κριτήριό του. Το ζήτημα όμως δεν είναι ότι ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΙ καρέκλες για να καθίσει ο κόσμος. Αυτή είναι η προφανής απάντηση. Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει επανειλημμένως, αφού μετά από τόσα χρόνια που πληρώνει ο κοσμάκης τον πολιτισμό που ο ίδιος «προσφέρει», θα έπρεπε να γνωρίζει τις ανάγκες των εκδηλώσεων σε καθίσματα και να τις αγοράσει μία και καλή.
 Έτσι θα έλεγε ο κάθε οικονόμος άνθρωπος. Όμως δικά του είναι τα χρήματα του δημοσίου; Εκείνος απλά τα διαχειρίζεται. Με αυτόν τον  «ανεπαρκή» τρόπο. Ευθύνη έχει και το ΔΣ του Πολιτιστικού, διότι μπορεί να μην γνωρίζει  εκ των προτέρων που θα παραγγείλλει ο Βαγγέλης, γνωρίζει όμως πολύ καλά και συμφωνεί η πλειοψηφία ότι πρόκειται για ενοικίαση καρεκλών. ΞΑΝΑ. Και φυσικά να σημειωθεί ότι η πολλαπλή ενοικίαση δεν είναι μόνο για τις γνωστές εκδηλώσεις, είναι ΚΑΙ για τη δημοτική βιβλιοθήκη.
 Έτσι κατάστημα επίπλων στην Καλλιθέα, για  ενοικίαση προμήθεια αγνώστου αριθμού καρεκλών – δεν αναφερεται στη διαύγεια αριθμος – για τη δημοτική βιβλιοθήκη με απόφαση Χατζαντουριάν και απευθείας ανάθεση έλαβε 3.499,78€ τον Ιούνιο του 2016. Μετά από δύο μήνες για τις εκδηλώσεις των Ιωνικών γιορτών, για 250 καρέκλες, έλαβε με τον ίδιο τρόπο 2.997,70€. Με την αναλογική μέθοδο, μάλλον ενοικιάστηκαν 291 πλαστικές καρέκλες περίπου.

Ακριβώς την προηγούμενη μέρα της απόφασης ενοικίασης πλαστικών καρεκλών από το κατάστημα επίπλων στην Καλλιθέα, ο Χατζαντουριάν είχε πάρει απόφαση για ενοικίαση πλαστικών καρεκλών (πάλι) από την MICROSHOP ΕΠΕ. Τότε η ενοικίαση αφορούσε 300 καρέκλες για το Άλσος προς 1.500 €. Συνοπτικά στην πρώτη περίπτωση κάθε καρέκλα κοστίζει 10 € και στην δεύτερη περίπτωση 5 €ανά ενοικιαζόμενη πλαστική καρέκλα. Ίσως να τις δοκίμασε ο Χατζαντουριάν με τα προσωπικά του κριτήρια και να ήταν πιο αναπαυτικές οι πρώτες.  Ισως να ήταν άλλου είδους προιόν, άλλης ποιότητας δηλαδή.Αυτό όμως σημαίνει ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν θα κάθονταν στα μαλακά. Μικρό το κακό όμως. Σημασία έχει ότι ο Βαγγέλης προέβλεψε να ενοικιάσει πλαστικές καρέκλες και πέρσι. Πάντως με μία απλή αναζήτηση στο skroutz.gr, το μεγαλύτερο ελληνικό σάιτ αγοράς και πώλησης προϊόντων, οπτικά τουλάχιστον οι ίδιες πράσινες πλαστικές καρέκλες που υπάρχουν στο Άλσος -με πρωτη ματιά-, τιμολογούνται ανά τεμάχιο στο 5,51 € ΑΝ τις ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ μία μία. Σκέψου την έκπτωση που θα μπορούσε να έχει ο δήμος με τις προτιμήσεις του Χατζαντουριάν που τις ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ με τον τόνο. Οι τιμές είναι όλες με ΦΠΑ.

Έχει και συνέχεια...

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις επιλογές του Χατζαντουριάν το τελευταίο εξάμηνο το 2016. Κράτα την αγωνία για το επόμενο φύλλο. Προεπισκόπηση: πολυτάλαντοι εργολάβοι, αγώνες δρόμου και πολλά άλλα

Ποσό    Είδος εξόδου    δικαιούχος    Α.Φ.Μ.    ΔΟΥ    ΑΔΑ
2.500 €    απευθείας ανάθεση θέση της γραμματέως στη Δημοτική Βιβλιοθήκη    ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ    066464927    Ν. Σμύρνης     ΩΞ35ΟΕΜΩ-ΖΨΩ
2.500 €    απευθείας ανάθεση θέση του βιβλιοθηκονόμου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη    ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ    155875277    Ν. Σμύρνης    6ΙΜΗΟΕΜΩ-ΙΘΘ
2.500 €    απευθείας ανάθεση θέση του βιβλιοθηκονόμου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη    ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ    156136811    Ν. Σμύρνης    7ΖΛΖΟΕΜΩ-Χ3Ζ
4.950 €    απευθείας ανάθεση διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους εργαζόμενους στην
Δημοτική Βιβλιοθήκη    ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΚΕ    800714096,
Λομβάρδου 140, Αθήνα    ΙΓ ΑΘΗΝΩΝ    6ΨΒΦΟΕΜΩ-ΛΚΨ
4.960 €    απευθείας ανάθεση θέση του υπεύθυνου Διοικητικού – Γενικών αρμοδιοτήτων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη    ΣΟΥΡΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟ    133394772
Αγ. Λαύρας 3, Αθήνα    Γαλατσίου    6ΘΘΠΟΕΜΩ-Χ4Λ
73.600 €    ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ
ΒΙΛΒΙΟΘΗΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ                6ΙΙ3ΟΕΜΩ-7Α5
3.499,78€    απευθείας ανάθεση Προμήθεια Καρεκλών για
Δημοτική Βιβλιοθήκη    ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ    036338205
    Α΄Καλλιθέας    606ΞΟΕΜΩ-ΗΒ1
2.997,70€    απευθείας ανάθεση  προμήθεια 250 τεμ. πλαστικών καρεκλών στοιβαζόμενες για την κάλυψη των αναγκών των Ιωνικών Γιορτών 2016    ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ    036338205    Α΄Καλλιθέας    6ΥΘ4ΟΕΜΩ-ΨΣΗ
1.500 €    νοικίαση 300 τμχ πλαστικών καρεκλών για την τοποθετησή τους στο
θεατρικό χώρο στο Άλσος    MICROSHOP ΕΠΕ    099340880    ΙΓ’ ΑΘΗΝΩΝ    ΨΚΔΘΟΕΜΩ-8ΑΧ
3.000,00€    Έγκρισης διάθεσης Πίστωσης ποσού 3.000,00€ σε
βάρος του Κ.Α. 10.7133.0008 Προμήθεια Καρεκλών.                75Υ9ΟΕΜΩ-ΚΗΕ

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: