Αρθρογραφία


Συμβούλια Νοεμβρίου: Ούτε μία συγνώμη για τα προβλήματα της πόλης

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 20/12/2019

Συμβούλια Νοεμβρίου: Ούτε μία συγνώμη για τα προβλήματα της πόλης

Ο Νοέμβριος στα Δημοτικά Συμβούλια είχε τα πάντα. Διακοπές συνεδριάσεων, αναβολές, τα «κουβαδάκια» του Χατζαντουριάν, μαθήματα Οικονομίας από άλλο πλανήτη από τον Κουτελάκη, παραδοχές μεγάλων καθυστερήσεων από τον Τζουλάκη για τα «έργα πνοής» της Περιφέρειας – που όμως αυτόν συνοδεύουν πολιτικά – «πολιτικό δράμα» Τσιάπη, «ατάκες» Βρεττού και άλλα πολλά…

Είχαμε «Αρτάκης», «Παλαιολόγου» και άλλα «γεφύρια της Άρτας»

Σε φλέγοντα και μεγάλα έργα όπως αυτό του νέου κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου στην Αρτάκης έγινε σύντομη αναφορά σε συμβούλιο του μήνα. Έτσι, δύο χρόνια μετά τη δημοπράτηση του έργου (Σεπτέμβριος 2017), ένα χρόνο μετά την κήρυξη αναδόχου του έργου της ανέγερσης, δύο χρόνια μετά την ανάδειξη αναδόχου της κατεδάφισης του παλαιού Γυμναστηρίου και ένα χρόνο μετά την έναρξη της κατεδάφισης του... βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν, αλλά χωρίς το παλαιό κλειστό, με όλα τα σωματεία να αγωνίζονται και να προπονούνται σε ενοικιασμένες έδρες και με την ταλαιπωρία, την όποια απώλεια εσόδων αλλά και την αύξηση εξόδων να δημιουργούν τεράστια προβλήματα σχεδόν 2 χρόνια τώρα. Τα ενοίκια των προπονήσεων βέβαια τα πληρώνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης.

Ανησυχητική για τους πολίτες και τα σωματεία ήταν η απάντηση Τζουλάκη : «Έχουμε συνάντηση για να δούμε πως και ΑΝ θα προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο» δήλωσε ο Δήμαρχος!

Επίσης, δυστυχώς για τους πολίτες, έγινε και αναφορά στο έργο της Παλαιολόγου που προκαλεί μήνες τώρα κυκλοφοριακή συμφόρηση μεγάλων διαστάσεων στην κεντρική αρτηρία του Δήμου.

Σε ερώτηση για τα έργα στην Κων/νου Παλαιολόγου απάντησε πάλι ο Δήμαρχος, δικαιολογώντας τις καθυστερήσεις και μάλιστα προεξοφλώντας και επόμενες.

Στην τοποθέτησή του στο ένα λεπτό «ξέχασε» να κάνει αναφορά στην ταλαιπωρία των πολιτών της πόλης που είναι Δήμαρχος και έστω να ζητήσει ένα συγνώμη από αυτούς. Άλλωστε, το έργο είναι της Περιφέρειας, όπως και το Αρτάκης. Ούτε εκεί μια συγνώμη. Βέβαια, πότε έφταιγε ο Τζουλάκης για να ζητήσει συγνώμη – έστω για τα μάτια του κόσμου;   Ίσως βέβαια το «τι να πω» που σχολίασε είναι συνώνυμο συγνώμης.

Ο «άτυχος» Δήμαρχος Τζουλάκης πέφτει σε κακές εταιρείες και κακούς εργολάβους για τα δύο έργα που γίνονται στην πόλη μας από την Περιφέρεια...

Άγγελος Βρεττός: «O βαθμός φτωχοποίησης ποιός ήταν αυτή την επταετία, το μετρήσατε;»

«Την «παράσταση» της συνεδρίασης του προϋπολογισμού έκλεψε ο Άγγελος Βρεττός, Δημοτικός Σύμβουλος με το ΚΚΕ.  Με τον Κούπα να δηλώνει – μέσα σε διαξιφισμούς με τον Κουτελάκη – στο Δημοτικό Συμβούλιο πως «Το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου Νέας Σμύρνης αυξανόταν συνεχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα: από 4.429 εκατομμύρια ευρώ την 1/1/2011 ανήλθε σε 11.614 εκατομμύρια την 1/1/2018. Δηλαδή στην οκταετία 2011 – 2018 αυξήθηκε κατά 162,21%. Ιδιαίτερα στην τετραετία 1/1/2014 – 1/1/2018 αυξήθηκε κατά 68,9%.» (απόσπασμα γραπτής ανακοίνωσης) τονίζοντας μάλιστα ιδιαίτερα την επιτυχία της αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων και κατά την τετραετία της κρίσης και των μνημονίων 2014-2018... Ο Άγγελος Βρεττός (ΚΚΕ) του έδωσε «πληρωμένη απάντηση» «O βαθμός φτωχοποίησης ποιός ήταν αυτή την επταετία, το μετρήσατε;»

Κουτελάκης: «κλείνει» ο Δήμος;

Ακούσαμε τον Κουτελάκη, τόσο στον προϋπολογισμό όσο και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Ισολογισμού, ναι έγινε, να μας ενημερώνει πως ο Δήμος ούτε λίγο ούτε πολύ «πάει για κλείσιμο»… διότι είχε έλλειμμα τη χρονιά που έκλεισε το οικονομικό έτος. Ο πρώην Δήμαρχος «έριξε τα ταρώ» είδε το μέλλον και «έκλεισε» το Δήμο… καθώς «το συσσωρευμένο πλεόνασμα του Δήμου μέσα σε μια χρονιά (2018) μειώθηκε από τα 7.915.849,30 ευρώ στα 6.266.452,66 ευρώ.» Ε, και;

Μάλιστα έγραψε ο «αθεόφοβος» σε άρθρο στις 18 Νοεμβρίου πως «αυτό είναι το αποτέλεσμα της ακατάσχετης οικονομικής διαχείρισης». Σκούριασαν οι οικονομικές γνώσεις του ή νομίζει ότι μιλάει σε παντελώς άσχετο με τα οικονομικά ακροατήριο;

Κατ’ αρχήν από πότε είναι πρόβλημα αν μια οικονομική χρήση είναι ελλειμματική σε ένα Δήμο με 8 εκατομμύρια «καθαρή θέση»; Δηλαδή αν τα έσοδα και τα έξοδα μεταξύ των χρήσεων 2017-2018 ήταν ίδια, δεν μπορούσε ο Δήμος να ξοδέψει σε έργα ή υπηρεσίες μέρους του καθαρού του συνολικού του συσσωρευμένου πλεονάσματος ύψους 1.700.000 ευρώ; 

To χειρότερο είναι πως το 2018 ο Δήμος ξόδεψε λιγότερα από το 2017 – έστω περίπου 400.000 ευρώ – ενώ εισέπραξε και λιγότερα – περίπου 2.000.000 ευρώ – από ότι το 2018. Αυτά περί «ακατάσχετης» οικονομικής διαχείρισης.

«Κερασάκι στην τούρτα» ήταν η προειδοποίηση πως αν συνεχιστεί αυτό, κινδυνεύουν οι μισθοί των υπαλλήλων μεσοπρόθεσμα… Εδώ να θυμίσουμε στο Γιώργο Κουτελάκη – αν και δεν χρειάζεται – πως ο Δήμος ετησίως λαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε κρατική επιχορήγηση ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) – 8.900.000 ευρώ για το 2018. Ε, και «τυφλός» να είναι ο διαχειριστής, θα πληρωθούν οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων. Άλλωστε, το έξοδο εγκρίνεται αυτόματα.

Πολιτικά, επειδή σε παλαιότερα τεύχη έχουμε κρίνει αρνητικά την ετήσια εξαψήφια ή και επταψήφια αύξηση του ταμειακού πλεονάσματος του Δήμου, έχουμε μια δυσκολία να κρίνουμε αρνητικά και τη μείωσή του, υπό την προϋπόθεση φυσικά η διαφορά να επενδύεται στην κοινωνία αναπτυξιακά αλλά και σε αύξηση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Καλός στα τεχνοκρατικά ο Κούπας και γενικά έγινε σωστός τελευταία στις παρουσιάσεις των Οικονομικών Καταστάσεων. Πολιτικά βέβαια θα «φύγει» από την πολιτική, όποτε «φύγει», έχοντας υπηρετήσει την πόλη υπό τον εκ ΠΑΣΟΚ Τζουλάκη ως υφιστάμενός του… είναι και αυτό ένα συστατικό υστεροφημίας μαζί με το καλώς έπραξε στις θητείες του ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών…

Είχαμε και «κουβαδάκια» είχαμε και «προειδοποιήσεις» Τσιάπη

Με το επίπεδο του Δημοτικού συμβουλίου να πέφτει πιο γρήγορα και από τη θερμοκρασία των τελευταίων ημερών, ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν δήλωσε ότι «δεν του αρέσει η αισθητική των συμβουλίων» ενώ στην ατάκα Κουτελάκη «τα κουβαδάκια σου και σε άλλη παραλία», απάντησε με παραλήρημα από κουβαδάκια. Πρέπει να είπε τη λέξη κουβαδάκια τόσες φορές σε 1,5 λεπτό που θα μπορούσε να κάνει spot για τα Jumbo. Ίσως ψάχνει ο Βαγγέλης τρόπο να μην έρχεται στα συμβούλια, ίσως η φράση «τα κουβαδάκια σου και σε άλλη παραλία» δεν είναι του δικού του καλλιτεχνικού επιπέδου και σαφώς είναι μειωτική προς τον «ισόβια βιδωμένο» Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τσιάπης στο ίδιο «συγκλονιστικό» συμβούλιο δηλώνει πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός (λαμβάνει αμοιβή βέβαια για τη θέση) και πως πολύ σύντομα θα το αποδείξει, ενώ ενημερώνει και στο αντίστοιχο βίντεο πως θα μπορούσε να «σηκωθεί να φύγει τώρα». Σαφές το μήνυμα Τσιάπη όπως σαφές και το βάρος που φέρει στα μάτια της κοινωνίας, όντας ο «κύριος» υπεύθυνος (λόγω ισοψηφίας) για αποφάσεις που μόνο θετικές δεν ήταν, όπως τα δημοτικά τέλη. Η φωτογραφία που ακολουθεί περιγράφει καλύτερα τη δραματική πολιτική στιγμή του προέδρου.

Είχαμε και «μπαχαλάκηδες», όπως αποκάλεσε ο Δήμαρχος 21 Δημοτικούς Συμβούλους

«Μπαχαλάκηδες» αποκάλεσε τους εκπροσώπους 20.000 συμπολιτών μας, δηλαδή σύσσωμη την Αντιπολίτευση, η Δημοτική Αρχή Τζουλάκη, επειδή 21 Δημοτικοί Σύμβουλοι διεκδίκησαν με όλους τους νόμιμους τρόπους το δικαίωμα στην ενημέρωση αλλά και το δικαίωμα στην ψήφιση του θέματος της μεταφοράς των Δημοτικών Υπηρεσιών στο κτήριο «Μινέττα». Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε έτσι τους 21 συναδέλφους του, οι οποίοι νόμιμα αντέδρασαν με αποχή στη νόμιμη απόφασή του να μην φέρει σε ψηφοφορία αλλά μόνο σε ενημερωτική συζήτηση το θέμα, ακυρώνοντας λόγω μη απαρτίας δημοτικά συμβούλια. Περισσότερα για το θέμα «Μινέττα» σε άλλο άρθρο του «Π».

Τίποτε απολύτως δεν προμηνύει την ομαλή διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών συμβουλίων, καθώς η νομιμότητα Τζουλάκη χτυπάει επάνω στη νομιμότητα της Αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα και η Δημοτική Αρχή να μην έχει πλειοψηφία – Γιάννης Καρυτινός η αιτία – και η Αντιπολίτευση να μπορεί, όποτε βρίσκει κοινά πολιτικά πατήματα, να κάνει πολιτικά το βίο αβίωτο στη Δημοτική Αρχή.

Τουλάχιστον δεν είναι πλέον βαρετά τα δημοτικά συμβούλια, ενώ φήμες λένε ότι η εποχική γρίπη είναι κίνδυνος – θάνατος πολιτικά, διότι, αν αρρωστήσει κανείς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να περάσει θέματα «ημερησίας διάταξης» ή φυσικά το αντίθετο, δηλαδή η αντιπολίτευση να είναι μειοψηφία και η δημοτική αρχή να έχει στιγμιαία πλειοψηφία. Panadol, λοιπόν, depon και καλή χρονιά!  

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: