Αρθρογραφία


Στάθης Κούπας. O Ρομπέν των τελών

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 28/06/2020

Στάθης Κούπας. O Ρομπέν των τελών

 

Large ο Δήμος Νέας Σμύρνης με τους Δημότες και το δημοτικό τους ταμείο, που ο Δήμος ΑΠΛΑ διαχειρίζεται.

10% για 6 μήνες προτάθηκε από την Δημοτική Αρχή να μειωθούν τα δημοτικά τέλη των κατοικιών αλλά και τα γενικότερα τέλη. Λαϊκισμό το είπαν πριν από ελάχιστους μήνες. λαϊκισμό, ναι. Μετά λεφτά των δημοτών είναι λαϊκισμός! να πάψεις να τους βάζεις να πληρώνουν έστω για μια χρονιά υγειονομικής κρίσης.  Ακόμη και παρατάξεις που διαχρονικά είναι κατά των δημοτικών τελών, ΦΕΤΟΣ έχουν δίκιο.

 

Υπήρξαν φωνές εντός της δημοτικής αρχής που ούτε το 10% δεν έβρισκαν ορθό. Ίσως να έβρισκαν την μείωση τόσο λίγη που δεν άξιζε να γίνει

Υπήρξαν φωνές εντός της δημοτικής αρχής που προτιμούσαν να συνεχίσουν τα έργα(λες και θα διακοπούν-τα περισσότερα μεγάλα είναι της Περιφέρειας)

Υπήρξαν φωνές εντός της δημοτικής αρχής που δεν θέλησαν να αναπροσαρμόσουν τον προϋπολογισμό τους μειώνοντας έξοδα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερες μειώσεις δημοτικών τελών.

Υπήρξαν φωνές που είπαν πως δεν θα πληρωθούν οι υπάλληλοι (δώσε σανό στον πολίτη)

Yπήρξαν φωνές εντός της δημοτικής αρχής που προέτρεψαν πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση του covid 19 να έρθουν στις Δημοτικές Υπηρεσίες να το δηλώσουν

Υπήρξαν φωνές που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πιεστεί το Υπουργείο Εσωτερικών να αυξήσει τους πόρους προς τους Δήμους.

ΠΑΝΤΑ όμως να αποφασίζει ο ΔΗΜΟΣ πόσα και σε ποιούς θα δώσει.

Μας φλόμωσαν στη Δημοκρατία δηλαδή...

Υπήρξαν φωνές εντός της δημοτικής αρχής που έλεγαν πως δεν είναι ο ρόλος του Δήμου αλλά της πολιτείας να ενισχύει τους οριζόντια τους πολίτες

Αλλά κυρίως η καραμέλα ''οι μειώσεις είναι μικρές για τους δημότες,αλλά μεγάλες για το δημοτικό ταμείο'' είναι το πρώτο και τελευταίο αποτυχημένο οικονομικό επιχείρημα.

Ακόμη και αυτός που επί χρόνια την μασούσε, άλλαξε ρότα! Έστω και του ασφαλούς...Χωρίς φυσικά να μπορεί να διαγράψει το όχι και τόσο παλαιό πολιτικό παρελθόν αυξήσεων δημοτικών τελών επί δικής του Διοίκησης.

Πως κατάφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κούπας να υιοθετεί απόψεις που μαχόταν; Διότι μαχόταν παλαιότερα την ατάκα που σήμερα ΚΑΙ αυτός υιοθετεί.

Και για ποιό λόγο; Ούτε αυτός δεν ξέρει. Ίσως διότι η Αντιπολίτευση ζήτησε μεγάλες μειώσεις δημοτικών τελών και δεν θέλει να της κάνει τη χάρη.

Ίσως διότι θα προκαλέσει πολιτική αναστάτωση συναδέλφων σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πάντως ο προϋπολογισμός και το δημόσιο ταμείο του Δήμου σίγουρα θα άντεχε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις, έστω μόνο για τους επόμενους 6 μήνες. Άλλωστε 47 εκ ευρώ είναι ο συνολικός δημοτικός προϋπολογισμός....

Τι κάνει λοιπόν η Δημοτική Αρχή;  Mειώνει τα δημοτικά τέλη των κατοικιών από 1 έως 4 ευρώ το μήνα (εκεί ανήκει η πλειοψηφία των κατοικιών) για 6 μήνες...Μην ξεχάσουμε να τους ευχαριστήσουμε διότι πράγματι ΚΑΤΑΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ, με το συνολικό ύψος της απώλειας εσόδων από πλευράς Δημοσίου ταμείου να είναι 500.000 ευρώ περίπου για το σύνολο των μέτρων στα δημοτικά τέλη, με τις κατοικίες να είναι το πολύ το 50% του ποσού

 Σε όρους προϋπολογισμού καθαριότητας ίσως να εξάντλησαν το πλεόνασμα (με όλες τις μειώσεις) των δημοτικών τελών μόνο. ‘Αναφυλαξία’ αν πειράξουν το ταμείο...Δηλαδή έτσι και αλλιώς πλήρωναν οι πολίτες περισσότερα από όσα ξόδευε ο Δήμος για την καθαριότητα, αυτά τους επιστρέφουν

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους και μόνο, 500.000 ευρώ είναι περίπου το ετήσιο μέγιστο συνολικό προϋπολογισμένο ποσό εξόδων αθλοδιακοπών (ακυρώθηκαν φέτος) δημιουργικής απασχόλησης (ακυρώθηκαν επίσης) , των δύο αγώνων δρόμου του Πολιτιστικού Οργανισμού και των Ιωνικών Γιορτών. Αν βάλουμε και τα έξοδα για έντυπα του ΝΠΔΔ μπορούσαν μεγαλύτερη μείωση. 

Σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό του Δήμου (47 εκ. ευρώ) δε η μείωση των Δημοτικών τελών κατοικιών και γενικής χρήσης έφτασε το αστρονομικό ύψος του 1% περίπου.

Να μην παραλείψουμε βέβαια να αναφέρουμε την μείωση κατά 50% των τελών των τραπεζοκαθισμάτων για 6 μήνες αλλά και την μείωση κατά 10% και των Δημοτικών τελών και στην γενική χρήση(υπόλοιποι χώροι) για 6 μήνες. Αναφορά για τα συγκεκριμένα ποσά σε άλλο άρθρο.

Α και κάτι τελευταίο. Μια και δεν περίσσευαν τα 500.000 είπαν να χρηματοδοτήσουν ένα τμήμα τους τριπλασιάζοντας περίπου τα δημοτικά τέλη τραπεζών, supermarket και οργανωμένων χώρων στάθμευσης

Είναι πολύ λυπηρό να κυκλοφορεί κανείς στο δρόμο έχοντας υποχρέωση να υπηρετεί τους δημότες, και μέσα στην κρίση, και να τους ενημερώνει πως τους έχει ''προσφέρει'' οριζόντια μηνιαία μείωση δημοτικών τελών ίση με ένα πακέτο τσίχλες το μήνα.  Το ζήσαμε! (δημοσιογραφικά). Μην σας τύχει!

Μην ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΤΕ τους Δημότες κ Κούπα, ΔΕΝ χρειαζόταν να ΚΑΤΑΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: