Αρθρογραφία


Όχι στην οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών από Τζουλάκη – Λαρίσση

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 29/10/2019

Όχι στην οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών από Τζουλάκη – Λαρίσση

Στο δημοτικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, το πρώτο μετά τη σύμπραξη «Λαρίσση –Τζουλάκη», είχαμε την ανεξαρτητοποίηση του Λουκά Καρυτινού από το «δεξιό» της σκέλος, με τη σύμπραξη να μένει με 20 δημοτικούς συμβούλους και τη δημοτική αρχή να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Εδώ, αξίζει να τονίσουμε πως στην ιδιαίτερη περίπτωση  απόλυτης ισοψηφίας, η ψήφος του Προέδρου του συμβουλίου μετράει διπλή. Βέβαια πριν φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να θυμίσουμε πως η λευκή ψήφος, η απουσία και η μη συμμετοχή στην ψηφοφορία από την αντιπολίτευση παραμένουν στο «τραπέζι», επηρεάζοντας βέβαια υπέρ του Δημάρχου την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με δεδομένο ότι έρχεται χειμώνας καλό είναι από τη δημοτική αρχή να αποφεύγονται τα κρυολογήματα, για παν ενδεχόμενο. Ας ρωτήσουν τη φαρμακοποιό τους για αντιπυρετικά.

Περαιτέρω, στο συγκεκριμένο συμβούλιο δεν προχώρησαν σε δημαιρεσίες, δηλαδή στην εκλογή προέδρων Νομικών Προσώπων, καθώς σύσσωμη η Αντιπολίτευση ζήτησε χρόνο για διευκρινήσεις (σε μεταγενέστερη ημερομηνία) ως προς τον αριθμό των μελών που οι παρατάξεις δικαιούνται ένθεν και ένθεν,  καθώς ο νέος νόμος της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με την Αντιπολίτευση, δεν διευκρινίζει ξεκάθαρα το θέμα.

Τελικά, ο Πρόεδρος «έκανε την χάρη» της Αντιπολίτευσης – αν και δεν το παρουσίασε έτσι –  και ανέβαλε τη συνεδρίαση για άλλη ημέρα.

Με πολύ ενδιαφέρον παρατηρήσαμε τον καταιγισμό ερωτήσεων από ολόκληρη την Αντιπολίτευση ( ίσως και 2 ερωτήσεις από κάποιους) που δέχθηκε ο Δήμαρχος. Ίσως είναι η πρώτη φορά που στην ενότητα των ερωτήσεων του μήνα, δήμαρχος δέχεται από όλες τις παρατάξεις τόσες πολλές και τόσο διαφορετικές ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν την πόλη.

Μερικές μέρες μετά έγινε γνωστό πως εκλεκτός του ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ) στην Π.Ε.Δ.Α. είναι ο Τζουλάκης. Όσο και αν παρουσιάστηκε λοιπόν ως ανεξάρτητος πριν τις εκλογές ο Τζουλάκης, όσο και αν ειπώθηκε ότι έκανε δεξιά στροφή, όσο και αν συμπορεύεται με τον αναμφισβήτητα εκ δεξιών συνδυασμό Λαρίσση, δεν κατάφερε να βγάλει το μανδύα ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρει το έγκυρο parapolitika.gr αλλά και το toaerodromio.gr, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης θα στηριχθεί, μεταξύ άλλων δημάρχων, από το ΚΙΝΑΛ.

Τώρα βέβαια, γίνεται ακόμη πιο άχαρος ο ρόλος της σύμπραξης των Κουκά, Σαρδιανού, Καραγιάννη, Βολίκα και φυσικά του εκλεκτού της ΝΔ Λαρίσση με το Σταύρο Τζουλάκη που μάλιστα χαρακτηρίζεται από ιστοσελίδες ως διεισδυτικός και προς το ΣΥΡΙΖΑ!! αλλά βέβαια είναι ΚΙΝΑΛ μπετόν!!.

Σίγουρα λοιπόν οι ''κυβερνητικοί'' του Λαρίσση, ΑΝ θέλουν, μπορούν να ''δούν'' ΚΑΙ προς ΣΥΡΙΖΑ υπό το διεισδυτικό Τζουλάκη που είναι επικεφαλής τους. Άλλωστε, προς ΚΙΝΑΛ ''βλέπουν'' θέλουν δεν θέλουν λόγω σύμπραξης.

Φτηνά τη γλύτωσε ο Καρυτινός την πολιτική πολυχρωμία ...

Φυσικά ένας "εκ δεξιών" μπορεί να έφυγε από τον Τζουλάκη, αλλά ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης... σύμφωνα με το νόμο.

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και με την ψήφο του Παναγιώτη Τσιάπη,  Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικού Συμβούλου του Δημάρχου Τζουλάκη,  να μετράει διπλή, όπως προβλέπει ο νέος νόμος των ΟΤΑ σε περίπτωση ισοψηφίας σε ψηφοφορία, δεν πέρασε η πρόταση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης για 10% μείωση των δημοτικών τελών κατοικιών στη Νέα Σμύρνη για τη φετινή χρονιά. Αν και υπάρχουν και βελτιώνονται λίγο οι στοχευόμενες μειώσεις, καμία απολύτως οριζόντια μείωση δεν έγινε δεκτή, ούτε για καταστήματα, ούτε φυσικά για κατοικίες.

Οι παρατάξεις Κουτελάκη, Παυλόπουλου, Φραγκούλη, Κιουλάνη και Οικονόμου βρήκαν κοινό έδαφος, φέρνοντας τελικά μια πρόταση που όμως δεν πέρασε, όπως προαναφέραμε, λόγω μέτρησης ως διπλής της ψήφου Τσιάπη.

 

Το αστείο, ή μάλλον το σοβαρό της υπόθεσης, είναι ότι εδώ και χρόνια είναι πλεονασματικό το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων από τα δημοτικά τέλη, προφανώς και επί Τζουλάκη, δηλαδή με απλά λόγια ο Δήμος ξοδεύει χρόνια τώρα για την καθαριότητα και το φωτισμό λιγότερα από τα δημοτικά τέλη που εισπράττει. Δεν είναι ένας ωραίος τρόπος να κάνεις γενικό πλεόνασμα;;; Τουλάχιστον ας βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αν μη τί άλλο… Ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος και πληρώνει και παραπάνω…

 

Αξίζει να σημειωθεί η αλλαγή στάσης της Ποιότητας Ζωής στο θέμα των δημοτικών τελών. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα δημοτικά τέλη παρουσιάζουν συσσωρευμένο πλεόνασμα χρόνων, όπως έγινε δεκτό από το Συμβούλιο. Θα ήταν φρόνιμο να δεχθεί βέβαια ο Κουτελάκης την ευθύνη της… πλεονασματικής πολιτικής χρόνων, πολιτική που δεν ήταν υπέρ των πολιτών, όσο και αν ήταν ελαφρώς στοχευόμενη. Βέβαια, και ως αντιπολίτευση μέχρι φέτος δεν πρότεινε ποτέ οριζόντια μείωση. Δεν γίνονται έτσι τα υγιή πλεονάσματα…

Έτσι, μετά την ισοψηφία 18 υπέρ της μείωσης και 18 κατά της μείωσης και φυσικά υπέρ της εισήγησης Τζουλάκη, ο πρόεδρος Τσιάπης, αφού επιβεβαιώθηκε ο νόμος περί ισοψηφίας με την ψήφο να μετράει διπλή, έκρινε τελικά πως δεν πρέπει να μειωθούν οριζόντια τα δημοτικά τέλη των Νεοσμυρνιωτών ούτε για φέτος, αποδεικνύοντας έτσι πως είναι διατεθειμένος να πάρει και δύσκολες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα ... το καλό της πόλης, όπως όλοι άλλωστε.

Άλλωστε, ο έμπειρος Τσιάπης – δευτερη θητεία Πρόεδρος – γνωρίζει την έκφραση ''τα φαρδομάνικα είναι για τους παπάδες''... και την απέδειξε !

Τώρα βέβαια, πόσες φορές θα χρειαστεί να ξανασυμβεί αυτό, κανείς δεν το γνωρίζει... Ήδη ήταν η δεύτερη φορά, καθώς το ίδιο έγινε και στο θέμα της αναβολής της συζήτησης του κανονισμού (οργανόγραμμα) του Δήμου, στο οποίο βέβαια δεν έγινε πολύ ξεκάθαρο διότι διεκόπη η συνεδρίαση...

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος βρήκε ''τη μείωση του 10% πολύ λίγο για τα νοικοκυριά και πολύ μεγάλο για το Δήμο και πως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι για μείωση των δημοτικών τελών''.

Την πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών των κατοικιών κατά 10 % καταψήφισαν και οι νεοεκλεγμένοι Οδυσσέας Νασιμπιάν, Βαρμπομπίτη Ευαγγελία, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Νεκτάριος Σαρδιανός (Λαρίσσης), Κίμων Βολίκας (Λαρίσσης), Καραγιάννη Ντορίνα (Λαρίσσης), Πέτρος Κουκάς (Λαρίσσης) μαζί φυσικά με τους υπόλοιπους παρόντες δημοτικούς συμβούλους του Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη.  Εννοείται πως την πρόταση μείωσης καταψήφισε και ο εντεταλμένος  και ως πρόσφατα Αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Κρικής. Φυσικά, υπερψήφισε τη μείωση όλη η Αντιπολίτευση και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γ.Καρυτινός.

Από τη συνεδρίαση ολόκληρη άρα και από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Γιώργος Λαρίσσης, ο οποίος μάλλον θα ψήφιζε αντίστοιχα με την παράταξη Τζουλάκη, με την οποία και συνέπραξε. Έτσι άλλωστε ψήφισαν και οι δημοτικοί του σύμβουλοι.

Τώρα βέβαια γιατί δεν μειωθήκαν ούτε φέτος οριζόντια τα δημοτικά τέλη και αντιληπτό δεν έγινε, και κοινωνικά κρίθηκε αρνητικά.

 

 

Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: