Αρθρογραφία


Ντόρα Κασιμέρη: Και Την Πίτα Ολόκληρη Και Το Σκύλο Χορτάτο…Για Την «Ηλιαχτίδα»;

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 30/01/2016

Τον τελευταίο μήνα έχει πάρει κάποιες κοινωνικές διαστάσεις μικρής επικοινωνιακής εμβέλειας, η κόντρα ανάμεσα στο δήμο Νέας Σμύρνης και στη Μ.Κ.Ο. - σύλλογο «Ηλιαχτίδα». Το θέμα έχει πολιτικές, προσωπικές αλλά φυσικά και κοινωνικές παραμέτρους.
Γενικότερα είναι γεγονός ότι η ύπαρξη ενός σωματείου – κυρίως πολιτιστικού ή κοινωνικού αντικειμένου – μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για το εκάστοτε μέλος του Δ.Σ. του για ανάδειξη στην τοπική πολιτική σκηνή.
Την «Ηλιαχτίδα», από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εκπροσωπεί η Ντόρα Κασιμέρη, πρώην εκπαιδευτικός και άνθρωπος ιδιαίτερα αναμεμειγμένος στα πολιτικά κοινά του δήμου. Είτε προέβαλε πρώτα το σύλλογο και μετά τον εαυτό της ή το αντίστροφο – μάλλον το αντίστροφο – η πρόεδρος Κασιμέρη παρέμεινε στην επικαιρότητα της πόλης.
Η «πολική» Πορεία και το 2010-14
Ενεργή υπέρμαχος του Γιώργου Κουτελάκη-δικαίωμα της-, αλλά και ταυτόχρονα γνωστή για τις φιλελεύθερες προσεγγίσεις και τα νεοδημοκρατικά της αισθήματα ήταν και παραμένει η Κασιμέρη.
Ο δήμος Νέας Σμύρνης επιχορηγεί εμμέσως με παραχώρηση χώρου στέγασης το σύλλογο εδώ και πολλά χρόνια πληρώνοντας τον ιδιώτη ιδιοκτήτη με δημόσιο χρήμα, έχοντας παράλληλα και απώλεια εισοδήματος η του χώρου, αλλά και επιπλέον του δίνει και τακτική ετήσια επιχορήγηση.
Με το δήμο να διοικείται πλέον από το Σταύρο Τζουλάκη, αλλά με κύριο εκφραστή πολιτικής τον τ.δήμαρχο και πλέον αντιδήμαρχο Γιώργο Κουτελάκη,  το 2010 η Ντόρα Κασιμέρη δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο στην «Ηλιαχτίδα» και συμπορεύεται πολιτικά με το Νίκο Στέφο, με τον οποίο φυσικά και έχει κοινές πολιτικές ρίζες, αλλά και αυξημένες πιθανότητες να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος, όπως και έγινε. Φυσικά μπορεί να «τράβηξε  και σταυρούς» από τον Κούπα…με όφελος τρίτων… Δηλαδή η πρόεδρος του συλλόγου «Ηλιαχτίδα» που επιχορηγείται ποικιλοτρόπως από τη δημοτική αρχή, εκλέγεται για να της κάνει αντιπολίτευση!!
Πολιτικά φυσικά με το Στέφο δεν άντεξε ούτε ένα δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα από την αρχή της τετραετίας, η πολιτική χημεία των δύο να είναι ανύπαρκτη, πράγμα το οποίο παραδέχτηκαν σε δημόσιες επιστολές τους στο τέλος της τετραετίας.
Η Κασιμέρη, κατά την διάρκεια της τετραετίας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χαρακτήρα της, διαπληκτίστηκε πολιτικά, και συχνά σε χαμηλό επίπεδο, τόσο με το δήμαρχο Τζουλάκη, όσο και αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής – πλην Κουτελάκη φυσικά. Δες και το βίντεο για να γελάσεις η να «κλάψεις»…
Χαρακτηριστική κατ’ επανάληψη φράση του Τζουλάκη προς την Κασιμέρη την τετραετία 2010 – 2014 σε «προκλητικές» της συμπεριφορές ήταν «εμείς φταίμε, δεν φταίει κανένας άλλος».
Παρ’ όλα αυτά, η ετήσια επιχορήγηση, τα ενοίκια, περίπτερο στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς - αλλά και οι «Ιωνικές Γιορτές» του 2014 - την περίμεναν πάντα για να πραγματοποιεί και να προβάλλει το κοινωνικό της έργο. Με λίγα λόγια η Κασιμέρη αντιπολιτευόταν και μάλιστα σκληρά το «χέρι» που της παρείχε σοβαρότατο οικονομικό «οξυγόνο» για τις κοινωνικές της δράσεις.  «Καθάριζε», βλέπεις, ο Κουτελάκης.
Στις αρχές του 2014 η Κασιμέρη ανεξαρτητοποιείται από την παράταξη του Στέφου, καταβάλλοντας προσπάθεια να ενισχύσει την «Ποιότητα Ζωής» του Κουτελέκη για τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου. Η «Τροία» του Κουτελάκη όμως είχε ήδη «Ωραία Ελένη»… Έτσι, η Ντόρα Κασιμέρη μένει έως το 2019 χωρίς θέση στο συμβούλιο, με το δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη να διοικεί για την τρέχουσα πενταετία το δήμο χωρίς τον Κουτελάκη αλλά ….με τον Κούπα μετά την γνωστή του… «συνεργασία» με τον σημερινό Δήμαρχο στις εκλογές του 2014.
Η πολιτική «τιμωρία»
Και επειδή στη ζωή «όλα εδώ πληρώνονται», η Ντόρα Κασιμέρη, από το καλοκαίρι του 2014, πληρώνει την πολιτική της συμπεριφορά της προηγούμενης τετραετίας, αλλά και τις πολιτικές της συμπάθειες. Το δίδυμο Τζουλάκη – Κούπα, με τον Κούπα γνωστό πολιτικό πολέμιο της Κασιμέρη από παλιά, επιδιώκουν να ξεριζώσουν και τοπικές πολιτικές συμμαχίες του τ.δημάρχου Γιώργου Κουτελάκη.
Από το καλοκαίρι του 2014 λοιπόν μέχρι και σήμερα, ο δήμος έχει κάνει δύο εξώδικα στην «Ηλιαχτίδα» για να αποχωρήσει, διακόπτοντας τελικά το μίσθωμα προς τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του ακινήτου, όπου φιλοξενείται, διότι κατά την άποψη του δημάρχου, «η παραχώρηση του χώρου είναι παράνομη και το μίσθωμα έληξε». Η κοινωνία αναρωτιέται αν ήταν ο ίδιος δήμαρχος την τετραετία 2010 – 2014.
Φυσικά, η πολιτική συμπεριφορά του δήμου εξηγείται απόλυτα, ενώ προφανώς για την χρονιά που έρχεται, ΑΝ η ΜΚΟ δεν έχει έδρα δεν θα πληρεί και την βασική προϋπόθεση επιχορήγησης.
Ο Δήμος ξανά χωρίς αισθήματα
Η απουσία όμως λύσης για τα παιδιά που φιλοξενούνται κατά τα γραφόμενα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο αποτελεί έκφραση αναλγησίας από μέρος του δημάρχου Τζουλάκη  και του αντιδημάρχου οικονομικών, ενώ η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Δεληγιάννη δεν έχει πάρει θέση άρα μάλλον συμφωνεί. Η παράταξη Τζουλάκη άλλωστε είναι γνωστή –με φωτεινές εξαιρέσεις- για την έλλειψη ευαισθησίας σε ανθρώπους όπως κουλουρούδες, άνεργους σε γυμναστήρια, αλλά και προσφάτως, με αφορμή το θέμα της «Ηλιαχτίδας», άρρωστων παιδιών και οικογενειών με κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Η θητεία Τζουλάκη στην πόλη έχει ήδη χαρακτηριστεί «τουλάχιστον συχνά σκληρή κοινωνικά».
Το Τέλος…
Η Ντόρα Κασιμέρη, πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Ηλιαχτίδα» αποτέλεσε, μία κλασσική περίπτωση ανθρώπου που ήθελε και την «πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Αυτά στην πολιτική όμως δεν γίνονται. Ο Κούπας δεν ξέχασε, ο Τζουλάκης δεν ξέχασε, τα παιδιά όμως δεν φταίνε σε τίποτα, έχοντας γίνει «θύματα» της πολιτικής διαμάχης.
Η ίδια η Κασιμέρη ισχυρίζεται δημόσια ότι «εγώ δεν ενόχλησα κανέναν …», θεωρώντας κατάφορα άδικα τα εξώδικα, μαζεύοντας παράλληλα υπογραφές στήριξης μέσω έκδοσης δελτίων τύπου, στα οποία μάλιστα δηλώνει πως «όλα τα ανωτέρω μπορούν να ελεγχθούν από κάθε υπεύθυνο ανά πάσα στιγμή» αναφερόμενη προφανώς στις δραστηριότητές της, ενώ η παράταξη και το περιβάλλον Κουτελάκη επιχειρεί, με ιδιαίτερα περιορισμένο επικοινωνιακό αποτέλεσμα, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, παραμερίζοντας την πληροφόρηση για την πολιτική συμπεριφορά της Κασιμέρη μεταξύ 2010 – 2014.
Συνήθως, τέτοιες διενέξεις μεταξύ προσώπων προχωρημένης ηλικίας βρίσκουν λύση μέσω παραίτησης από το αξίωμα ενός εκ των δύο. Φυσικά, ο δήμαρχος, προς το παρόν, δεν μοιάζει να το σκέφτεται ...
Ο δήμος Νέας Σμύρνης, κατά το παρελθόν τουλάχιστον, προϋπολόγιζε επιχορηγήσεις και σε σωματεία ανενεργά, τα οποία φυσικά και δεν τις εισέπρατταν λόγω έλλειψης δραστηριοτήτων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η οικονομική εξάρτηση της Μ.Κ.Ο. «Ηλιαχτίδα» κατά μεγάλο ποσοστό από δημόσιο χρήμα, κατά το υπόλοιπο από δωρεές, και με πρόεδρο τη Ντόρα Κασιμέρη με το παραπάνω πολιτικό παρελθόν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Το ζήτημα «Ηλιαχτίδα» - Κασιμέρη –Τζουλάκης – Κουτελάκης είναι λυπηρό, περιγράφει τον ξεπεσμό του πολιτικού συστήματος, βαρύνοντας τη μεν Κασιμέρη με θράσος, τον Κουτελάκη με πολιτική υποκρισία κατά την προηγούμενη τετραετία , το δε Τζουλάκη, για ακόμη μία φορά, με κοινωνική αναλγησία.
Κλείνοντας αναφέρουμε τα λόγια του Βάρναλη που η Κασιμέρη χρησιμοποίησε και  παλαιοτέρα σε δημοτικό συμβούλιο: «Αν ξυπνήσουν μονομιάς θα ‘ρθει Ανάποδα ο Ντουνιάς».  Ε, ξύπνησαν.!
Η ΕΣΗΤΛΣΥΜ
Η Ένωση Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και Λοιπών Σύγχρονων Μέσων, ως ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός φορέας της Νέας Σμύρνης, που παρακολουθεί φυσικά τις πολιτικές εξελίξεις, έχει επιδιώξει και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα να αναδείξει κυρίως το έργο και όχι μόνο τα πρόσωπα που διοικούν τη Μ.Κ.Ο. «Ηλιαχτίδα», όπως έχει κάνει με επιτυχία για σχεδόν το σύνολο των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση – σκόπιμα(;) – από την πλευρά του συλλόγου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αμφισβήτηση, του όποιου κοινωνικού έργου μπορεί να επιτελείται αλλά και της όποιας διαχείρισης των δημόσιων πόρων που λαμβάνει.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: