Αρθρογραφία


‘’Γιάννης Κερνάει Γιάννης Πίνει’’ Εξώδικα και Μηνύσεις στο Συμβούλιο Ιουνίου

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 07/07/2018

Επτακόσιες Υπογραφές και εξώδικο πολιτών στη Δημοτική Αρχή

Επτακόσιοι  (700) Νεοσμυρνιώτες εκπροσωπούμενοι από επιτροπή, εξέφρασαν τη σθεναρή αντίθεσή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια και στην περιοχή τους (Αγ.Αναργύρων-Χρυσάκη) υπάρχει απόφαση  της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει το οικόπεδο δίπλα από το Ναό σε χώρο Συγκέντρωσης, Αποθήκευσης και Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών όλης της  Ν.Σμύρνης. Η αρχική σύμβαση προέβλεπε ο χώρος αυτός να μετατραπεί σε πάρκο σύμφωνα με αυτά που αναφέρθηκαν στο Συμβούλιο, κάτι το οποίο καταπατήθηκε ως υπόσχεση και προς τους κατοίκους.
Από πλευράς Αντιπολίτευσης, ο Κουτελάκης ήταν αρνητικός στη δημιουργία του «πράσινου σημείου»στο συγκεκριμένο χώροκαι,κατόπιν πιέσεων, έδωσε συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις, ενώ παράλληλα έθεσε και προ των όποιων ευθυνών που μπορεί να προκύψουν από τη σύμβαση μίσθωσης του χώρου τη δημοτική Αρχή, αναγκάζοντας τη νομικό Δήμητρα Νάνου -της παράταξης Τζουλάκη – σχεδόν σαφώς να παραδεχθεί την πιθανή συμβασιακή παράβαση (μεταβολή όρων),που περιέγραψε –μεταξύ άλλων – ο Γιώργος Κουτελάκης, εφόσον φυσικά δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Η «Πόλη Ανάποδα», μέσω του Συμβούλου Γιάννη Φραγκούλη,είδε το θέμα πιο σφαιρικά, τονίζοντας την «υπερευαισθησία» της Μητρόπολης και μη κατανοώντας την, προσθέτοντας πως η μείωση της κατανάλωσης τα χρόνια των μνημονίων από μόνη της περιορίζει την ανακύκλωση λόγω μείωσης όγκου υλικών.
Με ρεαλισμό προσέγγισε το θέμα ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Πάγκαλης ζητώντας εξηγήσεις για το αν και πόσοι κάτοικοι έχουν πειστεί δεδομένων των 700 αρνητικών υπογραφών που εκπροσωπούσε η επιτροπή των παρευρισκομένων.
«Σεβόμαστε και κατανοούμε, αλλά…» ήταν το πνεύμα της προσέγγισης της παράταξης Τζουλάκη, με τον Κούπα να προτρέπει μάλιστα να προχωρήσει σύντομα η συγκεκριμένη απόφαση, κόντρα στα 700 άτομα που διαμαρτύρονται. Ο Δήμαρχος μάλιστα στην τοποθέτησή του επί του θέματος –χωρίς καμία διαφοροποίηση φυσικά επί της ουσίας της θέσης – άκουσε, ήθελε δεν ήθελε,για πολλοστή φορά και το φημισμένο πλέον κινητό του Δημάκη να χτυπάει στο γνωστό ήχο περιπολικού και στη γνωστή συνηθισμένη ένταση.
Στην ουσία οι κάτοικοι ήταν συγκεκριμένοι στα ερωτήματα τους μέσω τους εκπροσώπου τους, με βασικό θέμα ποια είναι τα συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε ο χώρος. Ο υπεύθυνος καθαριότητας Γιώργος Κρικρής, παρά το νεαρό της ηλικίας φάνηκε να πατά στα χνάρια των πολιτικών παλαιάς κοπής, αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα. Αντιθέτως πέταξε την μπάλα στην εξέδρα ‘’κατηγορώντας’’ τους κατοίκους για έλλειψη περιβαλλοντολογικής συνείδησης και για ύπαρξη μιας γενικότερης παρακίνησης εναντίον του έργου (;). Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση κατέληξε χωρίς κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα με τον Τζουλάκη να αναφέρει ότι αν πάρει ο δήμος το πράσινο φως θα το κάνουν, αν όχι.. τότε όχι. Αδιάφορη τελικά η στάση και η άποψη των κατοίκων.

Ο Νταλάρας δηλαδή ζήτησε;
Σε εύστοχη ερώτηση του Ανδρέα Πάγκαλη αν – με δεδομένο και το ποσό των 20.000 ευρώ για τη συναυλία Νταλάρα – η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να είχε οργανώσει και κάτι αντίστοιχο την Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ολοκαυτώματος ή την ημέρα εορτασμού της Μάχης της Κρήτης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Βαγγέλη Χατζαντουριάν απάντησε υπονοώντας  πως οι Σύλλογοι δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο. Δηλαδή ο Νταλάρας ζήτησε να τραγουδήσει στη Νέα Σμύρνη;

Μήνυση στο Γραμματέα Γρηγοράκη από τον Κουτελάκη
Στην τοπική εφημερίδα «Άποψη», με εκδότη το Μανώλη Γρηγοράκη, κατέθεσε μήνυση ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουτελάκης για κείμενο που αναφερότανστην υπόθεση του Πανιωνίου και που έκανε προβλέψεις για πιθανό σημερινό διαφορετικό δικαστικό αποτέλεσμα. Ο Κουτελάκηςεξήγησε δημόσια τους λόγους αλλά και δημοσιοποίησεκαι το ίδιο το γεγονός της έγκλισης. Φυσικά όλοι ελπίζουμε στο μεσοδιάστημα να ανακληθεί το συγκεκριμένο– όπως άλλωστε πρότεινε προς τιμήν του ο Κουτελάκης – διότι δεν συνάδει –πέραν της ουσίας του κειμένου – ούτε με το διπλό θεσμικό ρόλο του συγκεκριμένου Συμβούλου που είναι Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας του Συμβουλίου της πόλης,να καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση,ΑΝ τελικά κριθεί έτσι από τη δικαιοσύνη. Μια εμπειρία ακόμη για τον «εκλεκτό του Στάθη Κούπα» όπως τον χαρακτήρισε το έγκυρο neasmirnilive.gr


Είδη Μπουφέ από την «ΚονιδάρηςΖ. & Σία ΟΕ» αγόρασε η Απέργη
Άλλη μια νόμιμη απευθείας ανάθεση, από τη Μαρία Απέργη αυτή τη φορά, με την οποία το ΝΠΔΔ της Εθνικής Στέγης προμηθεύεται στις 21/11/2017, προϊόντα ύψους 3.463,97 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, από την εταιρεία Κονιδάρης Ζ. & Σία Ο.Ε., Πρατήριο Άρτου & Ειδών ζαχαροπλαστικής, 25ης Μαρτίου 8 & Ειρήνης Ν. Σµύρνη(ΑΔΑΗ6ΟΕ5Ε-ΖΕΝ).
Αρχικά η συγκεκριμένη απόφαση που ανέγνωσε ο Κουτελάκης δεν περιγράφει απολύτως τίποτε ως προς το τι αγοράστηκε (πχ κιλά, τεμάχια, τιμή ανά μονάδα κλπ). Ελλιπής – το λιγότερο – για να καταλάβει ο μέσος πολίτης σε τι ακριβώς δόθηκαν τα χρήματα,τί αγοράσθηκε δηλαδή για πόσα άτομα, με πόσο κόσμο πρόβλεψη κλπ.
 Εδώ κάπου μπορούμε να παραπέμψουμε ενημερωτικά τη Μαρία Απέργη σε πρόσφατες απευθείας αναθέσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού, οι οποίες,νόμιμες πάντα, περιγράφουν πλέον τα πάντα με το Ν και με το Σ, σε σημείο ίσως υπερβολής πια, ως προς την παρεχόμενη υπηρεσία ήπροϊόν…Στην ίδια παράταξη είναι, ας ρωτήσει το Βαγγέλη Χατζαντουριάν.
Ο Κουτελάκης βέβαια, που έκανε την ερώτηση, δεν έμεινε στην παντελή απουσία λεπτομερειών από την ΑΔΑ–άλλωστε η Πρόεδρος προέτρεψε να ελεγχτούν τα τιμολόγια – αλλά θεώρησε πως η συγκεκριμένη ανάθεση είναι τύπου «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» δεδομένης της σχέσης συγγένειας του Δημοτικού Συμβούλου Δ. Κονιδάρη με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας Κονιδάρης Ζ. & Σία Ο.Ε.
Η πρόεδρος στο θέμα της επιλογής του συγκεκριμένου προμηθευτή σχολίασε «Α, καλά, εντάξει…». Πώς να μη θεωρηθεί λοιπόν από την Αντιπολίτευση η ανάθεση τύπου «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», όταν δίνεται νόμιμα –κανείς δεν αντιλέγει – στον Ζ.Κονιδάρη που είναι αδερφός του Δ.Κονιδάρηκαι η απάντηση είναι «Α, καλά, εντάξει…»
Ο Δ.Κονιδάρης επιχειρηματολόγησε επί της ποιότητας των προϊόντων της «Κονιδάρης Ζ. & Σία Ο.Ε.», χωρίς φυσικά να ασχοληθεί ούτε με τις ελλιπείς λεπτομέρειες της συγκεκριμένης απόφασης –όπως αυτή φαίνεται στη Διαύγεια – ούτε με την επιλογή– ηθική ή μη –του προμηθευτή. Όλα λογικά του φάνηκαν, άλλωστε διαχρονικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει,όπως δήλωσε. Δεν αμφισβήτησε προφανώς την προμήθεια, απάντησε δε επί προσωπικού στο όλο θέμα, το οποίο βέβαια αφορούσε μόνο την Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Απέργη.
Η Μαρία Απέργη που για κάποιο λόγο μάλλον θίχθηκε από την ερώτηση του πρώην Δημάρχου, καλό θα ήταν να μην αναγκάζει και πολίτες να ελέγχουν τιμολόγια –ως μόνη τους επιλογή, όπως πρότεινε στον Κουτελάκη –καλό θα ήταν να συντάσσει τις απευθείας αναθέσεις αναλυτικά –νόμιμες θα είναι και πάλι –όπως λογικά θα ήθελε και η ίδια να τις διαβάζει, ενώ ίσως πρέπει να θυμηθεί  πόσα ακόμη Πρατήρια Άρτου και Ζαχαροπλαστικής έχει αρχικά η πλατεία και εν συνεχεία η Νέα Σμύρνη, για να μην δίνει αντιπολιτευτικές αφορμές τύπου «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» και μάλιστα ύψους 3.500 ευρώ περίπου.Ίσως να αδικεί τον εαυτό της, ίσως έτσι να έμαθε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Η βασική υπερασπιστική γραμμή εναντίον της αντιπολίτευσης του Κουτελάκη, τόσο της Απέργη και ιδιαιτέρως του Κονιδάρη, κυμάνθηκε στις γραμμές «και με σένα ως Δήμαρχο τα ίδια κάναμε» ή για να είμαστε πιο ακριβείς: «Η Ιακωβάκη τα ίδια έκανε» - έδινε δηλαδή με απευθείας ανάθεση στον αδερφό του αντιδημάρχου σήμερα Κονιδάρη επί δικής της Αντιδημαρχίας.
Διερωτάται ο πολίτης της Νέας Σμύρνης για πόσο καιρό αυτό το επιχείρημα θα στέκει; Το ότι και μέλη της παράταξης του Κουτελάκη, όταν ήταν Δήμαρχος, είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχα unfair –κατά Κουτελάκη και ίσως κατά πολλούς- απευθείας αναθέσεις δεν σηκώνει αμφιβολία.
Το ίδιο λοιπόν υπεύθυνος είναι ένας Δήμαρχος είτε λέγεται Τζουλάκης είτε Κουτελάκης, για παρόμοιες ενέργειες των πολιτικών υφισταμένων του.
Για τέτοιες λοιπόν unfair  -άδικες η μεροληπτικές- αναθέσεις μερικών χιλιάδων ευρώ (πάντα νόμιμες) όπως αυτή στον αδερφό του Αντιδημάρχου Κονιδάρη, πόσο πια προσωπική πολιτική ευθύνη να έχει ο Τζουλάκης?
Ειδικά εάν στην διαδικασία δεν απαιτείται η υπογραφή του; Δεκάδες τέτοιες καθημερινές συναλλαγές γίνονται. Στο κάτω κάτω της γραφής, αφού τα έκανε και η Ιακωβάκη  --unfair αντίστοιχα-, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να μεταμελήσει, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση της κοινωνίας ήταν διαφορετική και ο ετήσιος προϋπολογισμός πολύ υψηλότερος, και ας φέρουν τα παρελθοντικά τιμολόγια του αδελφού του Κονιδάρη ή όποιων άλλων τέτοιων περιπτώσεων –αν υπάρχουν-  και ας τα ακυρώσουν ως ανήθικα, αν αυτό γίνεται. Άλλωστε, η πολιτική ευθύνη, κάθε όποτε αυτήν την αναλαμβάνει κάποιος, δεν συνοδεύεται απαραίτητα από κάτι ουσιαστικό. Έτσι πάντως το θέμα μόνο διαιωνίζεται με όποιο πολιτικό κόστος για τις παρατάξεις, αλλά και με εικόνα που σίγουρα δεν αρέσει στην κοινή γνώμη για καμία από τις παρατάξεις που άσκησαν διοίκηση.
«Εγώ αύριο δεν θα είμαι εδώ…»
… είπε μεταξύ άλλων στην επεισοδιακή συνέχεια ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν, 2 φορές μάλιστα, ενώ καμία σχέση δεν είχε με το θέμα της Εθνικής Στέγης, αλλά ως συνήθως εξοργίζεται έκδηλα ακόμη και όταν δεν είναι ο δέκτης της κριτικής, ειδικά όταν αυτή προέρχεταιαπό τον Κουτελάκη.

Στα υπόλοιπα θέματα
 
Η Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ακόμη κάθοδος διότι 3 μήνες τώρα η περιφέρεια δεν έχει απαντήσει, οπότε υπομονή στη μισή Ομήρου…
Κάποια δημοτικά σχολεία δεν έχουν τραπεζοκόμους διότι έληξαν προ μηνών οι συμβάσεις ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα δεν έχει ξανανοίξει. Ένα ενδιαφέρον «θέμα»ενημερωτικά, σχετικά με τις ζωντανές καλύψεις– που αρκετοί πολίτες δεν γνωρίζουν που μπορούν να τις βλέπουν,αλλά γνωρίζουν ότι τις πληρώνει ο Δήμος με απόφαση ΔΣ –και τα προσωπικά δεδομένα των Δημοτικών συμβουλίων «έφερε» ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τσιάπης. Στο θέμα «τσίμπησαν» κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Τζουλάκη, οι οποίοι μάλλον λόγω περιορισμένης εικόνας για το νέο κανονισμό προσωπικών δεδομένων GDPR, αλλά ίσως έχοντας και ελλιπή γνώση του Κανονισμού Δημοτικού Συμβουλίου, βρήκαν ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους στηζωντανή μετάδοση αλλά και τη δημόσια καταγραφή της κατά τα άλλα δημόσιας συνεδρίασης. Το προεδρείο ανέλαβε την ευθύνη να ενημερώσει σε επόμενο Συμβούλιο. Το αστείο που μάλλον βλέπουμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι ότι ουδείς εκ των δημοτικών συμβουλών δεν φαινόταν να γνωρίζει τον ίδιο τον νόμο (μάλλον δεν τον είχαν διαβάσει) αλλά εύκολα επικαλούνταν – ειδικά ο Χατζαντουριάν και η Μπακαλοπούλου- τι ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ να απαγορεύει. Όπως αναφέρθηκε και ο Βρεττός του ΚΚΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν το κόστος των αποφάσεων τους και να μην προσπαθούν να κρυφτούν.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: