Αρθρογραφία


Όταν Ο Δήμος Γράφει Στα Παπούτσια Του Έναν Συμπολίτη Μας

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 24/03/2016

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
(ή στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα)
 
                Πηγαίνω σχεδόν καθημερινά για περπάτημα στο άλσος της Ν. Σμύρνης το οποίο συχνά παρουσιάζει εικόνα πλημμελούς καθαριότητας, ιδίως στα εσωτερικά μονοπάτια του. Το γεγονός αυτό οφείλεται όχι στην έλλειψη  υπαλλήλων καθαριότητας (ΥΠ.ΚΑΘ.),  αλλά αποκλειστικά στον εσφαλμένο τρόπο που γίνεται η καθαριότητα και στην ελλιπή  επίβλεψη.
                Αυτά που ακολουθούν τα έχω γράψει και τα έχω πει σε όλη την ιεραρχία του Δήμου: από τους ΥΠ.ΚΑΘ. μέχρι τον υπεύθυνο καθαριότητας των πάρκων, τον Γεν. Γραμματέα και τον Δήμαρχο κ. Τζουλάκη. Και ενώ κάποιες ημέρες μετά την επισήμανση, το πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζεται, σύντομα ξεχνιέται και επανερχόμαστε στην ίδια κατάσταση !! Με δυο λόγια το πρόβλημα έχει ως εξής:
                Αρκετά συχνά, εμφανή σκουπίδια όπως σακούλες, χαρτομάντιλα, πλαστικά ποτήρια κλπ βρίσκονται διάσπαρτα στο άλσος και κυρίως στα εσωτερικά του μονοπάτια και γύρω στη γεώτρηση. Και ενώ η συγκέντρωση των σκουπιδιών αυτών θα έπρεπε να είναι η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ των υπ.καθ., ώστε από το πρωί το άλσος να εμφανίζεται καθαρό,  αυτό συχνά δεν γίνεται. Αντιθέτως βλέπει κάποιος τους ΥΠ.ΚΑΘ. να αναλώνονται όλη την ημέρα σκουπίζοντας πευκοβελόνες και αμμοχάλικα σε τσιμεντοστρωμένες διαβάσεις και στα αυλάκια, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν τα εμφανή σκουπίδια που προανέφερα, μερικές μάλιστα φορές να βρίσκονται εκει για αρκετές μέρες. Δηλαδή υπάρχουν σημεία του άλσους από τα οποία οι ΥΠ.ΚΑΘ. μπορεί να περνάνε μόνο μια φορά την εβδομάδα!! Κατά την εκτίμηση μου δεν θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο της μιας ώρας για 2 ΥΠ.ΚΑΘ. να περπατήσουν ΟΛΑ τα μονοπάτια και να συγκεντρώσουν σε μεγάλες πλαστικές σακούλες τα πραγματικά σκουπίδια που δίνουν την κακή εικόνα στο άλσος.
Αν ο αρμόδιος για την καθαριότητα του άλσους δώσει την παραπάνω εντολή και ελέγξει την εφαρμογή της, τότε το άλσος μας θα είναι πάντα καθαρό, έστω και αν κάποιοι από τους συμβασιούχους ΥΠ.ΚΑΘ. «λουφάρουν» με μια σκούπα στο χέρι σκουπίζοντας πευκοβελόνες μαζί με άμμο-χάλικο από τις διαβάσεις.
Αλλά τότε ίσως με αυτόν τον τρόπο φανεί πως 2 το πολύ καθαριστές είναι υπέρ-αρκετοί για να κρατάνε το άλσος πεντακάθαρο!!!
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Η παραπάνω πρόταση δεν απαιτεί ούτε πόρους ούτε προσωπικό!! Απαιτεί απλά κοινή λογική και λίγη υπευθυνότητα από τον υπεύθυνο καθαριότητας του άλσους !
Ευελπιστώ πως εσείς είστε σε θέση να επιβάλετε και τα δύο, δεδομένου ότι η καθαριότητα του άλσους μας πληρώνεται ακριβά από το Δήμο και σε τελική ανάλυση αντανακλά στη δική σας θητεία ως δημάρχου. (κάποτε μέτρησα 8 ΥΠ.ΚΑΘ.  !! Σήμερα είναι εκεί 2 μόνιμοι και 2 με πεντάμηνες συμβάσεις)
 
Φιλικότατα
Σταύρος Α. Αναγνωστόπουλος
Επίτιμος Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Πατρών
Κάτοικος Νέας Σμύρνης,
 
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε και αγαπητοί κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Παρακαλώ πολύ διαβάστε το επισυναπτόμενο που αναγκάζομαι να σας το στείλω μετά από πολλές τηλεφωνικές παρεμβάσεις και υποσχέσεις για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος!
Το πρόβλημα που περιγράφω αντιμετωπίζεται ευκολότερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε, αρκεί κάποιος αρμόδιος που διαθέτει ένα μίνιμουμ κρίσης και ενδιαφέροντος να τα επιδείξει, αρχής γενομένης από τον/την υπεύθυνο καθαριότητας του άλσους και τους ιεραρχικά προϊσταμένους του.
Είναι λυπηρό να απασχολούνται 4 καθαριστές στο άλσος (παλιότερα μέτρησα και 8 !!) και να μην υπάρχει καθοδήγηση και επίβλεψη!!
Στα εσωτερικά μονοπάτια , ιδίως σε αυτό που περνά μπροστά από τη γεώτρηση, καθημερινά βλέπει κανένας σκουπίδια (χαρτοπετσέτες, πλαστικά ποτήρια, σακούλες κλπ) 3-4 ημερών ( καμία φορά και μιας εβδομάδος) ενώ οι καθαριστές κάθονται και σκουπίζουν πευκοβελόνες και αμμοχάλικα !!
Ένα καθημερινό πρωινό πέρασμα από τα εσωτερικά μονοπάτια με μια πλαστική σακούλα, σε χρόνο λιγότερο της ώρας, θα αρκούσε για να φαίνεται το άλσος πεντακάθαρο!!
Το έχω επισημάνει σε πάρα πολλούς αρμοδίους του δήμου που ενώ όλοι συμφωνούν, και ενδεχομένως δίνουν κάποια εντολή, στη συνέχεια η εντολή αυτή γρήγορα ξεχνιέται!!
Είναι κρίμα όταν στην καθαριότητα του άλσους απασχολούνται κατά μέσο όρο 4 υπάλληλοι!!
Κατά τη γνώμη μου ένας (ή το πολύ δύο) θα ήταν αρκετός αν δουλευε κανονικά 7 ώρες την ημέρα και είχε τη σωστή καθοδήγηση!!
Φιλικά
Σταύρος Α. Αναγνωστόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Chief Editor, Earthquakes and Structures
Νέα Σμύρνη
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΥ 10/2/2016
Επειδή εκτός από τα “στραβά” ειναι σωστό να αναγνωρίζουμε και τα θετικά, οφείλω να γνωστοποιήσω ότι ο δήμος ευαισθητοποιήθηκε αμέσως μετά την επιστολή μου σχετικά με την καθαριότητα του άλσους (βλ. αλλη ανάρτηση παρακάτω) , επεκοινώνησε μαζί μου και σήμερα εξήγησα επι τόπου στον αρμόδιο (κ. Μάτζιο) ποιο ειναι το πρόβλημα αλλα και την προφανή απλη αντιμετωπισή του που πρότεινα. Δηλαδή να δοθεί μια πάγια εντολη στους 4 καθαριστες του άλσους να αρχίζουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τη δουλεια τους με ένε απλο περίπατο σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥς ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ή περάσματα του άλσους, όπου με μια πλαστική σακκούλα στο χερι θα μαζευουν τα πραγματικά σκουπίδια που κάποιοι ασυνείδητοι (ήπιος χαρακτηρισμός) συμπολιτες μας πετάνε , δηλ χαρτομάντηλα, χαρτιά ,πλαστικά μπουκάλια κλπ. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ας μαζευουν τις πευκοβελόνες και ακόμα ας “λουφάρουν” . Το άλσος θα παραμένει καθαρό!! Νομίζω ότι εγινε αντιληπτο πως με λιγότερη δουλεια αλλα σωστα στοχευμένη, το άλσος θα ειναι και θα φαινεται πεντακάθαρο. !! Αρκει αυτο που πρότεινα να γινει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ. ΙΔΩΜΕΝ!!
Σταυρος Αναγνωστόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Πατρων
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ
Φαίνεται πως βιάστηκα να συγχαρώ το δήμο για την ανταπόκρισή του στην ανάρτηση-διαμαρτυρία μου για την καθαριότητα του άλσους (ημερομηνίες 8/2 και 10/2/16)
Σήμερα 19/2/16, ώρα 8.30 το πρωί υπήρχαν στο άλσος εμφανή σκουπίδια (χαρτιά και πλαστικά) όχι μόνο στα μονοπάτια αλλά και στους 2 κεντρικούς κυκλικούς δρόμους, ενώ οι 4 (!!) καθαριστές μάζευαν πευκοβελόνες και χαλίκια από τα ρείθρα πλάι σε τσιμεντένια αυλάκια. Πήρα την πρωτοβουλία και μίλησα με έναν από αυτούς ρωτώντας αν κάποιος τους έδωσε οδηγία και εντολή να ξεκινάνε κάθε πρωί τη δουλειά τους περνώντας με μια πλαστική σακούλα από τους δρόμους και ΟΛΑ τα μονοπάτια του άλσους να μαζεύουν τα διάσπαρτα σκουπίδια , και στη συνέχεια να ασχολούνται με τις πευκοβελόνες και τη λοιπή καθαριότητα!! Η απάντηση: ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ.
Σημειώνω πως μετά από την αρχική μας καταγγελία και την επικοινωνία –συνάντηση που είχα με αρμόδιο του δήμου,  το αποτέλεσμα της  οποιασδήποτε σχετικής οδηγίας διήρκεσε , ως συνήθως, μόνο μερικές ημέρες!!. Πιθανότατα  η πρότασή μου να δοθεί πάγια εντολή –οδηγία και πάλι αγνοήθηκε, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ελέγχθηκε αν εφαρμόζεται και έτσι η σημερινή εικόνα του άλσους ήταν όπως και παλιά!!
Δύο δικαιολογίες ακούγονται αλλά και οι δύο απορρίπτονται:

Υπάρχουν ασυνείδητοι συμπολίτες μας που βρωμίζουν το άλσος!!!
 Ασφαλώς !! Αλλά γι’ αυτό πληρώνουμε καθαριστές και μάλιστα 4 μόνιμους !!!!

Τους το λέμε (στους καθαριστές) αλλά δεν το αντιλαμβάνονται !!! (πολύ αμφιβάλω για αυτό)
Τότε να τους το λέτε μέχρι να το καταλάβουν.
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Ξέρετε καλά ότι η τελική ευθύνη ανήκει σε σας και στο Δημοτικό Συμβούλιο !! Εν προκειμένω δε δεν θα μπορούσατε να ισχυριστείτε ότι δεν γνωρίζατε το πρόβλημα. Γιατί το έχω επισημάνει από πέρυσι και σε σας και στις Υπηρεσίες σας, μαζί με την ευκολότατη και ανέξοδη λύση του.
Δυστυχώς όμως η αδιαφορία ή ο μη ορθός ελεγκτικός μηχανισμός δύσκολα θεραπεύονται!!
 
Με Τιμή
Σταύρος Αναγνωστόπουλος
Κάτοικος Νέας Σμύρνης


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: