Αρθρογραφία


Νέος Γραμματέας Και Σοβαρά Κοινωνικά Ζητήματα

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 22/10/2016

Συμβούλιο Σεπτεμβρίου 2016 με νέο γραμματέα στην Εδρα
Ο Γιάννης Δημάκης παραιτείται από γραμματέας απολαμβάνοντας πλέον τη θέση του Αντιδημάρχου, όπως διαβάσαμε εκείνες τις μέρες, ενώ η «δικαίωση» της προαγωγής ήρθε από το Δήμαρχο ο οποίος και τον ευχαρίστησε, με το Βαγγέλη Χατζαντουριάν να ενημερώνει το σώμα για το νέο τίτλο του «αηθαλή» Νεοδημοκράτη συμβούλου της παράταξης Τζουλάκη.
Νέος Γραμματέας Συμβουλίου ο Μανώλης Γρηγοράκης, και αυτός Νεοδημοκράτης αλλά από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τη Συμμαχία Πολιτών.

Η αδιάφορη αποχώρηση
Η παράταξη Κουτελάκη ζήτησε για λόγους τυπικούς να αναβληθεί η συνεδρίαση και να πραγματοποιηθεί αφού η περιφέρεια εγκρίνει το νέο γραμματέα, η πλειοψηφία δεν δέχθηκε την πρόταση – άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, όπως είπε ο Δήμαρχος – και η ελλειπής παράταξη Κουτελάκη (είχε απουσίες ) αποχώρησε. Συμπεριφορά καθαρά πολιτική από την «Ποιότητα Ζωής», από αυτές που οι σύγχρονες κοινωνίες πια δεν επικροτούν. Λες και δεν υπήρχαν άλλα θέματα...
O Δημήτρης Πανταζής ρώτησε για τις νέες αντιδημαρχίες, κυρίως ενημερωτικά, ως προς το αντικείμενο, την απασχόληση και τη λειτουργικότητα, με το Δήμαρχο να τον ενημερώνει πως «οι αντιδημαρχίες υπήρχαν και στο παρελθόν ενώ οι αιρετοί κρίνονται στις εκλογές βάσει της δουλειάς τους». Ηταν και μεσημέρι, ίσως δεν χρειαζόταν καμία άλλη απάντηση ή, ίσως, κοινωνικά είναι γνωστά όλα αυτά. Λακωνικός ο Τζουλάκης σε μια τόσο απλή και εύστοχη ερώτηση. Οικονομία και στις απαντήσεις ο Δήμαρχος.

Τα υπόλοιπα μικρά
Ο Προυπολογισμός του Δήμου συνεχίζει να αναμορφώνεται με ρυθμό πολυβόλου, ο Δήμος αδελφοποιήθηκε με το Δήμο Ιμβρου με το Δήμαρχο να προτείνει επιπρόσθετη επιχορήγηση 5.000 Ευρώ για το Σύλλογο Ιμβρίων.
Τα υπόλοιπα θέματα έφυγαν γρήγορα εν μέσω απουσίας Κουτελάκη που είναι γνωστό ότι δεν έχει ιδιαίτερη αίσθηση του χρόνου όταν λαμβάνει το λόγο.  Ισως λοιπόν η μικρότερη συνεδρίαση των τελευταίων μηνών.
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία της Νέας Αντιδημάρχου Μπακαλοπούλου η οποία παρακολούθησε τη συνεδρίαση μερικώς, κυρίως από το μπαλκόνι, καθώς έκατσε ελάχιστα στη θέση της προτιμώντας τις απολαύσεις του μπαλκονιού (καφές-τσιγάρο). Εντάξει και έξω ακούγεται η συνεδρίαση.

Δημοτικό Συμβούλιο Οκτωβρίου με Σοβαρό Κοινωνικό Ζήτημα
Στο συμβούλιο του μήνα υπήρξαν 2 συνεδριάσεις. Η έγκριση του Ισολογισμού του Δήμου, θέμα που θα αναπτύξουμε ξεχωριστά στο επόμενο τεύχος, αλλά και μία δεύτερη συνεδρίαση με περιορισμένα θέματα τα περισσότερα διαδικαστικού χαρακτήρα.
Στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, με τυπικά και ουσιαστικά δεκτό το νέο γραμματέα και μέλος του ΔΣ της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας της πόλης Γρηγοράκη Μανώλη – για την παράταξη που στηρίζει δεν βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά – ξεκίνησε η διαδικασία των ερωτήσεων.
Ο Βρεττός εκφράστηκε θετικά για την πρωτοβουλία του Δήμου να αναγνωρίσει και να τιμήσει μετά θάνατον τον αγωνιστή κομμουνιστή Νίκο Πλουμπίδη, ενώ ο Ανδρέας Πάγκαλης εμφανίστηκε με «άλλο αέρα» έχοντας τρείς ερωτήσεις τοπικού ενδιαφέροντος προς τη δημοτική αρχή, και μάλιστα πρόλαβε στη σειρά το συνήθη «ύποπτο» Γιώργο Κουτελάκη.
Μπράβο στο Βαγγέλη από το Γιώργο φέτος. Αλλο πέρυσι.
Ο Κουτελάκης εξήρε τον 2ο αγώνα  Historic run – είχε επιτυχία είναι γεγονός – ξεχνώντας ίσως πως στον αντίστοιχο πρώτο αγώνα είχε «καταγγείλει», μεταξύ άλλων, πως τα σημεία που αποτελούν την διαδρομή δεν περιλαμβάνουν σχεδόν κανένα ιστορικό σημείο της πόλης. Εκτός αν φέτος άλλαξε η διαδρομή. Πρόσθεσε όμως πως αντίστοιχη προσοχή χρειάζεται και το ψηφιακό μουσείο το οποίο, κατά τον ίδιο, δεν έχει γίνει κοινωνικά όσο γνωστό θα έπρεπε, επιχειρηματολογία με την οποία συμφώνησε και ο Δήμαρχος ως προς το δεύτερο σκέλος της.
Ερωτήσεις γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος έγιναν από πλευράς «Στροφής», ενώ η Μαρίνα Ιακωβάκη ζήτησε διευκρινήσεις για τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων στις Ιωνικές Γιορτές, με τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ να απαντά πως «όλοι οι σύλλογοι πλην των Αρμενίων θα λάβουν 2.000 Ευρώ».
Η Διαύγεια
Με ενδιαφέρον εντοπίσαμε στην Διαύγεια τις 2.000 των Ιμβρίων, των Ποντίων αλλά και των Ανεμωτισίων – σε 2 σπαστά ποσά (εκδήλωση 1.000, έκθεση φωτογραφίας 1.000) για τους τελευταίους – ενώ μέχρι τις 18/10 δεν είχε αναρτηθεί κάτι για το σύλλογο Κρητών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στις 7/7/16, όταν αποφασίστηκε η κατανομή των 138.000 Ευρώ για τις Ιωνικές 2016 (ΑΔΑ ΩΦΨ6ΟΕΜΩ-ΙΛ8), ο σύλλογος Κρητών φαίνεται να μην λαμβάνει επιχορήγηση, παρά μόνο τα εισητήρια της συναυλίας που επιτυχώς διοργάνωσε, όπως δείχνει το απόσπασμα – φωτογραφία.  Εκτός αν κάτι άλλαξε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα Χατζαντουριάν.
Τέλος, πολλές παρασκηνιακές γκρίνιες είχαμε για τον καταλογισμό του κόστους των φώτων και ηχητικών από συγκεκριμένους συλλόγους που τελικά το χρεώθηκαν, που αποδόθηκε σε «λάθος» του Πολιτιστικού το οποίο μεταχρονολογημένα άρχισε να διορθωνεται τυπικά.
Από τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις του Δημάρχου ήταν η απάντηση για το ψηφιακό μουσείο πως «δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό» εννοώντας το ΑΣΕΠ. Το ψηφιακό μουσείο είναι υπό την δραστηριότητα του Πολιτιστικού Οργανισμού, που, όπως είναι γνωστό, έχει τη γνώση να δημιουργεί «θέσεις εργασίας» με προσωπικά κριτήρια μέσω νομίμων απευθείας αναθέσεων έργου και φυσικά με έκριση του ΔΣ. Ας το ξανασκεφτούν λοιπόν...
Σε ερώτηση της «Στροφής» για το προσφυγικό απάντησε ο Αλέξανδρος Ζαβός ενημερώνοντας παράλληλα και για πρόγραμμα της UNESCO που στην χώρα μας το πραγματοποιεί ο Σύλλογος «Ελπίδα» και αφορά πόλεις φιλικές προς τους πρόσφυγες.
Η σοβαρή ανακοίνωση Δεληγιάννη
Μία ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση έδωσε η τέως Αντιδήμαρχος και νύν εντεταλμένη Κοινωνικής Πολιτικής Δεληγιάννη. «Η πρόταση που έκανε ο Δήμος στο νέο πρόγραμμα για τις κοινωνικές δομές απορρίφθηκε χωρίς να έχει ερμηνευθεί ο λόγος.Αν δεν έχουμε διαφοροποίηση, θα βρεθούμε ενώποιων ενός πολύ δύσκολου γεγονότος. Δεν θα έχουμε τρόπο να λειτουργήσουμε κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτιο, φαρμακείο.Μπορεί να χρειαστεί να τις κλείσουμε ολοκληρωτικά» δήλωσε, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως η κατάσταση είναι δραματική μετά από αυτή την εξέλιξη. Κανένα σχόλιο δεν ακούστηκε σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ούτε από το Δήμαρχο, ούτε φυσικά από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Κούπα, που διαχειρίζεται το σημαντικό ταμειακό πλεόνασμα του Δήμου. Έστω ένα προφορικό plan B, ένα προφορικό εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση.
Ανήσυχοι οι Βρεττός και Κουτελάκης για το θέμα σχολίασαν τη σοβαρότητά του.
Στα δύο τελευταία ουσιαστικά θέματα σχετικά με ονοματοδοσία συγκεκριμένων δημόσιων χώρων – 2 πλατείες – τα θέματα αποσύρθηκαν για επανεξέταση.  Η μία ονοματοδοσία ενδιέφερε την Ενωση Κρητών.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: