Αρθρογραφία


Καρυοφύλλη & Αθλητισμός: Η Συγχώνευση Του “Φτωχού Συγγενή”

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 17/09/2016

Στο Δημοτικό συμβούλιο της 20ης Ιουλίου, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε τη δημιουργία ενιαίου ΝΠΔΔ Πολιτιστικού – Αθλητικού Οργανισμού. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού απουσίαζε καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Οικονομία ή πολιτική ενίσχυση Βαγγέλη;
Στα οικονομικά το λες «οικονομία κλίμακας» και συνήθως γίνεται κατ’ ανάγκη. Στην πολιτική το λες προσπάθεια για το καλό του τόπου, χωρίς να ψάχνεις καλύτερη «καραμέλα». Στην δημοσιογραφία το χαρακτηρίζουμε – μέσα στον Ιούλιο μάλιστα που ήρθε σαν θέμα – τσαπατσουλιά με εύλογα ερωτήματα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης ως ΝΠΔΔ , ο Αθλητισμός στη Νέα Σμύρνη ως αγαθό που κοινωνικά προσφέρεται και από το Δήμο – αν και υπάρχουν ικανότατα και ιστορικά σωματεία που θα μπορούσαν να καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες – πέρασε σε ευθύνη εντεταλμένου με ιδιαίτερα περιορισμένο budget.
Μετά τις εκλογές του 2014, ο σχεδόν μόνιμος – έως τότε – υπεύθυνος αθλητισμού της πόλης Συρίγος ανέλαβε αντιδήμαρχος Παιδείας, με την Ιωάννα Καρυοφύλλη να αναλαμβάνει τον ευαίσθητο τομέα του Αθλητισμού. Ο πολυάσχολος – και με τα αθλητικά ακόμη και σήμερα – προκάτοχός της παρέδωσε στην Καρυοφύλλη τη διαχείριση, μεταξύ άλλων,  των γυμναστηρίων, του Αρτάκης αλλά και την προσφορά διαρκών ή μεμονωμένων υπηρεσιών όπως οι αθλο-διακοπές και ο γύρος της πόλης.
Η Καρυοφύλλη του χτες
Η Καρυοφύλλη, προσωπική επιλογή Τζουλάκη, γνωστή στη Νέα Σμύρνη πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας της, διαθέτει πλειάδα αθλητικών γνωριμιών αλλά και αθλητικών ιδεών που συμπολίτευση, αντιπολίτευση αλλά και ΜΜΕ δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, δημιουργώντας μάλιστα ένα προφίλ που συμπάθησαν όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι.
Ίσως ήταν λοιπόν από τις ελάχιστες περιπτώσεις αιρετών που ΜΠΟΡΕΣΕ άμεσα να φέρει την προηγούμενη εργασιακή της εμπειρία και αξία στην τοπική κοινωνία στο κομμάτι άθλησης – αφήνοντας έξω την πολιτική – και μάλιστα με δεδομένη τη μικρή πολιτική της εμπειρία, ως αιρετή τουλάχιστον, φαίνεται να μην συμμετέχει σε μικροπολιτικές και τερτίπια . Λάθη και παραλήψεις στην 2ετή της παρουσία συγχωρέθηκαν εύκολα ή και όχι. Η σχετική ανεξαρτησία της θέσης σε συνδυασμό με το μικρό budget της έδιναν συγκριτικό πλεονέκτημα στη διαχείριση του Αθλητισμού. Φυσικά, συχνά υπό το άτυπο βλέμμα του Πολιτιστικού και μάλιστα υπό την έγκριση του ως συνδιοργανωτής αλλά κυρίως ως ταμείο.
Η Καρυοφύλλη του αύριο
Την 20η Ιουλίου η εντεταλμένη εισηγείται τον εκσυγχρονισμό του Πολιτισμού και του Αθλητισμού υπό το ΝΠΔΔ του Πολιτιστικού Οργανισμού, με αλλαγές μόνο στο όνομα και στις προσθήκες αρμοδιοτήτων, όπως ο Δήμαρχος τόνισε στην εισαγωγή του, και με την φτωχή επιχειρηματολογία των πολλών κοινών δράσεων μεταξύ τους αλλά και με την παραδοχή πως πολλοί Δήμοι έχουν πλέον κοινό ΝΠΔΔ για τις δύο δραστηριότητες.
«Δεν έχουμε πρόθεση να επιβαρύνουμε με μεγαλύτερο προϋπολογισμό το Δήμο», «δεν θα διευρυνθεί το νομικό πρόσωπο του πολιτιστικού σε αριθμό μελών του ΔΣ» είναι κάποιες από τις ενδιαφέρουσες θέσεις Καρυοφύλλη – εν απουσία Χατζαντουριάν – που ακούστηκαν στη σύντομη εισήγηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Απλά θυμίζουμε ότι ο Πολιτιστικός τόσα χρόνια δεν έχει κανονισμό λειτουργίας που να έχει τις νόμιμες εγκρίσεις μελών του Συμβουλίου, όπως έχει για παράδειγμα το Κοιμητήριο, ενώ στη χώρα υπάρχει τόσο υπουργείο Πολιτισμού όσο και – έστω – Υφυπουργός Αθλητισμού.
Η Αντιπολίτευση
Ουδέτερη αρχικά ήταν η προσέγγιση  της παράταξης Κουτελάκη που έδωσε έμφαση σε εργασιακά ζητήματα κυρίως, προειδοποιώντας με κατάργηση και επανίδρυση του ΝΠΔΔ εάν αυτός είναι Δήμαρχος μετά τις εκλογές του 2019, προτείνοντας παράλληλα και τη συγχώνευση αρμοδιοτήτων Λαδόπουλου και Αντιδημάρχου Δεληγιάννη. Στήριξε δε την απόσυρση του θέματος μέχρι αυτό να τροποποιηθεί και να αναλυθεί, πρόταση που εισηγήθηκε «η Στροφή».
Η «Στροφή» ήταν πιο πολιτικά εύστοχη και πιο κριτική στη συγχώνευση υπό τον Πολιτιστικό, θυμίζοντας και όσα έχουν καταμαρτυρηθεί μέχρι σήμερα για τις διαχειριστικές πρακτικές του προέδρου του ΝΠΔΔ Χατζαντουριάν, παρατηρώντας μεταξύ άλλων την έλλειψη πλήρους νέου καταστατικού. Καταγράφουμε βέβαια τις πολύ συχνές λευκές ψήφους του εκπροσώπου της «Στροφής» Καταλειφού στο ΔΣ του πολιτιστικού. Ο Δημήτρης Πανταζής θεώρησε πως δεν είναι δυνατόν το ίδιο πρόσωπο να εποπτεύει και τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό υπό το νέο σχήμα, προσθέτοντας πως θα καταψηφίσει και λόγω του γεγονότος ότι ενισχύεται υπερβολικά ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν. Ο Βρεττός ζήτησε αύξηση προσώπων στη διοίκηση των Νομικών Προσώπων και ψήφισε λευκό.
Εσωτερικές Αντιδράσεις
Η Μαριέττα Μπακαλοπούλου ενημέρωσε πως τα οικονομικά του Πολιτιστικού ελέγχονται και πως η «παραφιλολογία που αναπτύχθηκε ενοχλεί πια πολλούς» προσθέτοντας πως «δεν οφείλει κανείς να έρχεται στο Συμβούλιο να ενημερώνει τι θα συμβεί στον ΠΟ τον επόμενο μήνα. Έχετε μέλη στο ΔΣ να σας ενημερώνουν» Η Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ δεν πήρε όμως ποτέ θέση για την παραφιλολογία της οικογενειοκρατίας στον ΠΟ, αν και η ίδια εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα και καταλαβαίνει τι σημαίνει να ψάχνεις για δουλειά και να μην βρίσκεις αν δεν έχεις μέσο… Με ενδιαφέρον παρατηρήσαμε την ξαφνική αποχώρηση του εντεταλμένου τεχνικών έργων Κλειδόπουλου, ο οποίος ακούστηκε έντονα πως έφυγε με γκρίνια για το θέμα.
 Έκπληξη προκάλεσε η θετική ψήφος στην εισήγηση του πολιτικά αποστασιοποιημένου από την παράταξή του Τζουλάκη Νίκου Σιούτα. Φαίνεται πως ο πρώην εντεταλμένος «ξεθύμανε» εν όψιν δημαιρεσιών, ενώ μάλλον οι πρακτικές διαχείρισης του Πολιτιστικού, όπως αυτές καταγράφονται συχνά στον «Π» αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως να συμβαδίζουν και με τη δική του λογική, ώστε να επιβραβεύσει αυτή τη «συγχώνευση» υπό το Χατζαντουριάν. Αυτή την εικόνα έδωσε. Δεν είχε καν απορίες. Κατάλαβε, υπερψήφισε και αποχώρησε.
Στην δευτερολογία της η εντεταλμένη – μέχρι να συγχωνευτεί ο Αθλητισμός – Ιωάννα Καρυοφύλλη απάντησε επί προσωπικού στον Κουτελάκη λέγοντας ποια έχει υπάρξει επαγγελματικά στο παρελθόν, τονίζοντας πως δεν είναι «φτωχός συγγενής» και πως κανείς δεν μπορεί να την καπελώσει.
Δε θέλει, δεν ξέρει ή δεν μπορεί;
Καλό θα ήταν για μια στιγμή να συγκρίνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που διαθέτει μαζί με το δημόσιο προφίλ της που είναι θετικό με τα όποια χαρακτηριστικά του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού να δει πως το «καπέλο» δεν είναι καν «brand name».
Φυσικά, ας μην ξεχάσει βέβαια από την άλλη να καταγράψει και τις ψήφους μέχρι το 2014 του δημοφιλούς Χατζαντουριάν δίπλα – δίπλα με τις δικές της. Μόλις καταλάβει τι σημαίνει πολιτική στη Νέα Σμύρνη και πόσο σημασία (δεν) έχει το έργο της, λιγότερο ή περισσότερο ποιοτικό, ίσως τουλάχιστον ασκήσει βέτο για το «καπελάκι» που της έρχεται.
Η συγχώνευση λοιπόν υπό το νέο ΝΠΔΔ ενός «επαγγελματία» για 15 έτη πολιτικού και μίας «ρομαντικής» αιρετής που θέλει, όπως λέει – και έχει σχετικά δείξει –, να προσφέρει αρχικά ενισχύει τον πρώτο, ενώ η δεύτερη τουλάχιστον θα χάσει τις όποιες πρωτοβουλίες μπορούσε ανεξάρτητα να λαμβάνει,  καθώς πλέον θα έχει άμεσο προϊστάμενο το Βαγγέλη Χατζαντουριάν, με τα γνωστά «χαρακτηριστικά» όπως αυτά του έχουν κατ’ επανάληψη καταλογιστεί από πολλούς και εντός Δημοτικού Συμβουλίου.
Χαμένος ο Αθλητισμός;
Ο μόνος χαμένος μάλλον θα είναι ο αθλητισμός της πόλης – μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου – και αυτό θα έχει γίνει όχι μόνο με «σύμφωνη» γνώμη της Καρυοφύλλη, που μάλιστα εισηγήθηκε και το θέμα συγχώνευσης, αλλά και εν απουσία του Προέδρου του Πολιτισμού Βαγγέλη Χατζαντουριάν που δεν βρισκόταν εκεί για να αναπτύξει ακόμη ένα «όραμά του».

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: