Αρθρογραφία


Ιατρείο – Φαρμακείο Ταξικής Αλληλεγγύης από την Πόλη Ανάποδα

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 22/03/2014

Η νέα πρωτοβουλία της Εργατικής Λέσχης της Νέας Σμύρνης ονομάζεται Ιατρείο – Φαρμακείο Ταξικής Αλληλεγγύης. Η νεοσμυρνιώτικη παράταξη «Μία Πόλη Ανάποδα» δημιούργησε, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, ένα χώρο στον οποίο άποροι Νεοσμυρνιώτες μπορούν να λάβουν δωρεάν ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες.
Στην παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, μέλη της Εργατικής Λέσχης, γιατροί αλλά και εκπρόσωποι της παράταξης «Μία Πόλη Ανάποδα» παρουσίασαν λεπτομερώς την προσπάθεια, η οποία ήδη έχει γίνει θερμά αποδεχτή από τους συμπολίτες μας.
«Η Εργατική Λέσχη είναι μία εργατική δομή με στοιχεία αλληλεγγύης» δήλωσε ο Δημήτρης Ζέρβας, μέλος της, συμπληρώνοντας πως «είναι ένας χώρος που έχει φτιαχτεί από ανθρώπους της περιοχής με σκοπό την παρέμβαση σε θέματα εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους».
Μετά το πέρας δύο εβδομάδων λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου, πολλοί γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν αγκαλιάσει με την προσφορά τους την προσπάθεια στήριξης των άπορων συμπολιτών μας.
Η ανάγκη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω συρρίκνωσης του συστήματος υγείας γενικότερα, αλλά και λόγω του κλεισίματος των δύο κέντρων ΕΟΠΥΥ στην ευρύτερη περιοχή είναι για την εργατική λέσχη ο σοβαρότερος λόγος για να προσφέρει ιατρική αλληλεγγύη σε όσους Νεοσμυρνιώτες την χρειάζονται.
«Η πρόληψη έχει αφανιστεί εντελώς, ενώ 3.500.000 Έλληνες, κάποιοι από αυτούς προφανώς και Νεοσμυρνιώτες, είναι ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι» δήλωσε η Νάγια Βάρτζελη, πνευμονολόγος, που προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της στο Κοινωνικό Ιατρείο Ταξικής Αλληλεγγύης της πόλης.  
Στόχοι του κοινωνικού ιατρείου είναι η παροχή πρωτοβάθμιας ασφάλισης σε ανέργους και ανασφάλιστους, παρέχοντας μία ευρεία γκάμα ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χωρίς όμως να μπορεί να υποκαταστήσει ένα οργανωμένο σύστημα υγείας. Παράλληλα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να οργανώσει τους πολίτες σε μαζικότερη διεκδίκηση της βελτίωσης της ποιότητας του συστήματος της δημόσιας υγείας, ώστε να πάψουν να υπάρχουν λόγοι ύπαρξης κοινωνικών ιατρείων, αλλά και να επιμορφώσει υγειονομικά σε θέματα πρόληψης υγείας και περιβάλλοντος.
«Στόχος μας είναι να μπούμε σε μία διαδικασία όπου ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης να μην υπάρχουν και αυτό διότι θα υπάρχει δικαίωμα πρόσβασης για όλους σε ένα πολύ καλύτερο σύστημα υγείας» κατέληξε η Νάγια Βάρτζελη.
Σε πολιτικό επίπεδο, για το δήμο Νέας Σμύρνης, το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης, ο οποίος δήλωσε πως οι αντίστοιχες δημοτικές πρωτοβουλίες έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, αναμένοντας κονδύλια από το ΕΣΠΑ για να ξεκινήσουν να προσφέρουν αξιοπρεπείς τουλάχιστον υπηρεσίες.
«Τα πέντε (5) εκατομμύρια που δηλώνει ότι έχει ο δήμος στην τράπεζα, τι τα κάνει; Αν δεν τα κάνει κάτι για τους δημότες της περιοχής που ζούνε την κρίση στο πετσί τους, τότε να έχει η τράπεζα να τα χαίρεται.» Ο καλλικρατικός δήμος της Νέας Σμύρνης λειτουργεί με εποπτεία, μη μπορώντας να χαράξει ούτε κοινωνική πολιτική, κατά τον Γιάννη Φραγκούλη, μένοντας μακριά και έξω από της ανάγκες των Νεοσμυρνιωτών.
Με η σειρά του ο Γιώργος Αφεντουλίδης, τ. δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μία Πόλη Ανάποδα», αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, σχολίασε ότι το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας είναι απάνθρωπο και κατεδαφίζει κραυγαλέα κάθε κοινωνικό αγαθό. «Κάθε κάτοικος χωριού, πόλης και της χώρας θα έπρεπε να έχει δωρεάν δημόσια υγεία» δήλωσε, τονίζοντας ότι η γενικότερη προσπάθεια της Λέσχης αποτελεί διαχείριση της καθημερινότητας των Νεοσμυρνιωτών που έχουν ανάγκη.
Το πρόγραμμα του Ιατρείου Ταξικής Αλληλεγγύης για το μήνα Μάρτιο περιλαμβάνει: πνευμονολόγο, καρδιολόγο, ορθοπεδικό, παθολόγο, ψυχίατρο, νευρολόγο, φυσίατρο, καλύπτοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες πρόληψης, αλλά και πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: