Αρθρογραφία


Πόλη Ανάποδα: Προεκλογική ομιλία και Αντικαπιταλιστικός αγώνας

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 10/05/2014

Την προεκλογική τους ομιλία πραγματοποίησαν στον σύλλογο Ιμβρίων Νέας Σμύρνης, τα μέλη της παράταξης Μία Πόλη Ανάποδα –Αριστερή Παρέμβαση στου δρόμους της Νέας Σμύρνης. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Γιώργος Αφεντουλίδης, ο Γιάννης Φραγκούλης και ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης. Το τι λέχθηκε μπορείς να το διαβάσεις στις ακόλουθες γραμμές συνολικά και όχι κατά ομιλητή  επειδή οι εκπρόσωποι της Μιας Πόλης Ανάποδα δεν εκφράζουν προσωπικές απόψεις αλλά συλλογικές πολιτικές. Αυτή η παράταξη ξεκίνησε ως outsider στην πόλη και μέσα σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποια από τις ψηφοθηρικές μεθόδους των άλλων παρατάξεων κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή από την προτίμηση του κόσμου για να έχει φωνή και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Οι πιθανότητες όμως είναι ότι μάλλον έχει φθάσει στο ζενίθ της εκλογικής της δύναμης, αφενός διότι δεν πολυενδιαφέρεται για τους θεσμούς –χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να είναι κάτι αρνητικό – αφετέρου διότι έχει μια εμμονή να βαφτίζει σχεδόν τα πάντα αντικαπιταλιστικό-ταξικό-τέτοιο που βέβαια έχει μια δόση αλήθειας, αλλά δεν καλύπτει την σημερινή πραγματικότητα αρκετά. Όπως συνηθίζεται στον «Π» μπορείς να διαβάσεις τι συνέβη στην ομιλία ή να παρακολουθήσεις στην ηλεκτρονική μορφή όλη την ομιλία μαγνητοσκοπημένη σκανάροντας το QR code ή μπαίνοντας ηλεκτρονικά.
Την ομιλία τους θα μπορούσαν να την ξεκινήσουν με υποσχέσεις, όπως η μείωση των δημοτικών τελών κατά 90%, κατασκευή καινούργιου γυμναστηρίου στο ήδη υπάρχον ή και την κατάργηση του σχολείου της Εστίας και στην θέση της ανέγερση επιχειρήσεων που θα φέρουν ποτάμι τα χρήματα στην πόλη. Δυστυχώς όμως η σημερινή εποχή δεν έχει περιθώριο για υποσχέσεις που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν και ακόμα περισσότερο, αυτοί που δίνουν τις υποσχέσεις δεν είναι αδαείς γιατί είναι πολλά χρόνια στο κουρμπέτι της Αυτοδιοίκησης και μέσα στο κόλπο της εξουσίας και του καπιταλιστικού συστήματος. Όλοι αυτοί έχουν ονόματα. Ονομάζεται Τζουλάκης και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ονομάζεται Κουτελάκης που είναι μια persona πολιτική που δεν ξέρεις από πού προέρχεται και τι είναι, ονομάζεται Κούπας ο οποίος προέρχεται από την ΝΔ και τώρα έχει γίνει υποτακτικός του ΠΑΣΟΚΤΖΗ Τζουλάκη, ονομάζεται Στέφος που έχοντας 2-3 εφημερίδες δικές του και στο ψηφοδέλτιο του δείχνει ότι προέρχεται από την Άκρα Δεξιά και Δεξιά. Ακόμα και οι υποψήφιοι τους σύμβουλοι τα μόνα χαρακτηριστικά που έχουν είναι ότι είναι από την ΛΑΝΣ, από τον Πανιώνιο, μένουν στην Κοραή ή στην Αγίας Φωτεινής με πλήρη απουσία πολιτικού λόγου έρχονται να διεκδικήσουν τον Δήμο με υποσχέσεις. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι κατάργησαν τις δημοτικές επιχειρήσεις που προσέφεραν δωρεάν στους κατοίκους και άνοιξαν το παράθυρο για ελαστικές θέσεις εργασίας για του εργαζόμενους στον Δήμο. Αυτούς τους εργαζόμενους τους χρησιμοποιούν σε ψηφοθηρικούς μηχανισμούς. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι – ο Τζουλάκης, ο Κουτελάκης, ο Συρίγος, ο Σουρβίνος, η Ιακωβάκη, ο Πάγκαλης, ο Κούπας μεταξύ άλλων -  που ψήφισαν το πρόγραμμα Καλλικράτης. Ένα πρόγραμμα που ορίζει ότι και η χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 60% στους Δήμους και οι ίδιοι οι Δήμοι θα αναλάβουν επιπλέον υποχρεώσεις όπως η συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων, πρωτοβάθμια υγεία κτλ. Κανένας Δήμαρχος δεν έχει το κλειδί του χρηματοφυλακίου. Όλα περνούν από την κεντρική εξουσία – από τους λεγόμενους Επίτροπους, οι οποίοι όμως δεν νοιάζονται για τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Πχ ο Επίτροπος έδωσε έγκριση για 2 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης για να γίνει μια προεκλογική φούσκα, όμως δεν δέχτηκε να δώσει χρήματα για να διορίσουν υγειονομικούς υπαλλήλους στο κοινωνικό φαρμακείο, το οποίο όμως πήρε 60 χιλιάδες από το δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να είναι ανενεργό διότι δεν είναι στελεχωμένο.
Ο Αθλητισμός στην Νέα Σμύρνη έχει χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Ο Πολύδωρος Συρίγος κάνει business με τον αθλητισμό δημιουργώντας αθλητικές εκδηλώσεις στους διπλανούς δήμους και στην ίδια την Νέα Σμύρνη τίποτα. Έχει φτιάξει 3 δημοτικά γυμναστήρια που είναι πιο ακριβά και από το φθηνότερο ιδιωτικό. Μόνο ο Πανιώνιος που αυτοσυντηρείται υπάρχει ως αθλητισμός στην Νέα Σμύρνη.
Ο Πολιτισμός στην Νέα Σμύρνη είναι να ανέβεις στο τραπέζι να αυτοκτονήσεις. Δήθεν ο Χατζατουριάν άλλαξε τον πολιτισμό στην Νέα Σμύρνη. Το μόνο που έκανε είναι να ιδρύσει 2-3 σεμινάρια ζωγραφικής, μια σχολή παραδοσιακών χορών και τέλος. Από την άλλη φέρνει ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες, επιδοτούμενους από την φορολογία των κατοίκων, για τους οποίους ζητά και εισιτήριο
Η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης ήρθε με τον Κουτελάκη. Πριν 15 χρόνια στηριζόμενος από το τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ζήτησε την ψήφο του κόσμου με το σύνθημα «Θα ρίξουμε τον συντελεστή δόμησης», δηλαδή το πόσο μπορείς να κτίσεις σε ένα οικόπεδο. Κι ο κοσμάκης που είναι ευαισθητοποιημένος τον στήριξε. Όμως δεν έκανε τίποτα και έτσι οι μικροϊδιοκτήτες άρον άρον έδωσαν αντιπαροχές , οι οποίες έχουν κατακλύσει την Νέα Σμύρνη και από κηπούπολη έγινε τσιμεντούπολη και μαζί με την Καλλιθέα είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Ευρώπη.
Στις αρχές του 2000, ενώ η Νέα Σμύρνη δεν ήταν ολυμπιακή πόλη, η δημοτική αρχή γονυπετής ζητούσε ένα ολυμπιακό έργο για τον δήμο. Αυτό είναι το ΤΡΑΜ. Όμως αυτό το έργο δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από ότι έλυσε.
Άλσος Νέας Σμύρνης. Βάσει στατιστικής, το υποφερτό όριο είναι 9-10 τμ ανά κάτοικο. Στη Νέα Σμύρνη όχι μόνο είναι τραγικά λιγότερο άλλα αποχαρακτήρισαν το Άλσος από δασική έκταση για να του κάνουν ανάπλαση, ξεπατώνοντας εκατοντάδες θαμνώδη και δέντρα.
Πλατεία Καρύλου. Το δίνουν στον Εθνικό εργολάβο, τον Μπόμπολα για να κάνουν ένα ιδιωτικό parking, επιβαρύνοντας την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης ενώ από τις 510 μέρες παράδοσης το έργο κάνει 3500 μέρες να περατωθεί κάνοντας την ζωή του Νεοσμυρνιώτη πατίνι. Και από πάνω από το parking φτιάχνουν μια τεράστια ζαρντινιέρα που το μόνο πράσινο που έχει είναι το γκαζόν και 20 δέντρα που ζουν δεν ζουν πάνω στο τσιμέντο. Επίσης το POLIS PARK, το 2013 είναι η μόνη επιχείρηση της οποίας τα δημοτικά τέλη μειωθήκαν.
Δυστυχώς ο Δήμος απορροφά κονδύλια που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ε.Ε. Ό,τι δεν είναι σύμφωνο με ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα είναι άσχημο και πρέπει να καταστραφεί  συμφώνα με τον Δήμο. Δηλαδή να ανακατασκευάσουμε ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει μόνο και μόνο για να απορροφηθούν κονδύλια. Περαιτέρω, ο Δήμος δίνει τα σκουπίδια – το χρυσάφι των επιχειρήσεων – σε ιδιώτες με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι να απολύονται και οι κάτοικοι να πληρώνουν υψηλοτέρα δημοτικά τέλη. Η Πόλη Ανάποδα είναι εκείνη που μιλούσε για το αντιπολεμικό κίνημα, που εναντιώθηκε στην εκμετάλλευση του Γαλαξία από ιδιώτη, που προφήτεψε την κρίση και ότι η κατασκευή ενός νέου γηπέδου στον χώρο του Πανιωνίου θα άφηνε την πόλη μέσα στα μπάζα λόγω έλλειψης χρημάτων, είναι εκείνοι που βγαίνουν μπροστά απέναντι στα φασιστικά κινήματα στην Νέα Σμύρνη.
Η Πόλη Ανάποδα πιστή σε ό,τι λέει αρνήθηκε να πάει στην Σπόρτιγκ για την προεκλογική ομιλία, με όσα έχουν συμβεί εκεί. Είναι τίμιοι στον αγώνα τους διότι έμειναν σταθεροί στα πιστεύω τους. Πάντα ενεργοί μέσα στην πόλη αλλά και στους δρόμους της Νέας Σμύρνης και της χώρας. Στηρίζοντας Πόλη Ανάποδα ψηφίζεις ένα διαρκή αγώνα απέναντι στο Κεφάλαιο έμπρακτα χωρίς μόνο λόγια.
Στο τέλος της ομιλίας πήραν τον λόγο όλοι οι παρευρισκόμενοι που ήθελαν να μιλήσουν.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: