Αρθρογραφία


Η Στροφή Νέας Σμύρνης φέρνει την “Αλλαγή” στην πόλη

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 22/03/2014

Η Στροφή Νέας Σμύρνης, η παράταξη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την προεκλογική της ομιλία στον Σπόρτιγκ και σε σχέση με όλες τις άλλες παρατάξεις έκανε την διαφορά στην πρόταση της. Μίλησε για αλλαγή. Όχι στυλ Ανδρέα αλλά πραγματική αλλαγή για το πώς θέλουμε εμείς ως πολίτες να βλέπουμε την λειτουργία του Δήμου και σίγουρα όχι ως απλοί διαχειριστές μιας κατάστασης. Από την άλλη, αυτό που έκανε αίσθηση είναι ότι σε αυτήν την παράταξη δεν δίνουν ειδικό βάρος στον επικεφαλής, συντονιστή τον λένε εκεί. Κι όμως… κακώς ή καλώς οι εκλογές αναδεικνύουν πρόσωπα που εκφράζουν θέσεις και όχι θέσεις που εκφέρονται απλά από πρόσωπα. Και κάτι άλλο: η παράταξη όταν ζητά την ψήφο η κοινωνία θέλει να πιστέψει σε πρόσωπα  που θα πείσουν με την προσωπικότητά τους ότι είναι ικανά να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, εκτός να αποσκοπούν μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Για άλλη μια φορά αν βαριέσαι να διαβάσεις παρακάτω μπορείς να παρακολουθήσεις όλη την ομιλία μέσω του QR code, να την δεις στην online έκδοση του «Π», ή να την παρακολουθήσεις στο www.nstv.gr, την WebTV της Νέας Σμύρνης, αλλιώς συνέχισε να διαβάζεις.

Η Συλλογικότητα

Η Στροφή Νέας Σμύρνης είναι όντως μια συλλογικότητα με πολλαπλές δράσεις εντός και εκτός συμβουλίου. Ιδιαίτερη εντύπωση έχουν κάνει στο κοινό της Νέας Σμύρνης πρόσφατη με την ίδρυση κοινωνικού Φαρμακείου, αλλά και η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες που συνεχίζεται επιτυχία για πολλά χρόνια. Την εκδήλωση προλόγισαν η Ρουμπίνη Τσαμασίρου, πρώην δημοτικός σύμβουλος με τον Κουτελάκη και αργότερα ανεξάρτητη, ο Πάνος Σκουρλέτης, υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας και η Μαρία Βαμβουρέλη εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος της Στροφής, λόγω της πολικής εναλλαγής προσώπων που έχουν στην παράταξη. Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στον Παναγιώτη Πάντο, συντονιστή της Στροφής Νέας Σμύρνης και τις θέσεις που εξέφρασε στην ομιλία για την Νέα Σμύρνη.
Πολύτιμη χαρακτήρισε την όποια βοήθεια μπορεί να λάβει ο συνδυασμός διότι έτσι ενισχύεται η προσπάθεια της ομάδας να διευρυνθεί η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτό τον βωμό καλό είναι να αλλάξουν οι πεποιθήσεις των ανθρώπων που κρατούν τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, όπως η Στροφή έμπρακτα έχει αποδείξει. Σε αυτές τις εκλογές τα πράγματα δεν είναι πάντα αγνά. Η Στροφή δεν έχει χορηγούς και φίλους εργολάβους, στηρίζεται στην προσφορά των υποστηρικτών της, δεν φοβάται και δεν ντρέπεται να το ζητά. Το μνημόνια και ο Καλλικράτης έφεραν την κοινωνία πίσω.

Αποδυναμωμένοι Δήμοι

«Οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση μειωθήκαν πάνω από 60%, και θα μειωθούν και άλλο, ελάχιστα έργα προγραμματίζονται και υλοποιούνται και αυτά χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα μια σειρά από υπηρεσίες του Δήμου κλείνουν ή βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Έτσι οι Δήμοι δεν διαθέτουν πια σχολικούς φυλακές, δεν διαθέτουν δημοτική αστυνομία, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν σε νηπιαγωγούς, αναρωτιούνται κάθε χρόνο αν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει. Όλοι την αναγνωρίζουν αυτή την κατάσταση αλλά οι περισσότεροι έβλεπαν τα τρένα να περνούν και ίσως την υποστήριξαν εν γνώση τους. Και ενώ είναι κοινή παραδοχή από όλες τις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές στην Νέα Σμύρνη ότι η Αυτοδιοίκηση καταρρέει, εντούτοις δεν έχουν πρόταση για να αλλάξουν τα πράγματα, όχι μόνο δεν θέλουν να σώσουν την Αυτοδιοίκηση αλλά εμμένουν να επιχειρούν να διαχειριστούν απλά την καταστροφή. Είναι εδώ για να απαλύνουν την πτώση. Το ξεπούλημα έχει γίνει νόμος του κράτους. Στην Στροφή Νέας Σμύρνης υπάρχει μια άλλη αντίληψη. Θέλουν να αλλάξουν την ροη των πραγμάτων δεν θέλουν απλά να διαχειριστούν το υπάρχον. Αν το πρόβλημα ήταν μόνο αυτό, τότε η λύση θα βρισκόταν στην πρόσληψη καλών managers και έτσι δεν θα χρειάζονταν εκλογές
Η πρόταση της Στροφής είναι η ανακάλυψη ενός καινούργιου νοήματος για την Αυτοδιοίκηση. Το κράτος έχει εγκαταλείψει τον πολίτη στην τύχη του όσον αφορά στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική πρόνοια. Είναι η ίδια απάθεια που εκφράζεται στις πολιτικές του Τζουλάκη, του Κουτελάκη, του Στέφου και του Κούπα που προσπαθούν να την καμουφλάρουν εν όψει των εκλογών. Η παράταξη πιστεύει ότι η μορφωμένη Ελλάδα μπορεί να πάρει τα πράγματα στα χέρια της.

Οι άξονες στρατηγικής

Η Στροφή Νέας Σμύρνης θέτει τους άξονες μιας καινούργιας στρατηγικής για τους Δήμους:
1.    Ο Δήμος δεν είναι ένα νησί ξεκομμένο από όλη την υπόλοιπη χώρα. Χρειάζεται ο δήμος να έρθει σε επαφή με τους πολίτες αλλά και τους άλλους δήμους για να αντιπαρατεθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης
2.    Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Αυτό σημάνει να ξεφύγουμε από την πρεσβεύουσα λογική της διαχείρισης των υπαρχόντων πόρων. Οι σύλλογοι και οι πολίτες μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα λογική. Ο Δήμος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος στις κοινωνικές αλλαγές, όπως  στους πλειστηριασμούς των σπιτιών από τις τράπεζες και τον αυξανόμενο αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών. Πρέπει να προστατέψει τους πολίτες αλλά και την περιουσία τους για όφελος όλης της κοινωνίας.
3.    Θεσμοθέτηση διαδικασιών διαφάνειας. Κανόνες δεοντολογίας για τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους με περικοπή μισθών αιρετών και περιορισμό σε δυο θητείες για όλους από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους μέχρι τους δημοτικούς συμβούλους. Απαγόρευση σχέσεων προμηθείας δημοτικών συμβούλων με τον Δήμο. Διαφάνεια στα έργα από την σκέψη σύλληψης στο δημοτικό συμβούλιο και φυσικά διαβούλευσης με τους πολίτες. Για κάθε έργο θα διατηρείται ηλεκτρονικός φάκελος με όλη την εξέλιξη του, προσβάσιμος από όλους. Καθιέρωση δημοψηφισμάτων για όλα τα μεγάλα θέματα. Διαφάνεια στις πολιτιστικές υποδομές και όχι διαχείριση σαν να είναι το «μαγαζάκι του εκάστου προέδρου τους». Κλείσιμο των τρυπών στην Οικονομική Υπηρεσία και επιβολή διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος τριετίας κάτι που αρνείται να κάνει η Δημοτική Αρχή ενώ παράλληλα για αυτό το θέμα η  Στροφή δέχθηκε επίθεση από τους ανθρώπους που τους έπιασαν να κλέβουν.
4.    Αναπροσανατολισμός του αναπτυξιακού έργου του Δήμου χωρίς να γίνεται ανακύκλωση των ανέργων με πεντάμηνα. Αντί για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ετοιμάζεται να σπαταλήσει ο Δήμος μαζί με ΜΚΟ για την πολυτελή κατάρτιση καμία 80αρια ανέργων από τις εκατοντάδες που έχει η Νέα Σμύρνη, οι πόροι αυτοί πραγματικά μπορούν να στηρίξουν πραγματικές θέσεις εργασίας. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των υποδομών του Δήμου.
5.    Τα σχολεία μπαίνουν στο κέντρο της μέριμνας του Δήμου ώστε να προστατεύει η νέα γενιά στην δίνη της κρίσης και του εκφασισμού. Είναι δουλειά όλης της πόλης να ενισχύσει το εκπαιδευτικό έργο, με νέες τεχνολογίες, με στήριξη των επιστημονικών εργαστηρίων και τόσα άλλα.
Κανείς από τους δυο, Τζουλάκη –Κουτελάκη δεν θα είναι ο επόμενος δήμαρχος διότι απέτυχαν στις πολιτικές τους αποφάσεις. Από το βήμα ο Παναγιώτης Πάντος, μέσω της Στροφής, κάλεσε όλες τις αριστερές ριζοσπαστικές προοδευτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για την αλλαγή στην Νέα Σμύρνη


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: