Σε «συνεργάτες» που απασχολούνται με μπλοκάκι στον Πολιτιστικό Οργανισμό, στον ανύπαρκτο αντικειμενικό τρόπο επιλογής τους – κριτήρια, ικανότητες, ειδικότητες – έχουμε αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο έτος στον «Π», έχοντας φυσικά γίνει τα «κακά» παιδιά, αν ρωτήσει κανείς τους συγκεκριμένους ανθρώπους και μόνο. Ήταν, είναι και θα παραμείνει ξεκάθαρο ότι μόνο οι πολιτικές επιλογές «εύρεσης» συνεργατών και ύψους των απολαβών τους είναι για εμάς επιλογές άξιες κριτικής και, φυσικά, όχι οι ίδιοι ως προσωπικότητες, ούτε ως επαγγελματίες.
Βέβαια, όταν μέσα στα πρόσωπα υπάρχουν παιδιά αιρετών ή του άμεσου πολιτικού τους περιβάλλοντος, ο νους μας τρέχει στο παλιό γνωστό πια δίστιχο: «Είσαι άνεργος, αδιόριστος και δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη;;; Μην απελπίζεσαι. Έχεις μπάρμπα στη Νέα Σμύρνη». Το συγκεκριμένο φυσικά αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αυτό όμως δεν κάνει την πόλη της καρδιάς μας και ειδικότερα αυτούς που διαχειρίζονται το δημόσιο της πλούτο λιγότερο ηθικά υπεύθυνους.
Πως ζει η πλειοψηφία
Εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια η ελληνική οικονομία υποφέρει από οικονομική ύφεση σε πολλαπλά επίπεδα μισθωτών, συνταξιούχων, επιχειρήσεων. Κάπου, σίγουρα, υπήρχαν υπερβολές ως προς τα ύψη των αποδοχών, ειδικά αν μιλήσουμε για κάποιες συντάξεις και αποζημιώσεις, αλλά και εκεί να μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν διαχρονικά οι αντίστοιχες κρατήσεις. Στις υπέρογκες απολαβές κάποιων δημοσίων υπαλλήλων ίσως μπήκε μια μικρή τάξη αλλά, και πάλι, υπάρχουν φαινόμενα, και μάλιστα αρκετά περιπτώσεων, που ακόμη «βγάζουν μάτι» και εντελώς τυχαία … έχουν και αυτοί «μπάρμπα στην Κορώνη».
Σήμερα η ελληνική κοινωνία υπακούει δυστυχώς στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία περιορίζει τους βασικούς μισθούς κάτω από τα 600 ευρώ – χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς τις πολυετίες ή τα επιδόματα τίτλων για όσους τα διαθέτουν. Αυτά φυσικά ισχύουν για όσους βρίσκουν εργασία στην ειδικότητά τους, για να έχει και λογική το επίδομα, αλλά κυρίως για όσους βρίσκουν δουλειά γενικότερα σε ένα οικονομικό περιβάλλον με 25% ανεργία γενικότερα και τουλάχιστον 50% ανεργία στις παραγωγικότερες ηλικίες των νέων.
Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε αυτή την 6ετία από πιο ύψος ξεκίνησαν οι μειώσεις τόσο για την Εθν.Συλ.Σύμβαση, όσο και για τις απολαβές στον ιδιωτικό τομέα για τους περισσότερους.
Οι κλαδικές συμβάσεις, δηλαδή οι διαφορετικές – κατά κάτι – υψηλότερες αμοιβές, πολλές φορές δεν υπερισχύουν στην πράξη της Εθνικής Σύμβασης, με αποτέλεσμα τελικά να μην εφαρμόζονται.
Στην πραγματική κοινωνία, όπου υπάρχουν δουλειές, τις περισσότερες φορές είναι part time, 3ωρες, 4ωρες, όχι καθημερινές, των 3 ευρώ περίπου την ώρα, ενώ προφανώς το ρίσκο της επιχείρησης γρήγορα και συχνά μετατρέπεται σε ρίσκο απόλυσης λόγω ύφεσης, φόρων, μέτρων μνημονίου και έλλειψης ρευστότητας. Πολλοί, εδώ και χρόνια, δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στην εφορία και στα ταμεία, ενώ τα «φέσια» στην αγορά πολλαπλασιάζονται. Οι αγορές θυμήθηκαν την τελευταία δεκαετία τι σημαίνει τεφτέρι… Τραγικές καταστάσεις, λίγο πολύ γνωστές σε όλους, με οικογένειες με έναν ή κανέναν εργαζόμενο και συνταξιούχους που «ζουν» τα παιδιά και τα εγγόνια τους, όταν φυσικά η επόμενη γενιά δεν έχει φύγει ήδη για το εξωτερικό. Τα παραπάνω είναι μερικές από τις καταστάσεις που δυστυχώς αντιμετωπίζουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Το «Γαλατικό χωριό» με τα 53 εκατομμύρια
Εδώ όμως η πόλη της Νέας Σμύρνης, το «μικρό Γαλατικό χωριό», αντιστέκεται επιλεκτικά και μάλιστα προκλητικά για την τοπική κοινωνία με τις σχέσεις «συνεργασίας» κυρίως στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Ο δήμος με Προϋπολογισμό περίπου 53 εκατομμύρια δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιχορηγεί κάθε χρόνο με ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ τον οργανισμό, επιβραβεύοντας έτσι όλες τις αποφάσεις που αφορούν την πολιτική πολιτισμού όπως αυτός «παράγεται» στην πόλη.
Δεν αφήνει περιθώρια για αστεϊσμούς η φράση «ρωτήστε τον Χατζαντουριάν, προσλαμβάνει», που εσχάτως χρησιμοποίησε και ο Γιώργος Κουτελάκης σε δημοτικό συμβούλιο, όντας βέβαια επί χρόνια πολιτικός του προϊστάμενος στο παρελθόν. Ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν έκανε τα ίδια πάνω – κάτω και επί δικής του δημαρχίας. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που θέλουν και τα δικά τους παιδιά να βρουν εργασία στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Βαγγέλη, τόσο κάποιοι που στήριξαν την παράταξη προεκλογικά, όσο και άλλοι Νεοσμυρνιώτες.
Όλοι στη «Διαύγεια»
Μια προσεκτική έρευνα στη Διαύγεια τα τελευταία δύο χρόνια, και ιδιαίτερα τους δύο τελευταίους μήνες, δείχνει τι μπορεί να σημαίνει «έχει μπάρμπα στη Νέα Σμύρνη». Το 2015 «συνεργάτης» του Πολιτιστικού Οργανισμού έλαβε περίπου 19.000 ευρώ, μικτά φυσικά, σε 9 περίπου μήνες και μάλιστα σε θέση/θέσεις με απευθείας επιλογή/ανάθεση από τον ίδιο πάντα πρόεδρο του ΝΠΔΔ και όχι απαραίτητα σε θέση που δικαιούται το επίδομα πτυχίου που διαθέτει. Το συγκεκριμένο ποσό έλαβε η κόρη της Αντιδημάρχου Δεληγιάννη πέρυσι. Δεν είναι η μόνη. Σε τέτοια επίπεδα κυμάνθηκαν πάνω – κάτω πέρυσι οι απολαβές και άλλων συνεργατών. Και για να πλησιάσουμε λίγο τα καθαρά χρήματα αυτών των ανθρώπων, αν τα 3.600 είναι η παρακράτηση φόρου, τότε, χωρίς τον υπολογισμό του ταμείου λόγω της ύπαρξης «μπλόκ», αναλογούν περί τα 16.000 ευρώ σε 9 μήνες. Στοιχεία με ποσά από τη Διαύγεια και ονόματα «συνεργατών» έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη στον «Π».
Πρόσφατα, πάλι στη Διαύγεια, εντοπίσαμε απευθείας αναθέσεις ύψους 8.000 ευρώ και πιο συχνά 5.000 ευρώ σε ανθρώπους του Πολιτιστικού Οργανισμού με περιγραφή υποχρέωσης: «…επιμέλειας διεξαγωγής όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας» από το Μάρτιο 2016 μέχρι τον Ιούνιο 2016 και συγκεκριμένα αναλαμβάνει ευθύνη για το άνοιγμα και το κλείσιμο του χώρου, την ευθύνη για την παροχή πληροφοριών για κάθε εκδήλωση που θα της ζητηθεί, την αναλυτική ενημέρωση των συντελεστών των εκδηλώσεων, την υποστήριξη των ηθοποιών, μουσικών και των άλλων εμπλεκομένων σε κάθε εκδήλωση, υπεύθυνη για την εξεύρεση λύσης για κάθε τεχνικό και μη πρόβλημα που θα προκύψει κατά την διεξαγωγή της εκδήλωσης, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.».
Εδώ είναι καλό να διευκρινίσουμε ότι αυτές οι απολαβές αφορούν «συνεργάτες του Χατζαντουριάν», τουλάχιστον 4-5 πρόσωπα, τα οποία μάλιστα δεν είναι τα ίδια κάθε μέρα στον Πολυχώρο Γαλαξία. Προφανώς, υπάρχουν βάρδιες του ενός ή των δύο ατόμων, όπως μπορεί πολύ εύκολα να παρατηρήσει κανείς στο Δημόσιο αυτό χώρο. Και μάλιστα, δεν πραγματοποιούνται κάθε μέρα εκδηλώσεις, όπως φαίνεται στο πρόγραμμα του πολυχώρου, τουλάχιστον όχι όλα τα απογεύματα. Τα ονόματα Φαρμάκη Γ., Τσίπη Θ., Καραπιπέρη Μ.,(3.000 ευρώ για ταξιθεσία – παρακολούθηση), Ηλιάδη Β. και Μαρκοζάνη Ε. (8.000 ευρώ) μεταξύ άλλων που εμφανίζονται στη Διαύγεια δεν τα αναφέρουμε για να θίξουμε τους «υπαλλήλους» του Γαλαξία. Άλλωστε, κανείς δεν πρέπει να θίγεται όταν δουλεύει και πληρώνεται, όσο και αν πληρώνεται, όταν φαίνεται δημόσια το όνομά του. Αν θίγεται από την αναφορά στη δημόσια Διαύγεια, δεν αφορά τον «Π» αλλά το νόμο που υποχρεώνει τις δημόσιες αναρτήσεις .
Τι κάνουν οι υπάλληλοι
«Δηλαδή να μην τα πάρουμε τα χρήματα;» θα αναρωτιέται κάποιος από αυτά τα παιδιά…
«Συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα αυτές οι σχετικές αδικίες» θα λέει κάποιος άλλος…
Φυσικά, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί και δεν οφείλει να κάνει τίποτε άλλο από το να πάρει τα χρήματα που του δίνονται για όσο και όποτε εργάζεται σύμφωνα πάντα με τη σχέση εργασίας που αναρτάται στη Διαύγεια και, κυρίως, δεν οφείλει να απολογείται για επιλογές άλλων, ακόμη και αν τον αφορούν. Όπως και αν ονομάζεται ο εργαζόμενος. Είναι αστείο αλλά οι «συνεργάτες» του Χατζαντουριάν, ατομικά ο κάθε ένας, μάλλον πληρώνονται το μήνα περισσότερο από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται κατ’ εξακολούθηση στο Ελληνικό Δημόσιο, εκτός και αν είναι υπάλληλος κάποιας μορφής (μόνιμος, συμβασιούχος) ή «συνεργάτης» ορισμένου χρόνου με τη σύμβασή του (απόφαση/ανάθεση έργου) αναρτημένη στη Διαύγεια. Και αν αυτό επαναλαμβάνεται με την ίδια μέθοδο «ανανεώσεων» και αλλαγής ειδικότητας, ελέγχεται. Διαφορετικά, χρίζει εξηγήσεων.
Τι λέει η κοινωνία
Η κοινωνία λοιπόν βλέπει μικτές απολαβές 4μήνου 8.000 ευρώ και συχνότερα 5.000 ευρώ μόνο για κάποιες απογευματινές ώρες εργασίας στο Γαλαξία, όπως αναφέρει η Διαύγεια και το γνωστό πρόγραμμα του χώρου, σε ανθρώπους «περιβάλλοντος» του προέδρου του ΝΠΔΔ και είναι λογικά αναστατωμένη.
Άλλοι κατηγορούν τους υπαλλήλους που λαμβάνουν μισθούς άλλης δεκαετίας, άλλοι χρησιμοποιούν «γαλλικά» για την κατάντια του πολιτικού συστήματος, άλλοι, ίσως, ήδη περνάνε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου για να βρουν τέτοιες δουλειές, άλλοι διαμαρτύρονται πίσω από κλειστές πόρτες και άλλοι πιστεύουν ότι θα το θυμούνται στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.
Οι παρατάξεις, άλλες λίγο άλλες πολύ, κατακεραυνώνουν εδώ και πολύ καιρό την «ηθική Χατζαντουριάν» και ο «εξαιρετικός» αυτός διαχειριστής του ετησίου ποσού 1.300.000 ευρώ συνεχίζει απτόητος, προστατεύοντας τους συνεργάτες του που οι υπόλοιποι «τάχα» μάχονται.
Ο δήμος Νέας Σμύρνης στέλνει άμεσα 200 μερίδες φαγητό στους πρόσφυγες και ο κύριος Χατζαντουριάν πληρώνει – διότι ο ίδιος επιλέγει – συνολικά τουλάχιστον 30.000 ή 35.000 ευρώ σε «συνεργάτες ΤΟΥ» να ανοίγουν το Γαλαξία, να απαντάνε σε ερωτήσεις και να είναι υπεύθυνοι εκδηλώσεων, χώρου, ταξιθεσίας κλπ 3ώρες την ημέρα για 4 μήνες, σύμφωνα πάντα με τις αναρτημένες στη Διαύγεια αποφάσεις.
Έξω η φτώχεια είναι παραπάνω από υπαρκτή, πολλά μαγαζιά κλείνουν, οι καφετέριες είναι γεμάτες με άνεργους νέους ή νέους που κάνουν 3-4 διαφορετικές εργασίες για να ζήσουν, υπάρχουν επαγγελματικοί κλάδοι που απεργούν διότι τα μέτρα του μνημονίου, παλαιά και νέα, τους πνίγουν οικονομικά και αυτός κάνει πολιτική, όχι κοινωνική αλλά καθαρά ατομική, εκθέτοντας ο ίδιος με τις αποφάσεις του στην κοινωνία τους «συνεργάτες» του.
Νιώθει ότι αδικείται κιόλας
Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ νιώθει μάλιστα ότι τον πνίγει η αδικία και ο όποιος ευτελισμός(;;), όπως ακούγεται, τον ενοχλεί. Ας εμφανιστεί λοιπόν δημόσια, όχι στη αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου, αλλά ΔΗΜΟΣΙΑ σε εφημερίδες, κανάλια, sites και επώνυμα να αιτιολογήσει τα στοιχεία της Διαύγειας, τα κριτήρια της επιλογής του, τις απολαβές που αυτός ορίζει, τις ειδικότητες που ο ίδιος διαλέγει, το χρόνο εργασίας των συνεργατών ΤΟΥ που ο ίδιος κρίνει απαραίτητο. ΟΛΑ ο ίδιος.
Ας μην κρύβεται πίσω από τον επίτροπο και από το αν ενέκρινε ή όχι – που ενέκρινε – τις απολαβές και τις απευθείας αναθέσεις που ο ίδιος επέλεξε ως κατάλληλες. Κανείς δεν είπε ότι ΔΕΝ είναι νόμιμες. Αλλά το ηθικό σκέλος των επιλογών δεν το κρίνει ο επίτροπος.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ξέρει ακριβώς τι πληρώνει, ποιους πληρώνει, τι πολιτικές υποχρεώσεις έχει και, κυρίως, πόσο πληρώνει. Τα ίδια ακριβώς τα ξέρει και ο Δήμαρχος Τζουλάκης που τα υπογράφει.
Αυτοί πρέπει να απολογηθούν για την πολιτική τους στον Πολιτιστικό Οργανισμό απέναντι στους πολίτες και όχι να τους ενοχλεί ο ευτελισμός, τον οποίο παρεμπιπτόντως δεν μπορούμε να καταλάβουμε που ανακάλυψε ο Χατζαντουριάν, αν είναι βέβαια αλήθεια τα όσα ακούστηκαν περί ενόχλησης του. Μήπως εννοεί κοινωνικό ευτελισμό το γεγονός ότι αμείβει συχνά με εξωπραγματικά για την εποχή επίπεδα τον αδερφό του, την κόρη της αντιδημάρχου και το γιο του Γ.Γραμματέα του δήμου Καλογρίδη, ανθρώπους που μεταξύ άλλων έχει επιλέξει για «συνεργάτες»;
Δηλαδή αυτοί τι να κάνουν; Να μην τα πάρουν τα χρήματα που τους δίνει;.
Να ζήσει λοιπόν πολιτικά με τον όποιο ευτελισμό – θεωρεί ο ίδιος ότι έχει υποστεί – διότι και η κοινωνία ζει με τις ξεκάθαρα προκλητικές πολυεπίπεδες επιλογές του, και μάλιστα με δημόσιο χρήμα, μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Μέχρι catering 5.000 ευρώ έχει έγκριση να παρέχει ο Πολιτιστικός!!
Η αλλαγή του ποσού με ορθή επανάληψη
Βέβαια, να τονίσουμε ότι στη Διαύγεια διορθώθηκε με ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΥΨΗ η απευθείας ανάθεση στην κόρη της Αντιδημάρχου Δεληγιάννη ως προς το ποσό αμοιβής από 8.000 σε 5.000 ευρώ για της υπηρεσίες της στον Πολυχώρο Γαλαξίας. Συμβαίνουν και λάθη…. Καλό θα είναι τα 3.000 ευρώ της διόρθωσης να παραμείνουν στον κωδικό ή να μετατραπούν σε κάποιο πάγιο του Γαλαξία και να μην πληρωθούν στην ίδια στη συνέχεια, διότι φυσικά και αυτό θα καταγραφεί στη Διαύγεια.
Αντίθετα, μάλλον δεν ήταν λάθος και παραμένει ως έχει μέχρι σήμερα 9/4/2016 το ποσό των 8.000 ευρώ στη «συνεργάτη» του προέδρου του ΝΠΔΔ, Μαρκοζάνη Ε. για τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με τη Δεληγιάννη στο Γαλαξία, καταχωρημένο και αυτό στις 3/3/2016 στη Διαύγεια μαζί με το λάθος της θυγατέρας Δεληγιάννη, σε άλλη απόφαση βέβαια. Μάλλον αυτή, για να λαμβάνει τα περισσότερα, θα έγινε «προϊσταμένη», και ας μην είναι κόρη Αντιδημάρχου, και εποπτεύει αυτούς που εποπτεύουν.
Όσο και αν αυτή η πρακτική είναι νόμιμη, ηθικά είναι λάθος, όπως λάθος είναι και άλλες πρακτικές του Χατζαντουριάν, αλλά δυστυχώς τέτοια λάθη κάνει το Ελληνικό Δημόσιο, ειδικότερα και γενικότερα, για αυτό και στη μεγάλη εικόνα χρεοκόπησε. Διότι, όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία του κράτους κοιτάξει κανείς, τόσο μεγαλύτερα τέτοιου είδους ηθικά λάθη υπάρχουν. Εδώ όμως στη Νέα Σμύρνη αυτά ελέγχονται και θα ελέγχονται δημοσιογραφικά και με τέτοιο τρόπο που η κοινωνία θα αποκτά πραγματική εικόνα για το πώς διαχειρίζονται οι αιρετοί τα χρήματα των πολιτών, τουλάχιστον ως προς την πολιτική και κοινωνική ηθική των επιλογών τους.
Οι «βολεμένοι» στηρίζουν και ανησυχούν…
Και όπως έγραψε στο προφίλ της στο FB η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου μας και μητέρα της «συνεργάτιδας του Χατζαντουριάν» Δεληγιάννη: «Το Τμήμα Κοινωνικής Πολίτικης του Δήμου μας κι εγώ προσωπικά, στηρίζουμε τους εργαζόμενους των Κοιν.Δομων που αν και απλήρωτοι για πολλούς μήνες, υποστήριξαν με ευσυνειδησία το έργο τους. Ανησυχούμε για την έγκαιρη και έγκυρη συνέχιση του προγράμματος με το νέο τρόπο που προτείνεται.»
Να μην ανησυχεί πολύ. Το δικό της παιδί πληρώνεται μια χαρά από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και μάλιστα υψηλότερα από αρκετά άλλα που δουλεύουν. Όσα δουλεύουν. Για τους υπόλοιπους μπορεί απλά να ανησυχεί και να στηρίζει με αναρτήσεις. Δεν κοστίζει πολύ. Βασικά δεν κοστίζει καθόλου!