Αρθρογραφία


Δημοτικό Συμβούλιο Μαϊου: Φιλοφρονήσεις και «φιλοφρονήσεις»

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 28/05/2021

                                                                                   Δημοτικό Συμβούλιο Μαϊου: Φιλοφρονήσεις και «φιλοφρονήσεις»

 

Στις ερωτήσεις – τοποθετήσεις  του μήνα η Δεληγιάννη ενημέρωσε πως το χαρτί – έκθεση της πολεοδομίας για το πάρκο σκύλων του Δήμου βρέθηκε στην υπηρεσία καθαριότητας με αποτέλεσμα να μην είναι σε γνώση της την ημέρα του Συμβουλίου Μαρτίου, ενώ σε αιχμηρό σχόλιο της Γαλανοπούλου και λόγω Πάσχα τότε, την έστειλε «να παίξει με τα αβγουλάκια της», ενημερώνοντας παράλληλα για τις μέχρι τότε ενέργειες της Δημοτικής Αρχής. «Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τα πάρκα σκύλων, η λειτουργία τους είναι αίολη» δήλωσε, προσθέτοντας πως περιμένουν την εκδίκαση της ένστασης της Τεχνικής Υπηρεσίας κατά της έκθεσης της Πολεοδομίας. Μέχρι τότε το πάρκο λειτουργεί κανονικά.

Κουτελάκης: Καμία διαφωνία επί της ουσίας για το πάρκο σκύλων

Στο ίδιο θέμα ο Κουτελάκης έθεσε θέμα δημοσιοποίησης του εγγράφου,χωρίς να έχει επί της ουσίας διαφωνία, με τη Δεληγιάννη να θυμίζει πως με αίτημα ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μπορούσε να το έχε ιήδη παραλάβει.

Αντιρρήσεις για το Συμβούλιο που έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη είχε η Ε.Κασίμη, ενώ η συζήτηση για το πάρκο των σκύλων συνεχίστηκε με «μουσικό χαλί» προσωπικών αντεγκλήσεων άλλου επιπέδουμεταξύ Δεληγιάννη – Γαλανοπούλου, με τη δεύτερη να μας αναγκάζει ξανά να χαμηλώσουμε την ένταση. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως η Δεληγιάννη της απευθύνεται στον πληθυντικό με τη Γαλανοπούλου σε μόνιμο ενικό να σχολιάζει «δεν θέλω να σε βλέπω μπροστά μου».

Το πρώτο Θέμα που καταψηφίστηκε

Στη δεύτερη αναμόρφωση του Δημοτικού Προϋπολογισμού κατά περίπου 1%, το μέλος της οικονομικής επιτροπής Αγγελίδου ανέγνωσε αρκετούς κωδικούς και το ύψος τους χαρακτηρίζοντας τα ως μεγάλα ποσά, προσθέτοντας και άλλα υπέρογκα κατά τη γνώμη της ποσά. Ο κάθε δημότης, βέβαια, κάπου εδώ θα περίμενε από την έμπειρη δικαστικό μετά τις «καταγγελίες» να καταθέσει στο Συμβούλιο και κάποια πρόταση – προσφορά για τις υπηρεσίες αυτές χαμηλότερου κόστους. Είναι βέβαιο πως γνωρίζει καλά ότι κάθε «κατηγορία» χρειάζεται και «αποδείξεις» ή έστω «ενδείξεις» για να στηριχτεί, έστω με μία έρευνα αγοράς και τιμών.«Συνήθη αντιπολιτευτική τακτική επί οικονομικών θεμάτων» το χαρακτήρισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Το θέμα καταψηφίστηκε από ολόκληρη την Αντιπολίτευση με αποτέλεσμα -όπως και ειπώθηκε – να μην περάσει η εισήγηση με ψήφους 21 κατά και 20 υπέρ. Βέβαια επειδή αφορά τον προϋπολογισμό και λόγω του ιδιαίτερου της νομοθεσίας, πέρασε.

Για το δεύτερο θέμα – απολογισμό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε άλλο άρθρο του ίδιου τεύχους του «Π»

Φιλοφρονήσεις και «φιλοφρονήσεις»

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι πολίτες την προσπάθεια δημιουργίας οργανογράμματος – οργανισμού στον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό όπως αυτή έγινε στο 9ο Θέμα. Πριν όμως από το θέμα αυτό, ήρθε το θέμα της Αναμόρφωσης στοχοθεσίας του ίδιου Νομικού Προσώπου, θέμα το οποίο καταψήφισε και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Γ.Καρυτινός μαζί με όλη την Αντιπολίτευση. Επί της ουσίας δεν έγινε γνωστό αν το θέμα πέρασε.

Στο θέμα του οργανογράμματος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού η Α.Κωσταντινίδου ζήτησε και τον κανονισμό λειτουργίας για να μπορέσει το Συμβούλιο να τοποθετηθεί, προσθέτοντας πως η «Στροφή» θα καταψηφίσει το θέμα.Κριτική άσκησε και η Μ.Αγγελίδου στο οργανόγραμμα – οργανισμό, αναφερόμενη και στο κόστος της μελέτης ύψους 12 χιλιάδων ευρώ σχολιάζοντας πως το πρόβλημα του προεδρο-κεντρικού Νομικού Προσώπου διαιωνίζεται. Κάπου εδώ να θυμίσουμε πως το Νομικό Πρόσωπο όπως όλα τα νομικά πρόσωπα λειτουργεί προεδρο-κεντρικά, απλά εύηχη λέξη, όλα τα χρόνια ύπαρξής του και επί δημαρχίας Κουτελάκη και βάσει διαδικασιών και τότε και τώρα.

Θέση υπέρ του Οργανισμού πήρε και η Δεληγιάννη χαρακτηρίζοντας τον αναγκαίο, προσθέτοντας πως απουσιάζουν χρόνια οι μόνιμοι υπάλληλοι κάτι που μπορεί να λυθεί σε μεταγενέστερο στάδιο μετά τη δημιουργία του Οργανισμού.Σχετικά με το σκέλος του Αθλητισμού, ο Διονύσης Κονυδάρης σχολίασε πως ο Δήμος έχει στον Οργανισμό του – που πήρε ΦΕΚ – αθλητικές διευθύνσεις.Επί του θέματος μίλησε ο Γ.Γραμματέας του Δήμου και διευκρίνισε πως ο κανονισμός λειτουργίας έπεται του οργανογράμματος, προσθέτοντας πως η απόκτηση και ταμείου είναι αναγκαία. Στο θέμα αθλητισμού διευκρίνισε πως υπάρχουν τέσσερα τμήματα στο Οργανόγραμμα του Δήμου. Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές «φιλοφρονήσεις» μεταξύ Αγγελίδου, Κουτελάκη, Δεληγιάννη, Χατζαντουριάν, Ιακωβάκη θυμίζοντάς μας παλαιότερες εποχές, με τον Πρόεδρο μάλλον να κλείνει τα μικρόφωνα…

Στις παραγωγικές προτάσεις, από όπου και αν ήρθαν, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού ήταν θετικός, ενώ αναγνώρισε την επιμέλεια επί των θεμάτων του Οργανισμού από το Γιώργο Κουτελάκη. Παράλληλα αναγνώρισε και την καθυστέρηση  της δημιουργίας του Οργανισμού λόγω και αύξησης μεγέθους.«Θα ήθελα να επανεξετάσουμε τον Οργανισμό – Οργανόγραμμα, το οποίο μάλιστα θα μπει και σε πολλές τροποποιήσεις» είπε απευθυνόμενος και στο Δήμαρχο και στο Γ.Γραμματέα.

Πριν την ολοκλήρωση του θέματος, τοποθετήθηκε και ο Ανεξάρτητος Σύμβουλος επί του θέματος με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υπέρ του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού αλλά και με μια μομφή, σχόλια για τα οποία τον ευχαρίστησε ο Β.Χατζαντουριάν, «κρατώντας και τη μομφή» όπως ο ίδιος σχολίασε. Η τοποθέτηση Καρυτινού ήταν όπως πάντα σε υψηλό επίπεδο με επιχειρήματα χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και κυρίως εντός χρόνου.Το θέμα έκλεισε με πολύ χαμηλού επιπέδου σχόλια από τη φιλόλογο Ν.Γαλανοπούλου προς την Κλ.Δεληγιάννη αποκαλώντας την γλ3ιφτρ@ν!, με τον Πρόεδρο Τσιάπη να δηλώνει πως «αν μας παρακολουθεί κάποιος ειλικρινά θα θλίβεται». Επί της ουσίας παρενέβη και ο Δήμαρχος εξηγώντας πως το όλο βήμα είναι σε πρώτο στάδιο και θα δεχθεί και περαιτέρω βελτιώσεις στο μέλλον.

Το οργανόγραμμα – θέμα 9ο– πέρασε με τη θετική ψήφο και του Γ.Καρυτινού. Η τοποθέτηση Καρυτινού όπως και να το κάνουμε «τελειώνει» και τις όποιες τελευταίες εικασίες περί μη συμφωνίας μεταξύ του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου και της Δημοτικής Αρχής στα τέλη του 2019 όσον αφορά την προεδρεία του Νομικού Προσώπου, πράγμα που φερόταν ότι οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του, παρά τις κατ’ επανάληψιν δημόσιες δηλώσεις-διαψεύσεις  του.Άλλωστε σε δημόσια συνέντευξη του στο www.nstv.gr ο Καρυτινός δήλωσε «καλός μαθητής που μαθαίνει γρήγορα», κάτι που δεν συνάδει με την υποτιθέμενη, τότε, φιλοδοξία του να κάτσει άμεσα στη θέση «δασκάλου».

Από τις ωραίες στιγμές του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ακόμη μια  τοποθέτηση Καρυτινού, όπου χαιρέτησε θετικά τόσο το Δήμο όσο και το Νότη Γιατζίδη για υιοθέτηση πρότασης της Αντιπολίτευσης, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει και τον «αντίπαλο» Δημοτικό Σύμβουλο Νεκτάριο Σαρδιανό, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τόσο την έρευνα αγοράς όσο και τις προσφορές που έλαβε από προμηθευτές για την αγορά μουσικών οργάνων και την τοποθέτησή τους σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για το θέμα παραχώρησης ωρών χρήσης του Δημοτικού κολυμβητηρίου, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για νέα διαπαραταξιακή συζήτηση μετά το Πάσχα. Τα υπόλοιπα θέματα έτρεξαν γρήγορα και λόγω περασμένης ώρας.

Κάπου εδώ να ξανά θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον τελευταίο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, στο άρθρο 7,παράγραφο 9, «λευκή ψήφος ή άρνηση ψήφου από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου μετράται ως αρνητική, με το μέλος να λογίζεται ως παρόν».


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: