Αρθρογραφία


Αντιπαιδαγωγική Συμπεριφορά Και Αγανάκτηση Γονέων Στην Εθνική Στέγη, Καταγγέλλουν Οι Υπάλληλοι Του Δήμου

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 07/07/2018

Δεν φαίνεται ούτε ο Ιούνιος να είναι πολιτικά ήρεμος μήνας τόσο για τον Δήμαρχο Τζουλάκη όσο και για την Πρόεδρο της Εθνικής Στέγης Μαρία Απέργη.
Σε μακροσκελή επιστολή-καταγγελία προχώρησαν ακομη μια φορά μέσω του συλλογικού τους οργάνου οι Υπάλληλοι του Δήμου Νέας Σμύρνης, ενημερώνωντας μάλιστα και την ΠΟΕ - ΟΤΑ, σχετικά με πρακτικές πρόσφατες που εφαρμόζονται στο Νομικό Πρόσωπο της Εθνικής Στέγης.
Αποσπάσματα της επιστολής με συγκεκριμένες μάλιστα καταγγελίες αναδημοσιεύονται παρακάτω
‘’...Οι παιδαγωγοί απειλήθηκαν να μην αναφέρουν τίποτα στους γονείς για την αλλαγή για το λόγο ότι η αλλαγή αφορά ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας του παιδικού σταθμού. Η είδηση για την αλλαγή διαδόθηκε στους γονείς από τα ίδια τα παιδιά!!
‘’...Καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ερωτήσεις, την αγανάκτηση και τη στενοχώρια των γονέων την ώρα της υποδοχής και της αποχώρησης των παιδιών, διότι δικαιολογημένα ζητούνται εξηγήσεις για την αλλαγή και εκφράζονται παράπονα για τις συνέπειες λόγω αυτής στις ψυχές των παιδιών τους. Το αποτέλεσμα είναι οι παιδαγωγοί να έρχονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση...’’
Απευθυνόμενοι δε και στον Δήμαρχο Τζουλάκη γράφουν επίσης,’’...Η Διοίκηση εκμεταλλεύεται το φόβο που έχει δημιουργήσει στους εργαζομένους και τους απαγορεύει να κάνουν απεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, συνεπώς θα έπρεπε να είναι απόλυτα σεβαστό, απαραβίαστο και να μην παρεμποδίζεται η νόμιμη άσκησή του. Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει η ίδια η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης βούλησης στο χώρο της εργασίας...’’, καθώς και πως ‘’...Σε γονείς δήλωσε μάλιστα ότι ο παιδικός σταθμός λειτουργεί κανονικά και δεν απεργεί με απόφαση δική σας!... ‘’
Ακολουθεί η μακροσκελής Επιστολή ολόκληρη έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα FB του Συλλόγου  των Υπαλλήλων του Δήμου Νέας Σμύρνης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΣΜΥΡΝΗ, 14 Ιουνίου 2018
ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 14 Αριθμ. Πρωτ.:25
17121-ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Προς:
1. Δήμαρχο Ν. Σμύρνης κ. Σταύρο Τζουλάκη
2. Γενικό Γραμματέα Δήμου Ν. Σμύρνης κ. Μ. Χριστακη
Κοινοποίηση:
1. Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
2. Αγαθοεργό Σωματείο θνική Στέγη
3. Διοικητικό Συμβούλιο ου Ν.Π.Δ.Δ. Εθνική Στέγη
Κύριε Δήμαρχε,
Ως μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και ως γονείς και οι ίδιοι, λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας, ύστερα από την τρομερή αναστάτωση που προκλήθηκε από την απόφαση αλλαγής των εκπαιδευτικών στα τμήματα νηπίων που ελήφθη εν μέσω της σχολικής χρονιάς στον παιδικό σταθμό της «Εθνικής Στέγης», χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων γονέων. Οι παιδαγωγοί διαμαρτύρονται για πρόκληση αναστάτωσης και διατάραξης της ήρεμης καθημερινότητας των παιδιών στις τάξεις στις οποίες έγιναν αλλαγές. Ομολογούμε ότι τους καταλαβαίνουμε, καθώς είναι καθαρά αντιπαιδαγωγικό να αλλάζει απότομα εν μέσω σχολικής χρονιάς και χωρίς καν την κατάλληλη προετοιμασία ένα από τα πρόσωπα με τα οποία τα παιδιά συναναστρέφονται καθημερινά.
Όπως έχουμε πληροφορηθεί, αυτό έχει γίνει σε δύο τμήματα προνήπιων και στο μεταβρεφικό τμήμα όπου οι ηλικίες είναι ιδιαζόντως πιο ευαίσθητες στις αλλαγές. Παρά το γεγονός ότι οι γονείς έχουν προσπαθήσει να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στην κα Πρόεδρο Μαρία Απέργη, δεν έχουν λάβει καμία ανταπόκριση, πόσο δε μάλλον κατανόηση από αυτήν. Η απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρα αντιπαιδαγωγική και πιθανή αφορμή πρόκλησης ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων στα ευαίσθητης ηλικίας νήπια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γονείς παραπονέθηκαν για αλλαγή στις συμπεριφορές των παιδιών τους όπως έντονη άρνηση να έρθουν στο σχολείο και ενούρηση, μάλιστα πολλές φορές μέσα στη μέρα.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι σε καθένα από τα μεγαλύτερα τμήματα φιλοξενούνται παιδιά που πάσχουν από αυτισμό συνοδευόμενα από ειδικευμένους θεραπευτές, τα οποία υπέστησαν προφανή και σημαντική αναστάτωση λόγω των αλλαγών.
Εν συνεχεία, κατόπιν επαφής του Προέδρου του Συλλόγου με την προϊσταμένη και το παιδαγωγικό προσωπικό κάνουμε λόγο για την αναστάτωση που έχει προκληθεί και σε αυτούς, λόγω των δυσχερών συνθηκών εργασίας και ως εκ τούτου της απόφασης της αλλαγής. Αρχικά, όπως πληροφορηθήκαμε τους ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε ισχύ νέος κανονισμός ο οποίος επιβάλλει μια εργαζόμενη Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε κάθε τάξη, ενώ τέτοια ρύθμιση στον πρόσφατο κανονισμό δεν υφίσταται.
Στην πρώτη ένσταση των παιδαγωγών ως προς το παιδαγωγικό σκέλος, η απάντησή της κας προέδρου Μ. Απέργη, εναπέθετε το πρόβλημα στις παιδαγωγούς διότι όπως ειπώθηκε εκείνες ήταν δεμένες με τα παιδιά και εκείνα ούτε που θα τις θυμούνται την επόμενη βδομάδα μια και λόγω της ηλικίας τους είναι ευπροσάρμοστα στις αλλαγές(!). Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να εκφέρονται απόψεις και μάλιστα τέτοιου είδους επί παιδαγωγικών ζητημάτων από άτομα τα οποία δεν έχουν την αντίστοιχη κατάρτιση αφενός και αφετέρου πόσο μάλλον να λαμβάνονται αποφάσεις, τολμούμε να πούμε, παιδαγωγικώς βάναυσες που στρέφονται ενάντια στο συμφέρον του νηπίου να καλύπτεται συναισθηματικά από την σταθερή ύπαρξη του παιδαγωγού του στην καθημερινότητά του. Άλλωστε η ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών πάντα ήταν και είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα με βάση και τον τελευταίο Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.
Επίσης στο πλαίσιο της εντολής να αλλάξουν τάξεις οι Νηπιαγωγοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ειπώθηκε από την κα Πρόεδρο ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ιδίως στις Βοηθούς Βρεφονηπιακόμους. Εξωτερίκευσε ξεκάθαρα ότι οι τίτλοι σπουδών διακρίνονται στα ανώτερα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και στα κατώτερα που είναι τα υπόλοιπα και προέβη σε ενημέρωση για την αλλαγή μόνο στις εργαζόμενες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και όχι στα άτομα των υπολοίπων κλάδων γεγονός που δείχνει επίσης σαφέστατη υποτίμηση στην κατάρτιση των τελευταίων. Όλα αυτά διατάραξαν τις ομαλές σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων και την εύρυθμη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού δημιουργώντας ανασφάλεια, καχυποψία και ακόμα χειρότερα εντάσεις στη συνεργασία, οι οποίες με καλή διάθεση γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν.
Σε επόμενη ένσταση τους στην απόφαση, οι παιδαγωγοί ανέφεραν ότι υποχρεωτική τοποθέτηση παιδαγωγού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δεν υφίσταται και ότι στον πρόσφατο Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών προβλέπεται ένα παιδαγωγός (μία ΠΕ ή μια ΤΕ) και ένα βοηθός σε κάθε τάξη. Σε απάντηση αυτού του ισχυρισμού η κα Πρόεδρος, εξαπέλυσε σοβαρές και ξεκάθαρες απειλές για μη ανανέωση των συμβάσεων το Σεπτέμβρη δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Οι απειλές όπως πληροφορούμαστε συνεχίζονται σε όλο το προσωπικό ανεξαιρέτως, καθιστώντας το εργασιακό περιβάλλον δυσάρεστο και ως εκ τούτου η άσχημη ψυχολογία των εργαζομένων ενδέχεται να επηρεάσει και την απόδοση τους.
Εκτός αυτού είναι απαράδεκτο να υποτιμάται η νοημοσύνη τους και να χαράσσεται μια πολιτική στο παιδικό σταθμό που να στηρίζεται στη διαστρέβλωση του Κανονισμού. Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη Διοίκηση αλλά και εκείνη το κύρος της!
Υποκύπτοντας εν τέλει στις απειλές της ξεκάθαρα αδιάλλακτης Διοίκησης οι Παιδαγωγοί μπήκαν τελικά σε ήδη διαμορφωμένες δυναμικές τάξεων γνωρίζοντας νέα παιδιά και άρα καινούργιες ψυχοσυνθέσεις, γεγονός ψυχοφθόρο τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά. Είναι χρονοβόρο και απαιτεί κόπο να χτιστεί η σχέση παιδιού και εκπαιδευτικού από το μηδέν πόσο μάλλον στη μέση της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά δημιουργήθηκε σημαντικός αντίκτυπος στα παιδιά που άφησαν οι δασκάλες τους, διότι εκείνες γνώριζαν τις ανάγκες τους και μπορούσαν σαφώς να ανταποκριθούν καλύτερα σε σχέση με το άτομο που τα γνωρίζει για πρώτη φορά. Τα περισσότερα παιδιά που έχασαν τις παιδαγωγούς τους νιώθουν εγκατάλειψη, απορία και σύγχυση. Συνεχίζουν να προσφωνούν τις καινούργιες δασκάλες με το όνομα της παλιάς και ρωτούν πότε θα επιστρέψει. Μέχρι και σήμερα, τα παιδιά αντικρίζουν τις παλιές δασκάλες τους στους διαδρόμους και κάποια από αυτά μαζί με την αγκαλιά εκφράζουν και το παράπονό τους για την αλλαγή δημιουργώντας ένα ακόμα πιο στενάχωρο κλίμα.
Επίσης, οι παιδαγωγοί απειλήθηκαν να μην αναφέρουν τίποτα στους γονείς για την αλλαγή για το λόγο ότι η αλλαγή αφορά ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας του παιδικού σταθμού. Η είδηση για την αλλαγή διαδόθηκε στους γονείς από τα ίδια τα παιδιά!!
Καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ερωτήσεις, την αγανάκτηση και τη στενοχώρια των γονέων την ώρα της υποδοχής και της αποχώρησης των παιδιών, διότι δικαιολογημένα ζητούνται εξηγήσεις για την αλλαγή και εκφράζονται παράπονα για τις συνέπειες λόγω αυτής στις ψυχές των παιδιών τους. Το αποτέλεσμα είναι οι παιδαγωγοί να έρχονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η κα Πρόεδρος σε παράπονα των γονέων εξηγούσε ότι ήρθαν δύο καινούργιες παιδαγωγοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και ότι έπρεπε να καλύψουν κενά γεγονός το οποίο πράγματι συνέβη. Η τοποθέτηση όμως των νέων παιδαγωγών δε δικαιολογεί στην πραγματικότητα την απομάκρυνση των παλαιότερων παιδαγωγών από τις τάξεις τους! Αξίζει, επιπροσθέτως να αναφερθεί ότι στα ατομικά ραντεβού με τους γονείς για την πρόοδο των παιδιών, επιβλήθηκε στους παιδαγωγούς που άλλαξαν τάξη να συναντηθούν με τους γονείς των νέων τάξεων, παρά τα παράπονα που εκφράστηκαν από τους γονείς των παλιών, στους οποίους οι παιδαγωγοί μπορούσαν να προσφέρουν όλη τους τη γνώση για τα παιδιά τους με τα οποία με κόπο έχουν δουλέψει. Για μια ακόμη φορά η κα Πρόεδρος αποδείχτηκε ανένδοτη και δήλωνε απειλητικά ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει του χρόνου τις εγγραφές των παιδιών των γονέων που παραπονιούνται.
Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι η Διοίκηση εκμεταλλεύεται το φόβο που έχει δημιουργήσει στους εργαζομένους και τους απαγορεύει να κάνουν απεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, συνεπώς θα έπρεπε να είναι απόλυτα σεβαστό, απαραβίαστο και να μην παρεμποδίζεται η νόμιμη άσκησή του. Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει η ίδια η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης βούλησης στο χώρο της εργασίας.
Σε γονείς δήλωσε μάλιστα ότι ο παιδικός σταθμός λειτουργεί κανονικά και δεν απεργεί με απόφαση δική σας!
Προς υποστήριξη του αιτήματος των γονέων, του παιδαγωγικού προσωπικού του παιδικού σταθμού και τη διασφάλιση του κύρους του σας ενημερώνω για τις γενικότερες συνθήκες πλήρους αναστάτωσης που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον Παιδικό Σταθμό, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε σε κλίμα απόλυτης ηρεμίας και ισορροπίας.
Κατόπιν των ανωτέρω είμαστε σίγουροι ότι ως εκπαιδευτικός θα κατανοήσετε πλήρως τα προβλήματα και θα παρέμβετε άμεσα με όποιο μέτρο εσείς κρίνετε πρόσφορο και κατάλληλο προκειμένου:
α) Να αποκατασταθεί η ειρήνη και η αρμονία στη ζωή και τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού.
β) Να διαφυλαχθεί η καλή φήμη και το όνομα του Παιδικού Σταθμού της Εθνικής Στέγης, που το εκπαιδευτικό προσωπικό με πολύ κόπο με καθημερινή προσπάθεια και με ειλικρινή αγάπη για τα παιδιά και το προσφερόμενο έργο έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Μιλτιάδης Παπουτσής

Η Γεν. Γραμματέας
Έρη Κοντογούρη


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: