Αρθρογραφία


Θερμός Αύγουστος – καυτός Σεπτέμβρης

Διονυσίου Γιώργος | 13/09/2014

Αναθερμάνθηκε το  χρηματιστήριο της Αθήνας τον Αύγουστο μετά τους  δυο συνεχόμενους μήνες πτώσης ωστόσο η αντίδραση δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμική όσον αφορά τους ημερήσιους όγκους. Πρέπει βέβαια να συνυπολογίσουμε και τις αυγουστιάτικες ημέρες με τον περισσότερο κόσμο να βρίσκεται σε διακοπές και ως εκ τούτου να απέχει από τη συναλλακτική δραστηριότητα. Πριν αρχίσουμε όμως τις θριαμβολογίες ας περιμένουμε μερικές ημέρες ακόμη ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν ήταν  μία τεχνική διόρθωση η  οποία θα οδηγήσει σε μία ακόμη μεγαλύτερη  βύθιση το Γενικό Δείκτη όπως συμβαίνει επαναλαμβανόμενα τους τελευταίους μήνες.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρόσφατη πτώση δεν οφείλεται πρωτίστως στα  δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεδομένου ότι το 2013, το οποίο ήταν μία εξαιρετική χρηματιστηριακά χρονιά, η αβεβαιότητα για την έκβαση του ελληνικού προγράμματος ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το 2014 υπήρξαν και οι πρώτες επιτυχίες σε δημοσιονομικό επίπεδο, όπως η επιβεβαίωση του  πλεονάσματος και η έξοδος στις αγορές. Αυτών  δεδομένων δύσκολα μπορεί κάποιος να προσάψει τέσσερις ξεκάθαρα πτωτικούς μήνες στην πολιτική αβεβαιότητα. Το δεύτερο κύμα πτώσης ξεκίνησε αμέσως  μετά το  roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη και αρκετά  πριν αρχίσουν οι μεγάλες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή (Ουκρανία και Ισραήλ). Σημείο κλειδί του Roadshow ήταν η καθολική άποψη των παρευρισκομένων ότι οι ελληνικές αποτιμήσεις ήταν ‘ακριβές’ στη δεδομένη συγκυρία. Συνεπώς η πρόσφατη πορεία θα μπορούσε να ειδωθεί σαν μία τεχνική πτώση, μία μεθοδευμένη συμπίεση των αξιών ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για εισροή φρέσκων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, η οποία όμως επιβαρύνθηκε και από τα πρόσφατα γεγονότα στο εξωτερικό.

Υπό αυτές τις συνθήκες το γύρισμα σε ανοδικό κανάλι θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, σίγουρα όμως στο επίπεδο όπου οι αποτιμήσεις θα θεωρηθούν  και πάλι ευκαιρία. Το κατά πόσο ο πάτος του βαρελιού ήταν οι 1044 μονάδες μόνο εκ των υστέρων θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε. Το σίγουρο είναι ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι καυτός μήνας με πλούσια ειδησεογραφία και κρίσιμες αποφάσεις, αρχής γενομένης  της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ στις 4 του μηνός. Μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει άρδην το επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις των ευρωπαϊκών επενδυτικών οίκων. Προσωπικά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: