Αρθρογραφία


Μια Χρονιά Που Θα Ξεχάσουμε Γρήγορα

Διονυσίου Γιώργος | 17/01/2015

Αποχαιρετούμε  μία χρονιά που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες και καλές, καλύτερες έστω από της προηγούμενης,  προϋποθέσεις. Με τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη να καταγράφουν αξιοσημείωτη πρόοδο η ελληνική αγορά συνέχισε την ανοδική πορεία που ξεκίνησε μετά τις διπλές εκλογές του 2012 και η οποία κορυφώθηκε στα μέσα Μαρτίου αγγίζοντας τις 1380 μονάδες. Όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι τα δύσκολα βρίσκονταν πίσω μας και τον είχαμε ήδη ξεφύγει από τον πάτο του βαρελιού. Στο πρώτο εξάμηνο ήρθαν και οι πρώτες σημαντικές επιτυχίες με τις εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Κάπου εκεί όμως τα πράγματα άλλαξαν.
Ημερολογιακά η διακοπή του ανοδικού κύματος συνέπεσε με το σκάνδαλο Μπαλτάκου οπότε  και διατυπώθηκαν οι πρώτες ανησυχίες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Οι εκλογές που ακολούθησαν, περίπου ένα μήνα αργότερα, ενίσχυσαν τις ανησυχίες καθώς ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε πολιτική δύναμη η οποία θα μπορούσε να πάρει την αυτοδυναμία. Η αγορά έκτοτε βρίσκεται σε καθοδικό κανάλι του οποίου τον πάτο πιθανότατα δεν έχουμε δει ακόμη.  Η μεταρρυθμιστική απραξία του τελευταίου εξαμήνου και η άτυπη προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε μετά τις δημοτικές εκλογές αποτέλεσαν το καύσιμο για την συνεχόμενη διολίσθηση της ελληνικής αγοράς. Οι ευθύνες φυσικά αναλογούν σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Στην αντιπολίτευση  της οποίας η πολυγλωσσία δημιούργησε ανησυχίες στον επενδυτικό κόσμο αλλά και στην κυβέρνηση γιατί μετά τις εκλογές ολιγώρησε αισθητά στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου.
Το έτος που έρχεται  δεν ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις.  Σε χρηματιστηριακό επίπεδο διαγράφεται ένας κύκλος που ξεκίνησε στις εκλογές του 2012. Εμπειρικά η πτώση της αγοράς αναμένεται να κορυφωθεί λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές. Σε περίπτωση μη δημιουργίας κυβέρνησης και επαναληπτικών εκλογών μπορεί να δούμε το Γενικό Δείκτη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από όπου βρίσκεται σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι το ιστορικό χαμηλό καταγράφηκε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012. Εφόσον μετά τις εκλογές επικρατήσει η λογική, ανεξάρτητα από τον νικητή,  τότε οι συνθήκες θα είναι πολύ διαφορετικές….
Μέχρι τότε καλή χρονιά σε όλους με υγεία

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: