Αρθρογραφία


Ένα Βήμα Εμπρός – Δύο Πίσω

Διονυσίου Γιώργος | 19/10/2014

Είναι πλέον σαφές ότι μεγάλα χέρια προχώρησαν σε μειώσεις των θέσεων τους το τελευταίο διάστημα  με κινήσεις που επιταχύνθηκαν προς το τέλος Σεπτέμβρη οπότε και  ανέβηκαν αισθητά οι ημερήσιοι τζίροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι 14 μετοχές του FTSE-25 σημείωσαν διψήφια πτώση τον τελευταίο μήνα ενώ ΕΥΔΑΠ και MIG ξεπέρασαν και το 20%. Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τον μήνα  ΔΕΗ,  Μοτορ Οϊλ, Τενέργα, Βιοχάλκο ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.  Είναι προφανές   ότι οι ρευστοποιήσεις έγιναν από μεγάλους  ‘παίκτες’ με μεγάλη έκθεση στους συγκεκριμένους τίτλους στα πλαίσια μείωσης του ρίσκου λόγω πολιτικής αβεβαιότητας.
Έχουμε μόλις εισέλθει  στην καταιγίδα και ο δρόμος είναι μακρύς μπροστά μας.  Αντιστροφή του κλίματος θα μπορούσε να γίνει πλέον μόνο με μία είδηση σοκ. Τέτοια, πρωτίστως για την πραγματική οικονομία, θα ήταν   η ‘άνευ όρων’ αγορά ελληνικών ABS από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή η εξέλιξη  θα ήταν σε  θέση να αντισταθμίσει  το πολιτικό θερμόμετρο το οποίο ανέβηκε επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες έστω και σε βραχυ – μεσοπρόθεσμο  ορίζοντα. Η πραγματικότητα όμως  συνήθως συνοδεύει τις καλές ειδήσεις με ένα «αλλά» το οποίο στην προκειμένη περίπτωση μεταφράστηκε  σε αυτό που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ακούσει το κυβερνητικό επιτελείο, ένα νέο πρόγραμμα.
Η αγορά των ABS από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος καθώς λόγω της χαμηλής διαβάθμισης των ελληνικών ομολόγων οι τράπεζες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά επιτόκια και να δανειστούν φθηνά από τη διατραπεζική αγορά. Αν τελικά ξεκινήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ABS θα σημάνει, σε πρώτη φάση, αύξηση κατά τουλάχιστον 4 δις της ρευστότητας  των  ελληνικών  τραπεζών.
Στα θετικότερα νέα,  η  μέχρι στιγμής διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα δείχνει να πηγαίνει καλά και οι πρώτες διαρροές στον τύπο εμφανίζουν σημάδια σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. Η τρέχουσα αξιολόγηση βέβαια αποτελεί το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης.  Η διαρκής τροφοδότηση με θετικές ειδήσεις δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την  τάση της αγοράς, της δίνει όμως πνοή ώστε να αποφεύγει τα κρίσιμα, ψυχολογικά και τεχνικά,  επίπεδα των 1020 - 1050 μονάδων. Το πρόσφατο, κατά το ήμισυ δωράκι του Ντράγκι αλλά και η αποσαφήνιση της ημερομηνίας έναρξης της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να  λειτούργησαν πυροσβεστικά βραχυπρόθεσμα, τα δύσκολα όμως είναι ακόμη μπροστά μας.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: