Αρθρογραφία


«Οι ελληνικές ΜμΕ μπορούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος στις εξαγωγές, μέσω της πλατφόρμας Access2Markets.»

Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου | 28/10/2021

 «Οι ελληνικές ΜμΕ μπορούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος στις εξαγωγές, μέσω της πλατφόρμας Access2Markets.»

 

Της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου*

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), παρά τους οικονομικούς κλυδωνισμούς που δέχτηκαν σε όλη την περίοδο της πανδημίας,αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά για την ανάκαμψη της οικονομίας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, αν και αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, μόνο το 25% έχει εξαγωγικό προφίλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αναγνωρίζει τον καθοριστικό τους ρόλο στη μετά-covid εποχή, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ενίσχυση του εξαγωγικού τους προφίλ, που θα επιφέρει αύξηση του κύκλου εργασιών τους, αλλά και των θέσεων εργασίας.Την ίδια πεποίθηση εκφράζει έμπρακτα και η ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνοντας στους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο είναι από τα πρώτα που έλαβε έγκριση, καθώς εκπονήθηκε άμεσα και με τον πιο άρτιο τρόπο, χάρη στην αποφασιστικότητα και τις ενέργειες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσανατολισμένη στην ενίσχυση των ΜμΕ, η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησε, πριν από λίγους μήνες, ένα εξαιρετικό εργαλείο, για όσους επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους. Πρόκειται για τη διαδικτυακή πλατφόρμα Access2Markets (Α2Μ). Οι Έλληνες επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού, τουμεταποιητικού, αλλά και άλλων κλάδων,έχουν τώρα τη δυνατότητα, εύκολα και άμεσα, να κάνουν έρευνα σε 120 αγορές ανά τον κόσμο, να ενημερωθούν  για τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει μαζί τους η Ε.Ε. – καινα επωφεληθούν από αυτές – ναπληροφορηθούν για τους ισχύοντες εμπορικούς όρους, τους δασμούς, τους φορολογικούς κανονισμούς κ.λπ., να εξετάσουν πόσο ανταγωνιστικό είναι το προϊόν τους σε κάποια συγκεκριμένη αγορά, ακόμη και να καταγγείλουν, αν χρειαστεί, πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Και όλα αυτά, απλά μέσω του υπολογιστή τους.Για τις ελληνικές ΜμΕ,η χρησιμότητα και η αξιοπιστία της πλατφόρμας επιβεβαιώθηκε με το ρεκόρ συμμετοχών στο σχετικόδιαδικτυακό σεμινάριο, τον περασμένο Απρίλιο. Μάλιστα, η Α2Μ κατέκτησε το βραβείο «Καλής Διοίκησης του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή 2021». Οι ελληνικές ΜμΕ μπορούν να  κερδίσουν περισσότερο έδαφος στις εξαγωγές, μέσω της Access2Markets.

Οι ΜμΕ μπορούν να τα καταφέρουν και μάλιστα να αναδειχθούν σε στρατηγικό πυλώνα, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, στον τομέα της ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου. Από τη θέση της Αντιπροέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλω κάθε προσπάθεια, ώστε οι επιχειρηματίες της χώρας μου να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που τους παρέχονται, για να αυξήσουν και να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.

Για τον σκοπό αυτό, σχεδόν από τις αρχές του χρόνου,σε συνεργασία με Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Τοπική Αυτοδιοίκηση,επιχειρηματικούς συλλόγους και άλλους φορείς, συνδιοργανώνουμε σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, ώστε να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες μας για το σημαντικό αυτό εργαλείο και τις δυνατότητές του.

Η Ελλάδα έχει ισχυρό brandnameκαι τα προϊόντα της είναι συνυφασμένα με την έννοια της υψηλής ποιότητας. Αξίζει, λοιπόν, να κατακτήσει μία σημαντική θέση στη νέα – υπόδιαμόρφωση – παγκόσμιααγορά και το Α2Μ μπορεί να συντελέσει σημαντικά σε αυτό.

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

 

 

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: