Αρθρογραφία


«Έφτασε η ώρα, η ΕΕ να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της απέναντι στην παραβατικότητα της Τουρκίας ξεκάθαρα και αυστηρά»

Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου | 26/02/2022

 «Έφτασε η ώρα, η ΕΕ να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της απέναντι στην παραβατικότητα της Τουρκίας ξεκάθαρα  και αυστηρά»

 

της  Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου*

Η τακτική αναθεωρητισμού και η αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην  Ελλάδα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό των δηλώσεων για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, οι διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με αεροσκάφη ή drone και η διαχρονικά παραβατική συμπεριφορά της, αποδεικνύουν ότι οι συνεχείς αυτές προκλήσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά τακτικές κινήσεις, βασισμένες σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο.

Η Τουρκία επικαλείται διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα αυτή η ίδια αδιαφορεί, καταστρατηγεί και δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα διατυπωμένη και πάντα ενεργή την απειλή της για «casusbelli» απέναντι σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως εξάλλου είναι και η ίδια.

Άμεσα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Τουρκίας και  καταδικάζοντας, για ακόμη μία φορά, τη στάση της. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, δια του αρμόδιου για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, απάντησε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι Η.Π.Α. Επιπροσθέτως, η Τουρκία κλήθηκε να μην προβαίνει σε τοποθετήσεις που αντιβαίνουν στον σεβασμό των διεθνών συμβάσεων και δικαίου και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. Στο ίδιο συμπέρασμα κινήθηκε και η απάντηση που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σχετική ερώτηση. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε εκφράζουν τη δυσφορία τους για παρόμοια περιστατικά και συμπεριφορές ούτε και η πρώτη φορά που προβαίνουν σε συστάσεις προς την Άγκυρα.

Η Τουρκία στέκεται, όμως, αμετανόητη και μάλιστα επέκτεινε συστηματικά την προκλητική της στάση και απέναντι στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών, προκαλώντας το βάναυσα. Αφού λοιπόν πρώτα μετέτρεψε την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σε τζαμιά, πρόσφατα οι τουρκικές αρχές έδωσαν την άδεια για μια νέα ύβρη και προσβολή στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, με ένα ξέφρενο πάρτι στον χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά. Και όλα αυτά,  όταν ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος κουνούσε το δάχτυλο στην Ευρώπη, κατηγορώντας την για «Ισλαμοφοβία».

Η προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, την εκθέτει, για ακόμη μία φορά, διεθνώς.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα το ζήτημα. Απαντά άμεσα, όπου και όποτε χρειάζεται, αιτιολογημένα και με σοβαρότητα, ενώ παράλληλα διεθνοποιεί τις συγκεκριμένες συμπεριφορές της Τουρκίας. Παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και αποδέχεται τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, μόνον όταν υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και από την γείτονα χώρα. Παράλληλα, θωρακίζει αποφασιστικά τις ένοπλες δυνάμεις της και ενισχύει με την πολυεπίπεδη εξωτερική της πολιτική τις σημαντικές συμμαχίες και τις διεθνείς συμφωνίες που πραγματοποιεί, τον ρόλο και τη θέση της στη γεωστρατηγική σκακιέρα στη Μεσόγειο και όχι μόνον.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΕΛΚ έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά προς την κατεύθυνση της κοινοποίησης και ανάδειξης όλων των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας, των διαστάσεων και των επιμέρους παραμέτρων τους, αλλά κυρίως των πραγματικών προθέσεων που κρύβονται πίσω από αυτές τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη λήψη συγκεκριμένων κυρώσεων, ως απάντηση σε αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Πλέον, το ζήτημα αυτό έχει αναλυθεί σε όλο του το εύρος και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν αντιληφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το ίδιο συμβαίνει και για την ανάγκη της λήψης συγκεκριμένων αποτρεπτικών μέτρων. Υπάρχει όμως μια ατολμία και μια καθυστέρηση, που δίνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

Το ευρύ φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας, από τον αναθεωρητισμό και την παραβατικότητα μέχρι τη βεβήλωση και αλλοίωση του χαρακτήρα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, αλλά και το γεγονός ότι παρά τις συστάσεις και τις συνεχείς προειδοποιήσεις από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, αυτές συνεχίζονται και κλιμακώνονται, θα πρέπει να σημάνει κάποια στιγμή την απαρχή μιας πιο αποφασιστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Έφτασε η ώρα, η ΕΕ να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της απέναντι στην παραβατικότητα της Τουρκίας, ξεκάθαρα  και αυστηρά, συνοδευόμενες μάλιστα με σημαντικές και συγκεκριμένες κυρώσεις, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της στην πράξη και στέλνοντας το μήνυμα ότι προστατεύει όχι μόνον τα κράτη-μέλη της και τους πολίτες τους, αλλά και τις βασικές αρχές και αξίες της.

* Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

 

 

 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: