Αρθρογραφία


Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της απέναντι στην Ευρώπη και τα νοτιοανατολικά σύνορά της

Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου | 30/06/2022

                                            Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της απέναντι στην Ευρώπη και τα νοτιοανατολικά σύνορά της

*Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της απέναντι στην Ευρώπη και τα νοτιοανατολικά σύνορά της. Τώρα, πρέπει το ίδιο να κάνει και η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα. Να πει ένα «φτάνει πια» στην Τουρκία.

Στην πρόσφατη Έκθεση του 2021 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, εκφράζει την αποδοκιμασία του για τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, αναφορικά με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου. Επίσης, καταδικάζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, τις υπερπτήσεις σε κατοικημένες περιοχές και εδάφη,ενώ δηλώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες «παραβιάζουν τόσο την εθνική κυριαρχία όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο», αλλά και προς τις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Επίσης, συνιστά στην Τουρκία την αποφυγή μονομερών ενεργειών, που πλήττουν τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών -μελών, και την καλεί να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Παρά το γεγονός αυτό, οι εμπρηστικές δηλώσεις τόσο του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και άλλων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησηςακολουθούνμία διαδρομή συνεχούς κλιμάκωσης, που επιχειρεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οδιαρκής επιθετικός λόγος, οι προκλητικές ενέργειες, οι απειλές, οι ιστορικοί ακροβατισμοί, οι παράλογες διεκδικήσεις και η αυθαίρετη ερμηνεία των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου προσδιορίζουν την αναθεωρητική και επεκτατική πρόθεση της της Τουρκίας.Ειδικά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί επισταμένως την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και λαμβάνει συλλογικές αποφάσεις για κυρώσεις,με στόχο να πληγεί οικονομικά η Ρωσία, ώστε να καταστήσει σαφές πως δεν γίνονται αποδεκτές οι πολιτικές αναθεωρητισμού που καταλύουν την ειρήνη και αποσταθεροποιούν, η Τουρκία είναι ξεκάθαρο ότι ακολουθεί πρακτικές παραβατικότητας, με σκοπό να εδραιώσει την ανιστόρητη ρητορική της και να αποκομίσει οφέλη που δεν δικαιούται, αλλά και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Σαφώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν κινδυνεύουν από την ανιστόρητη τουρκική ρητορική, πουπαραφράζει τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα, παραμένει έναςαναγνωρισμένος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένας ισχυρός Ευρωπαίοςεταίρος,που πάντοτε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει τις λεκτικές επιθέσεις, οι οποίες απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, ειδικά σεαυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Οι Έλληνες πολίτες, όπως διεμήνυσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς η χώρα μας «έχει μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας».

Η μηδενική ανοχή, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τέτοιου τύπου αναθεωρητισμούς θα ήταν το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να μας διδάξει η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, όπως επεσήμανα και κατά την ομιλία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Έκθεση του 2021 για την Τουρκία. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την επικίνδυνη τακτική της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει να απειλεί, να εκβιάζει και να προκαλεί. Η Ευρώπη καταδικάζει την προκλητική στάση της Τουρκίας, αλλά επιβάλλεται πλέον να πει έμπρακτα ένα «φτάνει πια» σε αναθεωρητικές πολιτικές, οι οποίες είναι ικανές να μεταφέρουν τη λεκτική ένταση στο πεδίο, με επικίνδυνα αποτελέσματα για ολόκληρη την Ευρώπη.Όπως τόνισα, η Ελλάδα απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας κάνει το καθήκον της προς την Ευρώπη και τα νότια σύνορά της. Τώρα, είναι καθήκον της Ευρώπης προς την Ελλάδα να πράξει το ίδιο.

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG).*Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: