Στην Ελλάδα, τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανή
Γράφει ο Γιώργος Βαλασκατζής-Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις πιο επιτακτικές προκλήσεις της εποχής μας, και οι επιπτώσεις της γίνονται αισθητές σε όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα, τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανή και αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να επιδεινώσει τις υπάρχουσες συνθήκες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.
Οι θερμοκρασίες στη χώρα μας ολοένα και θα αυξάνονται ενώ τα καλοκαίρια θα γίνονται όλο και πιο ζεστά αλλά και απρόβλεπτα. Φέτος αναμένεται να καταγραφούν νέες ανώτατες θερμοκρασίες, με παρατεταμένους καύσωνες που θα επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των πολιτών. Ειδικότερα σε αστικές περιοχές με λιγοστό πράσινο, η καθημερινότητα των κατοίκων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Φυσικά, η Νέα Σμύρνη βρίσκεται στην πρώτη τριάδα από τους δήμους της Αθήνας με τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο με μόλις 0,7 τ.μ. ανά κάτοικο, την στιγμή που η ελάχιστη επιτρεπόμενη αναλογία με οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 9τ.μ. πρασίνου/κάτοικο.
Ταυτόχρονα με την ραγδαία αύξηση των θερμοκρασιών, το καλοκαίρι αναμένεται να φέρει έντονες καταιγίδες, που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι καταιγίδες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε πλημμύρες, καταστρέφοντας υποδομές και ιδιοκτησίες, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Δραματικές συνέπειες που έχουμε ξανασυναντήσει τόσο στην ευρύτερη Ελλάδα, όσο και στην πόλη μας, που στις τελευταίες έντονες κακοκαιρίες οι ελλιπείς προετοιμασίες επέφεραν καταστροφές σε τοπικές επιχειρήσεις αλλά και σε νοικοκυριά.
Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και δημιουργεί τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά πλήγματα είναι οι πυρκαγιές. Η αύξηση των θερμοκρασιών και η ξηρασία δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωσή τους. Ακόμα και στην πόλη μας, με το λιγοστό πράσινο, ο μεγαλύτερος πυρήνας της αστικής μας «χλωρίδας» κινδύνεψε το περασμένο καλοκαίρι. Ο Δήμος, με πρωτοβουλία των δημοτών, έλαβε εκ των υστέρων μέτρα για να αποτρέψει την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Άλσος Νέας Σμύρνης.
Για να αντιμετωπιστούνοι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες απαιτεί την ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των υποδομών και των οικοσυστημάτων. Απαραίτητη από κάθε αρχή, είτε τοπική, είτε κρατική είναι η επένδυση στην βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, στην προστασία των δασών και στην αναβάθμιση των αντιπλημμυρικών συστημάτων. Στην περίπτωσή μας προέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης μας, τα οποία δείχνουν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, καθώς μετά τις τελευταίες καταστροφές έγινε αντιληπτό πως χρειάζονται αρκετές βελτιώσεις και συνεχή μέριμνα.
Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι καίριες για την ενίσχυση της προετοιμασίας και της ανθεκτικότητας της κοινωνίας. Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και να εκπαιδεύονται σε πρακτικές προστασίας και πρόληψης. Για τον λόγο αυτό, θετικό αντίκτυπο θα είχε αν στα σχολεία τα παιδιά μπορούσαν να συμμετέχουν σε σεμινάρια και δραστηριότητες που θα τα ευαισθητοποιήσουν και θα τους δώσουν να καταλάβουν τη σημασία της κλιματικής αλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να αποκτήσουν την παιδεία που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές, οι οποίες, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, συνέβαλαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αυτό θα επιτρέψει στις νέες γενιές να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα και να συμβάλουν ενεργά στην αντιστροφή και τον περιορισμό της ζημιάς που έχει ήδη γίνει.
Με τη συνεργασία πολιτών, τοπικών αρχών και κεντρικής κυβέρνησης, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον που θα είναι βιώσιμο και ανθεκτικό στις κλιματικές αλλαγές. Ας δράσουμε τώρα, με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητα, για να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα μπορέσουν να ζήσουν σε έναν κόσμο όπου η ισορροπία με το περιβάλλον θα είναι αποκαταστημένη και προστατευμένη.