Αρθρογραφία


Ο δάκος του Δήμου Νέας Σμύρνης

Βαλασκατζής Γιώργος | 24/12/2022

Δεν είναι λίγες οι φορές, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που εντυπωσιαστήκαμε από τις τεχνικές κλαδέματος που εφαρμόζει η γεωπονική υπηρεσία του δήμου μας. Πολλοί από εμάς έγιναν μάρτυρες φαινομενικά ανορθόδοξων τεχνικών που κατά την άποψη μεγάλης μερίδας πληθυσμού είναι λανθασμένες και δεν πρέπει να εφαρμόζονται. Πολλές φορές οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους, και τις περισσότερες από αυτές, δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις που ο καθένας, χωρίς να είναι ειδικός, μπορεί να καταλάβει. Ας επικεντρωθούμε, όμως, στο θέμα των ελαιοδέντρων.
Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. Οι  Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. 
Στη Νέα Σμύρνη, ωστόσο, μικρή σημασία δίνεται σε αυτά τα δέντρα, τα οποία δεν αξιοποιούνται με κανέναν τρόπο. Ας αρχίσουμε, όμως, με κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με τα ελαιόδεντρα. Είναι δέντρα αειθαλή, δηλαδή το φύλλωμά τους δεν «πέφτει», καθιστώντας τα ιδανικά, ακόμα και για πόλη, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για τακτική καθαριότητα των πεζοδρομίων από πεσμένα φύλλα. Τα άνθη εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης, ενώ οι καρποί ωριμάζουν και συλλέγονται προς το τέλος του φθινοπώρου ως και αρχές χειμώνα. Η πιο συνηθισμένη και γνωστή «ασθένεια» της ελιάς, είναι ο δάκος. Μικρά έντομα τα οποία προσβάλλουν τους καρπούς και καταστρέφουν σημαντικό μέρος τους, μειώνοντας σημαντικά τη συγκομιδή. Μετά τη συγκομιδή και κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο πραγματοποιείται το κλάδεμα των δέντρων.
Αφού, λοιπόν, είδαμε τα πιο βασικά στοιχεία όσον αφορά τα συγκεκριμένα δέντρα, ας δούμε τι συμβαίνει στην πόλη μας. Κατά κύριο λόγο, τα ελαιόδεντρα στη Νέα Σμύρνη λειτουργούν ως θάμνοι, οι οποίοι κατά τη φυσιολογική περίοδο συγκομιδής απορρίπτουν τους καρπούς τους και αποτελούν εστία μόλυνσης στα πεζοδρόμια. Ο μόνος ουσιαστικός ρόλος τους, όπως χρησιμοποιούνται, είναι η παραγωγή σκιάς. Επιπροσθέτως, μόλις εμφανιστούν τα άνθη τους, δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία για φωτογραφίες.
Αρκετοί δήμοι ανά την επικράτεια επιλέγουν να αξιοποιήσουν τα δέντρα και τους καρπούς τους, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται. Με το πέρας αυτών, καταλήγουν σε σημαντική παραγωγή ελαιολάδου, η οποία ανάλογα με τις διαθέσεις του εκάστοτε δήμου διανέμεται δωρεάν ή πωλείται. Δυστυχώς, είναι μια διαδικασία η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να εφαρμοστεί στην πόλη μας. Ανά καιρούς ακούγονται διάφορες δικαιολογίες από μεριάς του δήμου, με επικρατέστερη τη θεώρηση ως «κακής» ποιότητας των καρπών, λόγω των εκπομπών καυσαερίου εντός του αστικού ιστού.
Προκειμένου να σχολιάσουμε, όμως, τη συγκεκριμένη πρόφαση από μεριάς δήμου, πρέπει να αναλογιστούμε με βάση τις ενέργειες που γίνονται, αν το σενάριο παραγωγής ελαιολάδου εντός Νέας Σμύρνης θα ήταν εφικτό. Η απάντηση, δυστυχώς, πιθανότατα είναι όχι. Δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό, από τη στιγμή που τα ελαιόδεντρα κλαδεύονται σαν καλλωπιστικά δέντρα και δεν περιποιούνται καθόλου. Να διευκρινίσουμε, βέβαια, πως το κλάδεμα που εφαρμόζεται είναι από τη μία μεριά βαρέως τύπου, αλλά αυτό δεν το καθιστά λάθος. Ο λόγος για τον οποίο το κλάδεμα δεν είναι σωστό, οφείλεται στη χρονική περίοδο την οποία γίνεται. Επιπλέον, η λίπανση των δέντρων είναι ανεπαρκής και φυσικά δεν γίνεται κανένας έλεγχος και καμία ενέργεια για την καταπολέμηση πιθανής προσβολής από δάκο.
Για να επανέλθουμε, όμως, το ελαιόλαδο που παράγουν έμπειροι ελαιοπαραγωγοί στην ύπαιθρο της επαρχίας είναι αδιαμφισβήτητα καλύτερης ποιότητας από αυτό το οποίο παράγεται εντός της πόλης. Αυτό, δεν σημαίνει ότι τα ελαιόδεντρα στην πόλη είναι μολυσμένα και οι καρποί τους ακατάλληλοι για επεξεργασία. Η περίοδος των φθηνών δικαιολογιών έχει περάσει… Περιμένουμε να δούμε ουσιαστικά έργα που θα αναβαθμίσουν την πόλη μας και όχι έργα βιτρίνας που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.
Η υπηρεσία πρασίνου της πόλης μας διαθέτει πολύ έμπειρα και ικανά άτομα, τα οποία με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να κάνουν «θαύματα». Ίσως τα τελευταία χρόνια, πολλές επιλογές να ήταν ατυχείς αλλά τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Με σωστή και εντατική δουλειά όλα μπορούν να διορθωθούν. Όπως βλέπετε, έχουμε πολλά να διορθώσουμε…


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: