Αρθρογραφία


Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Σταυριαννίδου Σταυρούλα | 18/05/2024

Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Γράφει η Σταυρούλα Σταυριαννίδου – Κτηνίατρος

       Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε σε ένα μύθο που για δεκαετίες συντηρείται από παροιμίες, πολυάριθμες παιδικές ταινίες αλλά και από τους ίδιους τους κτηνιάτρους που συχνά αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες να φιλοξενούν στο ίδιο σπίτι ένα σκύλο και μια γάτα. Υπάρχει λοιπόν έστω και ένα ποσοστό αλήθειας στο μύθο της αιώνιας εχθρικής σχέσης του σκύλου και της γάτας ή είναι εξ ’ολοκλήρου αποκύημα της φαντασίας μας;

 

     Σύμφωνα με την κτηνίατρο SaraOchoaτα δύο αυτά είδη ζώων δεν γεννήθηκαν για να είναι εχθροί αλλά έχουν σημαντικές διαφορές στις ενστικτώδεις συμπεριφορές τους και στον τρόπο επικοινωνίας τους. Ο σκύλος προέρχεται από φυλές λύκων και παρόλο που είναι ένα κοινωνικό ον, που ζούσε σε αγέλες, έχει μάθει να είναι κυνηγός και επομένως οτιδήποτε έχει μορφή θηράματος γι’ αυτόν ενεργοποιεί τα ένστικτα επιβίωσης του. Από την άλλη οι γάτες που δεν έχουν εξημερωθεί στον ίδιο βαθμό με το σκύλο κατάγονται από μοναχικά αρπακτικά με επιφυλακτικό χαρακτήρα και αυξημένο ένστικτο επιβίωσης. Είναι λοιπόν λογικό η συνύπαρξη των δύο ειδών να οδηγεί συχνά σε συγκρούσεις και σε ένα ατελείωτο κυνηγητό.

 

Η γλώσσα του σώματος και ο διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας των δύο ζώων είναι ένας ακόμα παράγοντας που τροφοδοτεί τον μύθο που τους ακολουθεί. Η κοινωνική συμπεριφορά του σκύλου που εκφράζει τα συναισθήματά του με έντονες κινήσεις, γάβγισμα και κούνημα της ουράς , έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την διακριτική και επιφυλακτική έκφραση των συναισθημάτων της γάτας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια ενθουσιώδης ένδειξη φιλικής συμπεριφοράς του σκύλου να φαίνεται στα μάτια της γάτας ως απειλή και αντίστοιχα μια κίνηση της ουράς της γάτας που δείχνει ανασφάλεια να εκλαμβάνεται από τον σκύλο ως ευκαιρία για παιχνίδι.

 

Ο ειδικός συμπεριφοριολόγοςKarisNafteέρχεται να επιβεβαιώσει ότι παρά την έντονα συγκρουσιακή σχέση τους, σχεδόν κάθε σκύλος και κάθε γάτα μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη. Φυσικά υπάρχουν κάποιες φυλές σκύλων που τείνουν να είναι πιο φιλικές με τις γάτες και πιο ευπροσάρμοστες όπως τα GoldenRetrievers, τα LabradorRetrieversκαι τα Poodle. Ωστόσο, σύμφωνα με τον KarisNafteτο αν θα μπορέσουν να συνυπάρξουν ένας σκύλος και μια γάτα σχετίζεται κυρίως με την προσωπικότητα του κάθε ζώου και όχι τόσο με την φυλή του σκύλου.

 

Για τους ιδιοκτήτες που έχουν την διάθεση και την θέληση να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους και τα δύο είδη ζώων υπάρχουν κάποιες συμβουλές που σίγουρα θα τους φανούν χρήσιμες. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό κατά τη πρώτη γνωριμία των ζώων η κινητική τους δραστηριότητα να είναι περιορισμένη για να αποφευχθεί η σωματική τους επαφή. Εξίσου σημαντικό είναι οι πρώτες συναντήσεις τους να έχουν μικρή διάρκεια και να συνοδεύονται από θετικά ερεθίσματα, όπως η συχνή επιβράβευση τους ετσί ώστε να συνδυάσουν την συνύπαρξη τους με ευχάριστα συναισθήματα. Από την άλλη, η τιμωρία αλλά και η άσκηση έντονης λεκτικής απαγόρευσης στο σκύλο να κυνηγήσει την γάτα και στη γάτα να απομακρυνθεί ή να επιτεθεί στο σκύλο, συνήθως προκαλεί και στα δύο ζώα πιο έντονη σύγχυση. Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε το 2018 και πραγματοποιήθηκε από τους Fernestein και Terkel προσθέτει ότι εάν ένας ιδιοκτήτης θέλει ένας σκύλος και μια γάτα να αναπτύξουν μία ισορροπημένη σχέση θα πρέπει να τα φέρει σε επαφή σταδιακά και σε μικρή ηλικία. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι όταν η γάτα προϋπήρχε στο χώρο κατοικίας και σε δεύτερο χρόνο αποκτήθηκε ο σκύλος , η συμβίωση τους έγινε γρηγορότερα αρμονική.

 

Επομένως, τα δύο αυτά είδη μπορούν να συμβιώσουν στο ίδιο σπίτι αναπτύσσοντας μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας αλλά και διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είδους και της προσωπικότητας τους. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να μιλάμε για μια σχέση μίσους αλλά για μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης.

 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: