Αρθρογραφία


Παχυσαρκία & Ψυχική Υγεία

Σανταμούρη Κατερίνα | 12/07/2014

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα σοβαρότερα και πλέον συνήθη προβλήματα δημόσιας υγείας  στις μέρες μας. Πάνω από 1,5 δις άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι, 500εκατ. παχύσαρκοι!!!! (WHO 2008). Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στην Ε.Ε., 10η παγκοσμίως στους ενήλικες και 1η στην Ε.Ε. στα παιδιά ηλικίας <13 ετών με ποσοστό 38%. Αποτελεί τη 2η (αποτρέψιμη) αιτία θανάτου λόγω αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς μετά το κάπνισμα!
Αιτίες μιας τέτοιας εξέλιξης εκτός  κάποιου μικρού ποσοστού παχυσαρκίας οργανικής αιτιολογίας, αποτελούν η κακή διατροφή, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η ποικιλία και η ένταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας και η αδυναμία διαχείρισής τους και η κουλτούρα.
Από πολύ μικροί εκπαιδευόμαστε  να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις  με λιπαρές ή αποτελούμενες από ζάχαρη τροφές για παρηγοριά. Το ίδιο κάνουμε και για να «επιβραβεύσουμε» τον εαυτό μας για κάποιο του επίτευγμα. Το να επισφραγίζουμε τις επιτυχίες  μας με λουκούλλεια γεύματα αποτελεί και αυτό μέρος της κουλτούρας μας.
Η γρήγορη, εύκολη, λιπαρή τροφή φαίνεται πως αποτελεί την ευκολότερη  λύση για τους περισσότερους από εμάς στις δυσκολίες αλλά όχι την πιο αποτελεσματική! Για την ακρίβεια είναι η πιο δαπανηρή από πλευράς υγείας!!! Υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης LDL στο αίμα, καρδιαγγειακά προβλήματα,  κακώσεις και τραυματισμοί σε αρθρώσεις και συνδέσμους, οστεοαρθρίτιδες, δύσπνοια και νυκτερινή άπνοια, κάποιες μορφές καρκίνου, σπανιότερα στειρότητα και διαταραχές του εμμήνου κύκλου είναι μερικές από τις συνέπειες της παχυσαρκίας.
Τι είναι αυτό που από ψυχολογικής άποψης μας οδηγεί  να καταναλώνουμε περισσότερη τροφή από όση χρειαζόμαστε και μάλιστα επιζήμια για τον οργανισμό μας;  
Η σύνδεση της τροφής με την παρηγοριά είναι  ένα μεγάλο κεφάλαιο στο θέμα της υγείας!
Πέραν της κουλτούρας λοιπόν, επιλέγουμε να φάμε περισσότερο όταν:
•    Θέλουμε να εκφραστούμε και δεν τα καταφέρνουμε!            
•    Αισθανόμαστε μόνοι και αναζητάμε παρέα.
•    Νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν.
•    Χρειαζόμαστε να νιώσουμε περισσότερο αγαπητοί, περισσότερο αποδεκτοί.
•    Αισθανόμαστε ελλιπής και ανίκανοι να τα καταφέρουμε ικανοποιητικά.
•    Χρειαζόμαστε αναγνώριση.
•    Είμαστε θυμωμένοι και στενοχωρημένοι.
•    Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο σε εξελίξεις που μας αφορούν (άγχος).
•    Αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε.
Φυσικά η επιλογή της τροφής δε λύνει το οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσλειτουργία. Αντίθετα ενεργοποιεί έναν απόλυτα αυτοκαταστροφικό φαύλο κύκλο .
Η φροντίδα της ψυχικής υγείας μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά αλλά και να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους τις αιτίες της παχυσαρκιάς. Καμία θεραπεία ή πρόληψη δεν μπορεί να ευδοκιμήσει επαρκώς και προ πάντων να έχει μόνιμα αποτελέσματα, αν δεν αντιμετωπισθεί ο βαθύτερος λόγος που οδηγεί σε αυτή την συμπεριφορά. Το να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό αποτελεί μια σοφή επιλογή, παραταύτα  μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει κάποιες βασικές συμβουλές φροντίδας εαυτού με θεαματικά αποτελέσματα. Έτσι:  
•    ΕΠΕΤΡΕΨΕ  στον εαυτό σου να αισθάνεται ο,τι αισθάνεται (αναγνώριση και αποδοχή συναισθημάτων).
•     ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ και τον τρόπο που ψυχή και σώμα αλληλεπιδρούν  και αλληλοσυμπληρώνονται.
•    ΜΑΘΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ τον εαυτό σου και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ το δίκιο σου όταν αισθάνεσαι ότι σε αδικούν. (αποτρέπει τη συσσώρευση εσωτερικών παραπόνων).
•    ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ταιριαστούς σε εσένα τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων σου.
•    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ και ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ  τα δυνατά σου στοιχεία που θα τονώσουν την  αυτοεκτίμηση σου και θα αποτελέσουν προστατευτική βάση σε δύσκολες περιόδους.
•    ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ως μέλος ομάδας ή ομάδων έτσι ώστε να αισθάνεσαι απαραίτητο κομμάτι του «όλου», να προσφέρεις με τις ικανότητές σου και  να εκτονώνεις  την πλεονάζουσα  ενέργεια σου μέσα από κίνηση και δημιουργία (Τα προγράμματα Fit up S Feel up υπηρετούν και αυτούς τους σκοπούς).
•    ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ υγιείς σχέσεις, που προάγουν το σεβασμό και την αγάπη.
Επέλεξε λοιπόν να ανοίξεις την πόρτα σου στην υγεία και την ευεξία και σε ένα ομορφότερο μέλλον για εσένα, τα παιδιά σου, τους γύρω σου!

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: