Αρθρογραφία


Η καλή μας η γαλέρα

Πολυχρόνης Ντάγιος | 29/09/2020

Η καλή μας η γαλέρα

Γράφει ο Πολυχρόνης Ντάγιος

Εργασιακός μεσαίωνας στην Ελλάδα του 2020 που είναι στις πρώτες θέσεις της ΕΕ σε ανεργία , κάτι που δίνει πάτημα σε καλούς και αγίους εργοδότες να ακολουθούν τη πολιτική του "αυτό είναι..και αν σ' αρέσει!"
Εν έτει 2020 και με κεκτημένα εργασιακά αλλά και ανθρωπιστικά δικαιώματα εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα σε βαθμό ανησυχητικό ,για το τώρα, βρίσκεται σε εργασιακό μεσαίωνα.
Εταιρείες βρίσκουν προσωπικό που έχει ανάγκη να εργαστεί και το εκμεταλλεύονται στο έπακρο..στα όρια του απάνθρωπου με δεδομένα εποχής "γαλέρας"
Σου δίνουν δουλειά (γιατί περί"δουλείας" πρόκειται και όχι εργασίας) μόνο υπό τους δικούς τους εκβιαστικους όρους.
Σε δεσμεύουν για ότι θέλουν ,δεν σου δίνουν αντίγραφα για αυτά που σε δεσμεύουν, σε βάζουν να δουλεύεις 10+ ώρες, σου ζητάνε μέχρι και να μασήσεις τη τροφή τούς σε προσβάλλουν σε απειλούν σου κάνουν bullying και σε εκβιάζουν αν δεν υποδουλωνεσαι..και εννοείται ότι σε έχουν απλήρωτο για δύο μήνες τουλάχιστον.
Και είναι δυστυχώς φυσικό επακόλουθο όποιος αντιστέκεται να θεωρείται αντιδραστικός και αντισυμβατικός!  Μέχρι και κλειστό λογαριασμό σε social media με τίτλο "Κυνηγημένοι",  έχουν φτιάξει οι άγιοι εργοδότες όπου αναφέρουν ονόματα εργαζομένων που τους έχουν κάνει καταγγελία, προκειμένου να προειδοποιήσουν να μην τους προσλάβουν άλλοι!
Υπάρχουν εκθέσεις όπου μιλάνε για έλλειψη μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής παρακολούθησης των συνθηκών εργασίας, συχνά λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων. Ως παράδειγμα σημειώνεται η περίπτωση της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η Ελλάδα παρατίθεται ως παράδειγμα και στις περιπτώσεις εργασιακής εκμετάλλευσης σε εταιρίες που συνεργάζονται με το δημόσιο τομέα.
Και το καλύτερο από όλα όμως είναι η επιθεώρηση εργασίας.. πουθενά! Ανύπαρκτη! Επιβεβαιώνει τις δεκάδες(!!!) καταγγελίες... αλλά απαντάει: "κύριε μην ασχοληθείτε παραπάνω.. πάρτε ότι σας δίνουν και αφήστε το... είναι στα όρια του ψυχοπαθή ο εργοδότης και απειλεί τους εργαζομένους με μπράβους.."
Και τι κάνετε εσείς?!?! που είναι η ντροπή σας να λέτε τέτοια πράγματα σε ανθρώπους και εργαζόμενους το 2020?!?! Που είναι το κράτος?! Που είναι οι νόμοι?! Που είναι οι δικαστές?! Που είναι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις?! Που είναι οι υπερασπιστές των εργασιακών και ανθρωπιστικών δικαιωμάτων?! Που είναι τα σωματεία?!
Είναι μόνο στα λόγια... είναι μόνο στα φουμαρα και τη πολιτική παπατζα... είναι μόνο στο εγώ "εκραξα" και έφυγε από πάνω μου..και ο κοσμακης να κόψει τον λαιμό του και να προσαρμοστεί στο να υπηρετήσει την νέα τάξη πραγμάτων..
Σίγουρα δεν είναι όλοι ίδιοι.. όμως ότι αυτά συμβαίνουν σήμερα , σε όποιο ποσοστό και να συμβαίνουν.. είναι επικίνδυνο, όχι απλά ανησυχητικό.
Που πάμε...
Ελλάδα 2020

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: