Αρθρογραφία


Προϋπολογισμός 2025:Γέννημα – Θρέμα Κουτελάκη

Πετρόπουλος Δημήτρης | 28/02/2025

Προϋπολογισμός 2025:Γέννημα – Θρέμα Κουτελάκη

γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος-Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Μετά τις δηλώσεις για τον προϋπολογισμό του 2024 και γενικότερα για τα οικονομικά του Δήμου, που μπέρδεψαν και την κοινωνία και την ίδια του την παράταξη για τον εάν τελικά ο Δήμος είναι ακόμη εύπορος ή όχι , έφτασε η ώρα να συντάξει μόνος του ο Δήμαρχος τον προϋπολογισμό του 2025.

Μετά λοιπόν τα δημόσια σχόλια τύπου «δεν ξέρετε εσείς τί οικονομικά βρήκα», «έκανα λάθος στα οικονομικά του Δήμου»  αλλά και μετά τις διαβεβαιώσεις πως ήταν, όχι μόνο ενήμερος, αλλά και παρόν στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2024 – έγινε από την Δημοτική Αρχή Τζουλάκη – ο προϋπολογισμός του 2025  είναι «γέννημα-θρέμα» του Δημάρχου Κουελάκη.

Βεβαίως, κουβαλάει υποχρεώσεις και απαιτήσεις άνω του ενός έτους που έρχονται από το 2024 και παλαιότερα, αλλά είναι σαφώς πολύ ευκολότερη η σύνταξή του, τόσο οικονομικά όσο είναιευκολότερα και τα πολιτικά μηνύματα που αυτός θα εκπέμψει. Άλλωστε, σε μια πιο προσγειωμένη και πιο ρεαλιστική δήλωση, ο Δήμαρχος είχε πει τελικά πως ο Προϋπολογισμός του 2024 δεν του επιτρέπει καμία ελευθερία κινήσεων και προσωπικών επιλογών εντός του 2024, πράγμα που σε γενικές γραμμές είναι αληθές.

Άλλωστε, κάποιες από τις άμεσες προτεραιότητες για το 2024 δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως – όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί – ενώ υπήρξαν και φάλτσες – κατά την κοινωνία – αυξήσεις κόστους κοινωνικών παροχών. Στην θετική πλευρά όμως θα προσθέταμε πως με τον περιορισμό και ορθολογισμό αρκετών αντίστοιχων δαπανών των παλαιών νομικών προσώπων επιτεύχθηκε και οικονομία και δεν επηρεάστηκε σημαντικά η παρεχόμενη υπηρεσία προς του πολίτες. Άλλωστε, μάλλον δεν υπήρξαν μεγάλες περικοπές των αντίστοιχων παλαιών προϋπολογισμών (πχ ενοίκια ή σοβαρές μειώσεις κάποιας μορφής προσωπικού).

Είναι γνωστό πως ο Δήμαρχος –και Αντιδήμαρχος Οικονομικών – είναι καλός γνώστης όλων των λογιστικών καταστάσεων του Δήμου και μάλιστα ακόμη και σε εκπαιδευμένους παρατηρητές το απέδειξε κάνοντας 2-3 σημαντικές κινήσεις asset-liability management επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει βραχυ-μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό χώρο έστω και από το 2025 . Η αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανείων του Δήμου μεταξύ κάποιων άλλων – όσο και αν το Ταμείο Παρακαταθηκών και αν περιόρισε με την επερχόμενη απόφασή του τον πλεονάζοντα χώρο – είναι μια σοβαρή ένδειξη.

Επίσης, «επέμβαση» χρειάστηκε και την έκανε σε περιορισμό κάποιων κατά τη γνώμη του εξόδων, με αποτέλεσμα και τον περιορισμού τους αλλά κυρίως με αποτέλεσμα τη μη επανάληψη τους το 2025. Βεβαίως, μπήκαν άλλα, αλλά τουλάχιστον άρχισαν να είναι  επιλογές του.

Κάπου εδώ και μιας και γίνεται αναφορά σε έξοδα, να διορθώσουμε την εκ παραδρομής λανθασμένη αναφορά – στο προηγούμενο τεύχος του «Π»- για το ύψος των εξόδων του αγώνα HistoricRunπου πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2024. Το πραγματικό συνολικό κόστος έφτασε τις 52.000 ευρώ, ενώ όπως μας ενημέρωσε και ο Δήμαρχος υπήρξαν και 13.000 έσοδα.

«Από το 2018 ο Δήμος μας υποχωρούσε οικονομικά, δηλαδή κατ έτος ξόδευε περισσότερα από όσα μάζευε» σχολίασε ο Δήμαρχος Κουτελάκης στην παρουσίαση – εισήγηση του για τον Προϋπολογισμό 2025, τονίζοντας πως για την Παράταξή του «ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι ο Δήμος να ευημερεί οικονομικά και μόνο έτσι θα μπορεί να στηρίξει τις πολιτικές του». Επίσης, ο Δήμος, κατά το Δήμαρχο,«δεν πρέπει να είναι επαίτης της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας». Βεβαίως το μεγαλύτεροποσό,αν όχι όλο, δηλαδή περί τα 3.6 εκ ευρώ για την ρύθμιση της οφειλής της Εστίας ήρθε από την Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας–με το Δήμαρχο να δηλώνει πως επιθυμεί την αυτόνομη οικονομική κατάσταση του Δήμου. Φυσικά οι πόροι που έλαβε και φέτος ο Δήμος από την τακτική επιχορήγηση ΚΑΠ της Κυβέρνησης έφτασαν πάλι και φέτος τα 7εκ ευρώ και μάλιστα με αυξητική τάση από το 2021.

«Συνεχές καθημερινό και εβδομαδιαίο ισοζύγιο»ήταν η προσέγγιση του Δημάρχου τη χρονιά που πέρασε«ώστε να ελεγχθούν τα έσοδα και τα έξοδα», με τον ίδιο να χαρακτηρίζει την χρονιά 2024 «ως άσκηση για την επιβεβαίωση του κατώτερου δυνατού οικονομικού επιπέδου του Δήμου». Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι «συνειδητά έφτασε σε αυτό το επίπεδο ο Δήμος τη χρονιά που πέρασε. Πετύχαμε να απορροφήσουμε μεταξύ αρκετών άλλων το 10% της αύξησης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων αλλά και τις αυξήσεις των τελών ταφής χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη όπως σε άλλους Δήμους. Παράλληλα πληρώθηκαν Δαπάνες Παρελθόντων Ετών άνω του 1.5 εκ ευρώ» όπως επίσης ενημέρωσε.

«Είμαστε σε καλύτερη θέση αυτή τη στιγμή και για αυτό το 2025 θα ανοίξουμε συγκρατημένα και σιγά σιγά τις στρόφιγγες δράσεων υπέρ των πολιτών χωρίς να μπορώ να πω πόσο ακριβώς.»«Με πολύ κόπο και με εξαιρετική πολιτική συνοχή του συνδυασμού τουχωρίς να έχει Δήμαρχο τροχονόμοπέτυχε» όπως είπε το αποτέλεσμα του 2024 και τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί – όπως τόνισε ο πρ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κούπας –πως η παύση ύπαρξης των νομικών προσώπων –μέτρο της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ενίσχυσε τον προϋπολογισμό του Δήμου κατά τα ποσά που υπό το προηγούμενο καθεστώς θα «πήγαιναν» στους αντίστοιχους δικούς τους προϋπολογισμούς.

Βεβαίως, το λογιστικό θετικό αποτύπωμα ήταν μεγάλο καθώς τα ποσά που λάμβαναν τα νομικά πρόσωπα έμειναν εντός του κεντρικού προϋπολογισμούαλλά και εντός των διαχειριστικών επιλογών του Δήμου και του Δημάρχου. Φυσικά, ο αντίκτυπος στη ρευστότητα είχε να κάνει μόνο με τον περιορισμό εξόδων που πραγματοποιήθηκε.

Ακολούθως,ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους στόχους της Δημοτικής Αρχής για το 2025.

«Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τη βελτίωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας και να τη βελτιώσουμε κιόλας.Από τις δαπάνες που περιορίσαμε να δούμε ποιες δεν είχαν κοινωνικό αποτύπωμα και να επαναφέρουμε όσες μπορεί να είχαν κοινωνική αναφορά. Επιλύσαμε το θέμα της Εστίας με τη βοήθειατης πολιτείας»είπε.

«Επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε εντός του έτους πως η ανέγερση του Κλειστού προχωράει και πως το 2027 θα το εγκαινιάσουμε».

«Πολύ σύντομα θα δημοπρατήσουμε το επόμενο 1εκ ευρώ για τη βελτίωση των πεζοδρομιών. Θέλουμε επίσης να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για δύο υπόγεια γκαράζ στο τέλος της χρονιάς».

Παραδέχθηκε μάλιστα στη συνέχεια της ομιλίας του πως απέτυχε μερικώς η μεταστέγαση των procat αιθουσών λόγω έλλειψης χώρων αλλά και οικονομικών πόρων, προσθέτοντας πως μέσα στο Φεβρουάριο προχωράει η περαιτέρω μεταστέγαση. Επίσης, εντός του έτους 2025 στόχος είναι η ολοκλήρωση του νέου γηπέδου «μπαλονιού» με παράλληλα την ολοκλήρωση της πρώτης  δόσης ανάπλασης του Άλσους –έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

«Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι εντός του 2025 θα λύσουμε το θέμα του νέου πολιτιστικού κέντρου και του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου αλλά μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε προσδιορίσει τους αντίστοιχους χώρους». Έτος Πρασίνου ονόμασε το 2025 εννοώντας πως θα παρέμβει τόσο στο στελεχιακό δυναμικό όσο και σε πολλές δενδροφυτεύσεις. Τέλος, υποσχέθηκε μεταξύ αρκετών άλλων, «σοβαρή αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας» την οποία επιεικώς χαρακτήρισε διαλυμένη και έπειτα αποδιοργανωμένη αποσύροντας τελικά τον πρώτο χαρακτηρισμό.

Ένα είναι σίγουρο. Ο Δήμαρχος ζήτησε να κριθεί από τους παραπάνω στόχους της Δημοτικής Αρχής για το 2025, ενώ ανέλαβε και την ευθύνη για όσα δεν κατάφερε να πετύχει εντός του 2024. Άλλωστε, όπως είπαμε και στην αρχή σύμφωνα με τον ίδιο «δεν ξέρετε εσείς τί οικονομικά βρήκα», «έκανα λάθος στα οικονομικά του Δήμου». Επιθυμία όλων είναι ο απολογισμός 2025 τόσο σε αριθμούς όσο και σε έργα να είναι στην κατεύθυνση και στους στόχους που ο Δήμαρχος έβαλε στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: