Αρθρογραφία


Κ.Δ.Α.Π Δήμου Νέας Σμύρνης: Πολλές Αιτήσεις Πολύ Λίγες Συμμετοχές

Nstv διαδικτυακή τηλεόραση Νέας Σμύρνης | 23/02/2019

του Γιώργου Γουρναρόπουλου, Phd
Διευθυντής 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης
Υποψ Δημοτικός Σύμβουλος
 Νέας Σμύρνης «Ποιότητα Ζωής»

Κ.Δ.Α.Π Δήμου Νέας Σμύρνης: πολλές αιτήσεις πολύ λίγες συμμετοχές

Τα πρώτα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ήταν δημοτικά και ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 1996 σε πιλοτικό στάδιο. Στην πορεία άρχισαν να εμφανίζονται και τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και άρχισε σιγά- σιγά ο κόσμος να μαθαίνει για τέτοιου είδους χώρους.
Οι περισσότεροι γονείς θα θέλαμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν όπως εμείς στις αλάνες με ατελείωτο ελεύθερο παιχνίδι, αλλά δυστυχώς πλέον αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Τα δεδομένα και οι εποχές έχουν αλλάξει. Πλέον τα παιδιά είναι όλη μέρα με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι και μάλιστα από μικρή ηλικία. Αρκετές φορές ίσως τον ελεύθερο χρόνο τους τον περνάνε σε κάποιο internet cafe μπροστά σε μία οθόνη για ώρες. Το πιθανότερο, επομένως, είναι να μην έλκονται από την ιδέα να κάνουν κάτι που αποτελεί πραγματικά γνήσια ψυχαγωγία. Κάτι που θα ωφελήσει και τον τρόπο σκέψης τους, αλλά και την κοινωνικοποίησή τους.
Αυτό το πρόβλημα έρχονται να λύσουν και να βοηθήσουν με τον τρόπο τους τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Σκοπός τους είναι να παρέχουν παιδαγωγικές δραστηριότητες ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού, αλλά και να βοηθήσουν συγχρόνως και τους γονείς που εργάζονται.
Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι παιδαγωγικοί χώροι δημιουργίας, χαράς και διασκέδασης. Τα παιδιά κάνουν φιλίες, δυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες και εξελίσσουν τα ταλέντα τους και τις δεξιότητες τους μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν.
Οι ηλικίες των παιδιών που γίνονται δεκτά σε ένα ΚΔΑΠ κυμαίνονται από 5 έως και 12 ετών. Επίσης, σε ένα ΚΔΑΠ μπορούν να γίνουν δεκτά και παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα. Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά τις περιόδους, όπως Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρισυνεχίζουν τη λειτουργία τους σε πρωινά τμήματα ανάλογα με τον εσωτερικό τους κανονισμό.
Επιπλέον, στη χώρα μας λειτουργούν και ΚΔΑΠ ΜΕΑ που δεν έχουν όριο ηλικίας. Δέχονται παιδιά με αναπηρία ή/ και εφήβους ή/ και άτομα με νοητική υστέρηση ή/ και νοητική αναπηρία.
Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλές δομές δημοτικές και ιδιωτικές συνεργάζονται με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. και το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Επομένως, έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν παιδιά που οι γονείς τους θα καταφέρουν να πάρουν το voucher του ΕΣΠΑ για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
Στο Δήμο Νέας Σμύρνης κατά την τελευταία τριετία λειτουργούν τρία ΚΔΑΠ. Το 1ο ΚΔΑΠ το οποίο στεγάζεται στο 7ο δημοτικό σχολείο, το 2ο ΚΔΑΠ το οποίο στεγάζεται στο 12ο δημοτικό και το 3ο ΚΔΑΠ το οποίο στεγάζεται στο 4ο δημοτικό.Οι 3 δομές λειτουργούν 5 ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, με ωράριο από τις 16:00΄ έως τις 20:00΄, εκτός της περιόδου από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου όπου το ωράριο λειτουργίας αρχίζει από τις 09:00΄ έως τις 13:00΄ για την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των γονιών (;).
Γιατί όμως αυτά τα κέντρα δεν έτυχαν ανάλογης αποδοχής από τους γονείς των παιδιών του δήμου μας και υπολειτουργούν;
Η αλήθεια είναι ότι στο ξεκίνημά τους η λειτουργία ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία όπως τελικά φάνηκε, μη έχοντας την απαραίτητη άδεια, αποχώρησε και ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργία τους ο δήμος. Παρόλα αυτά και ενώ οι αιτήσεις που συγκεντρώθηκαν ήταν αρκετές εκατοντάδες, στην πράξη τα παιδιά που συμμετέχουν καθημερινά στο πρόγραμμα μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών, αφού καθημερινά δεν συναντούμε παρά ελάχιστα παιδιά σε κάθε κέντρο! Απορίας άξιο πώς λειτουργούν ακόμη αυτά τα κέντρα!
Πιστεύουμε ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να αναβαθμιστεί και οι υπεύθυνοι οφείλουν να προβληματιστούν σοβαρά και να κάνουν τις όποιες διορθωτικές και αναγκαίες ενέργειες/ παρεμβάσεις είναι απαραίτητες και όχι να ακούγεται από τα πιο επίσημα χείλη του δήμου ότι «υπεύθυνοι για την υπάρχουσα κατάσταση στα ΚΔΑΠ είναι οι διευθυντές των σχολείων στα οποία λειτουργούν αυτά»!

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: