Αρθρογραφία


Η Τελειομανία Των Γονέων Και Οι Επιπτώσεις Στα Παιδιά

Νιαβή Έλενα | 28/10/2017

της ‘Ελενας Νιαβή
 
– “Αν δεν τα πάω καλά,
δεν θα αξίζω  τίποτα”-
 Συχνά θεωρούμε την τελειομανία ως ένα καλό χαρακτηριστικό και ίσως και  προσόν…  το ερώτημα : πράγματι είναι  έτσι; Μερικά παιδιά ανησυχούν τόσο πολύ για τις επιδόσεις τους που ασκούν τρομερή πίεση στον εαυτό τους για να είναι τέλεια  σε όλα και να έχουν πάντα επιτυχίες και να ευχαριστούν τους γονείς  τους . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταρρέουν κυριολεκτικά συναισθηματικά και ηθικά όταν δεν καταφέρνουν να πετύχουν  οτιδήποτε .
 Κάποιοι γονείς  πιστεύουν ότι μη κάνοντας λάθος  το παιδί  του κάνουν καλό. Τα παιδιά όμως είναι χρήσιμο  να μάθουν πώς να χειρίζονται τα λάθη τους έτσι ώστε να αναπτύξουν τις απαραίτητες  άμυνες  που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις αποτυχίες  και τα αναπόφευκτα λάθη της ζωής. Η τελειομανία αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή των γονιών για έναν επιπλέον λόγο. Οι έρευνες έχουν δείξει  ότι συνδέεται με αρκετές ψυχικές διαταραχές όπως διατροφικές διαταραχές , αγχώδεις διαταραχές και με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Ακόμα όμως και αν το παιδί δεν αναπτύξει τέτοιου είδους διαταραχές, η επιμονή στην τελειότητα το κάνει να βρίσκεται σε μια συνεχή ανησυχία και απογοήτευση, χάνοντας έτσι απλές όμορφες στιγμές και ηρεμίας από την ζωή του .
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
•    Δείτε πώς συμπεριφέρεστε εσείς και λειτουργήστε ως θετικό παράδειγμα. Μήπως έχετε και εσείς χαρακτηριστικά τελειομανίας;
•    Δείξτε του πώς να υψώνει το ανάστημά του ενάντια στους ανθρώπους που το θέλουν τέλειο και πώς να δοκιμάζει νέα πράγματα χωρίς να φοβάται το ρίσκο.
•    Ενθαρρύνετε το παιδί που δοκίμασε να κάνει κάτι ακόμα και αν  δεν  τα κατάφερε έτσι όπως τα ήθελε.
•    Δείξτε του πώς να απολαμβάνει το ταξίδι της μάθησης και όχι να έχει στόχο  μόνο το τελικό αποτέλεσμα.
•    Μην υπερβάλετε  με την καθημερινή επιβράβευση. Όταν οι γονείς δίνουν βάση  στην επιβράβευση και στον έπαινο το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι αυτά που κάνει είναι πιο σημαντικά από αυτό που πραγματικά  είναι.
•    Αφουγκραστείτε  ποια είναι τα συναισθήματά του και βοηθήστε το να δει τα πράγματα πιο αντικειμενικά  αλλάζοντας τη λάθος εκτίμηση  που μπορεί να έχει.

 Τα παιδιά έχουν ανάγκη να δουν  μέσα από εσάς ότι η αγάπη σας  δεν είναι  κάτι  που δίνεται υπό όρους και  έχει να κάνει  με  τις επιδόσεις τους.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: