Αρθρογραφία


Βάλτε Ορια Στα Παιδιά Σας Βοηθά Τη Συναισθηματική Ισορροπία Τους

Νιαβή Έλενα | 31/03/2018

της  Έλενας Νιαβή
Ψυχολόγος / Παιδοψυχολόγος

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν  μέσα  στην υπερ-προσφορά, την αυτοθυσία και την συνεχή υποχωρητική ανατροφή,  υπάρχει μεγάλη περίπτωση  να έχει οδυνηρές συνέπειες για  αυτά.Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν  καθοδήγηση, ούτε κάποια κατεύθυνση, ασυνείδητα θεωρούν τους εαυτούς τους ασήμαντους. Νιώθουν  συνεχόμενο άγχος  και έντονο θυμό και δεν είναι λίγες οι φορές, που στρέφουν τον θυμό και την οργή τους οπουδήποτε θεωρώντας ότι κάποιος άλλος ευθύνεται για το εσωτερικό χάος που νιώθουν .                             Τα παιδιά αυτά είτε θα έχουν μία έντονη παραβατική συμπεριφορά, είτε θα εκδηλώσουν καταθλιπτική συμπεριφορά, στρέφοντας  οπουδήποτε τον θυμό που έχουν για τους γονείς.
Τα παιδιά χρειάζονται ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ από τους γονείς που θα λειτουργήσουν σαν «καθοδηγητές» τους.  Οι κανόνες και τα όρια πρέπει να είναι ξεκάθαρα, καθώς και οι προσδοκίες των γονέων, ώστε να παρέχουν στα παιδιά ελευθερία, έκφραση, αλλά ασφάλεια , που θα τους φέρει την ηρεμία και  ευτυχία. Χρειάζεται λοιπόν ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ορίων.
Τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά - συναισθηματικά- στα όρια που  βάζουν οι γονείς, με αποτέλεσμα εκείνοι να νιώθουν ενοχές . Ο κυριότερος λόγος που οι γονείς πρέπει να θέτουν ξεκάθαρα όρια είναι γιατί μέσω αυτών εμπνέουν ασφάλεια στα παιδιά.
Θέτοντας όρια στα παιδιά, αυτά μπορεί να εκδηλώσουν δυσαρέσκεια που εκφράζεται με απογοήτευση, λύπη μέχρι και θυμό. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς πρέπει να μένουν σταθεροί, αποδεχόμενοι τη δυσαρέσκεια των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθούν να κατανοούν τα συναισθήματά τους.
Πολλοί  γονείς έχουν δυσκολία στο να βάλουν  όρια , επειδή πιστεύουν ότι «περιορίζουν» την ελεύθερη έκφραση των παιδιών τους. Όταν όμως εφαρμόσουν τα όρια με σταθερότητα και συνέπεια  τότε η αλλαγή και η ομαλοποίηση  στη συμπεριφορά των παιδιών τους είναι εξαιρετική. Τα προσκολλημένα, γκρινιάρικα  και απαιτητικά παιδιά σταματούν ξαφνικά να προσπαθούν να ελέγχουν κάθε κατάσταση  και αποκτούν την ικανότητα να  συγκεντρώνονται, να κοινωνικοποιούνται, να χαλαρώνουν και να εκφράζουν τη χαρά τους. Αυτό είναι ελευθερία, συναισθηματική ευφυΐα και  δίνει την δυνατότητα  να εξελιχθούν τα  παιδιά  σε υγιείς  και  ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: