Αρθρογραφία


Το Ζίου Ζίτσου Ξεκινάει Στο ΑΟΝΣ Ο Μίλων

Λεκάκης Ανδρέας | 26/01/2019

του Ανδρέα Λεκάκη

Το Ζίου Ζίτσου είναι μία πολύπλευρη πολεμική τέχνη η οποία έχει τις ρίζες της στους πολεμιστές της Ιαπωνίας, τους θρυλικούς Σαμουράι, περιλαμβάνοντας γροθιές, λακτίσματα, κλειδώματα, ρίψεις του αντιπάλου στο έδαφος και έχοντας αρκετά κοινά με άλλες πολεμικές τέχνες όπως ο Τζούντο ή το Αϊκίντο. Το ιστορικό σωματείο της Νέας Σμύρνης ΑΟΝΣ Μίλων, γνωστό για την έντονη δραστηριότητά του σε πάρα πολλά αθλήματα και για την εξαιρετική του δουλειά σε πολλά και διαφορετικά αθλητικά τμήματα, ξεκινάει από φέτος και τμήμα Ζίου Ζίτσου, με την κάμερα του «ΜΙΛΩΝ TV» να βρίσκεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του συλλόγου για να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που απαρτίζουν το νέο αυτό τμήμα, οι οποίοι και μας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για την ξεχωριστή αυτή πολεμική τέχνη.

Ο Νίκος Πάπαρης, δάσκαλος στο τμήμα αλλά και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας του Ζίου Ζίτσου, μίλησε αρχικά για την προέλευση και την ιστορία της πολεμικής αυτής τέχνης: «Το Ζίου Ζίτσου είναι μια αρχαία πολεμική τέχνη, η τέχνη των Σαμουράι. Με το πέρασμα των αιώνων χάθηκε, όμως στα τέλη του 18ου αιώνα την αναβίωσαν οι σύγχρονοι δάσκαλοι και την έσπασαν σε κομμάτια, αφού παράγωγά της είναι τέχνες όπως το Τζούντο και το Αϊκίντο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Ζίου Ζίτσου: «Η κυριότερη φιλοσοφία του είναι η αυτοάμυνα λόγω του ότι είναι μια πολεμική τέχνη και αυτή είναι η διαφορά του με το Τζούντο ή το Καράτε, που είναι σπορ. Το διέπουν οι αρχές του σεβασμού, της αίσθησης της ιεραρχίας και του να βρίσκει το άτομο τη θέση του μέσα στην κοινωνία. Η τέχνη αυτή μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να εστιάσει, να μάθει να ακούει και να προσέχει. Εμείς δε στοχεύουμε μόνο στο σύντομο όφελος που είναι ένα μετάλλιο ή μια ζώνη, αλλά δουλεύουμε μακροπρόθεσμα. Θέλουμε κάθε παιδί να δουλέψει το σώμα του, την τεχνική του, τα ψυχικά εφόδια ώστε να μάθει να διεκδικεί οτιδήποτε στη ζωή του αλλά και την ψυχολογία του, να μάθει δηλαδή να αντιμετωπίζει τους φόβους του, να αποστασιοποιείται από τα προβλήματα και να δίνει λύσεις. Αυτό είναι το πραγματικό όφελος από τις πολεμικές τέχνες και από την εφαρμογή τους στη ζωή μας».

Από την πλευρά της, η Μαρία Νικολακάκη, επίσης δασκάλα στο τμήμα του Μίλωνα, βαλκανιονίκης το 2013 και κάτοχος σημαντικών διακρίσεων σε Τανγκ Σου Ντο (κορεάτικο καράτε), Ζίου Ζίτσου και Τάε Κβο Ντο, έδωσε κάποιες γενικότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του τμήματος αυτού: «Ένα παιδί μπορεί να αρχίσει την ενασχόλησή του με το Ζίου Ζίτσου από την ηλικία των 5 ετών, όμως ακόμη και ένας ενήλικας έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει. Η πολεμική αυτή τέχνη προσφέρει αυτοάμυνα, εκγύμναση και πειθαρχία. Ο Μίλωνας θα έχει τέσσερα τμήματα τα οποία θα χωρίζονται ανάλογα με τις ηλικίες. Θα έχουμε ηλικιακά γκρουπ 6-9 ετών, 9-12 ετών, 12-16 ετών και 16 μέχρι ενήλικες. Όλα τα γκρουπ θα είναι τμήματα αρχαρίων, επομένως ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ξανά με πολεμικές τέχνες μπορεί να έρθει στον Μίλωνα για να εγγραφεί, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Όπως μάθαμε λοιπόν από τους δασκάλους που μίλησαν στο «ΜΙΛΩΝ TV», ένα παιδί αλλά και ένας ενήλικας έχει πολλά να κερδίσει από την ενασχόλησή του με το Ζίου Ζίτσου και από φέτος ο ΑΟΝΣ Μίλων δίνει τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί και με αυτή την πλευρά των πολεμικών τεχνών και του αθλητισμού.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: