Αρθρογραφία


ΑΛΣΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ: Ο “πνεύμονας” των νοτίων προαστίων

Κράλογλου Δημήτρης | 22/03/2014

Ποιος δεν έχει απολαύσει ένα χαλαρό κυριακάτικο περίπατο ανάμεσα από τα δέντρα του; Ποιο παιδί δεν έχει λερωθεί αφού πρώτα έπαιξε στο χώμα του; Ποιο ζευγάρι δεν έχει χαρεί έναν ρομαντικό περίπατο μέσα στις πρασινάδες του; Ποιος μικρός και ποιος μεγάλος δεν παρακολούθησε έστω για μια φορά κάποια παράσταση του θρυλικού Καραγκιόζη; Ποιος Νεοσμυρνιώτης δεν ταξίδεψε με τη μουσική μιας συναυλίας που παρακολούθησε ή με τα λόγια μιας θεατρικής παράστασης που είδε;Ποιανού τα μάτια δεν δάκρυσαν σε μια εκδήλωση για τη Σμύρνη...
Νομίζω πως όλοι καταλάβαμε πως αναφέρομαι στο Άλσος της Νέας Σμύρνης. Το Άλσος μας. Μια από τις μεγαλύτερες “οάσεις” πράσινου των νοτίων προαστίων και έναν πολύ σημαντικό ‘πνεύμονα” για ολόκληρη  την Αττική. Τι γνωρίζουμε όμως για το Άλσος; Πότε δημιουργήθηκε;Από ποιόν; Τι έχει  φιλοξενηθεί εκεί τα χρόνια που έχουν περάσει μέσα στα 50.000 τετραγωνικά του;
Το Άλσος,λοιπόν,υπήρξε το πρώτο έργο στην έκταση που παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες που κατέφτασαν στον προσφυγικό οικισμό το 1924,ο οποίος έμελλε να αποτελέσει τη Νέα Σμύρνη. .Η συγκεκριμένη απόφαση ανήκε στον τότε Υπουργό Γεωργίας, Αλέξανδρο Παπαναστασίου.  Άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή το 1926 όποτε και περιφράχτηκε ο χώρος και άρχισε η φύτευσή του, χάρη σε ενέργειες του Σμυρνιού Α.Αθηνογένη.
Σε ποιανού τα χέρια όμως ήταν το Άλσος πριν; Πριν από την εγκατάσταση των προσφύγων η συγκεκριμένη έκταση ανήκε σε κτηματίες από την Πλάκα. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες που αναφέρουν πως ήταν φυτεμένη με αμυγδαλιές και ευκαλύπτους και πως τη βόρεια και τη νότια πλευρά του διέσχιζαν δυο μεγάλα ρέματα.
Πώς όμως μπορεί να βρέθηκαν χάλκινα νομίσματα και -μάλιστα διαφορετικών εποχών-  σε διάφορα σημεία του κατά τη δεκαετία του 1930,όπως διαβάζουμε στις μαρτυρίες του γλύπτη και περιηγητή Βάσου Καπάνταη;Το γεγονός αυτό εξηγείται καθώς δυτικά του σημερινού Άλσους υπήρχε η αρχαία Φαληρική Οδός, ένας αρχαίος δρόμος που συνέδεε το λιμάνι του Φαλήρου με την Αθήνα και λειτουργούσε αδιάκοπα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Μέχρι την περίοδο της Κατοχής οπότε και κατελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής η μόνη πολιτιστική εκδήλωση που φιλοξενηθηκε ήταν η αγροτική γιορτή, που περιλάμβανε χορούς, σμυρναϊκό πανηγύρι και φαγητό. Διατέθηκαν 6.500 εισιτήρια και τα έσοδα πήγαν για την ανέγερση του ναού της Αγίας Φωτεινής. Η γιορτή αυτή στο Άλσος καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής της πόλης.
Το 1958 ο Δήμος Ν. Σμύρνης αποφάσισε να εγκαταστήσει ψυχαγωγικό κέντρο στο Άλσος, παρά τις αντιδράσεις και τα σχόλια που υπήρξαν. Στα χρόνια της δικτατορίας ή δημοτική αρχή οργάνωνε στο Άλσος τη «Γιορτή του Ούζου» κάθε καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να πρσελκύσει επισκέπτες και να αποκομίσει έσοδα.
Μετά τη δικτατορία για πολλά χρόνια το Άλσος ήταν ο χώρος όπου φιλοξενήθηκαν εκδηλώσεις διαφόρων κομματικών νεολαιών, όπως της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της ΚΝΕ-Οδηγητή, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Επίσης, το 1985 διαμορφώθηκε ξύλινη εξέδρα χιλίων θέσεων, όπου κάθε Σεπτέμβριο γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις,οι γνωστές «Ιωνικές Γιορτές»και από το Μάιο ως τον Ιούνιο οι παραστάσεις των τμήματων του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Ν. Σμύρνης. Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εκθέσεις βιβλίου.
Τον Ιούνιο του 1992 στο θεατράκι του Άλσους λειτουργεί για πρώτη φορά ο δημοτικός κινηματογράφος «Σινέ Άλσος». Ο θερινός κινηματογράφος λειτούργησε ως το 2006 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ποσελκύοντας εκατοντάδες θεατές –και όχι μόνο Νεοσμυρνιώτες.
Από το 2002 κάθε άνοιξη γινόταν στο Άλσος «Φεστιβάλ Καραγκιόζη» σε συνεργασία με τον Μάνθο Αθηναίο, με την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του θεάτρου σκιών και τη συνοδεία ορχήστρας λαϊκών οργάνων. Η εκδήλωση συνεχίστηκε ως το θάνατο του Μάνθου Αθηναίου το 2009.
Το 2006 η πρόχειρη κατασκευή αντικαταστάθηκε από μόνιμη σκηνή. Το έτος αυτό ξεκίνησε ένα εκτεταμένο έργο ανάπλασης του Άλσους που ολοκληρώθηκε το 2007. Ο ειδικά διαμορφωμένος  χώρος προσφέρει δυνατότητες για τζόκινγκ, παιχνίδι για τα παιδία σε παιδική χαρά, κυλικείο, θερινή θεατρική σκηνή, περιβαλλοντικό περίπτερο, στοιχεία νερού, αθλητικό μονοπάτι, υπαίθριο σκάκι, εκθεσιακοί χώροι, νέες είσοδοι.
Το 2001 μια ομάδα ερασιτεχνών αθλητών που χρησιμοποιούσαν το Άλσος ως χώρο ψυχαγωγικής άθλησης δημιούργησαν το «Σύλλογο Αθλουμένων Φίλων Άλσους Ν. Σμύρνης» (ΣΑΦΑΝΣ) με έμβλημα το δένδρο και χρώματα: πράσινο και πορτοκαλί. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλλιέργεια του ψυχαγωγικού αθλητισμού με επίκεντρο το Άλσος (δυναμικό βάδισμα, τζόκινγκ, γυμναστική κλπ) και η προστασία του Άλσους Νέας Σμύρνης ως χώρου περιπάτου και άθλησης.
Ειδικά στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης το Άλσος φαντάζει,θα λέγαμε, σαν μια μοναδική,ουσιαστική αλλά και ανέξοδη λύση για ολιγόωρες ή και πολύωρες αποδράσεις απο την καθημερινότητα γεμάτες ποιότητα ζωής.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: