Αρθρογραφία


Ο Πολιτισμός στην Νέα Σμύρνη πνίγεται

Κωνσταντινίδης Παναγιώτης | 15/02/2014

Το καλοκαίρι του 1922, ο ξεριζωμός των Ελλήνων Μικρασιατών της Σμύρνης, οι σφαγές που ακολούθησαν και τελικά η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών – όχι με τη μορφή συνωστισμού, αλλά με τη μορφή βίαιου ξεριζωμού – οδήγησαν πλήθος προσφύγων στον τόπο που σήμερα λέγεται Νέα Σμύρνη.  
Η συνοικία ήταν μία από τις λίγες περιπτώσεις, που μία προσφυγούπολη σχεδιάστηκε εξ αρχής ως αστική περιοχή. Δεδομένου ότι η Σμύρνη ήταν η πιο εμπορική πόλη της Τουρκίας και μέγιστος εμπορικός κόμβος Ανατολής και Δύσης, η καινούργια αστική περιοχή θα γινόταν ξακουστή για την πολιτιστική της ανάπτυξη, τα φιλανθρωπικά της ιδρύματα, τις σχολές, τα νοσοκομεία και τα ορφανοτροφεία, πνευματικό πλούτο που οι πρόσφυγες, οι πλειονότητα των οποίων ήταν Έλληνες, έφεραν μαζί τους από την πόλη – σύμβολο.
Σήμερα, η Νέα Σμύρνη αποτελεί κράμα πολιτισμών, μικρασιατικών αλλά και άλλων ελληνικών περιοχών. Έτσι, στην πόλη μας δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων Πόντιοι, Ίμβριοι, Ίωνες, Κρήτες, Ηπειρώτες και Ανεμωτίσιοι Μυτιλήνης και όλοι τους έχουν τον ίδιο σκοπό: την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιστορίας, καθώς και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της κάθε περιοχής. Η παρουσία τους είναι πολυετής και η δραστηριοποίησή τους έντονη με εκδηλώσεις, χορούς, συνεστιάσεις και η κοινωνική τους συνεισφορά αξιέπαινη.
Αξίζει δε να τονίσουμε ότι η δημιουργία φορέων νεολαίας αλλά και η έντονη δραστηριότητά τους διασφαλίζουν τη διατήρηση και μεταβίβαση της γνώσης της ιστορίας, της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων, που εκπροσωπεί ο κάθε σύλλογος.
Αναλυτικότερα, αξίζει να σημειωθεί η κοινωνική προσφορά των συλλόγων, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως αιμοδοσία, δημιουργία τράπεζας αίματος, συλλογή τροφίμων και ρουχισμού, αλλά και η ψυχαγωγική τους παρουσία σε γηροκομεία και χώρους φιλοξενίας παιδιών.
Προφανώς, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες, και λόγω του είδους της νομικής οντότητας των συλλόγων αλλά και λόγω της κοινωνικής τους ευαισθησίας, είναι αφιλοκερδείς.
Ο κάθε σύλλογος, από το δικό του οικονομικό μετερίζι, με μόνα έσοδα τις συνδρομές των εκάστοτε μελών και τις όποιες δωρεές, προσπαθεί να αντεπεξέλθει αλλά και να διατηρήσει τη φυσική του οντότητα, διατηρώντας παράλληλα την παράδοσή του και την ποιότητα στις δραστηριότητές του.
Ο πολιτισμός όμως, ειδικά σε έναν εύρωστο δήμο, όπως αυτός της Νέας Σμύρνης, πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι και μέγιστη προτεραιότητα του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής.
Έχοντας πλήρη εικόνα της τάξης μεγέθους των επιχορηγήσεων του Δήμου προς τους συλλόγους, αλλά γνωρίζοντας και πρόσωπα και καταστάσεις, θεωρώ ότι ο πολιτισμός στη Νέα Σμύρνη «πνίγεται». Η δημοτική αρχή διαχρονικά είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις επιχορηγήσεις, ενώ παράλληλα, κατά αρκετούς προέδρους, παρέχει και περιορισμένη ενημέρωση και κοινωνική πλαισίωση.   
Φυσικά, στα χρόνια του μνημονίου, αλλά και σε εποχές που οι οικονομικές αρμοδιότητες έχουν περάσει από τους δήμους στην περιφέρεια, είναι λογικό οι επιχορηγήσεις να περιορίζονται χρόνο με το χρόνο. Ταυτόχρονα όμως, το ίδιο ισχύει και για τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς μία ετήσια συνδρομή της τάξεως των 10 ή 20 ευρώ, καλώς ή κακώς, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Γίνεται βέβαια αντιληπτό πως ένας πολιτιστικός σύλλογος, ειδικά εάν είναι πολυμελής, μπορεί και να αποτελέσει πηγή άντλησης ψήφων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα, με πολιτικά κριτήρια, να δημιουργούνται ανισορροπίες και αδικίες.
Είναι αυτονόητο ότι για τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, οι συνδρομές των μελών αλλά και η κρατική επιχορήγηση δεν πρέπει να είναι οι μόνες πηγές χρηματοδότησης. Θεωρώ ότι μία ελεγχόμενη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και πιθανή αξιοποίηση των όποιων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό, θα τους εξασφάλιζε μεγάλη οικονομική ανάσα.
Για να ωριμάσουν όμως τέτοιες διαδικασίες και για να αποκτήσουν οι σύλλογοι φωνή με αξιώσεις, θα πρέπει και οι ίδιοι να οργανωθούν καλύτερα και να ξεκαθαρίσουν οι ενεργοί από τους συλλόγους – σφραγίδα (ανενεργούς).
Τέλος, η δημοτική αρχή θα ήταν σκόπιμο αλλά και διαχειριστικά σωστό να καταγράψει και να αναδιανείμει, εάν διαθέτει, δημοτική περιουσία για στέγαση ή και συστέγαση των πολιτιστικών συλλόγων της Νέας Σμύρνης.
Η πόλη μας φημίζεται για τον πολιτισμό που της παραδόθηκε και οφείλει να τον διατηρήσει αναλλοίωτο


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: