Αρθρογραφία


Στη φωλιά των «Κου-Κου», Κούπα-Κουτελάκη

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 28/09/2021

Στη φωλιά των «Κου-Κου», Κούπα-Κουτελάκη

Mε αφορμή την ατάκα της Κλαίρης Δεληγιάννη στο Συμβούλιο Αυγούστου, απευθυνόμενη στο Γιώργο Κουτελάκη: «ψαρεύεις σε θολά νερά κάποιον άλλο κατακαημένο εντός της παράταξής μας ή εκτός για να ενώσετε τα αδιέξοδά σας», ρωτήσαμε το μέντιουμ του «Π» ποιόν άλλον μπορεί να εννοούσε ως «κατακαημένο», διότι προφανώς ο ένας που ξεκάθαρα εννοούσε ήταν αυτός στον οποίο απεύθυνε το λόγο εκείνη τη στιγμή.

Το μέντιουμ μας μάλωσε, σχολιάζοντας πως «υπάρχουν αρκετοί κατακαημένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο» αλλά ως άλλη Πυθία, μας θύμισε ένα απόσπασμα του «Π» στο τεύχος Οκτωβρίου 2020*, όπου τότε είχε κάνει εκτενή αναφορά στην πιθανότητα συνεργασίας Κούπα-Κουτελάκη εν’ όψει των εκλογών του 2023.

«Με τα μειωμένα ποσοστά Κουτελάκη, τη διείσδυση του Κούπα στην κοινωνία  και τους μερικούς δεξιούς που φέρνει, δεν είναι απίθανο αυτοί οι δύο να συνεργαστούν[…] προσθέτοντας μάλιστα μεταξύ αρκετών άλλων πως «το αποτέλεσμα δεν θα είναι απαραίτητα κακό, αφού το δίδυμο συνδυάζει την ορθολογιστική του Κούπα και τις διαδικαστικές γνώσεις Κουτελάκη».

Πριν όμως δούμε που βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά, ας δούμε ποιοί μπορεί να είναι οι πολιτικοί παράγοντες σε επίπεδο προσώπων, που σίγουρα θα επηρεάσουν αρκετά τα όποια μελλοντικά σχήματα.

Πρώτος και καλύτερος, ο παράγοντας Σταύρος Τζουλάκης υπήρξε η συγκολλητική ουσία όλων των Δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, τόσο κατά τη διάσπαση της παλαιάς «Ποιότητας Ζωής» όσο και της προσχώρησης της τότε «Παράταξης Κούπα» αλλά και αρκετών άλλων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων τόσο το 2013 όσο και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Μάλιστα είναι και ο νικητής των 2 τελευταίων αναμετρήσεων απέναντιστον πρώην συνεργάτη του Κουτελάκη. Ο Δήμαρχος δεν έχει μιλήσει επίσημα ακόμη για το αν θα είναι παρών ως υποψήφιος Δήμαρχος το 2023. Οπότε το να κανονίζει ή να γράφει κανείς «χωρίς τον ξενοδόχο» εμπεριέχει ένα πολιτικό ρίσκο.

Θα είναι πολύ δύσκολη η εκδήλωση δημαρχιακών φιλοδοξιών από δημοτικούς συμβούλους εντός της παράταξης «Πόλης Πρότυπο», εάν ο Δήμαρχος είναι ξανά υποψήφιος και θα  μοιάζει με τη διάσπαση που έγινε και στην ενιαία Παράταξη «Ποιότητα Ζωής» πριν τις εκλογές του 2013.

Φυσικά οι φιλοδοξία είναι ατομικό δικαίωμα και πάντα ήταν, αλλά στην πολιτική χαρακτηρίζεται ποικιλοτρόπως, όταν αυτό δημιουργεί διασπάσεις και ρήγματα.

Δεύτερη παράμετρο που πρέπει να εξετάσει κανείς είναι αν η πολιτική φιλοδοξία του Γιώργου Κουτελάκη είναι ακόμη η θέση του Δημάρχου και αν είναι διατεθειμένος να ξαναχάσει (τίποτε δεν είναι βέβαιο στις εκλογές άλλωστε) και μάλιστα να ηττηθεί για 3η φορά, μαζί με την Παράταξή του.

Αν ο Κουτελάκης απλά επιθυμεί να «ξαναμπεί στο παιχνίδι στα σίγουρα», τότε η συμπόρευση με – ή ίσως υπό – κάποιον άλλο επικεφαλής, θα του διασφάλιζε με βεβαιότητα την αποφυγή του ρίσκου της 3ης συνεχόμενης εκλογικής ήττας, μαζί και με μια σημαντική θέση ευθύνης, αν ο συνδυασμός με τον οποίο θα συμπλεύσει πάρει τις εκλογές.

Τρίτη παράμετρο που πρέπει κανείς να εξετάσει είναι το που θα βρίσκεται –σε ποιόσυνδυασμό – ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βαγγέλης Χατζαντουριάν.

Άλλωστε με 1700 περίπου ψήφους – το λες και μικρή παράταξη ως προς το σύνολο των ψηφοφόρων του – σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία –η μεγαλύτερη μοναδιαία – σε όποιο συνδυασμό και αν βρεθεί.

Ο ίδιος δηλώνει κατ’ επανάληψη πως έχει πολλές επιλογές και εκτός πολιτικής της Νέας Σμύρνης.Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι οι πολιτικές επιλογές Χατζαντουριάν, αλλά η πολιτική παρουσία του, τουλάχιστον όσον αφορά τον Κουτελάκη.

Δύσκολα αυτοί οι δύο –μετά τα όσα πολιτικά και πολύ-επίπεδα έχουν διαδραματιστεί μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια –να βρεθούν στον ίδιο συνδυασμό.

«Θες Κουτελάκη? Δεν θα έχεις το Βαγγέλη» είναι καιρό τώρα η ατάκα που ακούγεται στα πολιτικά πηγαδάκια της πόλης. Είναι βέβαια και μερικοί που λένε «να πάνε μαζί να έχουμε να λέμε…». Παρ όλα αυτά είναι ένα πολιτικό ζευγάρι που κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει ότι θα ξανασυνυπάρξει.

Στην πολιτική βέβαια ποτέ δε λέμε ποτέ.

Τέταρτη παράμετρος η φιλοδοξία Στάθη Κούπα για τη Δημαρχεία και η ικανότητά του να δημιουργήσει και να ηγηθεί συνδυασμού νίκης.

Ο Στάθης Κούπας –μπετόν αρμέ Αντιδήμαρχος Οικονομικών λογικά μέχρι το τέλος και της δεύτερης θητείας Τζουλάκη –δεν φαίνεται να έχει παρά μόνο μια ακόμη φιλοδοξία, αυτή του Δημάρχου.Υγιής και κανείς δεν λέει όχι, αν και τα χρόνια πέρασαν και οι Κάρναβος, Κονδύλης, Φωστειρόπουλος δίνουν από τις προηγούμενες τουλάχιστον εκλογές άλλη τάση στα ηλικιακά γκρούπ των εν ενεργεία Δημάρχων.

Βέβαια ούτε ο Κούπας ούτε ο Κουτελάκης, αλλά από ότι φαίνεται δημόσια τουλάχιστον, ούτε και ο Δήμαρχος Τζουλάκης έκαναν πολιτικές ακαδημίες για να εξασφαλιστεί μια αντίστοιχη με τους ίδιους παραταξιακή συνέχεια.

Το σενάριο Κούπα – Κουτελάκη πάντως είναι εδώ και καιρό ένα «ομιχλώδες reality» που κάποιους βολεύει να πλανάται, κάποιους βολεύει να διερευνάται και κάποιους βολεύει να αποδομείται πριν τη καν –αν –επισημοποίηση.

Αξίζει να προσέξει κανείς αυτούς που προσπαθούν να το αποδημήσουν –διότι είναι ελάχιστοι μέχρι στιγμής – και να επιχειρήσει να ερμηνεύσει τους λόγους που γίνεται αυτό.

Σχετικά με τους Στάθη Κούπα και Γιώργο Κουτελάκη, η επικαιρότητα πάει πολλά χρόνια πίσω, τόσο σε επίπεδο πολιτικών αντιπαραθέσεων όσο και σε επίπεδο κριτικής. Τώρα μάλιστα ο ένας «έμαθε»πως λειτουργούσε ο άλλος όταν ήταν Δημοτική Αρχή, αλλά αντίστοιχα ίδια γνώση πήρε και ο δεύτερος, «μαθαίνοντας» με τη σειρά του πως λειτουργούσε ο πρώτος όντας Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το σίγουρο είναι πως οι δύο πολιτικές προσωπικότητες έχουν και είχαν περισσότερη αμοιβαία εκτίμηση από ότι αρνητική εικόνα.

Άλλωστε η παλαιότητα και η επετηρίδα έχουν εξέχουσα θέση στο σκεπτικό τους.

Ίσως λοιπόν, κανείς δεν είναι από τους δύο «κατακαημένος», χωρίς βέβαια να βάζουμε λόγια στο στόμα της υπεύθυνης του Δημοτικού Έργου, αλλά το γεγονός ότι βρίσκονται σε πολιτικό μονόδρομο, ο κάθε ένας για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, είναι σαφώς ένα γεγονός. Τώρα αν στο τέλος του μονόδρομου τους φαίνεται η οικία τους ή η επόμενη συμπολίτευση, εξαρτάται και από τις αποφάσεις τους στην έναρξη της διαδρομής.

Φυσικά το δίδυμο δεν «σφύζει» από πολιτική υγεία, άλλωστε 30 τουλάχιστον χρόνια στα κοινά κουράζουν, θολώνουν τη σκέψη και ίσως χάνεται και η επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ούτε φέρνουν αέρα ανανέωσης σε επίπεδο επικεφαλής. Στα 35 εργάσιμα χρόνια παίρνουμε σύνταξη γενικότερα στην Ελλάδα…

Βέβαια είναι δύο στιβαρές και εμπειρότατες προσωπικότητες, και με τα λάθη τους καταγεγραμμένα αλλά και με τα σωστά τους, που μάλλον ο ένας θα τράβαγε και τα πολιτικά γκέμια του άλλου, όπου αυτό θα χρειαζόταν.

Όσο για τα υπόλοιπα πρόσωπα που μπορεί να συμπορευθούν, ο Αντιδήμαρχος προφανώς δεν έχει κανένα απολύτως συνδυασμό, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να έρχεται – αν έρχεται – σε ρόλο Κούπα το 2013 με όλο (;) το συνδυασμό του σε ένα τέτοιο πιθανό σχήμα.

Θα είχε λοιπόν τεράστιο πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να ανακοινωθεί –αν και εφόσον αυτό συμβεί –πρώτο ένα τέτοιο σχήμα, έτσι ώστε οι λοιποί επίδοξοι μνηστήρες να ξέρουν ποιόν –και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση, ποιους –πρέπει να κερδίσουν αν προχωρήσουν σε νέα σχήματα.

Άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο, ειδικά μεταξύ των 2 παρατάξεων αλλά και της παράταξης Λαρίση, είναι ένας χώρος που, πέραν των αποφάσεων διοίκησης, παίζεται και ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και συμπερασμάτων για το πώς θέλουν να κινηθούν οι πολιτικοί παράγοντες στις επόμενες εκλογές.

Οι επίδοξοι μνηστήρες πάντως ακόμη και να ξέρουν – πίσω από κλειστές πόρτες – με ποιούς μάλλον θα συμπορευθούν, σίγουρα  δεν ξέρουν, κοντά στο τέλος του 2021, ποιόν πρέπει να κερδίσουν.

Η πόλη από την άλλη αντιμέτωπη με προβλήματα, όπως και σε άλλους Δήμους, δεν γνωρίζει απολύτως κανένα νέο σχήμα πέραν της «Πολης Πρότυπο» με τη σημερινή του μορφή και την «Ποιότητα Ζωής» αντίστοιχα με τη σημερινή του μορφή, μιλώντας πάντα για τους 2 μεγάλους πολιτικούς συνδυασμούς της πόλης.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί του Δημοτικού Συμβουλίου απλά θα συμπληρώσουν το πάζλ των εκλογών, που αυτή τη φορά δεν θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική αλλά με το νέο νόμο, που δίνει πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα εδρών –την πλειοψηφία – στην Παράταξη που θα κερδίσει, χωρίς να χρειάζεται κάποια σύμπραξη ή κάποια συνεργασία την επομένη των εκλογών.

Ανάλυση άλλων νέων συνδυασμών σε επόμενα τεύχη του «Π» και αφού ανακοινωθούν ή «ανακοινωθούν» ή όταν το μέντιουμ «δει» κάτι που αξίζει ανάλυσης επί του θέματος.

 

*Το θέμα «Κούπας – Κουτελάκης» έχει αναλυθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο από τον Πέτρο Περιμένη στο τεύχος του «Π» τον Οκτωβρίου 2020.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: