Σε παλαιότερη αναφορά για τα δρώμενα των φιλελεύθερων συμβούλων και πολιτευτών της Νέας Σμύρνης, είχαμε αναφερθεί στη φιλότιμη προσπάθεια του Ανδρέα Πάγκαλη να ενώσει τους «Δεξιούς» της πόλης με σκοπό να δημιουργηθεί μια αμιγώς νεοδημοκρατική παράταξη που θα διεκδικήσει το Δήμο, ή εν πάση περιπτώσει, αν και δεν είναι προσέγγιση νίκης αυτό το σκεπτικό, να δημιουργήσει μια πολύφερνη νύφη για τους υπόλοιπους διεκδικητές του δημαρχιακού «τίτλου».
Μια «νύφη» όμως που δεν θα συμπορευθεί υπό κανέναν μνηστήρα στον πρώτο γύρο όπως έκανε ο Στάθης Κούπας το 2014 χάνοντας έκτοτε τουλάχιστον κατά την κοινή γνώμη το «δεξιό» του έρεισμα. Όχι φυσικά ότι τον ενδιέφερε από τότε μέχρι και σήμερα, άλλωστε και Αντιδήμαρχος έμεινε – και σωστά – ολόκληρη την πενταετία και προφανώς στήριξε και θα ξανά στηρίξει όπως φαίνεται – ως υφιστάμενός του ξανά – το νυν Δήμαρχο, εκ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιώς θέλουν να το λένε, Τζουλάκη.
Ο Ανδρέας Πάγκαλης δραστηριοποιήθηκε σε επίπεδο δημιουργίας ομάδας, αφού πρώτα ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Κουτελάκη – όπως και έπρεπε – χωρίς φασαρία και χωρίς δημοσιογραφικό θόρυβο, δημιουργώντας μια ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαν – σε πρώτη φάση – να παρουσιάσουν μια ικανή πρώτη μαγιά.
Άλλοι μνηστήρες δεν φάνηκαν να φανερώνουν δημόσια τις προθέσεις τους, παραμένοντας μόνο σε… συναντήσεις επί συναντήσεων, ενώ ο πολιτικός χρόνος πιέζει αρκετά τους πάντες. Ο φόβος μιας αποτυχίας, το οικονομικό κόστος αλλά και η δύσκολη διαδικασία να συσπειρώσει κανείς χωρίς χρίσμα μάλλον φρενάρουν τους υπόλοιπους προς το παρών. Αλλά βέβαια όσοι πιέζονται, πιέζονται εκ του… ασφαλούς καθώς σε τελική ανάλυση υπηρετούν άλλες «ανεξάρτητες» παρατάξεις .
Α, να μην ξεχάσουμε και τους πολιτικούς εγωισμούς που πάντα υπερισχύουν της πολιτικής λογικής.
Κάπου εδώ να προσθέσουμε και την αλλαγή φρουράς στη ΔΗΜΤΟ, η οποία, αντί να λύσει όποια προβλήματα, δημιούργησε ακόμη περισσότερα και σημαντικότερα.
Για το νέο πρόεδρο Μανώλη Γρηγοράκη το έγκριτο neasmyrnilive έγραψε στις 14 Μαΐου του 2018 «Ο εκλεκτός του Στάθη Κούπα επικράτησε στην τοπική της ΝΔ». Φυσικά το να έχει κάποιος την πολιτική συμπάθεια κάποιου που στο παρελθόν μπορεί να υπηρέτησε τη Νέα Δημοκρατία μόνο αρνητικό δεν το λες.
Βέβαια επειδή τα υστερνά τιμούν τα πρώτα, ο υφιστάμενος του «πράσινου» Τζουλάκη, Κούπας, που συγχώνεψε την παράταξή του προεκλογικά με το σοσιαλιστή Δήμαρχο, το «πράσινο» θα το έχει ανακατέψει λίγο με το «γαλάζιο».
Πάλι όμως δεν είναι αρκετό για να «κριθεί» πολιτικά ο νέος Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ.
Βέβαια έχει και «γαλάζιους» δημοτικούς συμβούλους και η αντιπολίτευση και μάλιστα πάρα πολλά χρόνια «γαλάζιους». Αλλά όλως τυχαίως ο Πρόεδρος τους αποφεύγει εντέχνως, προτιμώντας την πολιτική συναναστροφή με τον Αντιδήμαρχο Κούπα. Εντελώς συμπτωματικά μάλιστα, έχει στενές σχέσεις πολιτικά, ανούσια βέβαια, τόσο με το Δήμαρχο όσο και με άλλους Αντιδημάρχους της Δημοτικής Αρχής «πράσινους με τη βούλα».
Κάπου εδώ ας προσθέσουμε ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό ψηφίζει θετικά στη συντριπτική πλειοψηφία τις εισηγήσεις του Δημάρχου, ξεχνώντας πως προέρχεται από αντιπολιτευτική παράταξη, ενώ εντονότατες φήμες εδώ και αρκετούς μήνες τον θέλουν να στηρίζει – και προσωπικό του δικαίωμα είναι – το Δήμαρχο Τζουλάκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Υπάρχει ακόμη ένας τέτοιος νέος δημοτικός σύμβουλος που πολιτεύεται με τον ίδιο προβλέψιμο «αντιπολιτευτικό τρόπο», αλλά δε θα ασχοληθούμε με απλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή.
Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν «γαλάζιες» φωνές για ηλικιακή ανανέωση στα δρώμενα της πόλης. Τώρα βέβαια τέτοιες φωνές που θα προτιμήσουν να στηρίξουν το Δήμαρχο Τζουλάκη (70+) μάλλον θα σιωπήσουν ή καλύτερα έχουν ήδη σιωπήσει. Εκτός αν εννοούσαν μόνο σε επίπεδο ΔΗΜ.ΤΟ…
Την πρόθεσή του αυτή ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Νέας Σμύρνης δεν αποκλείεται να την εκδήλωσε και σε κομματικά όργανα πρόσφατα, όπως ακούγεται σε νεοδημοκρατικά «πηγαδάκια» εδώ και δέκα ημέρες.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τοπικά ΠΑΣΟΚ ;; Θεσμικά οφείλει ή όχι να ενημερώσει το ΔΣ της ΔΗΜΤΟ, αν αυτό ισχύει; Άλλωστε η θεσμική του θέση του δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες που ίσως είναι ευαίσθητες για κάποιον που, πριν το κόμμα υποδείξει –αν υποδείξει- υποψήφιο, έχει πιθανόν εκδηλώσει τόσο φανερά προτίμηση.
Ποιά λοιπόν είναι η θέση των υπολοίπων νεοδημοκρατών αιρετών της πόλης για το πιθανό θεσμικό «ατόπημα» του Προέδρου της ΔΗΜΤΟ; Ποιά η δημόσια θέση του υπόλοιπου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΜΤΟ; Ποιά η θέση της Νομαρχιακής, όταν τέτοιες συμπεριφορές στήριξης γίνονται δημόσια και ίσως και ιδιωτικά; Υπάρχει «απόφαση» από τη Νέα Δημοκρατία να στηριχθεί η παρούσα Δημοτική Αρχή ή ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ έχει πάρει τις αποφάσεις του πριν το κόμμα αποφασίσει, ξεχνώντας το θεσμικό του ρόλο;
Αυτός ο πολιτικός διπολισμός του Μανώλη Γρηγοράκη μπορεί να εκφράζει τον ίδιο αλλά όχι τις αρχές και τις αξίες που η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί.
Βέβαια η απουσία με συγκεκριμένο αυτόνομο πολιτικό σχήμα -εδώ και χρόνια- της κεντροδεξιάς από τα δρώμενα της πόλης δυστυχώς αντανακλαστικά ενισχύει κυρίως την παρουσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς το σοσιαλιστικό περιβάλλον αποτέλεσε και πρόσφατα ίσως πολιτικό μονόδρομο για συμμετοχή στην διοίκηση του Δήμου.
Τελικά η Νέα Δημοκρατία που έρχεται – όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις – με εκλογικό αέρα νίκης να κυβερνήσει τη χώρα, θέλει ή όχι να έχει αυτόνομη παρουσία στη Νέα Σμύρνη; «Μνηστήρες» πολλοί…. όλο το «πακέτο» μιας υποψηφιότητας όμως λίγοι το διαθέτουν. Και κάποιοι έχουν μάλλον πάρει τις αποφάσεις τους ήδη όπως φαίνεται…