Αρθρογραφία


Μισή μέρα συνεδρίασης, ούτε μισή απόφαση για τα επεισόδια

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 28/03/2021

Μισή μέρα συνεδρίασης, ούτε μισή απόφαση για τα επεισόδια

Στο τελευταίο τακτικό δημοτικό συμβούλιο, πέραν των θεμάτων της ημερησίας, ένα ψήφισμα το οποίο έγινε δεκτό να συζητηθεί –έγινε δηλαδή θέμα–ήρθε να διαταράξει το τέλος της συνεδρίασης.Θέμα λοιπόν υπέρ του αιτήματος μεταφοράς σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα του Κουφοντίνα έφερε η «Πόλη Ανάποδα» με διάθεση να προστατεύσει τα όποια νόμιμα δικαιώματα του, με τον ίδιο τον πολυισοβίτη να πραγματοποιεί πολυήμερη απεργία πείνας.

Στο δημόσιο διάλογο τόσο εντός όσο και εκτός Νέας Σμύρνης υπήρξε φυσικά πολύ μεγάλη αναστάτωση.

Πριν την ψηφοφορία,ολόκληρηη Δημοτική Παράταξη– πλην Δημάρχου και Προέδρου –αποχώρησε από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας και άρνησης συζήτησης και ψήφου. Η αντιπολίτευση αντέδρασε με πιο…αριστερό τρόπο παραμένοντας και μάλιστα καταθέτοντας και εναλλακτικά ψηφίσματα.Δημόσια τοποθετήθηκε –και στα socialmedia – ο Αλέξανδρος Ζαβός, ο οποίος αρχικά θεώρησε πως η αποχώρηση των συμβούλων απονομιμοποιεί τη διαδικασία, διαδικασία που θα νομιμοποιούσαν, αν παρέμεναν σύμφωνα με τα συμφραζόμενα.

Αργότερα βέβαια, μέσα από δημόσιο διάλογο έγινε αντιληπτό πως καμίαδιαδικασία –αν είναι παράνομη – δεν απονομιμοποιείται δια της αποχώρησης αλλά δια της καταγγελίας στον επόμενο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, εν τέλει, στο αρμόδιο Υπουργείο.Βέβαια, η διαδικασία της συζήτησης και νομιμότατη ήταν και έγινε δεκτό το ψήφισμα να «μπει» ως θέμα. Τώρα βέβαια, λόγω της μαζικής αποχώρησης, οι δημότες δεν κατάφεραν να ακούσουν την άποψη της Δημοτικής Αρχής για το αίτημα Κουφοντίνα.

Η διαδικασία συνεχίστηκε «λειψή» με παρόντες λιγότερους από 21 δημοτικούς συμβούλους.

Η Πρόταση της «Πόλης Ανάποδα» για υπερψήφιση του αιτήματος του πολυισοβίτη έλαβε ως ακούστηκε 10 ψήφους (9 ίσως είναι σωστότερη καταγραφή) στηριζόμενη από τις λοιπές αριστερές δυνάμεις πλην της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί απόσπασμα του ψηφίσματος της παράταξης «Μια Πόλη Ανάποδα»:

«Ο θάνατος κρατούμενου απεργού πείνας θα αποτελεί αυταρχική τομή για την Ελληνική Πολιτεία. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να αλλάξει κεφάλαιο η Ελλάδα στα σχετικά βιβλία και να βρεθεί δίπλα στις χώρες όπου απεργοί πείνας πεθαίνουν όντας έγκλειστοι. Όποια και αν ήταν η άποψή μας για τα όσα προηγήθηκαν, πλέον μετριόμαστε με μοναδικό ζύγι τη διατήρηση της ζωής

Η παράταξη «Ποιότητα Ζωής Γιώργος Κουτελάκης» έφερε διαφορετικό ψήφισμα, το οποίο δεν περιελάμβανε το όνομα του συγκεκριμένου φυλακισμένου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δύο ψηφίσματα και φυσικά να «σπάσει» η πιθανότητα να ψηφίσει ολόκληρη η Αντιπολίτευση ένα ενιαίο. Φυσικά, δικαίωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να το πράξει αυτό.

Στο τέλος της ψηφοφορίας τόσο ο Πρόεδρος Τσιάπης όσο και ο επικεφαλής της «Στροφής»Παυλόπουλος επιβεβαίωσαν πως πέρασε το ψήφισμα της παράταξης «Μια Πόλη Ανάποδα» καθώς, όπως τόνισε ο Πρόεδρος, «η πλειοψηφία είναι εκ των παρόντων».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως η διαδικασία δεν είχε 21 συμβούλους παρόντες και πως δεν υπήρξαν 11 θετικές ψήφοι στο ψήφισμα.

Σε ανεπίσημη επικοινωνία του ο «Π» με το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώθηκε πως το ψήφισμα, αφού έγινε δεκτό σαν θέμα, έπρεπε να έχει 11 θετικές ψήφους και παρουσία 21 δημοτικών συμβούλων. Σύμφωνα με αυτή τη διευκρίνιση, κανένα ψήφισμα δεν «πέρασε» ασχέτως αν έλαβε 10 ή 9 ή 8 ψήφους.Από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι την ώρα που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο ουδείς θεσμικά ή δημοσιογραφικά δεν έχει λάβει θέση για την παραπάνω διευκρίνιση με αποτέλεσμα να αιωρείται η άποψη πως το ψήφισμα πέρασε, όπως είπε στην ζωντανή μετάδοση ο καθ ύλην αρμόδιος Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Εξαίρεση αποτελεί δημόσιο σχόλιο του Αλέξανδρου Ζαβού μετά τη συνεδρίαση, που, μεταξύ άλλων, περιγράφει το λόγο που το ψήφισμα δεν πέρασε αναλύοντας τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί σε τίποτε την αποχώρηση της Δημοτικής Αρχής από τη συζήτηση, ειδικά εάν επρόκειτο να ψηφίσουν ένα μεγαλοπρεπές «όχι» ή εν πάσει περιπτώσει ότι επέλεγε ο κάθε ένας.Λίγες μέρες αργότερα και μετά τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πλατεία Νέας Σμύρνης την Κυριακή 7 Μαρτίου και την Τρίτη 9 Μαρτίου (γίνεται εκτενής αναφορά σε άλλο άρθρο του «Π») αποφασίζεται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα παραπάνω γεγονότα.

Μαραθώνια συνεδρίαση με πολύ μεγάλη τηλεθέαση από τους πολίτες, άλλωστε χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας την Τρίτη.

Επτά (7) ώρες συνεδρίαση με την κάθε παράταξη να καταδικάζει με το δικό της τρόπο τα γεγονότα αστυνομικής βίας της Κυριακής αλλά και το τραγικό γεγονός του ανελέητου ξυλοδαρμού αστυνομικού την Τρίτη.

Ψηφίσματα διαβάστηκαν από πολλές πλευρές –δημοτική αρχή, αντιπολίτευση κλπ- αλλά οι «ζυμώσεις» 7 ολόκληρων ωρών πέτυχαν μόνο να υπάρξει μια ενιαία πρόταση από την Αντιπολίτευση, η οποία και αυτή δεν κατάφερε να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία.

Εντύπωση προκάλεσεμέρος της δήλωσης Κουτελάκη πως «επελέγει η Νέα Σμύρνη να χτυπηθεί συνειδητά και εδόθη εντολή από πολύ ψηλά» με το Νεκτάριο Σαρδιανό να ζητάει διευκρινήσεις για τη συγκεκριμένη δήλωση και το Γιώργο Κουτελάκη να διευκρινίζει εν μέρει λέγοντας πως «δεν εννοούσε το γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά το Υπουργείο, εξηγώντας πως η αστυνομική ομάδα καταστολής που παραβρέθηκε ήταν επικίνδυνη για την απλή επιβολή της τάξης».

Κατά τα άλλα,ακούστηκε, μεταξύ άλλων, μια τραγικά μετριοπαθής τοποθέτηση από τον «κουρασμένο» οπτικά Γιώργο Λαρίση απέναντι στις αριστερές παρατάξεις που «ξεσπάθωσαν» σχετικά με το συμβάν της αστυνομικής βίας και κατά της κυβέρνησης από τον πρώτο έως τον τελευταίο.

Ψηφίσματα ήρθαν τελικά, κανένα δεν κατάφερε να πλειοψηφήσει, ενώ η πρόταση της «Στροφής», που τελικά έγινε δεκτό να συγχωνευτεί με την πρόταση Κουτελάκη τόσο από την «Πόλη Ανάποδα» όσο και από το ΚΚΕ, καταψηφίστηκε με ψήφους 20 «κατά», 19 «υπέρ» και ένα «λευκό»,αυτό της Ελένης Κασίμη.

Ίσως όμως η Ελένη Κασίμη, βρισκόμενη εκτός πολιτικού χρόνου, δεν κατάλαβε πως τα ψηφίσματα είχαν τελειώσει και πως είχε έρθει προς συζήτηση μια πρόταση, καθώς δήλωσε πως «από την αρχή έχω δηλώσει πως δεν ψηφίζω ψηφίσματα»...

Φυσικά, η Ελένη Κασίμη έχει κάθε δικαίωμα να ψηφίσει διαφορετικά από το Γιώργο Κουτελάκη, το έχει ξανακάνει άλλωστε κατ’ επανάληψη σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, κυρίως με τη χρήση της «λευκής» ψήφου.

Από τη συνεδρίαση, τέλος, απουσίαζε ο Άγγελος Σουρβίνος της παράταξης Κουτελάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση της Στροφής, που καταψηφίστηκε από ολόκληρη τη Δημοτική Αρχή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «διεκδικεί με κάθε πρόσφορο μέσο την αυστηρή τιμωρία των επίορκων αστυνομικών, καθώς και των υπηρεσιακών και πολιτικών προϊσταμένων τους που έδωσαν τις σχετικές εντολές».

Υπέρ της παραπάνω πρότασηςψήφισε και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Καρυτινός, μαζί με τις παρατάξεις που εκπροσωπούν το ΚΚΕ, τη Λαική Ενότητα, το ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια την «Ποιότητα Ζωής Γιώργος Κουτελάκης».

Τελικά, μισή μέρα συνεδρίασης και δεν είδαμε τίποτε χειροπιαστό από το Δημοτικό Συμβούλιο.Αντίθετα οι πιο θερμόαιμοι –Ζαβός, Κουτελάκης, Δεληγιάννη, Βρεττού μεταξύ άλλων φωνών – τσακώθηκαν ψηφιακά στο τέλος σε ένα «παραγωγικό» δίλεπτο.



Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: