Αρθρογραφία


Χατζαντουριάν: Ο Ανθρωπος Που Έφερε Τον Πολιτισμό Στην Νέα Σμύρνη!

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 16/05/2015

Ένας από του δημοτικούς συμβούλους- κλειδιά της παράταξης Τζουλάκη (πρώην Κουτελάκη) είναι ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν.
Άφαντος από τα social media –όπως έχει δηλώσει δεν έχει λογαριασμό στο Facebook και δεν σκοπεύει να έχει,  αν και αυτό δεν τον κάνει σύγχρονο – δεν έχει μείνει αδιάφορος από τα Μέσα της πόλης για την οικονομική και πολιτική διαχείριση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης. Τα στοιχεία που θα διαβάσεις στις επόμενες γραμμές έχουν παρθεί από την εφημερίδα «Τα Επίκαιρα», του εκδότη Γιώργου Νικάκη, που είναι ένας από τους προμηθευτές του Δήμου που λαμβάνει έργα με απευθείας ανάθεση από τον Χατζαντουριάν ενώ στο παρελθόν δημοσιογραφικά ήταν αντίθετος και ο ίδιος και η εφημερίδα του.Επίσης ο Γιώργος Νικάκης είναι και μάρτυρας κατηγορίας στην μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο Στέφος εναντίον του δήμαρχου Τζουλάκη και πρώην αντιδημάρχου Κουτελάκη για το «Σκάνδαλο» του Σπόρτιγκ. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι από άλλες δημοσιεύσεις και από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Άξιον -το μακαρόνι με κιμά- Εστί

Μετά τις κοινωνικές και δημοσιογραφικές διαστάσεις που πήρε το θέμα με το πρόστιμο στα κουλούρια της κ. Ειρήνης, ο δήμαρχος Τζουλάκης και η πολιτική του ομάδα προκάλεσαν με  την επιλογή του Σάκη Ρουβά να τραγουδήσει στην κεντρική πλατεία το «Άξιον Εστί» του Μίκυ Θεοδωράκη. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης ακόμα και σήμερα αδυνατεί ή επιλέγει να μην θέλει να έχει δική του φωνή ενημέρωσης στην κοινωνία. Είναι προφανές από τις δηλώσεις του ίδιου του Μίκη, ότι ο Ρουβάς δεν ήταν επιλογή του συνθέτη, αλλά αποκλειστικά του Βαγγέλη Χατζαντουριάν με την έγκριση των μελών του Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού.
Σχεδόν ο ίδιος ντόρος δημιουργήθηκε, με τον δήμαρχο Τζουλάκη και τον Χατζαντουριάν να τρέχουν σε όποια ΜΜΕ μπορούσαν για να δικαιολογήσουν την επιλογή. Και ενώ γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες απαξίωναν την συμμετοχή του Ρουβά στο «Άξιον Εστί»- ο ίδιος έχει τραγουδήσει στίχους όπως «Μακαρόνια με κιμά», «Γιατί γαμώτο ποτέ δεν κερδίζω;», «θέλω να με έχεις και γκόμενο και γιο σύμπλεγμα οιδιπόδειο» και άλλα τέτοια «ποιοτικά», ο Χατζαντουριάν απλά κώφευε. Ήθελε κατά τα λεγόμενα του και οι νέες γενιές να γνωρίσουν την βαρύτητα στίχων όπως:
‘’ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
Το χέρι που επιστρέφει
από φόνο φριχτόν και τώρα ξέρει
ποιος αλήθεια ο κόσμος που υπερέχει
ποιό το “νυν” και ποιο το “αιέν” του κόσμου.’’
Οδ.Ελύτης.
Ποιόν επέλεξε για αυτό; Τον Σάκη Ρουβά. Σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο Μακεδόνας, ο Μπάσης, ο Γαϊτάνος δεν ήταν προφανώς αρκετά λαοφιλείς. Κάποιοι είχαν το επιχείρημα ότι ο Σάκης θα κριθεί από την ερμηνεία. Σε αυτό το άρθρο δεν κρίνεται η φωνητική ικανότητα του Ρουβά, αυτό ας το κρίνουν το κοινό, οι Ρουβίτσες και ο Χατζαντουριάν, αλλά η ίδια η επιλογή.

Τραγουδάνε και άλλοι...
ΑΝ ήταν θέμα ΜΟΝΟ ερμηνείας, για ποιόν λόγο να μην προτιμηθούν άλλοι εξίσου διάσημοι και αγαπητοί στο κοινό- ίσως και περισσότερο από τον Ρουβά-  που είναι άσχετοι με τον συγκεκριμένο χώρο και να κριθούν και αυτοί από την ερμηνεία τους;  Θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και να κριθούν αντίστοιχα, σε ένα άλλο επίπεδο βέβαια καλλιτέχνες αναγνωρισμένοι όπως ο Τάσος Μπουγάς, με τεράστιες επιτυχίες όπως «Πότε τον παίρνεις, πότε τον τρως» και «Πάρε μου μια πίπα να κόψω το τσιγάρο», Άννα Γούλα με το «Τα πίνω όλα», Χριστίνα Γαλάνη με το διάσημο «Άντε Γραμμήσου», Γωγώ Τσαμπά με «Τα Καγκέλια» και φυσικά η ανεπανάληπτη Έφη Θώδη με διεθνείς ερμηνείες στα Αγγλικά με «I Love you baby». Επίσης και συνεργασίες με τους εναλλακτικούς καλλιτέχνες (TOUS) και τραγούδια όπως «Εμείς οι Βλάχοι όπου λάχει». Εγραψε ο Ελύτης για το «Άξιον Εστί» μεταξύ άλλων: «Όσο κι αν μπορεί να φανεί παράξενο, την αρχική αφορμή να γράψω το ποίημά μου την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια του ’48 με ’51. Ήταν τα φοβερά χρόνια όπου όλα τα δεινά μαζί – πόλεμος, κατοχή, κίνημα, εμφύλιος – δεν είχανε αφήσει πέτρα πάνω στη πέτρα. Θυμάμαι την μέρα που κατέβαινα να μπω στο αεροπλάνο, ένα τσούρμο παιδιά που παίζανε σε ένα ανοιχτό οικόπεδο. Το αυτοκίνητό μας αναγκάστηκε να σταματήσει για μια στιγμή και βάλθηκα να τα παρατηρώ. Ήτανε κυριολεκτικά μες τα κουρέλια. Χλωμά, βρώμικα, σκελετωμένα με γόνατα παραμορφωμένα, με ρουφηγμένα πρόσωπα. Τριγύριζαν μέσα στις τσουκνίδες του οικοπέδου ανάμεσα σε τρύπιες λεκάνες και σωρούς σκουπιδιών […]μια διάθεση να κλάψεις και να προσευχηθείς περισσότερο, παρά να διαμαρτυρηθείς και να φωνάξεις[…]» και συνεχίζει σε άλλο σημείο, «[…]Το επαναλαμβάνω, μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη ήταν ότι και η μοίρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους – και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας. Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα. Και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση, μου ‘δωσε ένα δεύτερο εύρημα. Να δώσω, δηλαδή, σ’ αυτή τη διαμαρτυρία μου για το άδικο τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Κι έτσι γεννήθηκε το «Άξιον Εστί».

Ο κακός χαμός στην πλατεία
Είναι προφανές ότι παραπάνω λόγια…ξέχασε να τα διαβάσει ο επικεφαλής του εγχειρήματος. Ομως ακόμη και αν ο Χατζαντουριάν «αδιαφόρησε» για κάτι που αρκετοί από τον λαό μας ονομάζουν παράδοση, ιστορία, κατοχή, εθνική παλιγγενεσία και αυτό που τον νοιάζει είναι να γεμίζει την κεντρική πλατεία με κόσμο, τότε όφειλε να δώσει μία ευκαιρία στον κάθε «πανηγυρτζή» που με περίσσια ευκολία συγκεντρώνει χιλιάδες που δεν θα είχαν αντίρρηση να ακούσουν το «Άξιον Εστί» in the mix κλαρινάτο.  Μία πρόταση επίσης είναι, αντί να παρουσιάζει την εκδήλωση ο Χατζαντουριάν που είναι σοβαρός κύριος αλλά περιορισμένης λαϊκής εμβέλειας μόνο στην Νέα Σμύρνη να καλέσουν τον λαοφιλή Εθνικό Στάρ, Ανδρέα Ευαγγελόπουλο με background τα μπαλέτα του Φλωρινιώτη. Εκεί να δεις κόσμο! Πιθανότατα και το CNN να καλύψει με ελικόπτερο την εκδήλωση.  Όλα αυτά είναι για κατανάλωση όμως. Σε έναν χώρο όπως είναι η κεντρική πλατεία δεν είναι δυνατόν να φιλοξενούνται τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις, Με ελλιπή ηχητική κάλυψη και περιορισμένη ορατότητα ζήτημα είναι μερικές δεκάδες αλαφιασμένες κορασίδες να απόλαυσαν το είδωλο τους. Οι υπόλοιποι απλά στριμώχνονταν. Η εγκληματική αμέλεια όμως είναι ότι δεν υπήρχαν τρόποι διαφυγής σε περίπτωση πανικού. Με πλήρη αδιαφορία ο Χατζαντουριάν ουδέποτε ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τα δεδομένα ασφάλειας, ώστε απλά κάποιος να υποθέσει ότι υπήρχαν;.Επίσης έχοντας προσωπική εικόνα στο γνωστό καφέ ‘habits’ στην Πλατεία, οι υπεύθυνοι καταταλαιπωρήθηκαν να συντονίσουν το πλήθος που με ένα καφεδάκι πέρασε 4 ώρες διασκέδασης αναμεσα σε εκατοντάδες όρθιους.

Ο Ρουβάς τραγούδησε τσάμπα

Θα σου κάνει εντύπωση αλλά ο Σάκης Ρουβάς τραγούδησε τσάμπα! Πουθενά δεν φαίνεται από τον Δήμο Νέας Σμύρνης και τον Πολιτιστικό Οργανισμό ότι πληρώθηκε. Δεν πήρε ένα ευρώ, όταν όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές πληρώθηκαν. Φυσικά επειδή η ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι μεγάλη και όλο και κάτι θα ξεφύγει,  ΑΝ ο Χατζαντουριάν έχει την αντίστοιχη απόφαση με πληρωμή στο πρόσωπο του Σάκη Ρουβά ας την στείλει να την δημοσιεύσουμε ΑΝ δεν είναι ετεροχρονισμένη της εκδήλωσης. Από την άλλη, αν ήταν μια ευγενική χορηγία του Ρουβά στον λαό της Νέας Σμύρνης και στις Ρουβίτσες που τον ακολουθούν ασχέτως τι τραγουδά κάποιος θα το είχε πει στις συνεντεύξεις Τύπου. Ο Ρουβάς, Ο Χατζαντουριάν, ο Τζουλάκης… κάποιος θα θυμόταν να το αναφέρει, ή έστω θα υπήρχε μια απόφαση που να λέει ότι ο Δήμος αποδέχεται τις δωρεάν υπηρεσίες του καλλιτέχνη.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και τις αποκαλύψεις του Κουτελάκη, κόσμος πληρώνεται από λεφτά που υποτίθεται είναι για άλλο σκοπό. Δεν ξέρεις ποτέ… μπορεί ο Ρουβάς να πληρώθηκε από άλλο κονδύλι π.χ την ψηφιοποίηση του φωτοϊστορικού αρχείου που πληρώνεται και άλλος. Από την άλλη, 1-2 χιλιάρικα δεν φαίνονται και πολλά για έναν καλλιτέχνη του βεληνεκούς του Ρουβά, αρα μήπως πληρώθηκε από αλλού; Ή απλά το έκανε τσάμπα όπως έχει κάνει τόσα πολλά άλλα… Παρόλα αυτά η εκδήλωση δεν στοίχησε μηδέν διότι δεν είναι όλοι τόσο αλτρουιστές προς το χρήμα. Αναλυτικά οι δαπάνες ήταν (πίνακας): Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 37.817. Δεν γνωρίζουμε αν έγιναν υπερτιμολογήσεις διότι απλα στις τιμές δεν υπήρχε διαγωνισμός.
Οι παραπάνω δαπάνες είναι με απευθείας αναθέσεις, δηλαδή δεν υπήρχε διαγωνισμός. Αντιθέτως σύμφωνα με τα προσωπικά κριτήρια του Βαγγέλη Χατζαντουριάν, επιλέχτηκανοι προμηθευτές και ΠΑΝΤΑ με την έγκριση του συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού.. Αν κάποια από την δαπάνη δεν είναι ακριβής, καλούμε τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού να κάνει διευκρινιστική δήλωση και τον παρακαλούμε από δω και πέρα οι αποφάσεις που λαμβάνει με το ΔΣ να είναι πιο συγκεκριμένες για να μην δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τον τίτλο στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Τοποθέτηση Σκεπάστρων 7.000 ευρώ1
Σοφία Θεοδωρίδου - Αμοιβή Ορχήστρας 5.000 ευρώ2
Σοφία Θεοδωρίδου - οργάνωση της συναυλίας 5.000 ευρώ3
Σοφία Θεοδωρίδου - γενική πρόβα 1.120 ευρώ4
Αφοι ΡΕΣΣΟΥ Ο.Ε - ενοικίαση μικροφωνικού εξοπλισμού 2.500 ευρώ5
Αφοι ΡΕΣΣΟΥ Ο.Ε - φωτιστική κάλυψη 1.000 ευρώ6
Αφοι ΡΕΣΣΟΥ Ο.Ε - Τοποθέτηση εξεδρών και επιγραφών 1.800 ευρώ7
Φιλιππος Παναγιώτου Μον. ΕΠΕ - ενοικίαση οθόνης videowall 500 ευρώ8
 Αντώνης Μεταλλίδης - υποστήριξη εικόνας της συναυλίας 1.450 ευρώ9
 Προμήθεια καρεκλών 2.500 ευρώ10
Ενοικίαση καρεκλών 2.000 ευρώ11
Φώτης Ζαρακιώτης & ΣΙΑ Ε.Ε. -ψηφ. εκτυπώσεων σε 2 banners 1.000 ευρώ12
Φώτης Ζαρακιώτης & ΣΙΑ Ε.Ε - ψηφ εκτυπώσεων σε 10 banners 2.500 ευρώ13
Δημήτρης Μπουμπούλης - επιμέλεια του ήχου στην συναυλία 1.150 ευρώ14
Γεώργιος Νικάκης ΕΠΙΚΑΙΡΑ  - προβολής της μουσικής εκδήλωσης 797 ευρώ15
Παρουσίαση στον Γαλαξία την 1η Μαΐου του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ 1.300 ευρώ16
 Εκτύπωση εντύπου Πρωτομαγιάς 1.200 ευρώ17

WHO is Χατζαντουριάν?

Σε πρώτη φάση ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν προβάλλεται ως ο άνθρωπος που έκανε την Νέα Σμύρνη πόλη Πολιτισμού18. Πριν τον Χατζαντουριάν συμπεραίνει κάποιος ότι ζούσαμε πολιτιστικά στις σπηλιές και χτυπάγαμε τύμπανα αγρίων ιθαγενών. Γράφει για τον Χατζαντουριάν ο αείμνηστος ιστορικός της πόλης, Αντώνης Πανταζής: «Χατζαντουριάν Μαρκάρ – Ευάγγελος του Ναζαρέτ, (ΠΑΣΟΚ), με 1.073 στ.  προτίμησης. Γενν. το 1965 στο Ν. Κόσμο, Πτ. ΤΕΙ Αθηνών, Φωτογράφος, αρχικά εκλέγεται Συνοικιακός Σύμβουλος (ΠΑΣΟΚ), στην Περιοχή Άλσος–Εφέσου, με 60 στ. π. (8.11.1987), πρωτοεκλέγεται 6ος Δημ. Σύμβουλος με Συν. «Νέα Σμύρνη – Ποιότητα Ζωής – ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός Αριστεράς κλ.», με 279 στ. προτ. (1999-2002) – Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών (1999-2010), διορίζεται υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ., επανεκλέγεται στον ίδιο Συνδυασμό, με 803 στ. πρ., Πρόεδρος (2003-2006), με 847, τοποθετείται έμμισθος με τότε περίπου 800 Ευρώ, Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ν. Σμύρνης (Ν.Π.Δ.Δ.), (μετά την επιβολή από νόμο, μειωμένης αμοιβής σε παράλληλη διπλή απασχόληση και προκειμένου να μη συντρέχει περίπτωσημιάς τέτοιας μείωσης), επανεκλέγεται 931 στ. πρ. (2002-2010), όπου πλέον αμοίβεται με ολόκληρη την αμοιβή γύρω στα 1.000 ευρώ, στις επόμενες 4ετίες, εκλέγεται αντίστοιχα: με 931 (2007-2010) και 1073 σταυρούς προτίμησης (2011-2014) Εκδότης Φωτογραφικών Λευκωμάτων: «Νέα Σμύρνη Διαδρομές του φακού στην αρχιτεκτονική της εξέλιξης, με  («Το Τέμπλο της Αγ. Φωτεινής στη Ν. Σμύρνη», με φωτογραφίες παλιές και τις ίδιες στη σύγχρονη Ν. Σμύρνη, με δαπάνη που καλύφτηκε από την ΄Ενωση Γονέων Δήμου Ν. Σμύρνης, «Αρμενία»: Πέτρα και Πολιτισμός», με δαπάνη - αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Υποψ. Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας (2004). Επιμελήθηκε Δημοτικές και άλλες πολύχρωμες και πολυέξοδες εκδόσεις, σε συνεργασία με το φωτογράφο αδελφό του. Παντρεμένος με την Κατερίνα Γεωργαλή  που πρόσφατα μονιμοποιήθηκε ως υπάλληλος στο Δήμο Ν. Σμύρνης, με πρόσληψη από το 2006, έχει 2 παιδιά»19. Με προσωπική επιλογή των Κουτελάκη και Τζουλάκη, στο δημοτικό συμβούλιο κάποιος θα παρατηρήσει ότι τα θέματα που αφορούν τον Πολιτιστικό Οργανισμό είναι σχεδόν ΠΑΝΤΑ τελευταία στην ημερήσια διάταξη. Αυτό ενδεχομένως να είναι τυχαίο, όμως μια πολιτική ανάλυση-προσέγγιση είναι τα θέματα του Χατζαντουριάν να είναι προς το τέλος ώστε μετά από 4ώρες τουλάχιστον συνεδριάσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην έχουν το κουράγιο να ασχοληθούν επιστάμενα μέσω συζήτησης και έτσι να εγκρίνονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Με πόσα αμοίβεται ο Χατζαντουριάν;

Επίσης τυχαίο μπορεί να είναι και το γεγονός ότι και οι δύο δήμαρχοι –Κουτελάκης και Τζουλάκης- δεν θεώρησαν σκόπιμο, μια και ο πολιτισμός είναι τελικά πολύ σημαντικός για το δημαρχιακό τους έργο να ανάγουν τον Χατζαντουριάν σε αντιδήμαρχο και όχι απλά πρόεδρο ΝΠΔΔ. Από την άλλη βάσει νόμου20 ΟΛΟΙ οι αιρετοί που υπηρετούν σε θέσεις πολιτικών προϊσταμένων (Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι ΝΠΔΔ) έχουν υποχρέωση στην δήλωση και έλεγχο περιουσιακής κατάστασης. Βέβαια κάποιος έμπειρος τέως δήμαρχος του 3/10 επιμένει ότι ο πρόεδρος ΝΠΔΔ δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τα περιουσιακά του στοιχεία. Μπορεί να έχει δίκιο με τόση εμπειρία. Ο Χατζαντουριάν μέχρι τώρα, αν έχει κάνει δήλωση περιουσιακών στοιχειών, δεν το γνωρίζουμε διότι θα ήταν επίσης υποχρεωμένος να την αναρτήσει δημόσια στο site του Δήμου Νέας Σμύρνης και δεν το έχει κάνει. Πέραν όλων από τον Χατζαντουριάν δεν περιμένουμε να δούμε κάτι περίεργο αφού διαφαίνεται ότι τα μοναδικά του εισοδήματα είναι ολόκληρος ο μισθός από την ΕΥΔΑΠ19 και η αντιμισθία από τον Δήμο.

Ποιοί έχουν
διορισμένα τα παιδία τους
στον Δήμο;

Είναι γνωστό ότι κάποιοι πολιτικοί όταν εκλέγονται νιώθουν μια υποχρέωση να έχουν συγγενείς τους να εργάζονται στον ή για τον Δήμο. Έτσι και στην περίπτωση του Δήμου Νέας Σμύρνης «Η ανιψιά του δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη τοποθετήθηκε στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Η ανιψιά της Μαρίνας Ιακωβάκη τοποθετήθηκε στα Δημοτικά Ιατρεία. Ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών, Ευάγγελος Χατζαντουριάν, διορίστηκε στην ΕΥΔΑΠ. Ο αδελφός του δουλεύει στο Δήμο ως καθηγητής φωτογραφίας, η δε σύζυγός του δουλεύει επίσης στο Δήμο ως καθηγήτρια πιάνου. Η σύζυγος του αντιδημάρχου, Πολύδωρου Συρίγου, εργάζεται στο Δήμο. Ο αδελφός της δημοτικής συμβούλου, Κατερίνας Κουτετέ, είναι μόνιμος συντηρητής των κλιματιστικών των κτιρίων του Δήμου. Η κόρη του δημοτικού συμβούλου, Αθανάσιου Αθανασίου, διορίστηκε σε παιδικό σταθμό του Δήμου. Η κόρη της δημοτικής συμβούλου, Φ. Μουτοπούλου, που είναι μουσικός, από τη στιγμή που η μητέρα της εξελέγη δημοτική σύμβουλος, συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, επ’ αμοιβή φυσικά. Η κόρη της δημοτικής συμβούλου Κ. Δεληγιάννη έχει προσληφθεί ως γυμνάστρια στον ΟΝΑ. Ο γιος του αντιδημάρχου, Άγγελου Σουρβίνου, στάθηκε άτυχος προς το παρόν. Η συμμετοχή του στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του κυλικείου του Άλσους ακυρώθηκε μετά την κατακραυγή ακόμη και των «δικών» του! Τέλος, η δημοτική σύμβουλος, Ελένη Κασίμη, αφού περιπλανήθηκε επί μία δεκαετία στους συνδυασμούς Σιότροπου, Μπεχλιβανίδη και Καρδαρά, μεταπήδησε από τον τελευταίο, με τον οποίο είχε εκλεγεί το 2002, στο συνδυασμό του κ. Κουτελάκη, όταν ο Δήμος - ως ΝΠΔΔ -ενοικίασε ακίνητο ιδιοκτησίας της, επί της οδού Αρκαδιουπόλεως, για να το μετατρέψει σε Σχόλη Χορού!!!»21. Τα κείμενο δημοσιεύτηκε εν καιρώ εκλογών, ενώ ουδέποτε διαψεύστηκε.

Ποιοί συγγενείς εργάζονται στον Πολιτστικό Οργανισμό;

  Ειδικότερα στην περίπτωση Χατζαντουριάν, στον Πολιτιστικό οργανισμό κάποιος μπορεί να πει ότι είναι μια «οικογένεια» αφού αρκετοί έχουν τον μπαμπά τους και την μαμά τους σε διοικητικά πόστα στον Δήμο. Για την σύζυγο του Χατζαντουριάν, Κατερίνα Γεωργαλή, δεν μπορέσαμε να βρούμε την μισθοδοσία της αλλά έτσι και αλλιώς θα την υποβάλει στην δήλωση περιουσιακών στοιχείων για το 2014, ο σύζηγος της. Ο αδελφός του Βαγγέλη Χατζαντουριάν, Χράστιας, πληρώνεται μέσα από έναν κωδικό ύψους 152.500 ευρώ, με την περιγραφή Διοργάνωση εκδηλώσεων εκπαίδευσης επιμορφωτικών προγραμμάτων22. Για το 2014 ο Χράστιας Χατζαντουριάν εισέπραξε 4.05023 ευρώ για να διοργανώσει κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα μερικών ωρών. Είναι προφανές ότι η οργανωτική του ικανότητα, βάσει των κριτηρίων του αδερφού του, αξίζει όσο λίγο παραπάνω από έναν βασικό μισθό για εργασία όλου του χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Στον ίδιο Πολιτιστικό Οργανισμό ασχολείται και η θυγατέρα της Κλαίρης Δεληγιάννη, αντιδημάρχου Παιδείας. Η Κατερίνα Δεληγιάννη παλαιότερα απασχολούνταν στον ΟΝΑ (Οργανισμό Νεολαίας Άθλησης), με πολιτικό προϊστάμενο τον Πολύδωρα Συρίγο. Στην Κατερίνα ανατέθηκε, πάντα από τον ίδιο κωδικό22, η επιμέλεια εκδηλώσεων της θεραπευτικής γυμναστικής και χοροκίνησης στο ποσό των 2.700 ευρώ24, για το 2014, ενώ για το 2015 της ανατέθηκε η επιμέλεια της προετοιμασίας των εκδηλώσεων του τμήματος χοροκίνησης έναντι του ποσού 4,080 ευρώ25. Για την ανιψιά του Τζουλάκη21 δεν έχουμε στοιχεία, επομένως αν εργάζεται ακόμα στον Πολιτιστικό Οργανισμό ή κάπου αλλού μπορεί να μας ενημερώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος, για να μην νιώθουν αδικημένοι οι άλλοι που ήταν τόσο εύκολο να βρεθούν τα δημοσιοποιημένα στοιχεία τους. Υπάρχουν και άλλοι που απασχολούνται στον τομέα ευθύνης του Χατζαντουριάν αλλά δεν έχει αναφερθεί συγγένεια, παρόλα αυτά ο διορισμένος Γραμματέας του Δήμου Νέας Σμύρνης από τον Τζουλάκη, έχει συγγενική σχέση με έτερο εργαζόμενο στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Ο Παντελής Καλογρίδης κατόπιν της ανάληψης καθηκόντων του έκανε την εξής δήλωση26: «Καθημερινή πρακτική   όλων μας,  είναι  ο σεβασμός προς τον πολίτη, η εξυπηρέτησή του  και η με ευαισθησία αντιμετώπιση κάθε ιδιαίτερου προβλήματός του. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο δήμο αποδεικνύουμε  καθημερινά το πόσο σημαντικό έργο –λειτούργημα επιτελούμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και από τη νέα μου θέση...».Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα και έτσι εκτός από τον πατέρα ως κάτοικοι της Νέας Σμύρνης έχουμε την τύχη και ο υιός Καλογρίδης να εργάζεται στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Ο Κωνσταντίνος Καλογρίδης, για το 2015, έναντι του ποσού των 3.000, έχει αναλάβει την ταξιθεσία και ενημέρωση των πολιτών για τις μουσικές, θεατρικές, παιδικές διαδραστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Δημοτικό Πολυχώρο Γαλαξία. Πληρώνεται από άλλο κωδικό που σχετίζεται με τον Γαλαξία27. ΟΛΕΣ οι προαναφερθείσες περιπτώσεις εργαζομένων και όλων των άλλων που απασχολούνται στον Πολιτιστικό Οργανισμό είναι με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ, δηλαδή βάσει των προσωπικών κριτηρίων του Βαγγέλη Χατζαντουριάν και βεβαια πάλι με την έγκριση του Συμβουλίου του Νομικού προσώπου.

Φορολογικα ερωτήματα για τον Πολιτιστικό

Είναι ενδιαφέρον ότι τα χρηματικά εντάλματα είναι αθεώρητα28, δηλαδή δεν ελέγχονται από το Ελεγκτικό συμβούλιο. Παρόλα αυτά δημιουργείται ένα φορολογικό ερώτημα. ΟΛΟΙ αυτοί οι διορισμένοι εργαζόμενοι, στα χρηματικά τους εντάλματα έχουν την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος που είναι 20%, ενώ το ΦΠΑ καθαρά είναι 0%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων, παρέχει τις υπηρεσίες του ως ελεύθερος επαγγελματίας που έχει κάνει έναρξη στην εφορία αλλά πληρώνεται ως φυσικό πρόσωπο; «Όταν ιδιώτης που δεν έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος σε Δ.Ο.Υ., ο οποίος δεν χαρακτηρίζεται ότι ασκεί ελευθέριο επάγγελμα, παρέχει υπηρεσίες ευκαιριακά και όχι κατά σύστημα σε επιχείρηση η αμοιβή που αναλογεί, ανεξαρτήτου ύψους - ποσού, θα καταβληθεί με την έκδοση Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης. Με την εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από 1/1/2015 και εφεξής τίθεται πλέον το όριο των 10.000,00 ευρώ για το ποσό των αμοιβών που μπορεί να λάβει κάποιος αθροιστικά ανά έτος μέσω Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης ή τίτλου κτήσης»29 . Είναι γνωστό ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους στο τμήμα ευθύνης του Χατζαντουριάν δεν απασχολούνται περιστασιακά, αλλά επί μονίμου βάσεως χρόνια τώρα και δημιουργείται το ερώτημα πόσο νόμιμο είναι αυτό δηλαδή, πόσο νόμιμη είναι η συμβασιακή σχέση όταν γίνεται κατ επανάλυψη;  Επιπλέον, αυτοί οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι; -Εχουν κάνει αυτασφάλιση ή εργάζονται και αλλού; Πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές;Το γνωρίζουν άραγε ή επαφίενται στην πιθανή ελλιπή ενημέρωση που λαμβάνουν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό; Το τρομαχτικό όμως είναι ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος – αν δεν υπάρχει ασφάλιση- ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και την κάλυψη των νοσοκομειακών αναγκών του πληγέντος αν δεν υπάρχει ασφαλιτικός Φορέας. Ερωτήματα εύλογα που χρήζουν απαντήσεων από τους διοικούντες.Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νέας Σμύρνης δεν έχει αντιληφθεί κάτι την τελευταία δεκαετία ΑΝ συμβαίνει κάτι τέτοιο ή απλά «κοιτάζει» από την άλλη μεριά;;

Πριν το νόμιμο ΔΕΝ ήταν ηθικό;

Περαιτέρω ο ίδιος ο Χατζαντουριάν, παραδέχθηκε και αμύνθηκε σε δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης30 ότι οι εργαζόμενοι στον Πολιτιστικό Οργανισμό απασχολούνται και σε άλλες εργασίες πέραν του αντικειμένου τους και της σύμβασης τους. Με άλλα λόγια, αποκάλυψε ότι εργασίες του δημοσίου γίνονται χωρίς ανάδοχο και καταλογισμό ευθύνης, μπροστά στον ίδιο τον δήμαρχο Τζουλάκη, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Κούπα, την πρόεδρο του ΔΣ Απέργη, την παράταξη την οποία ανήκει και την αντιπολίτευση του Δήμου Νέας Σμύρνης σε δημόσια συνεδρίαση. Ακόμα χειρότερα, αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας στον Πολιτιστικό Οργανισμό εργάζονται πέραν του ωραρίου τους σε «συνθήκες στρατού». Με τέτοια «πρόκληση», όταν επιβάλλεται παραδεκτή και αποδεδειγμένη «μαύρη» εργασία στο Δημόσιο, ο ιδιωτικός τομέας για ποιόν λόγο να είναι σύννομος εργασιακά; Και τελικά το πρόστιμο που υπεραμύνεται ο Δήμαρχος Τζουλάκης, ο Κονιδάρης και ΟΛΗ η παράταξη του στην κουλουρού κ. Ειρήνη γιατί να εφαρμοστεί; Και αυτό «μαύρη» εργασία είναι. Είναι περισσότερο «μαύρη»; Ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν δεσμεύτηκε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «από εδώ και στο εξής το νόμιμο θα είναι και ηθικό». Δηλαδή μέχρι τώρα το νόμιμο ήταν ανήθικο; Σύμφωνα με την δήλωση του πάντως στο Δημοτικό Συμβούλιο του Απριλίου,ο λαός της Νέας Σμύρνης κατάλαβε ότι ηθικά δεν θα επαναπροσλάβει με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ και σίγουρα δεν θα προσλαμβάνει τους ίδιους ΣΥΝΕΧΕΙΑ, όπως τον ίδιο τον αδελφό του πρωτίστως, την κόρη της Δεληγιάννη, τον γιό του Καλογρίδη κτλ. Αλλά γίνονται αυτά τα πράγματα;
Συνεχίζεται στο επόμενο…

 

1.    ΑΔΑ 6Ο39ΟΕΜΩ-ΣΨΙ
2.    ΑΔΑ 6ΥΚΦΟΕΜΩ-467
3.    ΑΔΑ ΩΡΨΗΟΕΜΩ-Β5Χ
4.    ΑΔΑ 7ΙΑΚΟΕΜΩ-62Α
5.    ΑΔΑ 6ΦΗΩΟΕΜΩ-Υ5Τ
6.    ΑΔΑ ΨΕ2ΖΟΕΜΩ-ΡΣΟ
7.    ΑΔΑ ΩΝΥΧΟΕΜΩ-ΙΙΔ
8.    ΑΔΑ Ω80ΛΟΕΜΩ-Η54
9.    ΑΔΑ ΩΒΩΦΟΕΜΩ-ΣΗΓ
10.ΑΔΑ 7Μ7ΦΟΕΜΩ-ΦΝΗ
11.ΑΔΑ 63Φ6ΟΕΜΩ-ΦΥΩ
12.ΑΔΑ 7Σ05ΟΕΜΩ-Γ3Ρ
13.ΑΔΑ ΩΘΩΓΟΕΜΩ-Μ2Φ
14.ΑΔΑ 7Υ5ΠΟΕΜΩ-0Φ9
15.ΑΔΑ 7ΩΙ8ΟΕΜΩ-ΦΒΖ
16.ΑΔΑ 78Γ0ΟΕΜΩ-ΡΑΤ
17.ΑΔΑ 698ΦΟΕΜΩ-8ΗΨ
18.Neasmirnilive.gr 5 Μαΐου 2014, ιδιοκτησίας Γιώργου Κρικρή
19.antonispantazis.blogspot.com.au, 29 Μαρτίου 2011
20.ν. 3213/2003 ΦΕΚ Α 309 31.12.2003
21.Ο Πολίτης της Νέας Σμύρνης Οκτώβριος του 2010
22.Κ.Α. 00.6117.0003 προϋπολογισμού Δήμου Νέας Σμύρνης.
23.Χρηματικά εντάλματα 260, 335 και 357 του οικονομικού έτους 2014
24.209η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 22/07/2014
25.93η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 03/04/2015
26.neasmyrni.net.gr, 01 Μαΐου 2012
27.15.6474.0017 έξοδα οργάνωσης & συντονισμού εκδηλώσεων χώρων ΓΑΛΑΞΙΑ
28.Βάσει ΠΔ 136/11
29.Τεχνολογιστική, Λογιστικό φοροτεχνικό γραφείο
30.Μαγνητοσκοπημενο δημοτικο συμβουλιο Απριλιου από nstv.gr

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: