Αρθρογραφία


Αποδόμηση Χατζαντουριάν Και Ο Σκοτεινός Ρόλος Του Κουτελάκη

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 24/03/2016

Αυτοί οι δύο τύποι – ατάκα που ο τ.Δήμαρχος αρέσκεται να χρησιμοποιεί τελευταία – έχουν πολλά κοινά που μπορούν να συμπεριληφθούν όλα κάτω από τη φράση «αγαπάω να σε μισώ», πολιτικά φυσικά.
Για ένα χρόνο ο Γ.Κουτελάκης «χάιδεψε» πολιτικά τη Δημοτική Αρχή σχεδόν σε όλες της τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και όλων σχεδόν των εισηγήσεων της. Φυσικά, η πολική συμπεριφορά αυτή περιελάμβανε και όλες τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Οργανισμού, ακόμη και τις αναμορφώσεις, για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν συνέχεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, κομμάτι της οποίας ήταν και ο ίδιος ως τ.Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Και τη δεύτερη χρονιά σχεδόν τα ίδια
Τη δεύτερη διοικητική χρονιά της παράταξης Τζουλάκη, η συνέπεια της παράταξης «Ποιότητα Ζωής» μεταξύ προϋπολογισμών, αναμορφώσεων προϋπολογισμών και ψήφισης  κωδικών και δαπανών επί κωδικών, που φυσικά περιλαμβάνονται στις παραπάνω λογιστικές καταστάσεις, είναι παροιμιώδης. Για να το πούμε πιο απλά, μεταξύ άλλων μπορεί και έχει καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΝΠΔΔ του Πολιτιστικού Οργανισμού 2015-2016, ενώ στη συνέχεια έχει ψηφίσει υπέρ κωδικών και δαπανών σε βάρος κωδικών που περιλαμβάνονται στον ίδιο προϋπολογισμό. Επίσης, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο συμβούλιο του Φεβρουαρίου 2016 φαίνεται να άρεσε στην «Ποιότητα Ζωής», όταν ο προϋπολογισμός της ίδιας χρονιάς για το ίδιο ΝΠΔΔ δεν άρεσε, ενώ παράλληλα έχει κατακρίνει τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ για τέτοιες αναμορφώσεις, βλέποντας τες με πολύ «στραβό μάτι» πολιτικά, ειδικά όσες αφορούν πληρωμές προμηθευτών παρελθόντων ετών. Και αξίζει να θυμίσουμε ότι η «Ποιότητα Ζωής» καταψήφισε και ολόκληρο τον προϋπολογισμό του Δήμου για την χρονιά 2015-16.
Η συγκεκριμένη «συνέπεια» παρουσιάζεται τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο ΔΣ του ΝΠΔΔ του πολιτιστικού Οργανισμού. Τα παραπάνω αποδεικνύονται  από αποφάσεις που αναρτώνται στη Διαύγεια αλλά και από τα βίντεο που καταγράφονται τα Δημοτικά Συμβούλια από το www.nstv.gr.
Εδώ, λοιπόν, βλέπει κανείς μια ασυνεπή-ασυνεχή πολιτική συμπεριφορά, η οποία όμως έχει σαν αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται, τις περισσότερες φορές, πολιτικά εμπόδια στις επιλογές του «εξαίρετου» πια διαχειριστή Βαγγέλη Χατζαντουριάν. Άλλου είδους εμπόδια βέβαια (με εξαίρεση μια ενστασούλα) ούτε που να το συζητάμε.
Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι η παρουσία του στο ΔΣ του πολιτιστικού οργανισμού, αν δεν είναι ουσιώδης και ελεγκτική, είναι λίγο αδιάφορη διότι αποτελεί μειοψηφία. Μια αρνητική ψήφος, όποτε αυτή έρχεται, δεν διορθώνει «αυτό το χάλι».
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι αυτού του είδους η συνεργασία, σε απόλυτο βαθμό βέβαια, γινόταν όταν οι 2 βρισκόντουσαν στην ίδια παράταξη. Οι διαχειριστικές πρακτικές του «εξαίρετου» Χατζαντουριάν ήταν και τότε ίδιες.  

Τι είδους αντιπολίτευση κάνει ο Κουτελάκης στο Χατζαντουριάν;
Αυτή όμως η συνήθεια φαίνεται ότι έγινε «λατρεία» με τον Κουτελάκη ΚΑΙ στην αντιπολίτευση. Σε πρόσφατα δημοτικά συμβούλια, όπου κυρίως ο ίδιος έλεγχε – λεκτικά – θέματα όπως, μεταξύ αρκετών άλλων, catering 5.000 ευρώ, δαπάνες φύλαξης πολιτιστικών χώρων – που ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ έχουμε πολλούς – 10.000 ευρώ, έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων 5.000 ευρώ, ξεχωριστά 5.000 ευρώ για έξοδα μεταφοράς των φυσικών προσώπων, όταν ήρθε η ώρα, στο ΔΣ του ΝΠΔΔ τα ψήφισε όλα ΘΕΤΙΚΑ.
Γενικότερα, όπως φαίνεται στη Διαύγεια, ο Γιώργος Κουτελάκης ψηφίζει θετικά (με κάποια λευκά) μία στις δύο εισηγήσεις του Χατζαντουριάν στο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού τον τελευταίο ένα ενάμισι μήνα! Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι ο εκπρόσωπος της «Στροφής» στον ίδιο οργανισμό Καταλειφός, ψηφίζει θετικά σχεδόν σε όλες τις εισηγήσεις του Χατζαντουριάν, περιμένοντας και «πιέζοντας» έτσι τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ να ανοίξει τη συζήτηση προ ημερησίας για το «τι Πολιτισμό θέλουμε στην πόλη», όπως χρόνια ζητάει η παράταξή του. Αυτό είναι ένα νέου είδους πίεση. Tην λες και συμπολιτευτική ίσως;
Θυμίζουμε ότι η παράταξη του έχει καταψηφίσει τόσο τον προϋπολογισμό της χρονιάς που διανύουμε όσο και την πρόσφατη αναμόρφωσή του. Καλό, έτσι;
 Εν τω μεταξύ, η κοινωνία της πόλης ενημερώνεται εδώ και μήνες από τον «Π» για τις διαχειριστικές επιλογές του προέδρου του ΝΠΔΔ που ο Κουτελάκης προσπαθεί διακριτικά να διορθώσει χωρίς να «σπάσει αυγά».

Τι έλεγε το Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα Συμβούλια; Τι ψήφισε στο ΝΠΔΔ φέτος ο Γιώργος;
«Χρειάζεται ο Δήμος στρατιά Δημοσιογράφων για να παίζει το έργο του Πολιτισμού;» «ποιό Νομικό Πρόσωπο έχει Δημοσιογράφους»; 25/11. Θετικά ψήφισε τα 15.000 ευρώ για προβολή του έργου του ΝΠΔΔ σε τηλεοπτικούς – ραδιοφωνικούς σταθμούς και ηλεκτρονικά μέσα στις 16/2. Εκτός βέβαια εάν απλά πέτυχε το ποσό να μην είναι σε «κρυμμένους κωδικούς», όπως ο ίδιος κατ’ επανάληψη έχει πει.  Καμία πολιτική πίεση. «Όχι» και μετά «Ναι». Και μάλιστα, εάν πέτυχε να φανούν τα χρήματα από «κρυμμένους κωδικούς» σε κανονικούς, προσφέρει και θετικότατη στήριξη σε … πολλαπλά επίπεδα στον κατ’ εξοχήν αρμόδιο πρόεδρο του ΝΠΔΔ.
«Μέχρι τώρα δεν είχαμε catering. Παλαιά ο πάρεδρος δεν ενέκρινε ούτε την πίτα του Συμβουλίου. Σήμερα είναι το μόνο νομικό πρόσωπο που ζητάει να κάνει catering διότι δεν θα πάει στον πάρεδρο» τόνιζε τότε για το catering στις 25/11. Στις 26/2 όμως ψήφισε θετικά το catering στο ΔΣ του ΝΠΔΔ. Καμία πολιτική πίεση. «Όχι» και μετά «Ναι».
Ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η αμφιβολία του Κουτελάκη για την επιμέλεια εκδόσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού στις 25/11. «Από πού προκύπτει το ποσό; Ποιόν θα πληρώσουμε;» Στις 25/1 έριξε ένα φαρδύ πλατύ «Ναι» σε 21.000 ευρώ για έξοδα επιμέλειας και υποστήριξης εκδηλώσεων.
Ίδιες περιπτώσεις «όχι» και «ναι» σε έξοδα φύλαξης πολιτιστικών χώρων, μεταφοράς και φιλοξενίας προσώπων εν μέσω καταψήφισης του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ για το 2016.
Για να μην αδικήσουμε τον τ.Δήμαρχο, έχει ψηφίσει αρνητικά σε εκτύπωση εντύπου ποίησης 1.000 ευρώ, σε προμήθεια λογισμικών προγραμμάτων 1.000 ευρώ, σε εκτύπωση εντύπου κουκλοθέατρου άλλα 1.000 ευρώ, ήταν αρνητικός σε 1.500 ευρώ για εκτύπωση εντύπου ταινιών μικρού μήκους, αρνητικός ήταν επίσης σε 15.000 ευρώ δημοσιεύσεων –διαφορετικών των 15.000 σε δημοσιογράφους – ενώ μεταξύ πολύ λίγων άλλων επίσης καταψήφισε και έξοδα ποίησης, καθώς και τα έντυπα των εκδηλώσεων του Γαλαξία.

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά πολιτικά;
Άμεσα, ο «εξαίρετος» διαχειριστής Χατζαντουριάν κάνει – σχεδόν αναπόσπαστος πολιτικά – τη δουλειά του, ενώ κυρίως μαθαίνει πώς να διορθώνει λάθη, παραλήψεις και παρατυπίες από τον τ.Δήμαρχο Κουτελάκη, που είναι πια και μέλος του ΝΠΔΔ. Άλλωστε, «αυτό το χάλι» είπε ο Γιώργος «δεν θα συνεχιστεί». Επίσης, και η αποφυγή των,  κατά τα λεγόμενα του τ.Δημάρχου, «παρανομιών» φαίνεται να μπαίνει στη «διδαχθείσα ύλη»  για το Βαγγέλη.
Ο Κουτελάκης από την άλλη, με απορίες ή και αρνητικές προσεγγίσεις που έχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, πηγαίνει στο ΝΠΔΔ ο άνθρωπος, ρωτάει, μαθαίνει και τελικά υπερψηφίζει – τις περισσότερες φορές – ασχέτως αν έχει καταψηφίσει τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ή και την αναμόρφωσή του ή αν έχει κάνει ένα μικρό show για τη συγκεκριμένη δαπάνη.
Κοινωνικά το λες και ανταποδοτική «εργασία». Δουλεύεις, μαθαίνεις, με μαθαίνεις και σε μαθαίνω.
Μεσοπρόθεσμα και αν, ΑΝ, ποτέ ξαναβρεθούνε πολιτικά, ο ένας κυρίως, ο τ.Δήμαρχος, θα έχει ΞΑΝΑδιδάξει τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ πώς να τα κάνει σωστότερα, άλλωστε ο Βαγγέλης έχει και μια 1.000αρα τουλάχιστον ψήφους και γενικά ο κόσμος «τσιμπάει» με την προβολή του πολιτισμού, αρκεί να γίνεται πια σωστά διότι πλέον μας βλέπουν. Εκτός βέβαια αν αυτά δεν τα έχει καταλάβει ο Χατζαντουριάν, οπότε καταλαβαίνουμε γιατί δεν έχει γίνει και Αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, και αυτό αφορά όλα τα μέλη του ΔΣ του ΝΠΔΔ του Πολιτιστικού, σε κάποιες αποφάσεις, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, η ευθύνη τους δεν περιορίζεται μόνο στην υπερψήφιση του κωδικού έργου αλλά επεκτείνεται και στην υπερψήφιση της διαδικασίας έγκρισης της απευθείας ανάθεσης, πράγμα που γενικότερα δεν φαινόταν μέχρι σήμερα. Έτσι, η επιλογή και μόνο του προμηθευτή ανήκει στον πρόεδρο, αλλά την έγκριση της διαδικασίας κάποιων απ’ ευθείας αναθέσεων, καθ’ όλα νόμιμων βέβαια, την προσυπογράφουν και όλα τα μέλη που ψηφίζουν την εισήγηση. Μαζί στις υποχρεώσεις με το Βαγγέλη όλοι.

Τι λένε οι Υπόλοιποι Σύμβουλοι;
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η Νόρα Γαλανοπούλου ή βαρέθηκε ή «πήρε χαμπάρι» ότι όλοι είναι θεατές στο μάθημα που γίνεται από τον τ.Δήμαρχο στον πρόεδρο του ΝΠΔΔ και αποχώρησε.
Οι υπόλοιποι σε αυτήν την κατ’ επανάληψη «επικοινωνία» Κουτελάκη-Χατζαντουριάν στα συμβούλια απλά παρακολουθούν. Εκτός από μια απέλπιδα δραματοποιημένη προσπάθεια της Ιωάννας Καρυοφύλλη να στηρίξει τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ και 2 – 3 ερασιτεχνικές ακόμη ενέργειες του Τ.Αλυκάτωρα προς την ίδια κατεύθυνση, βλέποντας και την Αντιπροεδρία του Νομικού προσώπου να πλησιάζει –δεν είναι κακό – οι συνάδελφοι του Βαγγέλη απλά κοιτάζουν.
Απορίες όμως γεννιούνται. Κοιτάζουν το ρολόι τους αν πέρασε η ώρα ή κοιτάζουν το μέλλον τους και δεν βλέπουν «ηγέτη» για το 2019; Διότι αν, ΑΝ, ο Χατζαντουριάν (εκ)παιδεύεται για να ακολουθήσει τον τ.Δήμαρχο, ποιόν θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι;
Οι απονήρευτοι θεωρούν ότι ο Κουτελάκης δεν έχει καταλάβει ότι είναι στην αντιπολίτευση. Οι πονηροί έχουν καταλάβει ότι «ψωνίζει» ή «ψώνισε ήδη» τον εξής έναν, άντε και κάνα δυο ακόμη φρόνιμους σχετικά νέους που έχουν μέλλον λόγω ηλικίας και μετά τέλος. Στην πιθανή μελλοντική πολιτική σύμπλευση των Κουτελάκη-Χατζαντουριάν δεν θα μπαίνει σχεδόν κανείς από τους υπόλοιπους ούτε με μέσον. Οπότε ή πάμε με τον αειθαλή – στα 70φεύγα του Τζουλάκη – ή πάμε με Κούπα(;;;;;;) ή πάμε «σπίτι» μας. Τότε θα θυμηθούν ότι δεν έπρεπε να τρώνε πολιτικό  πασατέμπο αλλά να κοιτάζουν τι θέση θα πάρουν στη σκακιέρα που ήδη έχει στηθεί από τους πολύ λίγους πονηρούς.
Φυσικά πλέον το πολιτικό προφίλ του ίδιου αιρετού υπεύθυνου για τουλάχιστον 4 τετραετίες για τον πολιτισμό του Δήμου Βαγγέλη Χατζαντουριάν έχει «ραγίσει» στην κοινωνία, τόσο λόγω των καλλιτεχνικών του επιλογών με το Σάκη να τραγουδάει Ελύτη, όσο και με τις προτιμήσεις του να «προσλαμβάνει» συνεργάτες «δικά μας παιδιά» όπως την κόρη της Αντιδημάρχου, τον γιό του Γ.Γραμματέα του Δήμου και τον αδερφό του, μεταξύ άλλων, όπως φαίνεται συνεχώς στη Διαύγεια. Νόμιμες απόλυτα αλλά αμφιβόλου πολιτικής ηθικής κινήσεις, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα αλλά και για χρόνια τώρα στη Νέα Σμύρνη.  Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ απλά προσπαθεί ανεπιτυχώς να κρατήσει την ψυχραιμία του διότι ελέγχεται κοινωνικά πια και όχι εντός των τεσσάρων τοίχων της αίθουσας του συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ, ο Τ.Αλικάτωρας κατάφερε να εξασφαλίσει, για ακόμη μια φορά, τη μηδενική παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης στο σχεδόν καθημερινό τετράμηνο πανηγύρι των Εκδηλώσεων του «Γαλαξία». Άξιος ο εντεταλμένος, ότι μπορεί κάνει ή δεν κάνει διότι δεν μπορεί, οπότε ΝΑΙ, ίσως η αντιπροεδρία του ΝΠΔΔ του Πολιτιστικού να είναι στην ώρα της δικαιωματικά «δικιά του».

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: