Αρθρογραφία


5 Ώρες Συνεδρίαση – 40Τόσα Θέματα

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 24/03/2016

Η συνεδρίαση του Μαρτίου είχε πάλι 45 θέματα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν 5 ώρες για να καταλήξει.

Οι Ερωτήσεις Του Μήνα
Στην έναρξή της, στο σημείο που οι σύμβουλοι έχουν δικαίωμα – υποχρέωση θα το λέγαμε καλύτερα – να κάνουν γενικές ερωτήσεις που αφορούν τα πάντα γύρω από τη διοίκηση, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουτελάκης ρώτησε εάν η Δημοτική Αρχή σκοπεύει και με ποιόν τρόπο να αναλάβει κάποια ευρύτερη δράση για την ανακούφιση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.
Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Φραγκούλης της «Πόλης Ανάποδα», προτείνοντας ως χώρο φιλοξενίας την ΓΕΧΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έμπρακτης στήριξης αυτών των συνανθρώπων μας.
Ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε  λέγοντας ότι πρέπει όλοι οι δήμοι να ενεργοποιηθούν υπό την Περιφέρεια και όχι μόνοι τους. Η Νόρα Γαλανοπούλου ζήτησε να γίνει σύντομα ένα συμβούλιο με μοναδικό θέμα το προσφυγικό με προτάσεις στήριξης των προσφύγων. Από το πουθενά και με προφανή θετική προσέγγιση όλων των συμβούλων ο Στάθης Κούπας είχε ενστάσεις επί της πρότασης. Φυσικά η φωνή ένστασης Κούπα «χάθηκε» μέσα στην ομόφωνη διάθεση των υπολοίπων να γίνει το έκτακτο συμβούλιο. Κούπας – Απέργη έδειξαν ξανά τη «θετική χημεία» που υπάρχει ανάμεσά τους εδώ και αρκετούς μήνες.
Εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι η πρόεδρος διαβάζει πλέον επαρκώς τον κανονισμό των συνεδριάσεων, ενώ αλλού πολύ και αλλού λιγότερο επιβάλλεται ακόμη και αυστηρότερα από όσο είχε και η ίδια συνηθίσει τους συμβούλους. Η Ρουμπίνη Τσαμασίρου από τη «Στροφή», αλλά κυρίως ο Αγγελος Βρεττός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολίασαν ότι πρέπει να γίνονται και δύο συμβούλια το μήνα λόγω του μεγάλου αριθμού θεμάτων αλλά και της ώρας – 16.00 το μεσημέρι – που αυτά πραγματοποιούνται.

Η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού  και το σκόπιμα κλειστό μικρόφωνο Κούπα
Επί της ημερησίας διάταξης στη Β΄ αναμόρφωση του προϋπολογισμού, το «μάτι» πολλών έπεσε σε μεγάλο αριθμό προϋπολογισμένων κονδυλίων ίδιου ύψους, συγκεκριμένα 24.600 Ευρώ, το οποίο συμπτωματικά(;) είναι ίσο με το όριο απευθείας ανάθεσης έργου από το Δήμαρχο… Η «Στροφή» τόνισε ότι αυτά τα ποσά «είναι πολύ συχνά» με αποτέλεσμα να δημιουργείται πιθανόν εικόνα, που μεταξύ και άλλων αντιρρήσεων επί θεμάτων, «αναγκάζει την παράταξη να μην αποδεχθεί την αναμόρφωση».
Ένα τμήμα της τοποθέτησης του Αντιδημάρχου επί της αναμόρφωσης έγινε εκτός μικροφώνου, πράγμα το οποίο ο ίδιος έπραξε κάνοντας μια πολιτική κριτική στον τρόπο που λειτουργούσε παλαιότερα η υπηρεσία καθαριότητας επί δημαρχίας Κουτελάκη.  
Ενώ δεν αφορούσε το θέμα της αναμόρφωσης, οι Κουτελάκης – Χατζαντουριάν ήρθαν πάλι «στα χέρια», λεκτικά φυσικά, για θέματα ηθικής τάξης. Παρατηρούμε πλέον ότι ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Πολιτιστικού χάνει την ψυχραιμία του πολύ εύκολα διότι, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν αντέχει τη δημόσια κριτική και ειδικά αυτή στον Τύπο (έντυπο Προφήτης) και στα Social Media.
Την αναμόρφωση καταψήφισαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.
Τα επόμενα θέματα αφορούσαν προσλήψεις με μισθώσεις έργου ή ιδιωτικού δικαίου.
Η «Πόλη Ανάποδα» και ιδιαίτερα η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέκριναν τόσο την οικονομική συμμετοχή των πολιτών στις αθλητικές δραστηριότητες του δήμου όσο και την ανάλωση ανθρώπινου δυναμικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι με μονιμότερες σχέσεις εργασίας, με τα θέματα να «περνάνε» με προσθήκη των παρατηρήσεων του ΚΚΕ.

Βρήκε «γαλήνη» ο Χατζαντουριάν;
Στη 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Πολιτιστικού Οργανισμού, η παράταξη Κουτελάκη υπερψήφισε το ποσό, τονίζοντας ότι δεν είναι σε όλα τα πολιτιστικά θέματα αρνητική, ενώ εντύπωση προκάλεσε η απροθυμία του επικεφαλής της να έρθει σε «κόντρα» σε γενικότερα ή και ειδικότερα θέματα που αφορούν το ΝΠΔΔ του πολιτισμού και όχι μόνο, μεταθέτοντας αναλυτικότερες συζητήσεις για το μέλλον για να μην «γίνεται μεταξύ άλλων και κουραστικός». Σε άλλο άρθρο του «Π» έχουν καταγραφεί αναλυτικότερα οι θετικές κυρίως ψήφοι Κουτελάκη – αλλά και οι ελάχιστες αρνητικές – στις αποφάσεις του Πολιτιστικού στο ΔΣ του νομικού προσώπου, όπως αυτές αναρτώνται στη «Διαύγεια», αλλά και οι πιθανοί λόγοι που αυτό συμβαίνει.

Οι Νέες «Αθλοδιακοπές»
Στο θέμα της έγκρισης ποσού 80.000 για «Αθλοδιακοπές», η «Λαϊκή Συσπείρωση» παρατήρησε εύστοχα ότι υπάρχει επιπλέον κόστος στους πολίτες, ποσό που ξεπερνά τις 60.000 πέραν των 80.000 του δημοσίου χρήματος που διατίθεται, προτείνοντας να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για τη δραστηριότητα στους πολίτες.
Δεν χρειάζεται να είσαι «αριστερός» για να αντιληφθείς φυσικά ότι με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου και σε εποχές κρίσης είναι αδιανόητο να χρεώνεις ΚΑΙ τους πολίτες 60,000 περίπου για τις «Αθλοδιακοπές».
Ο Πολύδωρος Συρίγος, πρώην υπεύθυνος του τμήματος Νεολαίας και Άθλησης, τοποθετήθηκε επί του θέματος έχοντας φυσικά εκτενή πείρα από «Αθλοδιακοπές». Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι κατά την πολυετή θητεία του ανάδοχος των «Αθλοδιακοπών» ήταν πάντα – μέσω των προβλεπόμενων διαγωνισμών φυσικά – η ίδια εταιρεία.
Μέχρι το 30ο θέμα πέρασαν διάφορες εγκρίσεις παρατάσεων και συγκροτήσεις επιτροπών.

Δημάκης σε Τζουλάκη: «μην με ξανακαλέσεις σε παράταξη»
Στο θέμα του ανθοπωλείου έξω από το νεκροταφείο της πόλης, ανθοπωλείο που η πολεοδομία έχει ήδη ονομάσει αυθαίρετο, ο Γιάννης Δημάκης τοποθετήθηκε – ως εντεταλμένος των χώρων ταφής – αρνητικά στην παράταση μίσθωσης, διαβάζοντας από γραπτό κείμενο την επιχειρηματολογία του και πρότεινε την απομάκρυνση του.
Την εισήγηση του Δημάρχου για παράταση της εκμίσθωσης με αύξηση 30% του μισθώματος  καταψήφισαν από τη Δημοτική Αρχή ο Πούλιος, ο Δημάκης φυσικά, ο Ζαβός, και η παράταξη «Στροφή». Θετική με παρατηρήσεις ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο εντεταλμένος Δημάκης αμφισβήτησε εντονότατα την πρόταση του Δημάρχου και όχι μόνο εισηγήθηκε δική του πρόταση, αλλά καταψήφισε τελικά την πρόταση του Δημάρχου. Δήμαρχος και εντεταλμένος προφανώς διαφώνησαν, με το Δημάκη να «αγνοεί» τον πολιτικό του προϊστάμενο. Ο Δήμαρχος θα την «κάνει γαργάρα» την πολιτική συμπεριφορά του Γραμματέα, ο Δημάκης όμως θα  θυμάται τη μηδενική πολιτική στήριξη που έλαβε η πρότασή του από το Δήμαρχο και τους συναδέλφους του. Σε ανοιχτό μικρόφωνο είπε στο Δήμαρχο και ακούστηκε – όπως του επισήμανε αργότερα ο Βρεττός – να «μην τον ξανακαλέσει στην παράταξη αν είναι έτσι». Λογική η αντίδραση του Δημάκη. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, «χάνει» σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη συμβούλων του ο Τζουλάκης. Φυσικά και ο Δημάκης απομονώνεται πια από παλιούς αλλά και νέους πολιτικούς φίλους.
Επίσης, η Νόρα Γαλανοπούλου – πάλι της συμπολίτευσης – αποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο δημοτικό συμβούλιο από την αίθουσα, προφανώς ενοχλημένη από το σύντομο διαξιφισμό Κουτελάκη – Χατζαντουριάν αρκετές ώρες πριν τη λήξη του συμβουλίου.
Τα υπόλοιπα θέματα ήταν διαδικαστικά, «τσούλησαν» γρήγορα και έτσι έκλεισε η συνεδρίαση του Μαρτίου.  

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: