Αρθρογραφία


Τι συμβαίνει στην Κολομβία και γιατί μας ενδιαφέρει.

Ελπίδα Ρεβογέδο | 28/05/2021

                                                                                     Τι συμβαίνει στην Κολομβία και γιατί μας ενδιαφέρει.

Γράφει η Ελπίδα Ρεβογέδο.-Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Χιλιάδες Κολομβιανοί διαδήλωσαν εκ νέου την Τετάρτη (12 Μαΐου) σε ολόκληρη τη χώρα στην 15η ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης, που πιστεύουν ότι έχει από καιρό αγνοήσει τις ανάγκες τους, έχει επιτρέψει την  ανεξέλεγκτη διαφθορά και έχει τόσο απομακρυνθεί από τις ανάγκες των πολιτών της, που πρότεινε αυξήσεις φόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Παρά τις εντολές για λοκντάουν, οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν σε περισσότερους από τους μισούς δήμους της Κολομβίας από την περασμένη εβδομάδα, για κυρίως ειρηνική διαμαρτυρία κατά της διοίκησης του Προέδρου Ιβάν Ντούκε. Ωστόσο, η βία κατά τη διάρκεια ορισμένων διαδηλώσεων, είχε ως αποτέλεσμα 26 νεκρούς -συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού- και περισσότερους από 800 τραυματίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου σχετικά με τις προτεινόμενες φορολογικές αυξήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, τα καύσιμα, τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά έχει πλέον μετατραπεί σε μια γενική απαίτηση για την κυβέρνηση να πληρώσει μακροχρόνια χρέη στους πιο ευάλωτους της κοινωνίας, όπως των αυτόχθονων και των Αφρο-Λατίνων πολιτών. Παρόλο που η διοίκηση απέσυρε τη φορολογική μεταρρύθμιση στις 2 Μαΐου, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και αυξήθηκαν καθώς αναφέρθηκαν αναφορές για βία, θανάτους και εξαφανίσεις που προκλήθηκαν από την αστυνομία.

Ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, αρνείται να παραδεχθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν υπερβολική χρήση βίας και υποστηρίζει ότι έδρασαν “σεβόμενες απολύτως το Σύνταγμα” και ότι όσα μεμονωμένα στελέχη τους υπερέβησαν τα καθήκοντά τους “θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη". Επιμένοντας ότι υπήρξαν “επιθέσεις εναντίον των μελών των δυνάμεων της τάξης”, έκανε λόγο για τη λήψη 65 πειθαρχικών δράσεων εναντίον αστυνομικών, ανάμεσά τους οκτώ για ανθρωποκτονία, έντεκα για σωματικές επιθέσεις, εικοσεπτά για κατάχρηση εξουσίας. Τη Δευτέρα η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα 5 μέλη της.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο ανήκει η αστυνομία έχει αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 849 τραυματίες στις τάξεις του, εκ των οποίων 12 από πυροβόλα όπλα, και 716 μεταξύ των πολιτών, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι από σφαίρες.

Ο στρατός εντάχθηκε μερικές φορές με την αστυνομία από την 1η Μαΐου και έπειτα, όταν ο πρόεδρος της χώρας υπέγραψε την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων μέχρι να σταματήσουν οι πράξεις σοβαρής αλλαγής της δημόσιας τάξης. Αυτό επιτρέπει στους δημάρχους να ζητήσουν την παρουσία του στρατού σε αστικές περιοχές - μια κίνηση που αμφισβητείται από τους παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Τα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτούν τον περιορισμό όσο το δυνατόν περισσότερο της χρήσης του στρατού για τον έλεγχο εσωτερικών διαταραχών. Οι στρατιώτες εκπαιδεύονται για ένοπλες συγκρούσεις και όχι για την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Jose Miguel Vivanco, διευθυντής του Human Rights Watch.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, κάλεσε την Πέμπτη ηγέτες των συνδικάτων σε συνομιλίες. Ωστόσο, πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος είναι ασαφής, καθώς η απογοήτευση του κοινού με την κυβέρνησή του προηγείται της τώρα αποσυρθείσας φορολογικής μεταρρύθμισης. Ενώ την Τετάρτη,συναντήθηκε με εκπροσώπους των νέωνοι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, αφού δεσμεύθηκε να είναι δωρεάν το κόστος εγγραφής στα δημόσια πανεπιστήμια για τους λιγότερο προνομιούχους.

«Ελπίζουμε αρχικά να ζητήσουν συγγνώμη για όλους τους φίλους μας που έπεσαν, για εμάς που είμαστε στον δρόμο, για όλες αυτές τις οικογένειες των οποίων έκλεψαν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, να ζουν», υπογράμμισε ο Μιγκέλ Κινιόνες, ένας 22χρονος φοιτητής.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: