Αρθρογραφία


Πέρασε το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Ελπίδα Ρεβογέδο | 26/06/2021

                                                                                                              Πέρασε το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Γράφει η Ελπίδα Ρεβογέδο.

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Το αίτημα για οκτάωρη εργασία διατυπώθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1829, χρειάστηκε όμως να περάσει σχεδόν ένας αιώνας μέχρι οι εκπρόσωποι των καπιταλιστικών χωρών να υπογράψουν διεθνή συμφωνία το  1919 για την εφαρμογή της 8ωρης εργάσιμης ημέρας, προκειμένου να ανακόψουν το επαναστατικό κύμα των καιρών που προκαλούσε η επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης και η πάλη του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.Στην Ελλάδα, με νομοθετήματα του Νοέμβρη του 1909 και του Μάρτη του 1910 καθιερώνεται η αργία της Κυριακής για τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ το 1920 επικυρώνεταιη Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για το Οκτάωρο με στόχο την άμεση και καθολική εφαρμογή της.

Την Τετάρτη 9 Ιουνίου «πέρασε» κατά πλειοψηφία επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο Χατζηδάκη,που μεταξύ άλλων καταργεί το οκτάωρο, την κυριακάτικη αργία, την Επιθεώρηση Εργασίας, απαγορεύει τις απεργίες, προάγει το διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση, την απελευθέρωση του ωραρίου, τον διπλασιασμόκαι φθηνών υπερωριών, θεσμοθετεί την δεκάωρη εργασία με ατομική σύμβαση και θεσπίζει ανεξέλεγκτες απολύσειςμε τον εργοδότη να μπορεί να χορηγεί «αναγκαστική» άδεια στον εργαζόμενο, να απαλλάσσεται από μισθούς υπερημερίας μεαποτέλεσμα ο  εργαζόμενος να μην επαναπροσλαμβάνεται και να αίρεται η προστασία μελών του Δ.Σ. των σωματείων από τις απολύσεις.

Η αντιπολίτευση διατυπώνει έντονη κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις υπερωρίες. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα πυρά για το εργασιακό νομοσχέδιο, σημείωσε πως στο εξής, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα γίνεται ψηφιακή καταγραφή του 8ώρου, των υπερωριών και όλων των στοιχείων απασχόλησης του εργαζόμενου.«Φέρνουμε για οκτάωρο και υπερωρίες την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης, η οποία αποτελεί εγγύηση» είπε, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή για smartphones ώστε να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία. «Οι υπερωρίες όχι μόνο απλώς πληρώνονται αλλά αυξάνονται κιόλας» πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες όπως αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη. Θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του 8ώρου , τη μείωση της μαύρης εργασίας,στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει ή να συμψηφίσει.

Επιπλέον, οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπουν γονικές άδειες 4 μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ και διευκολύνσεις στην εργασία,αλλά και την άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού, ώστε να επωφελίσει αρμονικά την οικογενειακή ζωή. Ενώ, ο νέος πατέρας προστατεύεται από την απόλυση για δύο μήνες μετά τον τοκετό, και όχι μόνο η μητέρα όπως ισχύει σήμερα.

Οι μεταβολές και μακροχρόνιες επιπτώσεις του νομοσχεδίου από όταν τεθεί σε ισχύ δεν μπορούν να καθοριστούν ακόμα με ακρίβεια. Την ίδια στιγμή που η μεγάλη κινητοποίηση που έλαβε χώρα στις 10 Ιουνίουτης ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, κ.α. έδειξε την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων απέναντι στην συγκεκριμένη πολιτική,που όπως αναφέρουν «καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων».

 

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: