Αρθρογραφία


Νέα μέτρα: Στην εφορία το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

Ελπίδα Ρεβογέδο | 30/11/2021

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη μπροστά στην ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας στις γιορτές. Από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, το οποίο θα βεβαιώνει η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και θα καταχωρείται ως οφειλή. Το πρόστιμο αφορά 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών και τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία. Έχουν 46 ημέρες περιθώριο για να εμβολιαστούν, προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο.

Το σκεπτικό γύρω από αυτή την απόφαση, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι τον «βασάνισε προσωπικά», είναι να προστατευτεί το 17% που είναι ανεμβολίαστοι, με δεδομένο ότι από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προέρχονται οι 9 στους 10 που καταλήγουν. Παράλληλα, στόχος είναι να υπάρξει ένα αίσθημα δικαιοσύνης για το υπόλοιπο 83% των άνω των 60 ετών, που έχει ήδη εμβολιαστεί. Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, με εντυπωσιακά ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, έχουν από 7 έως 18 φορές λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη δωρεάν διάθεση δύο self test για τις γιορτές σε όλους τους ενήλικες. Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθούν δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη προκειμένου να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί, και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι ενήλικες με δύο δωρεάν self test κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η δήλωση των self test δε θα είναι υποχρεωτική, ωστόσο τα θετικά θα πρέπει να δηλώνονται κανονικά στην πλατφόρμα.

Πηγή.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: