Αρθρογραφία


Πόσα περιστατικά αστυνομικής βίας θα υποστούμε ακόμα;

Ελπίδα Ρεβογέδο | 28/03/2021

«Πόσα περιστατικά αστυνομικής βίας θα υποστούμε ακόμα;»

Γράφει η  Ελπίδα Ρεβογέδο. Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Τα γεγονότα της Τρίτης όπου η Νέα Σμύρνη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης έχουν αφήσει το στίγμα τους έως και σήμερα. Νεαρή 21χρονη, κάτοικος περιοχής που δέχθηκε να μας μιλήσει για  όσα βίωσε η ίδια εκείνες τις ημέρες αναφέρει:

«Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας είναι πολύ έντονο το τελευταίο διάστημα (1-2 χρόνια) και κανείς δεν δείχνει στη τηλεόραση τι πραγματικά συμβαίνει».

Η κάλυψη πορειών διαμαρτυρίας όπως αυτή που έλαβε χώρα στο Σύνταγμα στις 11 Μαρτίου, δεν καλύφθηκε επαρκώς έως καθόλου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυρίως των δελτίων ειδήσεων, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δουν βίντεο ανθρώπων που ήδη βρίσκονταν εκεί και ανέβαζαν στο διαδίκτυο.

«Ξεκίνησε η πορεία κατά τις 7 αν θυμάμαι ή λίγο πιο πριν. Ήταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, δίπλα μου μια γυναίκα με το παιδάκι της, είδα οικογένειες, είδα παρέες νέων, είδα μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι. Που καμία σχέση δεν έχουν με τα επεισόδια που ακολούθησαν. Ακολούθησα την πορεία και μετά γύρισα σπίτι. Τότε άρχισε ο χαμός έξω».

Στον απόηχο του ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς και των συλλήψεων που σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 7 Μαρτίου στην περιοχή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως αναφέρει το CnnGreece στην πορεία της Τρίτης 9 Μαρτίου συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα.

«Μέσα από το σπίτι τα άκουγα και ένιωθα ότι ζούσαμε σε εμπόλεμη ζωνη. Ελικόπτερα να πετάνε από νωρίς το απόγευμα, σειρήνες, φωνές. Έγιναν πολλές προσαγωγές και συλλήψεις εκείνο το βράδυ μέχρι και σεξουαλική παρενόχληση έμαθα ότι έγινε κατά μιας 18χρονης. Την επόμενη μέρα μίλησα με φίλη μου που μένει Νέα Σμύρνη, και αυτή και μου είπε ότι είχαν μπει στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας αστυνομικοί και έδειραν κάτι πιτσιρίκια τα οποία νωρίτερα έτρεχαν να μπουν εκεί για να σωθούν».

Οι Αρχές κάνουν λόγο για περίπου 500 άτομα τα οποία αποκόπηκαν από την πορεία και κατευθύνθηκαν προς το τμήμα της περιοχής και, όπως υποστηρίζουν, ανάμεσα τους ήταν ένα μεγάλο κομμάτι χούλιγκαν που στο παρελθόν έχουν απασχολήσει την αστυνομία για επεισόδια και αιματηρά περιστατικά.

«Εγώ από το μπαλκόνι μου άκουγα φωνές που έλεγαν “Aφήστε τα παιδιά μας, αφήστε τα! Φύγετε από τη γειτονιά μας!”. Οι μηχανές των αστυνομικών ήταν πάρα πολλές. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθαν όλες αυτές οι δυνάμεις. Γι’ αυτό είπα νωρίτερα για εμπόλεμη κατάσταση. Λες και είχαν να αντιμετωπίσουν τον χειρότερο εγκληματία του πλανήτη όλου. Οι αστυνομικοί να φωνάζουν “Πάμε να τους γ.....με, πάμε να τους σκοτώσουμε”. Ήταν σαν ταύρους σε ταυρομαχίες που τους έχουν κάνει ενέσεις αδρεναλίνης, δεν ένιωθα ότι είναι άνθρωποι».

Δεν ήταν όμως τα μόνα περιστατικά τα οποία πέρασαν μπροστά από τα μάτια της.

«Στην Πλάκα πριν ένα χρόνο, καλοκαίρι, ΔΙΑΣ είχαν κυνηγήσει έναν αλλοδαπό, τον ακινητοποίησαν και ο όταν άνθρωπος ρώτησε τι έκανε χωρίς να αντισταθεί, τότε απλά ξεκίνησαν να τον χτυπάνε. Επίσης στην ίδια περιοχή πέρσυ, ΔΙΑΣ πάλι είχαν κυνηγήσει δύο μικρά παιδάκια, μαύρου χρώματος, μόνιμοι κάτοικοι περιοχής τα οποία έπαιζαν απλά και μαζί με κάποιους άντρες της περιοχήςμπήκαμε στη μέση εμείς για να τα αφήσουν ήσυχα. Στην πορεία της Τρίτης πήγα με αφορμή το τελευταίο γεγονός (του ξυλοδαρμού) αλλά βασικός λόγος ήταν η απόγνωση. Πόσα περιστατικά αστυνομικής βίας θα υποστούμε ακόμα;».Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: