Αρθρογραφία


Το Krav Maga είναι τρόπος σκέψης

Ατλαμάζογλου Στέλλα | 31/03/2022

Το Krav Maga είναι τρόπος σκέψης

Γράφει η Ατλαμάζογλου Στυλιανή

 

Mέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Διανύουμε μια δύσκολη και κρίσιμη εποχή. Παρατηρούνται έντονα η κρίση αξιών, η σεξουαλικοποίηση του γυναικείου σώματος και συνεχή περιστατικά γυναικοκτονιών και βίας, σωματικής ή λεκτικής-ψυχολογικής. Φυσικά, θα πρέπει να δοθεί λύση και το πρόβλημα να σταματήσει από τη ρίζα, με αυστηροποίηση της νομοθεσίας και σωστή διαπαιδαγώγηση.
Ωστόσο, είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε, πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, οποιαδήποτε στιγμή. Η αυτοάμυνα είναι σημαντική για όλους. Tο να μάθεις αυτοάμυνα και να υιοθετήσεις έναν νέο τρόπο σκέψης θα σου προσφέρει πολλά οφέλη, πέραν της απόκτησης γνώσεων τακτικών.

Το krav maga στα Εβραϊκά σημαίνει μάχη επαφής (contact fight). Μαθαίνεις την τέχνη της αυτοάμυνας και του αφοπλισμού, χωρίς γάντια, χωρίς προστατευτικά στο κεφάλι και το στόμα, χωρίς σπασουάρ. Στον δρόμο δεν υπάρχουν όροι και κανόνες. Ο δρόμος είναι άγριος. Είναι ένας συνδυασμός τεχνικών Boxing, Muay Thai, Wing Chun, Judo, Jiu-jitsu, Wrestling, και Grappling. Ένα σύστημα τακτικής που σε διδάσκει, πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, να αποφεύγεις και να επιτίθεσαι.

Όλα ξεκίνησαν από τον Imre Lichtenfeld ή αλλιώς Imi Sde–Or (1910-1998). Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Το 1928, κέρδισε το Σλοβακικό Πρωτάθλημα Πάλης Νεολαίας. Το 1929, το πρωτάθλημα ενηλίκων, το εθνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας κι ένα διεθνές πρωτάθλημα γυμναστικής. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, αντισημιτικές ταραχές άρχισαν να απειλούν τους Εβραίους της Μπρατισλάβα.

Όταν εγκατέλειψε, το σπίτι του με την οικογένεια και τους φίλους του κι έφτασε στην Παλαιστίνη, το 1940, προσχώρησε στην παραστρατιωτική οργάνωση Haganah, προκειμένου να προστατεύσει τους Εβραίους πρόσφυγες από τους Άραβες. Το 1944, ξεκίνησε να εκπαιδεύει μαχητές και, ο ίδιος εκπαιδεύτηκε σε διάφορες ελίτ των Haganah, συμπεριλαμβανομένης της Palmach. Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και σχηματίστηκε η I.D.F. (Israeli Defense Forces), έγινε επικεφαλής εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης και Krav Maga. Υπηρέτησε στην I.D.F. για περίπου 20 χρόνια, αναπτύσσοντας τη μέθοδό του. Το 1978, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική ισραηλινή ένωση Krav Maga (IKMA ή KAMI) με αρκετούς ανώτερους εκπαιδευτές.

Το Krav Maga είναι τρόπος σκέψης, απλές λύσεις μπροστά σε έναν κίνδυνο που μπορεί να διατρέξει κάποιος, άνδρας, γυναίκα ή παιδί. Το ίδιο ισχύει για τον στρατό, την αστυνομία και την προστασία τρίτου προσώπου. Με κάποιες βασικές τακτικές, μπορεί κάποιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του πολύ εύκολα, αλλά κυρίως να αποφύγει καταστάσεις βίας στον δρόμο. Σημασία έχει να μάθεις κάτι και να μην το χρησιμοποιήσεις. Αυτό είναι πρόληψη, το να μην έρθεις σε συμπλοκή με κάποιον.

Η εκπαίδευση στο Krav Maga χωρίζεται στο επίπεδο των Eκπαιδευόμενων (Practitioner) (1-5), των Αποφοίτων (Graduate) (1-5), των Έμπειρων (Expert) (1-5) και το επίπεδο των Αυθεντιών (Master) (1-3). Στα δύο τελευταία επίπεδα, ο ασκούμενος μαθαίνει να χρησιμοποιεί και όπλα, πέραν των τεχνικών.

Το Krav Maga δεν είναι άθλημα ούτε πολεμική τέχνη, είναι αυτοάμυνα. Οι πολεμικές τέχνες περιλαμβάνουν αγώνες, είναι αθλήματα.

Τα παιδιά που μαθαίνουν Krav Maga μαθαίνουν να σκέφτονται, διδάσκονται σεβασμό -κερδίζεται, δεν επιβάλλεται- και κοινωνικοποιούνται. Αποκτούν πειθαρχία, που είναι αυτό με το οποίο καταφέρνουμε πράγματα στη ζωή μας. Το σωματικό bullying μπορεί να αποφευχθεί.

Το Krav Maga είναι ένα σύγχρονο σύστημα αυτοάμυνας, κάτι ρεαλιστικό, άμεσο, αποτελεσματικό. Οι γυναίκες μαθαίνουν το “Stay Away”, ενώ υπάρχει και το Krav Maga “Adaptive”, το οποίο απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ικανότητες, ως κίνητρο. 

Κάθε χρόνο οι εκπαιδευτές εξετάζονται, ώστε να ελέγχονται για αυτά που διδάσκουν στους μαθητές. Στο Ισραήλ γίνεται ένα camp υψηλόβαθμων εκπαιδευτών απ' όλο τον κόσμο, στο οποίο πηγαίνουν οι επιπέδων Expert 1 έως Expert 5. Για να φτάσει κανείς στο Expert 5 θέλει είκοσι χρόνια. Η εκπαίδευση γίνεται με αυτούς που έχουν συνεχίσει το σύστημα, το οποίο το ξεκίνησε από τον Imi Lichtenfeld από τον στρατό. Επιτρέπεται η χρήση όπλων στις εκπαιδεύσεις που γίνονται.

Το Krav Maga είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα για όσους θέλουν να γυμναστούν, να μάθουν αυτοάμυνα, αλλά και να αποβάλλουν το στρες της καθημερινότητας. Επιλέξτε τη σχολή και τον εκπαιδευτή που πιστεύετε ότι σας εμπνέει και σας ταιριάζει.

Βρείτε όλες τις πληροφορίες και τις σχολές στην Ελλάδα εδώ: www.kravmaga.gr/


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: