Αρθρογραφία


Για την ανεργία των νέων: Λύσεις αντί για ευχολόγια

Απατζίδη Μαρία | 29/09/2020

Για την ανεργία των νέων: Λύσεις αντί για ευχολόγια

 

Γράφει η Μαρία Απατζίδη

Βουλευτής Ανατολικής Αττικής - Μέρα25

Η ανεργία των νέων είναι κατ' εξοχήν ένα ζήτημα στο οποίο οι κυβερνώντες προσπαθούν να αποσπάσουν την εύνοια των πολιτών εκσφενδονίζοντας ευχολόγια, όχι δρομολογώντας λύσεις. Οι λύσεις είναι δύσκολες, ενώ η απλή υπόσχεση πως θα εξετασθεί και θα επιλυθεί ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και, εν τέλει, το μέλλον της χώρας, αποτελεί την εύκολη οδό πολιτικού κέρδους για ανεύθυνες δυνάμεις. Δηλαδή, τις δυνάμεις που κυβερνούν την χώρα σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το συναφές πρόβλημα του brain drain, της φυγής νέων στο εξωτερικό. Kαι δη νέων με υψηλή κατάρτιση, δηλαδή ανθρώπων στους οποίους η χώρα έχει επενδύσει όχι μόνο ηθικά, αλλά και από πλευράς πόρων, χρηματοδοτώντας την εκπαίδευσή τους. Με το κεφάλαιο μιας ξένης χώρας να απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της επένδυσης, χάρη στο brain drain.

Είναι αδύνατον να μη συνδέσει κάνεις το ζήτημα της ανεργίας των νέων με την μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας. Μια μνημονιακή δέσμευση η οποία ήδη από το 2018 ανακοινώθηκε πως θα διαρκέσει μέχρι το 2060, με ένα νέο, εντεινόμενο γύρο να αναμένεται τώρα στα απόνερα της πανδημική κρίσης. Και με το πέμπτο μνημόνιο που βρίσκεται στα σκαριά να πρόκειται να καθηλώσει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην αδράνεια και στην αδυναμία ανάκαμψης, δίνοντας τη χαριστική βολή. Οποιοσδήποτε λόγος για την ανεργία των νέων δεν λαμβάνει υπ' όψη αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο μιας μνημονιακής δέσμευσης που καθηλώνει και θα καθηλώνει τη χώρα για δεκαετίες, απλώς εξαπατά το ακροατήριο του.

 

Το ΜέΡΑ25 διατυπώνει προτάσεις και για το γενικό πλαίσιο και για το ειδικό πρόβλημα. Έχει διαμορφώσει κυβερνητική πρόταση για το ευρύτερο πλαίσιο της ρεαλιστικής μνημονιακής αποδέσμευσης, από το οποίο εξαρτάται γραμμικά το ζήτημα που πραγματευόμαστε εδώ. Πρόκειται για την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την διάσωση των πολιτών από την οικονομική πανδημία και την επανάκτηση του ελέγχου του κράτους σε ζωτικούς τομείς πολιτικής, η οποία πρόταση νόμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση με πολίτες και φορείς και θα κατατεθεί σύντομα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ας έλθουμε τώρα στο ειδικό, στο ζήτημα της ανεργίας των νέων. Πέρα από τα κυβερνητικά ευχολόγια, διαπιστώνουμε και «λύσεις» οι οποίες βρίσκονται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Επί παραδείγματι, σαφώς συναρτάται με μια έμμεση και «πονηρή» προσπάθεια περιστολής ενός ζητήματος με εκρηκτικές διαστάσεις, της ανεργίας των νέων, η εξαγγελία για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, για υποχρέωση στράτευσης τα 18, για πιστοποίηση ικανοτήτων από το στρατό που δήθεν θα βοηθήσουν τους άρρενες νέους στην μετέπειτα εργασιακή τους πορεία, λες και ένα οποιοδήποτε προσόν το οποίο είναι κοινό για όλους τους νέους άρρενες πολίτες είναι ποτέ δυνατό να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τον οποιονδήποτε στον εργασιακό χώρο. Όλα αυτά αποτελούν και έμμεσους τρόπους κατευνασμού των διαστάσεων που έχει λάβει η ανεργία των νέων. Αυτό δεν είναι απλώς μη-λύση, δεν είναι απλώς υπεκφυγή, αλλά αποτελεί ένα διεστραμμένο τρόπο πλημμελούς αντιμετώπισης ενός πολύ πραγματικού προβλήματος. Αντ' αυτού, βέβαια, το ζητούμενο είναι το να προκύψουν θέσεις εργασίας.

Καλές θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή, το είδος παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης το οποίο δεν είναι απλώς προτιμότερο και επιθυμητό, αλλά εν τέλει το μόνο εφικτό, είναι ένα συγκεκριμένο είδος πράσινης ανάπτυξης. Δηλαδή ο εγκαινιασμός νέων τομέων παραγωγικής δραστηριότητας σε μεγάλη κλίμακα. Οι οποίοι θα συνεπιφέρουν και τις αντίστοιχες νέες θέσεις εργασίας. Εξυπακούεται πως μία τέτοια ζωτικότητα στην παραγωγή, στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στην αγορά εργασίας λειτουργεί ως ντόμινο για ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, και όχι μόνο για τους συγκεκριμένους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να συνεισφέρει μία πράσινη παραγωγική επανάσταση. Εδώ δεν μιλάμε για μια ιδεολογική επιλογή ή για μια πολιτική εμμονή: μιλάμε για τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο να αποκτήσει η Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα και παραγωγική ζωτικότητα, αναζωογονώντας εκ βάθρων την αγορά εργασίας, κάτι το οποίο θα ωφελήσει πρωτίστως τους νέους.

Πολύ καθορισμένα, ρεαλιστικά και τεχνοκρατικά μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή στη διατύπωση ενός συγκεκριμένου παραγωγικού οράματος για τη χώρα με ορίζοντα δεκαετιών, θα παρουσιάσει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου.

Ένα όραμα που αφορά κατ' εξοχήν τους νέους αυτής της χώρας, το μέλλον τους και το μέλλον της. Ας ακούσουμε αυτή τη συνεκτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με προσοχή.

 



Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: