Αρθρογραφία


Όσα δεν έγραψε ο Guardian

Τσαμης Πρόδρομος | 18/05/2024

Όσα δεν έγραψε ο Guardian

γράφει ο Πρόδρομος Τσάμης

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα έργα των τελευταίων ετών, ήταν η ανάπλαση του κέντρου της Ν. Σμύρνης. Ακριβό, πρόχειρο και κοντόφθαλμο έργο, που δυσκόλεψε τη ζωή όλων, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα απ’ όσα τυχόν έλυσε.

Οι καθυστερήσεις ήταν προδιαγεγραμμένες, αφού τα συνεργεία ήταν υποστελεχωμένα. Μετά από χρόνια τμηματικών κατασκευών, το έργο ολοκληρώθηκε με τηνπροεκλογική παράδοση του κλειστού επί μήνες τμήματος της Ομήρου.

Τα υλικά δείχνουν και μάλλον είναι φθηνά. Η υλοποίηση ακόμη χειρότερη. Καταστηματάρχες και κάτοικοι πολυκατοικιών της Ομήρου αναφέρουν εισροή  υδάτων στα υπόγεια, ως αποτέλεσμα κακοτεχνιών. Κατά την ανάπλαση παραλήφθηκαν σημαντικά έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση οπτικής ίνας σε μεγάλο μέρος του εμπορικού τμήματος της Ομήρου και πλέον είναι δύσκολη η εγκατάστασή της υπόγεια.

Οι θέσεις στάθμευσης μειώθηκαν κατά 70%, περιοριζόμενες επιπλέον από το κράσπεδο, που αποκλείει τους εισερχόμενος στο ένα ρεύμα από τη στάθμευση στο άλλο και δημιουργεί μποτιλιάρισμα στο φανάρι με τη Βενιζέλου.Κι αν το κράσπεδο συμβάλει  στην ασφάλεια των πεζών, μπορεί να περιορίσει ουσιαστικά την απρόσκοπτη κίνηση ασθενοφόρων ή πυροσβεστικών.Ένα απ’ τα πολλά παράδοξα είναι ότι σεσημαντικότμήμα της Ομήρου έχει τοποθετηθεί συνεχόμενη κίτρινη λωρίδα επί των πεζοδρομίων, απαγορεύοντας τυπικά, (σύμφωνα με την τροχαία) τη στάση και τη στάθμευση στις ελάχιστες θέσεις που απέμειναν, άρα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της αρχής να εκδιώξει τα αυτοκίνητα, επιβάλλοντας πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων. Κι αν το κέντρο της Ομήρου δείχνει κάπως τακτοποιημένο, λόγω της έλλειψης διπλοπαρκαρισμένων, το μόνο που έχει συμβεί στην πράξη είναι να μετατοπιστεί το πρόβλημα της στάθμευσης στους γύρω δρόμους, όπου ο καθένας κυριολεκτικά παρκάρει όπου βρει, αν βρει (στη μέση του δρόμου, σε πεζοδρόμια και πρασιές).

Για τα μάτια του κόσμου και προφανώς για εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, δημιουργήθηκαν σκόρπιοι ποδηλατόδρομοι, που  δεν συνδέονται μεταξύ τους ή με άλλο τοπικό δίκτυο, δημιουργώντας μια παγκόσμιαπρωτοτυπία.

Τα έργα στην Κ. Παλαιολόγου, οδήγησαν στο αδικαιολόγητο στένεμα της εισόδου της πόλεως, προς όφελος του ατελούς ποδηλατόδρομου, στην απώλεια επιπλέον θέσεων στάθμευσης και στην πεζοδρόμηση της πρώην ανώνυμης οδού έναντι της Εστίας, η οποία δείχνει ωραία, πλην όμως στέρησε μια μικρή αλλά σημαντική έξοδο από την πόλη.

Δημιουργήθηκαν χώροι φορτοεκφόρτωσης, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν το σύνολο των κατοίκων αλλά στην πράξη μόνο τα καταστήματα, πουσυχνά τους περιφράσουν παράνομα κατά τις ώρες τροφοδοσίας, ενώ τα μεγαλύτερα πλέον πεζοδρόμια έχουν αρχίσει να καταλαμβάνονται από μόνιμες κατασκευές καταστημάτων εστίασης.

Η καθαριότητα έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Οι κάδοι είναι πλέον ελάχιστοι. Οι βυθιζόμενοι κάδοι δεν χρησιμοποιούνται και σε κάθε περίπτωση είναι μικρής διαμέτρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχθούν μεγαλύτερα αντικείμενα και υλικά συσκευασίας, που απορρίπτουν συστηματικά οι καταστηματάρχες ανεπεξέργαστα στους λιγοστούς κάδους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσιδημιουργείται μια τριτοκοσμική εικόνα στο κέντρο της πόλης, μολονότι δαπανήθηκαν εκατομμύρια για το αντίθετο. Αν σ’ αυτό συμπεριλάβουμε την κακή κατάσταση της πλατείας και των πεζοδρομίων κάτω απ’ την Ομήρου (με αρκετούς τραυματισμούς πολιτών στα σπασμένα πλακάκια) την παντελή έλλειψη ελεύθερων χώρων, την εν γένει Μπουρναζοποίηση της περιοχής μας (αδόκιμος όρος λόγω της προόδου του Δήμου Περιστερίου) και τα απίστευτα προβλήματα ασφάλειας (νεανική παραβατικότητα, κλοπές, ληστείες, μαφιόζικες εκτελέσεις), γίνεται αντιληπτή η συνεχής υποβάθμιση της ζωής των πολιτών, με την ανοχή του Δήμου.

Θα στηρίξουμε τη νέα δημοτική αρχή στη μάχη της καθημερινότητας, ακόμη κι εμείς που σταθήκαμε απέναντί της, αρχής γενομένης από την επανεξέταση και βελτίωση όλων όσων θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα στο κέντρο. Ο νέος Δήμαρχος δεν θα πρέπει να αρκεστεί σε εξαγγελίες και προεκλογικές φωτογραφίσεις αναζητώντας νέους χώρους στάθμευσης στον χάρτη (δεν θα βρει γιατί τον περιορίζει η σύμβαση με το Polis), αλλά να στηρίξειτη βιτρίνα της πόλης και να δράσει ουσιαστικά. Κύριε Δήμαρχε, το κέντρο βογκά και η περιφέρεια, που σας εξέλεξε, υποφέρει

 

Πρόδρομος Τσάμης – Δικηγόρος Αθηνών

 

 

 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: